Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

Sobre els incidents a la manifestació de 'Ens Plantem'

Des d'ERC Poblenou-Besòs volem fer una valoració dels incidents que es van produir en el transcurs de la marxa que l'organització del barri del Poblenou 'Ens Plantem' va convocar el passat divendres 5 de maig. Som, com a organització i com a veïns, plenament conscients de la problemàtica del desenvolupament i creixement hoteler i turístic que pateixen especialment els barris del Poblenou i la Vila Olímpica i que s’estén a la resta de barris propers, com pot ser el Front Marítim. Patents i públics han estat els nostres esforços i propostes al barri i la ciutat en l'assoliment d'un model de turisme sostenible i respectuós amb les persones i amb Barcelona. Ho va ser en la negociació i aprovació del PEUAT, on vam negociar i aconseguir la inclusió del Poblenou i Vila Olímpica en zona de decreixement turístic, i també en el suport i cobertura a la lluita veïnal per l’aturada de l’Alberg de Vila Olímpica. Són els anteriors dos exemples d’accions que col·lectius i institucions poden emprendre en la resolució de les problemàtiques que sorgeixen, es considerin o no suficients. L’ús de la violència, per menor que sigui, deslegitima la causa defensada i la converteix en blanc fàcil de la crítica. La llibertat d’expressió d’uns i altres i el respecte a les diferents opcions han de ser sempre preservats. Condemnem, en coherència amb l’expressat al paràgraf anterior, les accions (llançament d’ous i bomba de fum) realitzades contra l’establiment hoteler del carrer Llull. Volem alhora defugir la exageració en el relat dels fets i en les crítiques posteriors, això com la magnificació realitzada pels mitjans. Des d’ERC Poblenou-Besòs mantindrem, no obstant, les actuals relacions amb la plataforma, volent ser, com sempre, actors constructius en la definició del futur dels nostres barris.  

Omplim la 'Bodega Republicana' a la Feria d'Abril

Aprofitant la celebració de la Fira d'Abril al recinte del Fòrum, Esquerra Republicana de Catalunya hi ha estat present amb la 'Bodega Republicana', caseta que ha gaudit d'una molt bona acollida pels assistents. Nosaltres mateixos l'hem pogut gaudir aquest passat divendres 5 de maig, amb un gran sopar amb els nostres càrrecs electes Eduardo Reyes (diputat al Parlament), Ester Capella (diputada al Congreso), Carme Rallo (Alcaldessa de Sant Esteve Sesrovires) i els regidors a l'Ajuntament de Barcelona Jordi Coronas i Montse Benedí. Una cinquantena de persones d'ERC Poblenou-Besòs, ERC Clot-Verneda, ERC Sant Andreu, ERC Nou Barris i ERC Horta hem compartit un sopar popular animat per dos grups de rumba catalana i versions musicals. Prem aquí per veure els fotografies!

La Vila Olímpica decideix sobre l'alberg en una Consulta

L'Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica ha engegat aquest dimecres una consulta oberta a tots els ciutadans del barri sobre si estan d'acord o no amb la construcció d'un macroalberg de 440 places a l'Avinguda Icària. Aquesta consulta és fruit de la negativa del govern municipal a realitzar cap procés participatiu i/o comprar l'edifici de l'Alberg tal i com s'havia acordat amb ERC en la negociació del PEUAT. La consulta tindrà lloc del 3 al 24 de maig, de dimarts a divendres, es podrà votar al casal de barri de Can Gili Nou (de 10:30 a 13 i de 16 a 21), els dilluns també al casal de barri però només en horari de tarda (de 16 a 21) i els dissabtes els trobareu davant del Centre Comercial 'El Centre de la Vila' durant el matí (d'11 a 14 hores). Alhora, al proper plenari del Districte de Sant Martí, des d'ERC Poblenou-Besòs hem preguntat al govern municipal si reconeixerà aquesta consulta ciutadana i si n'aplicarà el resultat. Des d'ERC Poblenou-Besòs som conscients de les importants implicacions que un alberg d'aquestes característiques suposaria per al barri. Defensem un model sostenible de turisme que podreu veure en diferents articles. Us animem a informar-vos sobre el projecte i expressar la vostra opinió a la consulta.

