Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

Amiant al barri del Maresme? Volem una ciutat lliure de fibrociment!

La troballa de rastres d’amiant a les obres d’una nova benzinera va ser el motiu d’una trobada entre l’Associació de Veïns del Maresme, ex-treballadors de MACOSA i ERC. La trobada, que va comptar amb la presència del regidor Jordi Coronas, la Consellera-Portaveu Lourdes Arrando i membres del Casal d’ERC Poblenou-Besòs, va abordar l’existència d’amiant en diferents àrees del barri i la ciutat, les mesures empreses per a evitar els efectes nocius de l’amiant. Finalment es va acordar emprendre accions orientades a convertir Barcelona en ciutat lliure d’amiant, presentant a la passada comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat la proposició que adjuntem a continuació, i que va ser aprovada per unanimitat dels partits polítics:   PROPOSICIÓ D’ERC A LA COMISSIÓ D’ECOLOGIA, URBANISME I MOBILITAT   Proposem a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat acorda instar al govern municipal a:   - Realitzar un cens dels edificis i solars públics i privats de la ciutat que continguin amiant. - Realitzar un pla per la retirada de l'amiant en els solars i edificis públics que en continguin, que inclogui un calendari i pressupost. - Que s’accelerin els plans urbanístics previstos allà on hi hagi solars i/o edificis afectats urbanísticament i que continguin amiant. - Que s'aprovi una ordenança municipal que estableixi les directrius, les ajudes  i el calendari per la retirada de l'amiant en edificis i solars privats, per tal d'arribar a un horitzó que permeti que Barcelona sigui una ciutat lliure d'amiant.  

Dinar de Voluntaris al Poblenou-Besòs!

Jornada festiva el passat diumenge al dinar de voluntaris organitzat pel Casal Roc Boronat. La vuitantena d’assistents vam poder gaudir de l’àpat i la companyia de militants, amics i simpatitzants en un clima distès i acompanyats de les agradables temperatures d’inicis d’estiu. El dinar, en homenatge a la feina dels voluntaris en aquests darrers anys, era obert a totes aquelles persones que han donat un cop de mà en les diferents activitats i campanyes d’ERC al territori. Vam poder comptar també amb la presència de consellers/es, regidors/es, diputats/des i d’altres persones vinculades al partit, les qui havien participat en actes i xerrades diversos. No va mancar el record per a dues persones que no van poder ser presents a l’acte, n’Oriol Junqueras i na Marta Rovira. Una fotografia amb bona part dels assistents va cloure el dinar ja a mitja tarda. Pots veure les fotografies a: Dinar del Voluntaris  

Dia Internacional contra la LGTBIfòbia: fem la República de la diversitat

  Des d’Esquerra Republicana ens sumem un any més a la celebració del Dia Internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Una data en la que commemorem la retirada de l’homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i per tant, que l’orientació sexual de les persones deixés d’estar patologitzada. I ho fem tenint present que l’homosexualitat continua sent perseguida legalment a gairebé 80 països del món, en alguns fins i tot és castigada amb la pena de mort, i que en molts d’altres estats la legislació avala la LGTBIfòbia i encobreix a aquells que la practiquen.  La discriminació de les persones a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere també és una realitat que afecta al nostre país i hem de ser conscients que ens queda molt camí a recórrer en diferents àmbits com el de l’educació (per tal de fer dels centres educatius espais segurs i respectuosos amb la diversitat i prevenir l’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere), l’esport o els col·lectius més vulnerables davant la discriminació com les persones amb discapacitat funcional, els i les joves, la gent gran o les persones trans. Per això des d’ERC treballem per fer una República qui tingui com a principis fonamentals el respecte per la diversitat sexual i lliure d’homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia.  Cal per tant, exigir la retirada immediata de l’article 155 i recuperar el control de les nostres institucions per tal de culminar el desplegament de la Llei 11/2014 (a partir de l’aprovació dels reglaments del Consell Nacional i del règim sancionador) i continuar les polítiques endegades el mandat anterior com la garantia dels drets reproductius a les dones lesbianes i bisexuals o el nou model de salut trans que despatologitza la transsexualitat. Per tot això volem seguir avançant conjuntament amb el moviment LGTBI i ens adherim als actes i mobilitzacions que durant els propers dies les associacions i institucions duran a terme arreu dels Països Catalans.

Apropa’t al casal a pel teu llaç!

Ja portes el llaç groc? Segur que sí, però de ben segur que gent que coneixes en vol un, o tu mateix en necessites un altre. Dur el llaç groc és un símbol per reclamar la llibertat de presos i exiliats i fer-los presents en el nostre dia a dia. Des del Casal Roc Boronat iniciem una campanya per a que tothom tingui el seu llaç i alhora enfortir Esquerra Republicana, la millor eina per a fer República. Des del passat 23 d’abril en fer-te amic del partit et regalem el llaç groc metàl·lic. Més de 250 persones s’han sumat ja com a amigues d’ERC Poblenou-Besòs en aquests darrers mesos, i també molts d’altres que hem rebut per a altres casals de la ciutat. Us esperem a les properes activitats i al casal en horari habitual.  

