Esquerra Pla d'Urgell

Notícia

Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell

Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell
Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell
Els alcaldes de Bell-lloc d’Urgell, Carles Palau, de Bellvís, Joan Talarn, de Linyola, Àlex Mases i la regidora de Torregrossa, Maribel Zamora, juntament amb els membres del Grup Polític d’Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal del Pla d’Urgell han fet públic avui el comunicat que segueix, en el qual es valora la proposta de construcció d’un quart Institut d’Educació Secundaria en aquesta comarca:
 
Per una planificació equitativa de la xarxa educativa a la comarca del Pla d’Urgell
 
Ja fa temps, força temps, que els responsables del Departament d’Ensenyament eren conscients que, d’acord amb el creixement demogràfic, caldria ampliar les línies d’educació secundaria a la nostra comarca. És davant d’aquesta necessitat que, finalment, de pressa i corrents i forçant ressorts urbanístics, el passat 9 de gener, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director dels Serveis Territorials d’Educació, Miquel Àngel Cullerés, presentaven a l’Ajuntament la construcció d’un nou institut a la capital del Pla.
 
Des de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya al Pla d’Urgell creiem necessari fer-vos arribar les consideracions següents.
 
En primer lloc, la incorporació d’un nou institut a la xarxa educativa de la comarca significa un canvi de paradigma importantíssim pel que fa a la distribució d’alumnes, als seus trasllats, a les metodologies educatives... que incumbeix a tota la comunitat educativa (pares, directors i professorat) i, encara més, a les dinàmiques de cada un dels nostres pobles (els alcaldes). Una decisió com aquesta, com a mínim, caldria “comentar-la” amb tots els interlocutors i no fer-la d’esquena a la comarca i de forma unilateral entre el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament de Mollerussa. De fet, es va comunicar, sense dret a rèplica, a les AMPES i centres implicats poc abans de fer-ho públic, i no es va convocar ni al mateix Consell Escolar Municipal de la capital.
 
Per un altre costat, els criteris per prendre una decisió com aquesta s’han de fonamentar  sempre en els interessos de l’alumnat i del territori, mai s’ha de fer d’acord a criteris d’oportunitat política. I en aquest cas, els interessos polítics són els que han prevalgut. I ho afirmem per dues raons: la improvisació a l’hora de triar la ubicació i la situació política en què es fa. Ens expliquem.
 
Mollerussa ha de liderar la nostra comarca, és el paper que li pertoca i que sap fer amb orgull, un paper que des d’Esquerra Republicana de Catalunya continuarem esperonant com hem fet fins ara, tanmateix no s’ha de confondre lideratge amb cobdícia. Ser líder també és saber actuar amb generositat i entendre que, a més d’un cap, el Pla necessita un cos, un cos que el conformen els 15 pobles restants, que també podien haver estat considerats com a ubicació del nou centre, tenint en compte criteris com per exemple evitar el màxim de desplaçaments (la seguretat dels infants)  i la vida que genera al seu entorn un equipament d’aquesta importància que pot ajudar a dinamitzar qualsevol dels nostres pobles. De fet, a les comarques veïnes, totes elles sense excepció, tenen un sistema descentralitzat d’instituts de secundària, no són tots a la capital. Mollerussa ja compta amb quatre instituts (La Serra, El Terres de Ponent, La Salle i Mollerussa). Centralitzar de forma avara, no fa comarca, més aviat l’allunya.
A més, l’elecció de la ubicació en uns terrenys que encara no són propietat de l’Ajuntament de Mollerussa i, més encara, uns terrenys que actualment no tenen qualificació per aquest ús fan pensar en una decisió sobtada i no prevista que comportarà fer requalificacions urbanístiques de pressa i corrents. La improvisació mai no es bona, i més quan hi havia altres possibles ubicacions que no han estat van considerades tot i que tenir millors condicions, fins i tot amb la possibilitat de compartir aules ja construïdes en lloc dels barracons amb què inevitablement caldrà inaugurar el nou centre.
Finalment, la situació del Govern de la Generalitat sens dubte no és la més apropiada per decidir unilateralment la implantació d’un nou institut al Pla. Amb la màxima institució del país intervinguda, amb la consellera d’Educació absent. Qui l’ha pres aquesta decisió? La Ministra de Educación y Cultura? No hauria estat més lògic esperar el nou govern i un responsable a la conselleria? Un Institut aprofitant el 155? Tot plegat fa malpensar, i molt.
Des d’Esquerra Republicana de Catalunya al Pla d’Urgell creiem que una decisió que afecta a tota la comarca no es pot es pot decidir unilateralment entre el Departament i un sol alcalde i, sobretot, que es faci sense el consens de la comunitat educativa i d’esquena a la comarca.
Cal evitar el regat curt i no deixar-se portar pels beneficis polítics i partidistes, i fins i tot superar els lícits interessos de cada poble. Estem parlant d’EDUCACIÓ i aquest és un tema prou important per fer un debat obert sobre el model de comarca amb tots els actors, sense oblidar ningú: comunitats educatives, alcaldes, Consell Comarcal... Ens juguem el futur dels nostres fills, ens juguem el futur de la comarca.