Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

28 de juny, dia de l'orgull LGTB

Com cada 28 de juny, aquesta setmana se celebra el dia de l’alliberament o l’orgull LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals). És una diada reivindicativa que commemora les mobilitzacions que es van produir a Nova York el juny del 1969 després que la policia irrompés brutalment en un local freqüentat per persones del col·lectiu LGTB. També va ser un mes de juny, el 1977, quan Barcelona va acollir la primera manifestació de lesbianes, gais i transsexuals, que fou durament reprimida per la policia. Aquests fets, juntament amb molts altres episodis de persecució i discriminació, han estat decisius a l’hora que el col·lectiu LGTB s’organitzés i lluités per defensar i reivindicar els seus drets. És cert que la situació ha millorat, però malgrat la tasca desenvolupada al llarg de les darreres dècades i els avenços legislatius assolits en alguns estats, l’homosexualitat continua sent perseguida, i en alguns països com l’Irán, l'Arabia Saudí, el Yemen o Mauritania, fins i tot castigada amb la pena de mort. I, de fet, a la majoria d’estats el col·lectiu LGTB no disposa de cap mena de legislació que els empari davant de qualsevol acte de discriminació. A Catalunya, els darrers anys hem aconseguit fites importants en l’equiparació legal del col·lectiu LGTB, com ara el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe, el dret dels infants a ser adoptats per famílies homoparentals o la creació per part de les principals institucions del país de polítiques adreçades específicament a aquest col·lectiu. I, totes elles, polítiques que des d’ERC hem dissenyat i aplicat allà on hem governat. Tanmateix, aquests drets assolits són constantment qüestionats i es veuen amenaçats pel recurs que el PP va presentar al Tribunal Constitucional contra la llei del matrimoni i que es nega a retirar. Per tant, encara queda molta feina a fer, i no s’hi val a baixar la guàrdia. Cal impedir que es produeixin passos enrere pel que fa als drets aconseguits.

17 de maig, dia internacional contra l'homofòbia i transfòbia

Al llarg dels darrers anys s’han produït avenços que han fet avançar la lluita contra l’homofòbia i la transfóbia arreu del món. Un dels més importants però, es va produir l’any 1990, quan l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va suprimir l’homosexualitat de la seva llista de malalties mentals. Des d’aquell moment, el col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals reconeix el 17 de maig com a símbol de l’eliminació de l’homofòbia i reivindica que l’Alt Comissionat i la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides l’assenyalin com a Dia Internacional Contra l’Homofòbia, per tal de denunciar, reflexionar i actuar contra aquesta discriminació. Malgrat els avenços experimentats en alguns estats pel que fa a la igualtat de drets de les persones LGTB, l’homosexualitat encara està perseguida i castigada a molts països (fins i tot amb la pena de mort) i molts d’altres no disposen de cap mena de legislació que protegeixi les persones lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals davant d’actes de discriminació. Malgrat els diferents avenços legislatius que s’han produït en els darrers anys a Catalunya i a l’Estat Espanyol en la línia de la igualtat legal pel que fa als drets de gais i lesbianes, la realitat social encara arrossega molts prejudicis que dificulten l’assoliment de la igualtat real. Les constants manifestacions de representants de la jerarquia catòlica o de determinades forces polítiques confirmen aquesta tendència i suposen l’amenaça que es produeixin retrocessos pel que fa a molts dels drets aconseguits durant els darrers anys. Cal doncs continuar treballant a través de totes les eines disponibles per tal de consolidar els avenços aconseguits al nostre país els darrers anys i treballar amb les diferents entitats en la lluita per una societat més justa i lliure. Per tot això, des de la Coordinadora de Polítiques per a Persones LGTB d’ERC manifestem: - L’adhesió als actes que s’organitzin per commemorar aquesta diada.

Tret de sortida a la campanya “Prou espoli, ara República Catalana

L'Ateneu barcelonès s'ha omplert fins a la bandera en l'acte d'inici de la campanya 'Prou espoli, ara República Catalana', que ha comptat amb la participació destacada d'Elisenda Paluzie, Jordi Porta, Ferran Requejo i Enric Calpena. Estava prevista la participació de Josep Maria Terricabras que no ha pogut assistir-hi per raons mèdiques i ha enviat un escrit Els ponents han coincidit, des de diversos punts de vista, en la voluntat de superar la situació d'asfíxia econòmica que pateix el país i han posat èmfasi en la necessitat d'assumir un sistema de finançament responsable que, ras i curt, passa per la sobirania fiscal, perquè Catalunya tingui la caixa i la clau de la caixa, perquè gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos. Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana, ha estat l'encarregat de tancar l'acte i ha fet una crida al Govern de la Generalitat a que 'sense més dilacions i de forma immediata iniciï un procés unilateral de constitució de la Hisenda general de Catalunya, a anar per feina i fer ús de la majoria parlamentària que ja té', tota vegada que ha insistit que un 'pacte fiscal basat en la bona voluntat del Govern espanyol és garantia segura d'incompliment'. Davant el proper embat, Junqueras també ha demanat a 'tota la societat catalana que es mobilitzi en defensa del Concert Econòmic, s'hi ha d'implicar tothom, des dels sindicats o les patronals, passant per totes les entitats del país'. El líder d'ERC ha fet una crida a 'la responsabilitat de tots els partits, que sàpiguen estar a l'alçada de les circumstàncies, d'allò que necessita i demanda la societat catalana, no s'hi val a tornar a caure en el parany de sempre o a buscar camins amb el pas barrat que ja coneixem i hem intentat en infinitat d'ocasions'. El president d'ERC s'ha referit a la constitució d'una República Catalana, en un discurs molt emotiu i ple de referències històriques. http://www.prouespoli.cat  

