Parets del Vallès

Totes les notícies

Ara Parets ERC tindrà una cinquantena d'apoderats i interventors per seguir el recompte del 21 de desembre

La Secció Local d'Esquerra Republicana de Parets ha incrementat de forma considerables la llista de persones que assumirà la funció d'apoderat i d'interventor en les eleccions catalanes previstes per dijous 21 de desembre. L'objectiu és portar un control exhaustiu de com se celebra la convocatòria electoral i que no es produeix cap tipus d'irregularitat tant durant la jornada com en el recompte final. A dia d'avui són una cinquantena de persones que s'han inscrit, gairebé el doble que en les anteriors convocatòries electorals. D'aquesta manera ERC garanteix que a cadascuna de les 23 meses electorals dels 5 col·legis de Parets (Lluís Piquer, Pau Vila, Pompeu Fabra, Sant Jordi i Can Butjosa). Ara Parets ERC té previst celebrar una sessió formativa per a totes les persones, moltes d'elles no militants, que han inscrit a través de la pàgina web d'apoderats.cat Acte amb Núria Picas i Chakir el Homrani D'altra banda, la sala d'exposicions de Can Rajoler acollirà aquest divendres 15 de desembre, a les 19.00 h, un acte inclòs dins de la campanya electoral amb la presència de la reconeguda esportista (corredora de muntanya) i candidata d'ERC per Barcelona, Núria Picas. Picas estarà acompanyada pel diputat de Junts pel Sí, regidor d'ERC a Granollers i candidat a les eleccions catalanes, Chakir el Homrani. Esportivament Picas va ser la vencedora de la primera edició de l'Ultra Trail World Tour, un circuit de 10 ultra trails celebrats arreu del planeta al llarg del 2014, triomf que va repetir el 2015. Durant la campanya Ara Parets ERC també té previstes 7 carpes informatives als mercats ambulants, plaça de la Vila i carrer Monistrol.

Ara Parets ERC demana una millora del servei de neteja als polígons industrials

Els resultats de l’auditoria sobre el contracte de la recollida i trasllat dels residus sòlids urbans i de la neteja viària, realitzat per l’empresa LOVIC, posa de manifest com malgrat que la puntuació final és d’un 8,22, gairebé idèntica a l’anterior auditoria, hi ha moltes deficiències que caldria corregir. Si la nota global del municipi és d’un 8,2, als polígons disminueix fins al 7,6 (la més baixa des de 2013) i ja en més detall, hi ha carrers del polígon Can Volart, com Garbí o Can Gurri, que no arriben al 6. Des d’Ara Parets ERC demanem novament una millora del servei de neteja a les zones industrials. L’auditoria demostra el que des del nostre grup hem estat denunciant: “Només cal passejar per aquests polígons per comprovar com tenim els carrers on gairebé no hi ha presència de papereres tot i que Ara Parets ERC n’ha fet la petició de manera reiterada”. Des d’ERC lamentem que tot i que l’auditoria valora aspectes com l’incompliment del grau de cobertura del servei (67% compliment) o les normatives, en canvi, no es tenen en compte a l’hora de calcular una possible penalització. Altres aspectes a millorar són l’estat de neteja dels contenidors: un 46% dels 511 contenidors tenen deficiències de neteja, un fet considerat inacceptable, un 29% tenen grafits, un 11% estan bruts, un 34% estan bruts i tenen grafits i un 1% no tenen el logotip de l’Ajuntament Pares però sí el de l’Ajuntament de Canovelles, un fet molt curiós. L’auditoria detecta una major presència d’excrements en el nucli urbà respecte a estudis anteriors i una elevada presència d’herbes als polígons industrials, a causa del mal estat de conservació de les voreres i el consegüent creixement. Duplicitat del servei que ofereix URBASER L’anàlisi del servei, realitzat entre octubre de 2016 i abril de 2017, demostra que tot i la puntuació final obtinguda (8,2), aquesta no coincideix en moltes ocasions amb la sensació real que té part de la ciutadania que veu com algunes zones estan molt brutes i deixades, amb poca freqüència de neteja, i d’altres es neteja sobre net.

