Pla d'Urgell

Totes les notícies

Consell Comarcal

El Grup de CIU veta el debat proposat per ERC sobre la pèrdua de línees d’ESO de l’INS la Serra al plenari del Consell Comarcal del Pla d’Urgell

Els alcaldes i consellers del grup del CiU al Consell Comarcal del Pla d’Urgell van decidir, en el plenari del passat 14 de maig a la nit, no votar una moció presentada amb caràcter d’urgència per Esquerra Republicana que exigia als Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida i a la Direcció General de centres públics que mantingui els quatre grups a l’IES La Serra per garantir que totes les famílies de les escoles adscrites tinguin el dret a disposar-hi d’una plaça escolar d’Educació Secundària Obligatòria.   Per l’alcalde de Torregrossa i portaveu comarcal dels republicans, Josep Maria Puig, la reducció d’una línia d’ESO en aquest centre faria que la seva oferta fos ‘totalment insuficient per la demanda dels municipis que tenen adjudicat aquest institut’. ‘Des d’ERC hem valorat que és un tema que s’ha de millorar i que cal anar com a mínim a la quarta línia i ho hem presentat al Consell Comarcal per a que pugui ser discutit’.   Es per aquest motiu, que Puig ha demostrat la seva sorpresa davant la negativa per part del grup de CiU de no admetre a tràmit la moció, ‘argumentant que no es disposa de la suficient informació per poder valorar aquest tema, malgrat que en el Consell d’Alcaldes ja es va plantejar aquest tema i el President comarcal ens va comprometre a contactar a la major brevetat possible amb el director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida’.   Engelbert Montalà, conseller comarcal i portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Mollerussa ha matisat la seva inquietud davant de la resposta rebuda en el sentit que no s’ha pogut localitzar el senyor Miquel Àngel Cullerés durant la darrera setmana. ‘És un fet que ens estranya en tant que aquest pertany al mateix partit polític que governa el Consell Comarcal del Pla d’Urgell’.   La formació republicana considera que cal respectar l’adscripció dels alumnes de les escoles del Palau d'Anglesola, Bellvís, Torregrossa, Fondarella, Bell-lloc d'Urgell i Miralcamp a l’IES La Serra.

Josep M. Puig Vall, Portaveu d'ERC, al Consell Comarcal del Pla d'Urgell

Esquerra Republicana demana un Ple Extraordinari del Consell Comarcal del Pla d’Urgell per debatre la futura ubicació del nou Institut d'Educació Secundaria

El Grup d’Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha demanat la convocatòria d’un plenari extraordinari d’aquest ens, en un termini màxim de 15 dies, en el qual es debati sobre la construcció d’un nou centre educatiu de secundaria a la comarca tal i com van anunciar el passat 9 de gener, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director dels Serveis Territorials d’Educació, Miquel Àngel Cullerés,   El portaveu republicà i alcalde de Torregrossa, Josep Maria Puig, considera aquesta sol·licitud totalment justificada donada ‘la preocupació i la desinformació que ha provocat l’anunci de construcció i ubicació a Mollerussa del quart institut d’ensenyament secundari al Pla d’Urgell, sense que s’hagi debatut ni consultat amb alcaldes i consellers de la comarca, ni amb les AMPES, ni amb les direccions dels centres afectats entre altres òrgans de la comunitat educativa, fet que ha provocat incertesa en la població i que no permeten esperar el debat a la celebració del proper Ple ordinari’.   En la sol·licitud presentada pels republicans, emparada per la Llei municipal i de Règim Local de Catalunya, el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya consideren que la realització d’aquest plenari seria  que seria una molt bona oportunitat perquè el mateix director dels Serveis Territorials d’Educació pogués comparèixer i explicar les motivacions que han derivat en l’anunci de la decisió de construcció d’aquest nou institut en el marc del màxim òrgan representatiu comarcal i també en el Consell d’Alcaldes del Pla d’Urgell.   De la mateixa manera la formació republicana també ha manifestat, de manera expressa, la seva negativa a que els punts que proposen siguin incorporats en l’ordre del dia de cap Ple ordinari ni cap altre d’extraordinari amb més assumptes, per tant demana a la presidència comarcal que aquests punts siguin tractats de manera específica en un Ple diferenciat, d’acord amb la legislació esmentada, i proposa com a data per a la realització d’aquesta sessió plenària el proper dilluns 29 de setembre.

Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell

Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell

Els alcaldes de Bell-lloc d’Urgell, Carles Palau, de Bellvís, Joan Talarn, de Linyola, Àlex Mases i la regidora de Torregrossa, Maribel Zamora, juntament amb els membres del Grup Polític d’Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal del Pla d’Urgell han fet públic avui el comunicat que segueix, en el qual es valora la proposta de construcció d’un quart Institut d’Educació Secundaria en aquesta comarca:   Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell   Ja fa temps, força temps, que els responsables del Departament d’Ensenyament eren conscients que, d’acord amb el creixement demogràfic, caldria ampliar les línies d’educació secundaria a la nostra comarca. És davant d’aquesta necessitat que, finalment, de pressa i corrents i forçant ressorts urbanístics, el passat 9 de gener, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director dels Serveis Territorials d’Educació, Miquel Àngel Cullerés, presentaven a l’Ajuntament la construcció d’un nou institut a la capital del Pla.   Des de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya al Pla d’Urgell creiem necessari fer-vos arribar les consideracions següents.   En primer lloc, la incorporació d’un nou institut a la xarxa educativa de la comarca significa un canvi de paradigma importantíssim pel que fa a la distribució d’alumnes, als seus trasllats, a les metodologies educatives... que incumbeix a tota la comunitat educativa (pares, directors i professorat) i, encara més, a les dinàmiques de cada un dels nostres pobles (els alcaldes). Una decisió com aquesta, com a mínim, caldria “comentar-la” amb tots els interlocutors i no fer-la d’esquena a la comarca i de forma unilateral entre el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament de Mollerussa. De fet, es va comunicar, sense dret a rèplica, a les AMPES i centres implicats poc abans de fer-ho públic, i no es va convocar ni al mateix Consell Escolar Municipal de la capital.

Debat sobre el model de la Formació Professional en la nova República Catalana a Mollerussa

La Federació comarcal del Pla d’Urgell i la secció local de Mollerussa d’Esquerra Republicana de Catalunya organitzen un xerrada-col•loqui amb el títol: La formació professional en la nova República. Aquest acte s’inclou dins del marc del procés participatiu anomenat la República que Farem, que ens servirà per construir entre tots la Nova República Catalana. Dia: dijous, 2 de febrer de 2017. Municipi: Mollerussa. Lloc: Centre Cultural (carrer de Ferran Puig, 15) Hora: 20.00 h Durada: 1:30h L’acte començarà amb la ponència del senyor Josep Bargalló, exconseller d’Educació i expert en termes d’educació i formació professional. Després continuarem amb una taula rodona formada per experts on tots els assistents podrem debatre i aportar experiències, dubtes, etc. Els ponents seran: Senyor Joan Lluís Espinós Funcionari del Cos de d’Inspectors d’Educació i exsubdirector general de Planificació i Organització de la Formació Professional. Senyor Mario Urrea Marsal, Cap de projectes de l’Institut de la Caparella i tècnic de suport de la xarxa formació professional dual. Senyor Antoni Miquel, Propietari de Tallers Linde, Empresari que aposta per la Formació Professional Dual” Senyora Andrea Jordà Clivillé, grau superior d'Administració i Finances per La Salle Mollerussa Moderarà la taula rodona la senyora Montse Garcia, regidora del grup d’ERC-AM de l’Ajuntament de Mollerussa Si us cal més informació sobre l’acte no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a mitjançant el correu electrònic jgene@esquerra.cat o el telèfon 973 278 343.  