ERC rebutja la liberalització dels horaris comercials a tots els Districtes de Barcelona

ERC ha presentat una Declaració Institucional d’urgència a tots els Districtes de Barcelona per rebutjar “qualsevol proposta de liberalització dels horaris comercials que no sorgeixi de l’acord unànime entre totes les organitzacions i associacions del sector del comerç de Barcelona”. El president del grup municipal, Jordi Portabella, ja havia formulat una pregunta a l’alcalde el mes d’octubre passat en aquest mateix sentit quan es van començar a estendre els primers rumors sorgits a la ciutat de Madrid.Avui, davant l’ofensiva recentralitzadora del govern espanyol, aquest cop en matèria d’activitat comercial, el grup independentista a l’Ajuntament de Barcelona, ha reaccionat per refermar el “compromís i suport de l’Ajuntament de Barcelona vers les empreses familiars, els petits i mitjans empresaris de la nostra ciutat, vers el comerç de proximitat”. Per Portabella, que també portarà la Declaració al Plenari del Juliol, ha assegurat que “tornem a ser davant un nou atac al model català d’organització social, econòmic i també comercial”. “Aquesta nova maniobra del PP no respon ni als interessos de la ciutadania ni a la dels petits i mitjans comerciants ni a la de les ciutats sinó que només respon als interessos dels seus amics i dels grans capitals internacionals”. La declaració, que si se n’aprecia la urgència, avui mateix es podria aprovar en els districtes de l’Eixample, Horta i Sants, i dijous a Gràcia, Sant Martí i Ciutat Vella, deixa constància del fet que “el teixit comercial de Barcelona forma part indissociable de l’estructura sòcioeconòmica de Barcelona i de Catalunya; ens caracteritza, permet mantenir la proximitat amb el ciutadà, fomenta la cohesió social i respon al model urbanístic dens i de comerç mixt d’usos”. El text de la Declaració recorda que “L’oferta comercial i els horaris dels comerços de la ciutat són valorats pels barcelonins i barcelonines amb un notable i la liberalització dels horaris és rebutjada per una majoria dels ciutadans.

No als desallotjaments de persones sense sostre: cal combatre la pobresa, no amagar-la

Aquests últims dies s’ha parlat molt sobre el possible desalljotament de l’assentament de la nau industrial del C/Josep Pla, on hi ha 300 persones que no tenen habitatge on viure. es d’ERC-Barcelona rebutgem qualsevol tipus de desallotjament o mesura política que només vagi dirigida a camuflar el problema de la pobresa, en comptes d’afrontar-lo i trobar solucions. Hem de celebrar que, finalment, la lluita veïnal i de les entitats i el sentit comú, s'han imposat i, al menys de moment, el desallotjament no es produirà. L’Ajuntament de Barcelona no pot desnonar a 300 persones que estan patint les conseqüències més greus de la crisi econòmica sense preveure que passarà amb elles ni on aniran després dels desallotjament. Cal recordar que l’habitatge és un dret i que l’administració municipal ha de respondre amb humanitat a aquesta situació tan greu. El problema no són les persones sense sostre i no se les ha d’amagar, Barcelona ha d’assumir que té molts ciutadans que ho estan passant malament i ha de saber afrontar aquesta situació. El problema real és la crisi econòmica, les retallades a l’Estat del Benestar i l’espoli fiscal que pateix Catalunya. I és aquí on les institucions públiques tenen la responsabilitat humanitària d’actuar. Fem costat a les persones sense sostre Per aquest motiu, aquesta setmana passada, el diputat barceloní d’ERC Oriol Amorós, acompanyat per membres del Grup Municipal d’ERC a Sant Martí i Barcelona, van anar a visitar el campament de persones sense sostre que es troba al C/Josep Pla per mostrar-los el seu suport i explicar-los que els republicans estan treballant per evitar el desnonament i trobar una solució al problema. ERC-Barcelona impulsa una Comissió a l’Ajuntament per trobar una solució En aquest sentit, ERC ha aconseguit fer aprovar una proposta perquè l’Ajuntament creiï una Comissió de Treball - formada pel consistori barceloní, la Generalitat, l’Estat espanyol, la Xarxa de Suport als Assentaments i las persones sense sostre - per acordar conjuntament i de forma consensuada una solució pels assentaments de ‘sense sostre de la ciutat’.

