Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

Aprovada una proposta d'ERC perquè el govern concreti el calendari i els detalls de les obres a l'entorn de Glòries

La Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest vespre una proposició d'Esquerra Republicana perquè el govern "presenti en el termini d'un mes un pla amb el calendari, planificació i coordinació del conjunt d'obres de l'entorn de Glòries" (Canòpia, Meridiana, Mallorca-Independència i Mallorca-Nàpols). Els republicans volen que es garanteixin itineraris accessibles per als vianants, bicicletes i transport públic, i que es garanteixin les campanyes de suport als comerciants de la zona.   El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha explicat que "a Barcelona tenim experiència en tenir obres d'aquesta envergadura" a mig fer, i ha demanat actuar per "minimitzar les externalitats negatives" que puguin tenir. Coronas ha explicat que "veïns i comerciants estan preocupats, no només per les molèsties i el soroll, sinó per la mobilitat al barri". És per això que el republicà ha demanat garantir itineraris accessibles per a vianants, bicicletes i transport públic.   Coronas ha criticat també la poca transparència del govern municipal amb la resta de grups polítics. "A principis d'abril vam veure estorats com els veïns i veïnes preguntaven a un consell de barri per les obres dels pous d'ADIF i els partits de l'oposició no en sabíem res", ha explicat. El republicà ha sentenciat que "per obtenir informació d'unes obres de ciutat ens veiem obligats a portar-ho en aquesta comissió"  

Una tarda al Besòs-Maresme

El fred de finals d’hivern a la Rambla Prim no va impedir que una cinquantena de persones es trobessin aquest dilluns a la sala d’actes del Centre Cívic del Besòs. Amb l’objectiu de parlar del barri, de la ciutat i del país i les polítiques socials de la Generalitat, veïns i entitats van poder debatre de forma distesa sobre molts dels temes que els afecten. L’acte va comptar amb les intervencions de na Lourdes Arrando, Consellera-Portaveu d’ERC al Districte de Sant Martí, que va centrar-se en problemàtiques locals que van des de les emissions de dioxines detectades i denunciades per la plataforma Airenet fins al traçat i freqüències d’autobusos com el 136 i V31. Posteriorment va ser el torn de’n Jordi Coronas, Regidor a l’Ajuntament de Barcelona, qui va repassar les potencialitats de la zona nord d ela ciutat, especialment en àmbits com la mobilitat. Destaca en el tema de la mobilitat la demanda d’allargar ja la L4 de de La Pau fins a La Sagrera, tal i com és previst a mig termini. També el tramvia va tenir el seu pes, tant per l’estat de les negociacions com per les preguntes, i en algun cas enuig, del veïns respecte la possibilitat de no-unió per la Diagonal. Finalment va ser el torn de’n Cesc Iglèsies, Secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, qui va repassar les polítiques socials impulsades per ERC, va destacar els efectes de la crisi econòmica i les dificultats viscudes, moltes de els quals s’allarguen en el temps. També va abordar la qüestió de les ocupacions d’habitatges, un problema greu especialment freqüent al Besòs-Maresme i la Mina. A mode de conclusió, es va parlar molt sobre molts dels temes candents -gràcies en part a les intervencions de les entitats veïnals- que afecten el dia a dia de tots nosaltres. Hi va haver una sola excepció, la qüestió nacional, que no va ser esmentada per ponents ni públic, i és que fer política de barri és el primer pas per fer República.  

Alfred Bosch és proclamat a Can Felipa candidat a les municipals després de les primàries

Alfred Bosch ha estat anunciat aquest dissabte com el candidat republicà a l'alcaldia de Barcelona, en el Congrés Regional que ERC Barcelona ha celebrat al Centre Cívic Can Felipa, al Poblenou. La proclamació del candidat arriba just després de les primàries de divendres, en les quals l'actual president del Grup Municipal d'ERC Barcelona era l'únic candidat a ser la persona cap de llista de la candidatura per a les eleccions municipals de 2019 a Barcelona. Les urnes, obertes a uns 4.000 barcelonins i barcelonines militants, simpatitzants, amigues i amics d'ERC, van atorgar 519 vots (87,1%) a Bosch. El vot en blanc va rebre 77 paperetes (12,9%). Al Poblenou-Besòs, l'urna del Casal Roc Boronat va recollir 55 vots per a Bosch (91,7%) i 5 en blanc (8,3%). La participació en aquests barris va ser significativament major que a la resta de Barcelona, superant el 20,5% (més de 5 punts i mig per sobre). Així doncs, el Congrés va proclamar, davant de militants i premsa, que Alfred Bosch repetirà com a candidat republicà a liderar l'Ajuntament de la ciutat. En la seva primera intervenció com a alcaldable a les eleccions municipals de 2019, Bosch va recordar que tot i estar a l'oposició del consistori, ERC ha estat una eina clau en aconseguir el tancament de la Presó Model, la gratuïtat del transport públic per als menors de 16 anys o que el metro arribi per fi a la Zona Franca. Després d'anys de retardaments i posposicions, està previst que les estacions de metro de Foc Cisell i Foneria obrin finalment aquest estiu gràcies a un acord entre l'Ajuntament i ERC que va desbloquejar l'esperada arribada de la Línia 10 del metro als barris de La Marina. De moment les obres avancen d'acord amb el calendari previst i de fet ja circulen trens en estat de prova en les esmentades estacions. Tot i així, Bosch va carregar contra l'alcaldessa Ada Colau pel que va considerar el fracàs a l'hora d'entregar a la ciutadania progressos en els tres grans compromisos que va assumir a la campanya electoral de 2015: el canvi de model turístic, l'accés a l'habitatge i la millora en mobilitat.