pla d'urgell

Majoria sobiranista aclaparadora a la comarca en les eleccions europees del 25M

Les eleccions al Parlament Europeu celebrades aquest mes de maig han deixat un resultat clar a la nostra comarca pel que fa al procés nacional que viu el nostre país: més del 76% dels vots han anat a parar a formacions polítiques compromeses fermament amb el dret a decidir i amb la consulta del proper 9 de novembre que ens ha de permetre decidir el nostre futur col·lectiu. Aquesta és una molt bona notícia per aquells que defensem la República Catalana i és un molt bon resultat per reforçar la voluntat del poble de Catalunya de voler votar i decidir. El moment actual és transcendental i tenim una oportunitat històrica, i més quan tot el que coneixíem està canviant ràpidament. En el futur més immediat tenim la legítima esperança del procés que es viu al país, però el dia a dia d’una realitat econòmica i social molt dura, que tenim el deure de superar. Estem convençuts que la independència és imprescindible per donar resposta a les necessitats del país i de la seva gent. I la victòria passa per la democràcia, per poder decidir a través de les urnes el proper novembre i fer-ho amb un doble Sí per la llibertat i la justícia.

Campanya Votar és democràcia al Pla d'Urgell

En el marc de la campanya Votar és democràcia és realitzaran les següents xerrades a la nostra comarca: 20 de gener: Anna Simó a Ivars d'Urgell 1 de febrer: Alfred Bosch a Bellvís 4 de febrer: Marta Vilalta a Palau d'Anglesola 17 de febrer: Joan Tarda a Linyola 19 de febrer: Marta Vilalta a Miralcamp 10 de març: Marta Vilalta a Sidamon 18 de març: Marta Vilalta a Vilanova de Bellpuig 20 de març: Jaume Gilabert a Barbens 22 de Març: Marta Rovira a Mollerussa 28 de març: Marta Vilalta a Golmés 4 de abril: Marta Vilalta a Poal 11 d'abril: Pere Aragones a Bell-lloc d'Urgell WebRep   currentVote     noRating noWeight                      

ERC al Pla d’Urgell aposta per la renovació al Parlament

El Congrés Comarcal d’ERC al Pla d’Urgell, realitzat aquest divendres al vespre, per a elegir els candidats d’aquesta comarca, per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, esdevé una clara aposta per la renovació iniciada fa just un any en el Congrés Nacional de la formació amb l’elecció d’Oriol Junqueras com a president nacional dels republicans. Els militants del Pla, han escollit a Joan Talarn, com a primer candidat i a Alba Balcells en segona posició, són dues cares noves en el món polític comarcal i provincial. Així doncs, segons el president comarcal, Narcís Romà, ‘amb aquesta elecció responem a una exigència dels homes i de les dones de la nostra comarca de renovació profunda en la classe política actual i d’insuflar saba nova en el joc democràtic en aquest punt decisiu de la nostra història com a país’ Talarn, bellvisenc de 44 anys, és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, màster en alta funció directiva i funcionari del cos superior de planificació lingüística de la Generalitat de Catalunya. Malgrat el seu activisme en diverses entitats nacionalistes i la seva militància a ERC des de l’any 2003, no ha ocupat fins a l’actualitat cap càrrec de caire polític. Balcells, de 26 anys, és una jove promesa del món municipalista, llicenciada en ciències polítiques i assessora en temes parlamentaris a la Federació Regional d’ERC, és també en l’actual legislatura regidora al seu municipi de Linyola i portaveu dels republicans al Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Un perfil que s’emmotlla perfectament, també, amb l’altra gran aposta pel món municipalista que Esquerra Republicana de Catalunya està duent a terme en aquesta nova etapa. A banda dels candidats escollits pels militants d'Esquerra del Pla d'Urgell, el Ruben Serrano ha estat escollit per les joventuts d'esquerra republicana(JERC) per representar aquests a la llista de la demarcació de Lleida. Serrano, de 24 anys i fill de Vallverd, des de ben jove va començar a participar del mòn associatiu del seu municipi, es membre actiu de l'ANC d'Ivars i Vallverd és també actual regidor a l'ajuntament d'Ivars per ERC-AM, treballa com a administratiu, feina que compagina amb els estudis de Cicle Superior d'Administració i Finances per el IOC Tots tres candidats, especialment el Joan Talarn al qui la federació comarcal ofereix com a possible cap de cartell per a la demarcació electoral de Lleida, com juntament amb els de la resta de candidats de les altres comarques, competiran per les primeres posicions en la llista definitiva dels republicans que es donarà a conèixer després del Consell Nacional del proper 13 d’octubre.