Plenari del Districte de Sant Marti

Dimecres 10 de Maig en el Plenari de Districte de Sant Martí que està convocat per les 19:00 hores, ERC Poblenou-Besòs presentarà una proposició, un prec i una pregunta que us detallem a continuació: Proposició Que el Consell Municipal del Districte de Sant Martí acordi: - Refermar el suport del Consell Plenari de Sant Martí al Compromís per Glòries. - Aprofitar la suspensió de les obres i la nova licitació per tal d’instar la tinència d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i BIMSA a projectar i licitar el túnel des de Padilla/Castillejos a Rambla de Poblenou/Sant Joan de Malta, en tot el seu recorregut, tal com està establert al Compromís per Glòries i demanaven les associacions de veïns i veïnes que el conformen en el seu comunicat publicat el passat dia 25 d’abril de 2017. - Instar igualment a la tinència d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat que no s’aturin la resta d’actuacions previstes en la superfície de la plaça (equipaments, habitatge públic, etc.) i que en la mesura que sigui possible s’accelerin aquestes actuacions. - Donar trasllat d’aquest acord a la tinència d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, BIMSA i als membres que conformen la Taula del Compromís per Glòries. Prec Que el govern del Districte de Sant Martí insti al Consorci d’Educació de Barcelona a dur a terme un estudi, planificació i revisió de la zona 26, que determini les mesures suficients i necessàries per tal que, al proper curs, no persisteixin els problemes de matriculació existents i millorar així el procés pel que fa als barris de Poblenou. Sol·licitem que el resultat de l’estudi ens sigui lliurat als grups municipals i presentat en el Consell Escolar del districte, abans de gener 2018. Pregunta Si el govern del Districte de Sant Martí acceptarà i farà seu el resultat de les consultes ciutadanes anunciades i dutes a terme des del moviment veïnal, en referència a l’alberg de la Vila Olímpica i de la Superilla de Poblenou.

Esquerra Poblenou-Besòs a la Feria d’abril, el divendres 5 de maig a les 19:30h.

Benvolgut/da, Em plau convidar-te a la caseta d'Esquerra Republicana (número, 41) a la Feria de Abril d'enguany, que es durà a terme entre el 28 d'abril i el 7 de maig, al Parc del Fòrum. Divendres 5 de maig, de 19:30 a 24:00 hores, organitzem una sortida d’ERC Poblenou-Besòs i ens agradaria molt poder comptar amb la teva participació. Soparem plegats i gaudirem de la festa amb actuacions musicals i DJ. Convida els teus amics i coneguts a compartir l’experiència amb nosaltres. T’hi esperem!  

Un magnífic Sant Jordi entre tots!

Diumenge vam celebrar la Diada de Sant Jordi amb una gran parada tot el dia a la Rambla del Poblenou. Centenars -més d'un miler- de veïns i veïnes es van apropar on érem, sent un continuu de converses, opinions i somriures durant tot el dia. A part de les roses, també vam oferir novament un gran nombre de llibres de segona mà, edicions de la Fundació Josep Irla, diversos punts de llibre i la revista del Casal, 'La Xemeneia'. Com l'any passat, hem apostat perquè Sant Jordi arribi a tothom. Com de costum, vam posar a disposició de la ciutadania informació sobre la nostra tasca política, tot recollint totes les propostes que van fer arribar. Va ser una jornada intensa en la repartida de material, especialment de la campanya "La República que Farem". En aquest sentit, tots els nens i nenes sortien de la nostra paradeta amb un regal -globus- per fer més màgica la diada cultural més important del país. Agrair especialment als més de 40 voluntaris del casal d’ERC Poblenou-Besòs que ens van donar un cop de mà durant tota la jornada. A la paradeta d'aquesta Diada vam comptar amb la presència de la Patricia Gomà, Secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia i dos dels nostres consellers al Districte de Sant Martí, la Lourdes Arrando i en Sergi Alcón. Una novetat aquest any va ser el punt central de recollida de signatures del Pacte Nacional pel Referèndum. Durant el dia vam recollir gairebé 900 signatures a favor d'un referèndum sobre la independència de Catalunya i, si encara no has signat, en seguirem recollint al Casal Roc Boronat tots els dies que obrim (dilluns de 19:30 a 21.00 hores, dimecres de 11:00 a 13:00 i dijous de 17:00 a 19:00 hores). Recull de fotografies de la jornada (prem per accedir-hi)  

Compromís del Govern de Catalunya amb el Referèndum

La història de la nació catalana ha estat marcada per la lluita per la llibertat. Aquest anhel majoritari del nostre poble ha topat reiteradament amb la imposició d'un marc legal que massa vegades no ha escoltat ni respectat la voluntat popular dels catalans. Quan això ha passat, la diferència no s’ha resolt gairebé mai a través del diàleg, la negociació i el pacte sinó imposant la força de l’Estat i menyspreant les llibertats de Catalunya.   Ha estat així al llarg de segles, des de la Guerra de Successió, amb el posterior Decret de Nova Planta, fins a la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista. En totes aquestes circumstàncies, les autoritats catalanes han acabat represaliades per part del Govern espanyol. El passat més immediat ens recorda que tots els presidents de la Generalitat del segle XX van patir exili o presó per defensar les nostres llibertats, amb l'assassinat del president Companys com a paradigma de fins on ha estat disposat a arribar el poder estatal per aturar la nostra voluntat. Els exemples més recents d’aquesta manca de respecte democràtic els tenim en la mutilació per part del Tribunal Constitucional de l’Estatut aprovat pel Parlament i avalat posteriorment pels catalans en un referèndum i en la condemna de l’expresident Artur Mas i dels membres del seu Govern Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega per haver posat les urnes.   En aquests moments ens tornem a trobar en una cruïlla històrica. Mentre una immensa majoria de les catalanes i els catalans volem decidir el nostre futur en un referèndum acordat, amb una votació lliure i pacífica, com es resol qualsevol discrepància en una societat democràtica, les Corts i el Govern d'Espanya refusen de forma reiterada aquesta possibilitat. L’única resposta que hem rebut a la demanda majoritària del Parlament ha estat la via judicial.   Que avui haguem arribat fins aquí és gràcies a una sola cosa: la voluntat dels homes i dones que, procedents de diversos orígens, conformen Catalunya.