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (3/5/18)

Avui dijous 3 de Maig és dia de Plenari al Districte de Sant Martí, com a cada plenari, des d’ERC i per boca dels seus representants, presentem i defensem diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió presentem una proposició sobre els Jardins del Doctor Trueta, també un prec referent al parc de Trinxant-Meridiana. També preguntem per l’abast de les ocupacions d’habitatges als diferents barris i la seva tipologia i per la (no) convocatòria encara de la Comissió de Seguiment i Manteniment de Gran Via. Finalment proposem també una Declaració Institucional, impulsada des del Jovent Republicà de Sant Martí, en record a Guillem Agulló i repulsa dels actes de caire feixista que han tingut lloc als nostres barris. Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.   Proposició relativa als Jardins de Doctor Trueta: Els Jardins del Doctor Trueta, al Poblenou, es troben en una situació de degradació del conjunt. Es fa patent la necessitat de reparar diferents espais de la plaça i també és patent la necessitat de remodelar algunes zones per la seva accessibilitat, existència d’incivisme i necessitat d’un canvi d’usos, i millorar la seguretat pels usuaris i usuàries. Tenint en compte les consultes realitzades temps enrere al govern municipal sobre la qüestió i les propostes pròpies que el Casal Roc Boronat té per als jardins, volem: "Instar al Regidor del Districte de Sant Martí a que, en un període no superior a tres mesos, iniciï les accions suficients i necessàries per tal de dur a terme la remodelació dels Jardins Doctor Trueta i que es dugui a terme amb el consens de tots els actors implicats (veïns, veïnes, escola, AFA, comerç, etc.), tot complint els criteris d’accessibilitat universal."   Prec relatiu a la Plaça Camp de l’Arpa: Atès el risc que representa la proximitat de les taules de ping-pong de la plaça Camp de l’Arpa als carrers Trinxant i Avinguda Meridiana, preguem: "Que el govern municipal del districte dugui a terme una canvi d’ubicació de les taules de ping-pong de la plaça Camp de l’Arpa (Trinxant – Meridiana) per tal de garantir la seguretat de les persones que hi juguen i d’evitar accidents, ja que amb la ubicació actual moltes pilotes surten a la via pública amb el risc d’accident que aquest fet comporta.

Sortim a la Rambla per Sant Jordi!

El passat dilluns 23 d’abril, la Rambla del Poblenou es va tenyir de Sant Jordi amb motiu de la diada tradicional. Com cada any, el barri es va omplir de gent i de roses, llibres i cultura.   Esquerra Republicana Poblenou-Besòs hi va ser present amb la seva parada de l’Associació Cultural Roc Boronat a Rambla del Poblenou, 105. La parada va estar oberta durant tot el dia, gràcies a la implicació d’uns 40 voluntaris que ho van fer possible.   Al llarg de la diada va apropar-s’hi moltíssima gent per a comprar roses o marxandatge en l’ambient festiu característic de Sant Jordi. També per a endur-se, per la voluntat, llibres de la nostra selecció literària, on hi eren presents autors com Dan Brown, Michael Ende, E. L. James, Mercè Rodoreda i Eduardo Mendoza. A aquesta col·lecció de llibres de la literatura catalana, castellana i universal, tampoc no li va faltar un fons de còmic, manga i literatura infantil i juvenil, així com de coneguts best sellers.   La parada del Casal Roc Boronat al Poblenou va transcórrer en paral·lel a la parada central d’Esquerra Republicana, al número 91 del Passeig de Gràcia, on escriptors i personalitats polítiques van compartir protagonisme i van conversar amb els lectors.   Van signar-hi llibres l’exdiputat i exlíder de Podem Catalunya Albano Dante Fachín i l’exdiputada de Catalunya Sí Que Es Pot Àngels Martínez Castells, actuals impulsors del moviment polític Som Alternativa. També van ser-hi signant els seus llibres la diputada Jenn Díaz i Màrius Serra, entre d’altres autors.   Un dels valors republicans i de justícia social d’Esquerra Republicana és la defensa de la literatura i la cultura com el 4t pilar de l’Estat del Benestar i com eines fonamentals d’inclusió social. A més, sempre han estat un mitjà de crítica social i amb un marcat caràcter reivindicatiu, un aspecte que enguany s’ha vist reforçat a causa de les circumstàncies polítiques que viu el país.   En aquest context i amb motiu de la diada, el partit va llençar una col·lecció de punts de llibre especials, que van distribuir-se també a la parada de la Rambla del Poblenou.