L’oposició d’esquerres titlla de mal negoci la concessió d’un local municipal al sector IVECO ‘sense cap tipus de concurs públic’

Ara Parets ERC, Sumem Parets i Nova Opció per Parets han votat en contra, en el ple d’aquest dijous, de l’adjudicació directa de la concessió administrativa de la segona planta de l’edifici municipal del sector IVECO al grup INKEMIA. L’acord, aprovat amb els vots favorables del PSC i PDECAT, preveu cedir 700m2 d’un local municipal amb unes condicions molt avantatjoses pel grup empresarial, que vol impartir formació universitària amb la col·laboració de la Universitat Ramon Llull. Així, la cessió del local -sense cap tipus de concurs públic- serà gratuïta durant els dos primers anys i posteriorment INKEMIA pagarà 820 euros al mes,  fins al 2027. Un preu, que segons els tres grups, estaria fora de mercat i que no té res a veure amb els preus dels lloguers que paga el consistori allà on hi té ubicats els serveis municipals. Amb aquesta decisió queda descartada, a curt termini, la construcció del nou edifici de l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia, que es projecta des de fa 15 anys a l’avinguda Josep Tarradellas, ja que no hi ha el finançament suficient. 'Màgia i molta demagògia' El regidor de Sumem Parets, Antonio Molina, qüestionava moltes de les virtuts del projecte anunciat per l’alcalde Mingote: “No tenen cap argument de pes per assimilar el que va representar l’arribada de l’empresa Grifols a Parets el 1972 amb la concessió d’aquest local a INKEMIA. Ens costa d’entendre com crearan gairebé 600 llocs de treball en 10 anys i 75 empreses”. Molina veu “màgia i molta demagògia” en les previsions tan optimistes del Partit Socialista i considera que “la formació de tipus professional és la que s’hauria de prioritzar i no pas màsters que ja s’imparteixen en altres universitats públiques a preus més assequibles”. 'Decisió precipitada' El portaveu d’Ara Parets ERC, Jordi Seguer, creu que la implantació de l’acceleradora d’empreses és una oportunitat per Parets i que aporta valor afegit al municipi però el conveni “ens genera massa dubtes, els mateixos que hem anat fent públics d’ençà de les continues promeses del macroprojecte del campus que s’ha de construir des del 2002”.

L'Ajuntament de Parets, amb l'abstenció del PSC, condemna la campanya de delació a les escoles de Societat Civil Catalana

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Parets, reunida el passat dijous, va aprovar amb els vots favorables d'Ara Parets ERC, Sumem Parets, NOPP i PDECAT, l'abstenció del PSC-PSOE i el vot en contra de Ciutadans, una moció que demanava "que el Ple de l’Ajuntament de Parets condemnés de manera enèrgica la campanya endegada per l’entitat unionista Societat Civil Catalana on es fomenta la recollida de queixes i denúncies de particulars referents a símbols polítics que suposadament hi ha en els centres escolars com ara estelades, pancartes de Somescola, murals, exercicis inadequats o fotocòpies de manuals que falsegen la realitat. Els socialistes paretans, representats per l'alcalde Sergi Mingote, es van negar a condemnar les manifestacions de la catedràtica de Dret Constitucional Teresa Freixes i de la resta de participants en la manifestació del 29 d’octubre que van carregar contra el model d’escola catalana. El text presentat per Ara Parets ERC expressa el suport de l’Ajuntament de Parets a tota la comunitat educativa i fa un reconeixement cap a Somescola, la plataforma integrada per 43 entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu que dona el suport a l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa davant la LOMQE i les sentències del Tribunal Suprem espanyol que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. Alhora insta també a tots els partits del Parlament de Catalunya que no utilitzin la llengua catalana com a arma política en les seves campanyes electorals i que respectin l’autonomia educativa que té la Generalitat. El PSC-PSOE amb Convivència Cívica Catalana En la part expositiva de la moció, es recordava que el passat 29 d’octubre, en la manifestació a favor de la unitat d’Espanya i en contra del dret d’autodeterminació de Catalunya, convocada entre d’altres per Societat Civil Catalana i amb el suport del PP, PSC-PSOE, Ciutadans i amb la participació de diverses organitzacions d’extrema dreta i feixistes, la catedràtica Teresa Freixas de Concòrdia Cívica Catalana i candidata de Ciutadans a les eleccions del 21 de desembre va denunciar l’adoctrinament a l’escola catalana.

14.271 paretans i paretanes podran votar a les eleccions al Parlament del 21 de desembre

Un total de 14.271 veïns i veïnes de Parets del Vallès podran exercir el seu dret a vot en les eleccions al Parlament de Catalunya, convocada per dijous 21 de desembre. Aquesta és la xifra del cens provisional que ha donat a conèixer l'Ajuntament. Respecte als comicis catalans del 27 de setembre de 2015, a Parets podran votar 208 persones més. El cens de les darreres convocatòries electorals ha sofert petites variacions passant dels 14.150 electors a les municipals de 2015, als 14.063 de les catalanes de 2015 o els 14.049 / 14.096 de les eleccions generals celebrades el desembre de 2015 i el juny de 2016. Cinc col·legis electorals Com en altres cites anteriors a Parets hi haurà 5 col·legis electorals (Lluís Piquer, Pompeu Fabra, Casal Sant Jordi, Casal Can Butjosa i Pau Vila). Per districtes, a l'1 (Barri Antic) podran votar 4.839 electors i al 2 (Eixample) podran votar 9.432 persones. A més, hi haurà 11 seccions i 23 meses. Eleccions de 2012 i 2015 En els comicis del 27S de 2015, la candidatura de Junts pel Sí, integrada per CiU i ERC, va vèncer amb 3.526 vots mentre que el 2012 CiU es va imposar amb 2.097 vots i ERC va aconseguir el tercer lloc amb 1.270 vots. La participació en les eleccions de 2015 va ser del 78,7% i el 2012 del 68,8%.  