1a Edició de la Nit d’Esquerra al Pla d’Urgell

Oriol Junqueras va assistir dissabte a la 1a Edició de la Nit d’Esquerra al Pla d’Urgell en que es van homenatjar diferents grups municipals i a la militant Dolors Planelles per la seva llarga trajectòria com a militant republicana. El president republicà va reivindicar la independència fiscal i política de Catalunya com a única solució a l’actual crisi econòmica. Més de 70 militants, regidors i col·laboradors de la Federació comarcal del Pla d’Urgell van celebrar el passat dissabte la Nit d’ERC del Pla d’Urgell amb un sopar a la Sala del Casal de la localitat del Poal. L’acte va comptar, també, amb la presència del president nacional de la formació i eurodiputat Oriol Junqueras i de diversos càrrecs orgànics i electes de la Federació Regional de Lleida. Durant el sopar es va destacar la tasca de diverses seccions locals i grups municipals de la comarca pels seus èxits electorals i el seu esforç per crear llistes municipals d’ERC; així doncs els homenatjats van ser la candidatura de Miralcamp a les darreres municipals, la secció local de Linyola i la candidatura de Torregrossa, encapçalada pel seu alcalde Josep M. Puig El moment més emotiu de la vetllada va ser, però, el reconeixement de la seva llarga trajectòria com a militant a la secció local de Mollerussa de la senyora Dolors Planelles. Un llarg aplaudiment de tots els seus companys i amics va acompanyar el seu trajecte fins a l’escenari on el mateix Junqueras li va agrair la seva dedicació i perseverança a la ideologia republicana. En la clausura de l’acte, el president d’ERC va demanar als assistents ‘un gran esforç per continuar treballant, ara més que mai, per assolir la independència fiscal i política de Catalunya com a única solució per a que el nostre país pugui sortir de l’actual crisi econòmica’. Oriol Junqueras va argumentar que ‘en l’actual context de crisis mundial, les actuacions errònies de l’actual govern espanyol i dels seus predecessors estan enfonsant Espanya a la fallida econòmica i, si no es fa res per evitar-ho, la sagnia econòmica a que estan sotmetent continuament a Catalunya arrossegarà també el nostre país a una situació molt més greu que l’actual’ Els guardons que es van lliurar a tots els homenatjats i que s’institucionalitzaran en aquesta vetllada de caire bianual d’Esquerra Republicana de Catalunya al Pla d’Urgell són una rèplica en miniatura del Monument a la Independència d’Arenys de Munt, realitzada per l’escultor de Vilanova de Bellpuig i coautor d’aquesta escultura, Pep Solé.

ERC insta al ple del Consell Comarcal del Pla a mediar en el conflicte de la planta de biomassa

Davant l’alarma social que s’ha generat als municipis afectats, davant la instal·lació d’una planta de biomassa, i compartint la preocupació dels veïns i veïnes del Palau d’Anglesola, del Poal i d’altres poblacions de la comarca, així com dels col·lectius que s’han organitzat arran de la presentació d’aquest projecte, Esquerra Republicana de Catalunya vol contribuir a evitar que cap activitat implantada al territori pugui suposar un risc per la salut de la població, pel seu benestar o per la qualitat del medi. La portaveu del Grup d’ERC, Alba Balcells, proposa que ‘davant la manca d’informació i de transparència amb la que s’ha dut a terme aquesta qüestió des de l’inici del procés, fet que ha provocat un recel i una desconfiança a la població afectada, és necessària la creació d’una Comissió de Participació i Seguiment que integri i doni veu a totes les parts afectades: des del promotor del projecte, fins a entitats, ajuntaments i veïns’. Els republicans volen que aquesta comissió vetlli per a que s’apliquin els principis de sostenibilitat ambiental, social i econòmica que faci que un projecte d’aquestes característiques reverteixi de debó en un benefici per al territori i per la gent que l’habita. ERC considera que la implantació de centrals d’aprofitament energètic amb biomassa degudament dimensionades i emplaçades correctament és un fet positiu tant per una planificació energètica pel futur, com pel desenvolupament local i territorial.