8 DE MARÇ DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

De nou, el 8 de març de 2018, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Des d’Esquerra Republicana i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància. Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones. Però la discriminació no queda aquí. Més d’un 70% dels contractes a temps parcials ho són de dones. I en aquesta mateixa línia l’Observatori Dona i Empresa assenyala que més del 70% de les empreses no tenen cap dona als seus Consells d’Administració. Això contrasta amb l’àmbit educatiu, a on les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes. El sostre de vidre doncs, encara no s’ha trencat i segueix limitant les possibilitats d’ascens de les dones. Segons l’últim informe de govern, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 26,6% a Catalunya tot i que darrers mesos aquesta bretxa ha crescut. Al País valencià i a les illes les dades tampoc són positives: un 24,24% i un 15,88% respectivament. Qüestió que, a diferència d’alguns, nosaltres sí que considerem que ens “hi hem de posar” per eradicar-la mentre veiem com diversos països europeus adopten noves mesures per fer-hi front.

Acte de proximitat amb l’Alfred Bosch i l’Eva Baró

El 19 de febrer el Casal d’ERC Poblenou-Besos va organitzar una trobada amb Alfred Bosch,  President del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona i Eva Baró, diputada d’ERC  al Parlament de Catalunya. L’acte es celebrà a la biblioteca de Can Saladrigas, on veïns i veïnes van poder parlar amb els ponents , esposant les seves inquietuds i qüestions sobre temes d’actualitat. La trobada es centrà en tres eixos: barri, ciutat i país, durant més de dues hores vam poder parlar primer amb Alfred Bosch sobre temes importants que afecten als nostres barris: tramvia, gentrificació, reconeixement i millora de totes les àrees i barris sovint oblidats.  En àmbit ciutat, Bosch va destacar la importància de recuperar la capitalitat de Barcelona i el fet vital de que, com a capital, Barcelona sigui un element clau en la construcció de la república. Seguidament Na Eva Baró ens posà al dia de la situació i els reptes que encarem en aquesta legislatura, primerament la formació de govern que acabi amb el 155 i la ferma convicció que la construcció de la república és possible treballant des de diversos fronts. Durant l’acte vam tenir un record especial pels presos polítics i per tots els companys i companyes que han d’anar a declarar.  

Acte per homenatjar els membres d’ERC afusellats al camp de la Bota

El dissabte 17 de febrer des del Casal Roc Boronat vam participar a l’ofrena floral al Camp de la Bota, organitzada per ERC Sant Adrià de Besòs. L’ofrena es realitza en memòria dels membres d’Esquerra Republicana afusellats en aquest indret a partir de l’ocupació franquista de Catalunya el 13 de febrer de 1939. Els i les militants d’ERC Poblenou-Besòs van oferir un ram de flors grogues en memòria dels militants del nostre Casal que van ser condemnats a mort en judicis sumaríssims sense garanties, de la mà de la Montse Benedí regidora a l’Ajuntament, la Patrícia Gomà Secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, i l’Ester Capella diputada al Congrés, amb especial sentiment per una de les víctimes, familiar d’un dels nostres militants. Cal recordar que entre 1939 i 1952, la dictadura franquista executà a Barcelona prop de 1.717 persones. La majoria d’elles foren afusellades al Camp de la Bota, on actualment s’hi troben les instal·lacions del Fòrum de les Cultures. Amb aquesta ofrena recordem  totes aquelles persones que van patir la repressió feixista pel fet de defensar els valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, a més dels drets del poble català.  