ERC-Barcelona recapta 2014€ per a la Marató de la Pobresa de TV3.

La Federació de Barcelona d’ERC ha recaptat 2014€  per la Marató de la Pobresa de TV3 amb una campanya solidària. Ahir a la nit, just quan va acabar el partit entre l’Athletic de Bilbao i el FC Barcelona, Patrícia Gomà acompanyada per el Pare Manel va pujar a l’escenari dels Lluïsos de Gràcia per anunciar la recaptació de la campanya solidària. Aquests 2014,30€ es donaran integrament a la Marató de la Pobresa de TV3 que se celebra demà diumenge 27 de maig. En aquest sentit, Patrícia Gomà, presidenta de la Federació de Barcelona d’ERC, va agrair davant del públic la seva implicació en una campanya solidària com aquesta: “Avui hem aportat el nostre granet de sorra per una Marató que té com intenció, no només recaptar donacions, sinó conscienciar a la ciutadania del greu problema que tenim al nostre país amb la pobresa”.  

La Porra Republicana entra en la recta final

Resten 5 dies per a la final de la copa del Borbó i la Porra Republicana continua recaptant fons per a la Marató per a la Pobresa que diumenge vinent organitza TV3. Aquest proper divendres, a les 22h, es juga la final de copa entre l'Athletic i el Barça i podeu venir a compartir emocions amb nosaltres als Lluïsos d'Horta (carrer de Feliu i Codina, 7-9 - Metro Horta L5). S'hi podrà accedir al local a partir de les 21h i les persones que hagin fet aportacions a través de la Porra tindran accés lliure, mentre que la resta també podran accedir-hi abonant un tiquet reduït amb una consumició. Hi haurà servei de bar amb entrepans. Comptarem amb la presència d'una àmplia representació d'ERC Barcelona i també ens acompanyarà el Pare Manel, una persona molt implicada amb el col·lectiu de persones en risc d'exclusió social. Un cop finalitzi el partit farem una petita cloenda i donarem a conèixer la recaptació final de la Porra Republicana que lliurarem de forma íntegra a la Fundació de la Marató. Finalment sortejarem d'entre les persones encertants del resultat de la final unes entrades per a un espectacle del Grec que proporcionarem ERC Barcelona i també entrades per als Vespres de Jazz que organitza i ens proporcionarà Lluïsos d'Horta. De moment s'hi han afegit a la Porra Republicana diverses persones a títol individual i també els Lluïsos d'Horta que ens cedeixen el seu teatre per a veure la final i la Penya Barcelonista 100x100 de Sant Andreu del Palomar. Encara pots participar amb la Porra Republicana i fer aportacions de formes diverses. Aquí trobaràs les instruccions per a fer-ho. Si vens a veure la final amb nosaltres, vine una estoneta abans. L'aforament del Teatre és limitat a 405 persones. 

ERC inicia la campanya #PorraRepublicana per recaptar fons per la Marató de la Pobresa de TV3

ERC-Barcelona ha presentat aquest diumenge al matí davant la Font de Canaletes la campanya solidària #PorraRepublicana per tal de recaptar fons per la Marató de la Pobresa que celebrarà TV3 el pròxim 27 de maig. Patrícia Gomà i Jordi Portabella han posat l’accent en el fet que Catalunya necessita acabar amb l’espoli fiscal per tenir les eines per “eradicar la pobresa de la nostra societat”. La final de la Copa del Rei que enfrontarà l’Athletic de Bilbao i el FC Barcelona serveix a la Federació de Barcelona d’ERC com a fil conductor per iniciar una #PorraRepublicana on els ciutadans podran participar-hi donant 5€. La presidenta dels republicans a Barcelona, Patrícia Gomà, ha explicat que tota la recaptació d’aquesta campanya anirà integrament. Per Gomà “la Marató de la Pobresa de TV3 és positiva perquè ajuda a prendre consciència d’un greu problema social”. I ha afegit que “un 20% dels catalans estan en risc d’exclusió social” i per aquest motiu “els ciutadans de Catalunya hem de disposar de més eines per sortir d’aquesta situació de crisi”. I com ha afirmat la presidenta d’ERC a Barcelona “això passa per fer un gir social i avançar cap a una República Catalana que ens permeti tenir les eines per eradicar la pobresa”.

Marató per la pobresa

La Marató per la pobresa necessitarà voluntaris el 27 de maig, el dia del programa, per atendre les trucades que arribin a la seu de la Fira de Barcelona per fer un donatiu. Si esteu interessats a col•laborar-hi, us podeu inscriure a través de la web del Servei Català del Voluntariat. Teniu temps fins al19 d'abril. http://www.tv3.cat/maratopobresa/participa/voluntariat