El PSC es mostra obert a estudiar propostes de modificació del projecte actual d’urbanització de l’antiga BENDIX, a l’espai central

El regidor de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Parets, Francesc Juzgado, assegura que en el cas que la Junta de Compensació presenti alguna proposta de modificació del projecte actual d’urbanització de l’antiga Bendix i del barri històric de Can Cabassa, el grup socialista “es mostra obert a estudiar-la”. Juzgado respon així a les continues preguntes formulades pel grup municipal d’Ara Parets ERC, la darrera en el ple ordinari del 20 de juliol. Sobre l’enderrocament de les masies centenàries de Can Cabassa i la conservació de la verneda de Ca l’Isidre Coix, el portaveu socialista reconeix que “la seva preservació respon a allò recollit al Pla Urbanístic aprovat definitivament i presentat prèviament per la Junta de Compensació”. Segons Juzgado “en aquest pla es preserva gairebé la totalitat de la zona de bosc dins dels límits del projecte” però admet l’enderrocament de les masies centenàries, ja que “els redactors del catàleg del patrimoni arquitectònic local -aprovat pel Govern Socialista- no han considerat un valor arquitectònic remarcable que estimi la seva inclusió”. Des d’Ara Parets ERC demanem al grup socialista que actuï com a mitjancer entre tots els propietaris dels terrenys de l’antiga Bendix, a l’espai central, per trobar una solució que permeti salvar íntegrament la zona verda -inclús el final del carrer Lepant on hi ha prevista la construcció de més blocs de pisos i el pas d’un nou vial-, així com la protecció de les masies centenàries. Pel portaveu Jordi Seguer, encara hi ha temps suficient per trobar una sortida raonable al projecte urbanístic actual i pactar dins de la Junta de Compensació una solució que acontenti a tothom: “l’Ajuntament ha de prendre la iniciativa per aconseguir la màxima preservació d’aquest barri”. Des d’Ara Parets ERC continuarem treballant des de l’oposició per aconseguir salvar el barri de Can Cabassa. Cal recordar que una campanya, iniciada abans de l’estiu, ha recollit més de 2.

Ara Parets ERC demanarà que l’Ajuntament reconegui la quarantena de paretans represaliats per la dictadura franquista

Ara Parets Esquerra Republicana ha presentat una moció per tractar en la Junta de Portaveus prevista pel pròxim 23 de novembre on vol que el consistori reconegui com a víctimes del franquisme tots els veïns nascuts a Parets o que residien al municipi, entre 1938 i 1978, i que durant la dictadura franquista se’ls hi va obrir una causa per les seves idees polítiques. La proposta d’Esquerra arriba cinc mesos després que el ple del Parlament de Catalunya aprovés per unanimitat la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que va declarar nuls els 63.961 judicis i els consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista. El text aprovat autoritzava l'Arxiu Nacional de Catalunya a fer pública la llista dels processos instruïts pel règim franquista, les sentències adoptades, les persones encausades i les condemnes imposades. El 7 de juliol de 2017, l’Arxiu Nacional de Catalunya va fer pública la llista de reparació jurídica de les víctimes del franquisme on hi ha un total de 66.590 persones afectades i quinze entitats, entre els quals una quarantena de paretans i paretanes, entre els quals tres alcaldes i dos regidors que van ser afusellats al Camp de la Bota de Barcelona. En l’àmbit local, Ara Parets ERC vol que l’Ajuntament reconegui com a víctimes de la dictadura no només als 5 càrrecs electes afusellats (3 alcaldes i 2 regidors) o als tres regidors a l’exili (Jaume Massaguer, Projecte Forns i Pere Xicota) sinó a d’altres veïns i veïnes. La llista completa seria formada per: Antoni Arimon, Esteve Arimon, Sebastià Babot, Joan Bertrán, Martí Bombilà, Joan Brunat, Lluís Camps, Maria Costa (única dona), Antoni Farré, Maria Forns, Esteve Granell, Jaume Guàrdia, Manuel Guasch Cortés (1r alcalde de la 2a República el 1931), Josep Guasch Cruells, Isidre Jordà, Joan Macià, Adolf Miguel Edo, Llorenç Móra, Joan Moreno, Joan Mulà, Carles Mumbrú, Josep Munné, Amadeu Pagès, Emili Palau, Joan Palou, Agustí Palou, Jaume Pera Tomàs, Joan Pere Cot, Jaume Planas, Joan Planas, Pere Ramon Falgà, Esteve Seguer, Francesc Segura, Pere Teixidor, Joan Xicota, Bartolomé Aguilar, Jaume Castells Pascual, Joan Cirera, Enric Guasch Sors, Ramon Montpart, Isidre Ninou Macià, Josep Ninou Ventura, Domingo Plantada Pujol, Francesc Puig, Amadeu Ramon, Josep Sinfoné i Vicenç Vilarrasa.