Esvoranc i desallotjament dels edificis del carrer Llull

Resum dels fets esdevinguts en l'esboranc i desallotjament dels habitatges del carrer Llull. El passat 15 de març, el barri del Poblenou es despertava amb notícies preocupants. Els bombers havien acudit al carrer Llull, concretament al número 155, alertats per unes esquerdes que un operari de la construcció havia trobat al soterrani de la finca, mentre feia feines de rehabilitació d’un dels locals. Durant la intervenció, els bombers van poder observar unes esquerdes longitudinals que havien separat un dels murs de maons que té funció d’estructura – mur encarregat de la transmissió del pes de l’edifici al terreny- en dos parts, separades entre 12 i 25 centímetres, el que indicava un important assentament del terreny. Immediatament i, a la vista del que van observar in situ els tècnics, donaren l’ordre de desallotjament pels 15 habitatges i dos locals de l’immoble, per raons de seguretat i deficiències estructurals. Es va donar també l’ordre de desallotjar els veïns de les dues finques adjacents, que comparteixen parets mitgeres amb l’immoble afectat, i que corresponen a les finques dels números 153 i 157. En total 31 estadants desallotjats dels seus habitatges i que havien de passar un número de dies no determinat fora de casa, mentrestant es buscava una solució al problema. Els tres immobles afectats son just davant d’una illa del Poblenou on, des de l’agost de 2016, s’estan construint dos hotels de grans dimensions, el que provoca que s’hagi d’aprofundir i fer un important buidat de terres i aigua existent al subsòl del solar. Arran de l’execució d’aquestes obres els veïns ja havien manifestat, des del seu inici, la aparició de fissures i esquerdes, així com problemes de vibració i contaminació acústica pel desenvolupament de les obres. En dos ocasions, a través de la plataforma veïnal “Ens Plantem” i les intervencions d'ERC, entre d'altres, es va aconseguir l’aturada momentània de les obres, mentre es revisaven les tècniques que s’estaven utilitzant i, sí aquestes vibracions i sorolls incomplien les ordenances municipals en aquestes matèries.

Decepció d'ERC Poblenou-Besòs amb l'actual 'Super-illa'

El projecte de la ‘Super-illa’ al Poblenou ha suposat la primera aplicació en trama Cerdà d’una idea prevista des de temps enrere, la pacificació dels carrers de la ciutat. Una pacificació de zones i barris que contempla la creació d’espais reservats a les activitats de caire veïnal, diferenciant uns carrers de circulació perimetrals que suporten gran part del trànsit rodat que travessa la ciutat i zones d’ús local per als residents amb un major aprofitament de l’espai públic existent. L’ús de les noves tecnologies i una nova concepció de ciutat dels segle XXI, conjuntament amb la lluita contra la problemàtica de la contaminació –tant ambiental com sonora-, havien de ser alguns dels principals reptes del projecte, que aspira a estendre’s a tota la ciutat. L’actual implementació de la ‘Super-illa’ per l’actual govern municipal ha deixat, però, un regust agredolç. La mala gestió del projecte n’ha compromès, considerem, la idea original i el seu propi nom. A continuació volem detallar algunes de les principals mancances que des d’ERC Poblenou – Besòs detectem en un model de pacificació que, en la seva concepció i principis, sentim com a nostre i defensem. En primer lloc és un fet la falta d’informació als veïns de la zona, mancant tot tipus de procés participatiu veïnal o d’informació amb antelació de l’inici de la prova pilot. S’havien realitzat en el passat anuncis sobre la possible ubicació del projecte en altres zones, i fins i tot una prova pilot d’un dia a la zona de Pere IV, però cap a la zona finalment afectada. En segon lloc, la improvisació, que ha estat una tònica de tota l’actuació, iniciant-se amb la manca d’un procés d’informació i consulta als veïns i continuant, entre d’altres, amb múltiples correccions del model implantat inicialment, com la del carrer Roc Boronat, posteriorment reobert en sentit muntanya-mar a petició de TMB –ja que s’hi preveu el pas del futur V25-, i que demostra la manca d’adaptació al territori de la ‘Super-illa’.