ERC demana acabar amb la privatització de l'espai de Palo Alto

Esquerra Republicana ha demanat que "l'Ajuntament assumeixi la gestió directa del recinte de Palo Alto", després que el govern Colau vulgui adjudicar una nova concessió per un període de 20 anys que suposaria privatitzar de facto aquest equipament municipal fins l'any 2038.    Els republicans han presentat aquesta setmana un seguit d'al·legacions en relació a la nova concessió de Palo Alto, i exigeixen també que l'Ajuntament "garanteixi l'accés lliure i gratuït de la ciutadania al jardí de Palo Alto", habilitant les entrades que es considerin necessàries. D'altra banda, ERC també proposa destinar una part de l'espai a la creació d'un Centre Cultural municipal de gestionat per l'Ajuntament o pel teixit associatiu local.    La regidora d'ERC a l'Ajuntament Trini Capdevila ha considerat que "cal recuperar l'espai de Palo Alto perquè torni a ser de tots els barcelonins" i ha explicat que no té sentit posposar aquesta concessió durant 20 anys més. Per Capdevila, l'Ajuntament té la capacitat suficient per "assumir la gestió del recinte i prioritzar aquells projectes que millorin la vida associativa del barri".  

ERC guanya les eleccions al Poblenou-Besòs!

Notable victòria d’ERC al Poblenou-Besòs i a 50 de les 96 urnes del territori Les eleccions il·legítimes al Parlament de Catalunya impulsades pels partits del 155 han deixat als barris del Poblenou uns boníssims resultats per a Esquerra Republicana de Catalunya. La formació republicana ha obtingut la victòria al Poblenou-Besòs, assolint 14.766 vots i un percentatge del 23,6% al conjunt dels sis barris. Aquests resultats situen a ERC com a primera força, superant a Ciutadans en més de 700 vots. Els sufragis rebuts situen el territori de la Secció Local de Poblenou-Besòs per sobre del resultat d’ERC al conjunt de la ciutat de Barcelona (20,9%). Fent el desglossament per barris trobem que ERC ha estat primera força força a dos dels barris, el Poblenou amb un 28,3% dels vots (esdevenint el segon barri amb més vot a ERC per darrere de la Barceloneta, amb el 30%). En el cas de El Parc i la Llacuna la primera posició s’ha obtingut amb un 22,8%. Ha estat segona força a la Vila Olímpica amb un 21,3% dels vots (on JxCat ha estat primera força), el Front Marítim i Diagonal Mar amb un 23,2% (on han faltat 90 vots per sobrepassar C’s). També ERC ha estat segona força a Provençals del Poblenou amb un molt notable 23,6% dels vots. Finalment els resultats al Besòs i Maresme (17,4%) han estat espectaculars, obtenint una tercera posició. Pel que fa al bloc del Sí i republicà, el 45% dels votants dels nostres 6 barris han apostat per partits del Sí. Per barris, els partits del Sí han obtingut el 46,1% a El Parc i Llacuna, el 50,7% a Vila Olímpica, el 56,1% al Poblenou, el 44,5% a Diagonal Mar i Front Marítim, el 28,6% al Besòs i Maresme i el 42,1% a Provençals del Poblenou.  

Carles Mundó: "Qui vulgui assegurar que el 21D no guanyin Inés Arrimadas i Albert Rivera ha de votar Esquerra Republicana"

El conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó, ha demanat el vot per Esquerra Republicana a les eleccions del 21D: "Qui vulgui assegurar que el 21D no guanyin Inés Arrimadas o Albert Rivera ho farà votant Esquerra Republicana". En un acte celebrat aquest vespre al Centre Cívic Sant Martí, davant de 350 persones, ha recordat que "totes les enquestes situen ERC al capdavant, frec a frec amb Ciutadans". Mundó ha denunciat el joc brut d'aquesta campanya: "Oriol Junqueras està silenciat a la presó, mentre els candidats del bloc del 155 poden fer campanya per terra, mar i aire". També ha criticat que els partits del bloc del 155 "fonamenten la seva campanya en les mentides, insultant els mestres catalans que són acusats d'adoctrinar els nens, explicant que els ciutadans de Catalunya odien Espanya, o que les empreses marxen del nostre país".  Mundó ha posat en valor la feina feta pel Govern de la Generalitat els últims anys i ha assegurat que "és mentida que només governem per una part de la ciutadania. Hem aprovat la renda garantia de ciutadania, la llei de pobresa energètica o la llei d'igualtat entre homes i dones, mentre d'altres només parlen del monotema".   Prèviament, la candidata d'ERC-Eixample, Eva Baró, ha recordat que "aquestes eleccions van d'escollir entre els que estan disposats a fer-ho tot per mantenir els seus privilegis, i aquells que estem disposats a entomar tot el que calgui per defensar que tots puguem decidir el nostre futur a les urnes". Baró ha alertat que "si el dia 21 guanyen els partits del 155, tornaríem a la nit del temps", i ha avançat que "guanyarem les eleccions i ratificarem la República que ens hem guanyat a les urnes". El candidat d'ERC-Sarrià Sant Gervasi, Gerard Gómez del Moral, per la seva banda, ha reivindicat la necessitat de "construir una República on la democràcia sigui un pilar bàsic". Gómez del Moral ha insistit en què, malgrat les adversitats, no hem de perdre mai el somriure, perquè "quan algú ens vol desinfectar o ens diu que som una banda de tarats, nosaltres diem que volem fer un nou país per a tothom".