Ara Parets ERC exigeix explicacions al Govern Municipal per l’estat actual de la nova sala polivalent i la cuina del Pau Vila

Quan ja fa un mes de la seva inauguració, la comunitat educativa de l’escola municipal Pau Vila continua sense poder utilitzar amb normalitat la nova sala polivalent i la nova cuina del centre. L’equipament que ha costat uns 700.000 euros finançats per l’Ajuntament (500.000 i 200.000 aportats per la Diputació de Barcelona) va ser inaugurat el 17 d’octubre, però dos dies després, el 19 es va inundar. Des d’Ara Parets ERC ens afegim al malestar i a la preocupació dels pares i mares del centre que veuen com des del Govern Municipal encara no s’han solucionat aquestes deficiències. En concret, tot sembla indicar que les plaques del sostre de la nova sala no estaven segellades i per això es va inundar la superfície de parquet. L’absència de desaigües va generar encara més problemes en el terra de la sala que es va aixecar. Pel que fa a la cuina, ja el dia de la inauguració del nou equipament es va poder observar com no es podia posar en funcionament a causa dels problemes de construcció. Comissió Informativa per depurar responsabilitats Ara Parets ERC s’ha afegit a la petició d’altres grups de l’oposició de demanar explicacions acurades sobre quines han estat les causes de la inundació de la nova sala i dels problemes existents a la nova cuina. Pel portaveu, Jordi Seguer, la Comissió d’Urbanisme –que tota l’oposició va demanar crear fa mesos, davant l’oposició de la Sociovergència- seria el marc més adequat per facilitar informació, demanar explicacions i si cal, exigir responsabilitats tècniques i polítiques. La construcció de la nova sala del Pau Vila és un nou exemple dels nyaps urbanístics que en aquest mandat ha tingut el Govern Mingote. El primer va ser la coberta de la pista esportiva de Can Butjosa –una reparació que va costar el doble que la seva construcció-, posteriorment la remodelació de l’avinguda Espanya, el carril bici que travessa tot el poble, el talús del carrer Barcelona i ara la nova sala polivalent.

La Sociovergència a Parets: 18 mesos amb resultats poc visibles

La imatge del regidor convergent Raül Urtusol portant un regal als seus socis socialistes no es repetirà aquest Nadal després que ahir a la tarda es formalitzés el trencament del pacte de govern entre PSC-PSOE i PDECAT. Finalment Urtusol ha fet cas al sentir majoritari de l'assemblea del seu partit i s'ha vist obligat a deixar un govern on ell personalment s'hi trobava molt còmode, tal com va reconèixer en un dels plens d'octubre. Feia mesos que la majoria dels partits de l'oposició demanaven insistentment que abandonés el Govern Mingote. Els orígens de l'acord El 21 d'abril de 2016 es va fer públic el pacte de la Sociovergència paretana tot i que feia mesos que l'únic regidor de CiU ja mantenia bona relacions amb el PSC-PSOE. Així CiU va votar a favor tant de les ordenances fiscals com dels pressupostos de 2016. Al llarg d'aquests 18 mesos hem assistit a una metamorfosi pel que fa al posicionament polític que el grup convergent havia mantingut en molts temes polèmics durant la legislatura anterior. Alguns exemples han estat la seva negativa a crear el Consell Assessor dels Mitjans Públics Locals, l'ús del cotxe oficial, el pla Bendix, la contractació d'un exregidor socialista de Canovelles per supervisar els contractes de manteniment i serveis de la via pública o la tramitació urbanística del nou polígon UP-5 Circuit. La recuperació dels focs artificials o el condicionament del monument a l'entrada del poble són els resultats més visibles de la gestió del PDECAT a l'Ajuntament de Parets. Pel que fa al comerç local, durant aquest període no s'ha donat a conèixer el resultat del Pla de dinamització comercial ni s'han traslladat els mercats ambulants del barri antic i de l'eixample. Durant aquest temps tampoc han estat d'acord en demanar una auditoria externa dels comptes municipals que fiscalitzés les concessions de contractes externs com els que porten a terme empreses com Urbaser i Abolafio, entre d'altres. El període més lamentable de la Sociovergència va ser quan van utilitzar la comissió d'investigació sobre la vida privada d'una regidora republicana com a cortina de fum per amagar la seva gestió.