Parets del Vallès

Notícia

Ara Parets ERC proposa que l’Ajuntament s’adhereixi a la iniciativa ‘Amiant Zero a Europa’

Ara Parets ERC ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus d’aquest juliol on demana que el consistori s’adhereixi a la iniciativa ‘Amiant Zero a Europa’ promoguda per la Federació d’Associacions de Víctimes de l’Amiant a Espanya i la Federació d’Ecologistes en Acció amb el suport dels sindicats majoritaris.

La campanya té com a objectiu reclamar la posada en marxa de les mesures suggerides pel Parlament Europeu en la seva resolució del 4 de març de 2013, i en especial, la petició en la qual s’insta a totes les institucions i agents socials a compartir plans d’acció de gestió i eliminació de l’amiant, així com la petició on es detallen les mesures de suport a les víctimes.

Prèviament, el 2001, l’Estat Espanyol va prohibir l’ús, la comercialització i la distribució de l’amiant o fibrociment després de demostrar-se que es tractava d’un material amb efectes cancerígens.

Mapa del fibrociment a Parets del Vallès

El text presentat per Ara Parets ERC demana que en els pressupostos de 2019 s’encarregui un mapatge per identificar la presència de fibrociment a Parets i s’elabori un cens d’instal·lacions amb amiant i s’estableixi un pla d’acció progressiu per retirar l’amiant que es detecti en edificis i terrenys públics municipals, siguin de propietat o de lloguer.

La moció insta l’Ajuntament de Parets a promoure una campanya d’informació i sensibilització dels riscos de l’amiant ; demanar el suport del Consell Comarcal, Diputació de Barcelona, Generalitat i Govern de l’Estat per poder finançar el mapatge de la presència de l’amiant ; donar suport a les demandes dels col·lectius de treballadors i familiars de Parets que hagin patit l’exposició activa a l’amiant i a altres substàncies perilloses per la salut en el seu lloc de treball.

L’abril de 2018, un jutjat de Barcelona va assenyalar l’amiant com a causa de la mort d’un extreballador de l’empresa Bendix de Parets el 1989.

L’home patia càncer de pulmó i segons el jutge, va contraure la malaltia a causa de l’aspiració d’aquest material durant el temps que va treballar a l’antiga fàbrica paretana.

Gràcies a aquesta sentència, la justícia reconeix el dret de la vídua i de la filla a cobrar una indemnització.