Aprovada una proposta d'ERC perquè el govern concreti el calendari i els detalls de les obres a l'entorn de Glòries

La Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest vespre una proposició d'Esquerra Republicana perquè el govern "presenti en el termini d'un mes un pla amb el calendari, planificació i coordinació del conjunt d'obres de l'entorn de Glòries" (Canòpia, Meridiana, Mallorca-Independència i Mallorca-Nàpols). Els republicans volen que es garanteixin itineraris accessibles per als vianants, bicicletes i transport públic, i que es garanteixin les campanyes de suport als comerciants de la zona.   El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha explicat que "a Barcelona tenim experiència en tenir obres d'aquesta envergadura" a mig fer, i ha demanat actuar per "minimitzar les externalitats negatives" que puguin tenir. Coronas ha explicat que "veïns i comerciants estan preocupats, no només per les molèsties i el soroll, sinó per la mobilitat al barri". És per això que el republicà ha demanat garantir itineraris accessibles per a vianants, bicicletes i transport públic.   Coronas ha criticat també la poca transparència del govern municipal amb la resta de grups polítics. "A principis d'abril vam veure estorats com els veïns i veïnes preguntaven a un consell de barri per les obres dels pous d'ADIF i els partits de l'oposició no en sabíem res", ha explicat. El republicà ha sentenciat que "per obtenir informació d'unes obres de ciutat ens veiem obligats a portar-ho en aquesta comissió"  

Una tarda al Besòs-Maresme

El fred de finals d’hivern a la Rambla Prim no va impedir que una cinquantena de persones es trobessin aquest dilluns a la sala d’actes del Centre Cívic del Besòs. Amb l’objectiu de parlar del barri, de la ciutat i del país i les polítiques socials de la Generalitat, veïns i entitats van poder debatre de forma distesa sobre molts dels temes que els afecten. L’acte va comptar amb les intervencions de na Lourdes Arrando, Consellera-Portaveu d’ERC al Districte de Sant Martí, que va centrar-se en problemàtiques locals que van des de les emissions de dioxines detectades i denunciades per la plataforma Airenet fins al traçat i freqüències d’autobusos com el 136 i V31. Posteriorment va ser el torn de’n Jordi Coronas, Regidor a l’Ajuntament de Barcelona, qui va repassar les potencialitats de la zona nord d ela ciutat, especialment en àmbits com la mobilitat. Destaca en el tema de la mobilitat la demanda d’allargar ja la L4 de de La Pau fins a La Sagrera, tal i com és previst a mig termini. També el tramvia va tenir el seu pes, tant per l’estat de les negociacions com per les preguntes, i en algun cas enuig, del veïns respecte la possibilitat de no-unió per la Diagonal. Finalment va ser el torn de’n Cesc Iglèsies, Secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, qui va repassar les polítiques socials impulsades per ERC, va destacar els efectes de la crisi econòmica i les dificultats viscudes, moltes de els quals s’allarguen en el temps. També va abordar la qüestió de les ocupacions d’habitatges, un problema greu especialment freqüent al Besòs-Maresme i la Mina. A mode de conclusió, es va parlar molt sobre molts dels temes candents -gràcies en part a les intervencions de les entitats veïnals- que afecten el dia a dia de tots nosaltres. Hi va haver una sola excepció, la qüestió nacional, que no va ser esmentada per ponents ni públic, i és que fer política de barri és el primer pas per fer República.  

Alfred Bosch és proclamat a Can Felipa candidat a les municipals després de les primàries

Alfred Bosch ha estat anunciat aquest dissabte com el candidat republicà a l'alcaldia de Barcelona, en el Congrés Regional que ERC Barcelona ha celebrat al Centre Cívic Can Felipa, al Poblenou. La proclamació del candidat arriba just després de les primàries de divendres, en les quals l'actual president del Grup Municipal d'ERC Barcelona era l'únic candidat a ser la persona cap de llista de la candidatura per a les eleccions municipals de 2019 a Barcelona. Les urnes, obertes a uns 4.000 barcelonins i barcelonines militants, simpatitzants, amigues i amics d'ERC, van atorgar 519 vots (87,1%) a Bosch. El vot en blanc va rebre 77 paperetes (12,9%). Al Poblenou-Besòs, l'urna del Casal Roc Boronat va recollir 55 vots per a Bosch (91,7%) i 5 en blanc (8,3%). La participació en aquests barris va ser significativament major que a la resta de Barcelona, superant el 20,5% (més de 5 punts i mig per sobre). Així doncs, el Congrés va proclamar, davant de militants i premsa, que Alfred Bosch repetirà com a candidat republicà a liderar l'Ajuntament de la ciutat. En la seva primera intervenció com a alcaldable a les eleccions municipals de 2019, Bosch va recordar que tot i estar a l'oposició del consistori, ERC ha estat una eina clau en aconseguir el tancament de la Presó Model, la gratuïtat del transport públic per als menors de 16 anys o que el metro arribi per fi a la Zona Franca. Després d'anys de retardaments i posposicions, està previst que les estacions de metro de Foc Cisell i Foneria obrin finalment aquest estiu gràcies a un acord entre l'Ajuntament i ERC que va desbloquejar l'esperada arribada de la Línia 10 del metro als barris de La Marina. De moment les obres avancen d'acord amb el calendari previst i de fet ja circulen trens en estat de prova en les esmentades estacions. Tot i així, Bosch va carregar contra l'alcaldessa Ada Colau pel que va considerar el fracàs a l'hora d'entregar a la ciutadania progressos en els tres grans compromisos que va assumir a la campanya electoral de 2015: el canvi de model turístic, l'accés a l'habitatge i la millora en mobilitat.