Penedès

Notícia

Junqueras fa una crida a votar massivament l’1 d’octubre per decidir “si el futur el decidim nosaltres o deixem que ho faci el PP i els seus escolanets”

La portaveu d’ERC Vilafranca Mònica Hill assegura que la República és l’única opció de canvi per guanyar més oportunitats i titlla de “vergonya” l’actuació del govern espanyol contra la democràcia i la Generalitat

A vessar. Gairebé més de 2000 persones van omplir i van vibrar amb l’acte d’Esquerra Republicana pel Sí al referèndum de l’1 d’octubre. Milers de persones que no van parar de cridar “Votarem” per deixar clar que la cita amb les urnes de diumenge no només tracta sobre la independència, sinó també, sobre la democràcia mateixa.

La portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Vilafranca, Mònica Hill, va obrir l'acte i va explicar que el referèndum mostra que “la gent s’ha empoderat i ha descobert que el poble pot decidir, i no volen renunciar a aquest dret”. Hill va assegurar que “ja som República, i ells ho saben, i per això tenen tanta por. Aquest poble ja ha desconnectat i per això tenim tanta força. L’1 d’octubre votarem i no ens deixarem perdre l’oportunitat de ser lliures, a votar i a guanyar”, va reblar. Hill a més va demanar una forta ovació als detinguts el passat dimecres 20 al Departament d’Economia en l’operació on el govern espanyol va suspendre l’autogovern de Catalunya. La dirigent republicana també va voler mostrar l’agraïment “a tota la gent que es mobilitza i que no farà cap pas enrere, gràcies als companys del PDECat, gràcies als companys de la CUP, gràcies a la gent de l’ANC per la feina que fan, i a la gent d’Òmnium i als de les JERC i als companys d’Esquerra. Entre tots ho fem possible”.

La República com a revulsiu per a Espanya
Un dels moments sorprenents de l’acte va ser l’entrada del vicepresident del Govern i president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que no estava prevista. Junqueras va insistir que “l’1 d’octubre, paperetes a la mà i a omplir les urnes. Visca la democràcia! i va emfatitzar que “la democràcia també és una palanca de canvi a Espanya, i la millor i l’única moció de censura possible a Mariano Rajoy i el govern del PP és el referèndum a Catalunya”. 

Junqueras va explicar que “l’únic partit de govern a Europa investigat per corrupció, el PP, vol intervenir als que governem amb més de 86 anys de netedat. Volen impedir el dret de vot fins i tot als que estan d'acord amb ells i volen votar que No”. 

El president d'Esquerra Republicana es va adreçar directament als agents de la Guàrdia Civil desplegats al país: “todos nosotros somos gente honrada y honesta, las personas a las que detuvieron son personas honradas y honestas, que pertenecen a una organización política con 86 años de historia i ningún caso de corrupción y los que les ordenan estas detenciones y intervenciones es evidente que no pueden decir lo mismo. No estan libres de corrupción”

Junqueras, que va agraïr en nombroses ocasions durant el seu discurs l'escalf de la gent, va posar de deures pels propers dies “omplir les places de viles i ciutats per expressar el compromís amb la democràcia, i que dediquem els dies que queden a mobilitzar tantes persones que sigui possible per anar a votar”. 

El president d'Esquerra Republicana va recordar que “alguns els propers dies hauran de decidir si decideixen posar el futur del poble en mans del poble o decideixen fer d’escolanets i posar-li el camí pla al PP”.

Crida a la mobilització contra la repressió
La secretària primera de la Mesa del Parlament, Anna Simó, va defensar que “tot el que hem guanyat de drets socials i llibertats amb les lluites de molts anys no ens ho poden arrabassar ni 12 magistrats d'un TC ni un govern ple de corruptes com el PP”. 

Simó va agrair el suport de la gent, el seu compromís i va preguntar al PP “quanta gent anirà als jutjats quan els jutgin per fi per corrupció? Per què a nosaltres ens ve tanta gent? Perquè tenim clar que defensem la dignitat del país i que tenim les mans netes i lliures per dur el país a la seva plenitud política i social”. 

Anna Simó es va dirigir també al PSOE: “gent del PSOE que no us fa vergonya que apliquin el 155, no us fa vergonya? Esteu tancant amb vergonya la història dels socialistes que us van precedir”.

“Votar no és delicte” 
El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, va insistir que “votar no és delicte, fer un referèndum no és delicte”. Romeva va destacar un cop més que “no va de votar Sí o votar No, sinó de drets i llibertats i dels que apliquen el 155 per la porta del darrere perquè no tenen el coratge de fer-ho de cara”. 

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va explicar que “el món ens mira i té molt clar que tothom a Catalunya volem construir futur, defensar els nostres drets, reivindicar el dret a votar i sabem com fer-ho i estem demostrant al món la manera de fer-ho a la catalana, de forma pacífica, en positiu, valenta, i cada cop sumant més gent amb el crit de llibertat. No caurem a les provocacions per més que vulguin”.

I l’última sorpresa de l’acte, va ser la presència a l’escenari de la secretaria general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ensenyant una urna plena de paperetes i fent una crida a omplir-les diumenge.