Parets del Vallès

Notícia

Ara Parets ERC demana que la commemoració de la 2a República tingui un record per a Manuel Guasch Cortés, primer alcalde republicà

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha demanat al Govern Socialista que coincidint amb la commemoració de la proclamació de la 2a República –previst pel dissabte 14 d’abril- l’Ajuntament tingui un record especial en el manifest o acte institucional per Manuel Guasch Cortés, primer alcalde republicà del nostre poble.

Guasch va ser alcalde de Parets del Vallès d’ençà de la proclamació de la 2ª República, el 15 d’abril de 1931, i fins al 13 de gener de 1932.

Durant el seu mandat es van canviar els noms d’alguns carrers i places per altres de relacionats amb la República i la llibertat, i s’aprovà per unanimitat l’Estatut de Catalunya, sotmès al plebiscit dels ajuntaments catalans.

La petició d’ERC arriba un any després que el mateix grup municipal presentés una moció a la Junta de Portaveus on es va demanar que es dediqués un carrer del municipi a Guasch Cortés i que es reconegués públicament la seva figura com també el fet que va ser represaliat per haver militat a Esquerra Republicana de Catalunya en acabar la Guerra Civil.

També es va proposar la creació a la pàgina web municipal d’un espai de record per a tots els represaliats del franquisme a Parets del Vallès.

Totes les demandes presentades per ERC continuen pendent d’execució. Així, un any després i malgrat que es va convocar la Comissió del Nomenclàtor no s’ha dedicat cap carrer a Manuel Guasch ni tampoc s’ha fet el merescut reconeixement públic.

Empresonat en acabar la Guerra Civil per la seva militància a ERC

Propietari rural i primer contribuent per rústica resident a Parets, Guasch Cortés es va convertir en un dels cinquanta primers del Vallès Oriental i jutge de pau entre 1920 i 1923.


Abans de ser alcalde havia assumit el càrrec de regidor de governació i primer tinent d’alcalde entre 1930 i 1931. Posteriorment seria batlle de Parets entre el 15 d’abril de 1931, i fins al 13 de gener de 1932.

Va dimitir del càrrec per desacord amb la solució donada al conflicte entre treballadors i la Indústria Linera, S.A.

Un cop acabada la Guerra Civil va ser detingut a Parets per la seva militància a ERC i empresonat a Can Rajoler. El 8 de juny de 1939 va ser traslladat al Jutjat Militar de Granollers on se li va obrir un Consell de
Guerra Sumaríssim d’urgència i va estar a la presó provincial de Barcelona fins al 18 de juliol de 1939, quan se li va sobreseure la seva causa.

Manuel Guasch es va casar amb Raimunda Masachs i Serdà, filla d’una família benestant de Parets, anomenada Can Rajoler, dedicada a la venda de tabac, cafeteria i sala d’espectacles en un local on el 1934 es fundà i instal·là el Centre d’ERC a Parets. El bar va ser el punt de trobada de les esquerres paretanes, que ell freqüentava.