Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

Ernest al Poblenou

El matí del passat diumenge, dia 3 de març, el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall va visitar el barri del Poblenou juntament amb els i les candidates del territori, tot fent una passejada per algun dels seus llocs emblemàtics. Durant aquesta passejada va poder tastar l’orxata del Tío Ché, visitar el Casino de l’Aliança del Poblenou, la Licorera, el quiosc del carrer Amistat, la llibreria ‘Nollegiu’ i, ja a Can Saladrigas, el Centre d’Imatgeria Festiva del Poblenou. En cada un d’aquest casos es van intercanviar impressions sobre l’evolució, els canvis, el desenvolupament i els reptes del barri.   Mentrestant a Can Saladrigas, els veïns i companyes d’entitats i del partit que s’anaven apropant varen poder esmorzar amb nosaltres i fer un taller de pancartes i una mica d’exercici en una breu sessió de ‘Zumba’ organitzats pel Jovent Republicà de Sant Martí. En acabar la passejada al davant de la xemeneia de Can Saladrigas, al carrer Joncar, es va dur a terme un acte, organitzat per la Federació d’ERC Barcelona amb la col·laboració d’ERC Poblenou - Besòs, al que varen assistir  nombroses veïnes i veïns del barri.   En aquest acte l’Ernest va estar acompanyat d’en Pere Aragonès, vicepresident i conseller d’economia del govern de la Generalitat i de Marta Vilalta, portaveu d’ERC. L’Ernest va fer un elogi del Poblenou com a barri que havia entomat i reeixit en el repte d’encarar i superar diverses transformacions complexes simultànies que ell sintetitzava en la idea de passar de la fàbrica a la cultura. Unes transformacions urbanístiques però també humanes de calat i que gràcies a l’empenta i la consistència de les entitats i dels veïns i veïnes havien mantingut la dimensió humana i social que caracteritza el barri. Amb tot, l’Ernest no es va estar de destacar alguns dels reptes pendents, al barri i a l’àrea metropolitana. Entre aquestes qüestions el candidat d’ERC a les eleccions municipals a Barcelona i el vicepresident del Govern van subratllar la necessitat d’una entesa supramunicipal per corregir mancances importants.

Comerç de barri a l'Eix Maragall

La importància d'un comerç de proximitat

Article de Trini Capdevila, Regidora de l'Ajuntament de Barcelona adscrita al Districte de Sant Martí. Podeu trobar també aquest article i altres a la revista 'La Xemeneia del Poblenou-Besòs' de desembre de 2018. El comerç de proximitat és una peça cabdal a la nostra ciutat, no només perquè es un dels principals motors econòmics, ja que representa el 12% del PIB de Barcelona, i és generador de milers de llocs de treball, sinó també perquè sense el nostre teixit comercial, Barcelona seria una ciutat menys compacta, menys cohesionada i amb un espai públic de menys qualitat sense cap mena de dubte. El comerç dóna vida als nostres barris, socialitza, dóna seguretat i un servei de qualitat i proximitat a les veïnes i veïns. Per tant, ha d'ésser una de les prioritats per a les administracions públiques, i des de l’Ajuntament s’ha  de potenciar i impulsar i s’han de fer polítiques per tal de fomentar el comerç de Barcelona. I això es el que farem des d'ERC si en el pròxim mandat els ciutadans ens fan confiança i governem.  Actualment, el comerç té el repte d’evolucionar per tal de modernitzar-se i esdevenir competitiu davant el canvi d’hàbits de consum de la nostra societat. Vivim en una societat i en un món que evoluciona i canvia, i és evident que també és canviant en la forma en què els ciutadans fan les seves compres. Per tant, el comerç haurà d’assumir, que també ha d’evolucionar i innovar. Per fer front a les empreses de distribució  directa, però el que mai podran fer aquetes empreses, es oferir l'especialització, el tracte personal, les relacions entre client i comerciant, la socialització entre veïns i  aquest foment de la vida col·lectiva que fa el comerç dels nostres barris. Personalment, penso que en aquest mandat municipal s’ha fet molt poc en aquest sentit; l’actual govern no ha treballat per tal de promocionar el conjunt del comerç de la ciutat i, molt especialment, el comerç de proximitat.

Cotorres al Parc de la Ciutadella (Foto: Ferran Nadeu/El Periódico)

Barcelona animalista?

Publiquem un nou article de la revista 'La Xemeneia del Poblenou-Besòs, que podreu trobar en la seva versió en paper al Casal Roc Boronat (C/ Espronceda 76) o en versió online aquí: 'La Xemeneia' La ciutat de Barcelona sempre ha tingut una mirada de protecció envers la resta d’espècies animals que habitem en el mateix espai. Així s’han creat parcs urbans per afavorir la biodiversitat, tant de fauna com de flora, i millorar el nostre entorn.   Polítiques centrades en l’Ecologia de la ciutat s’han anat impulsant a través dels diversos mandats que hi ha hagut a l’Ajuntament. Però la mirada de la convivència entre les espècies animals i les persones humanes encara costarà molt d’arribar, per desgràcia.   Entre tant, des d’Esquerra Republicana de Catalunya donem suport a les entitats animalistes que impulsen projectes de millora a la ciutat de Barcelona. Per això durant aquest mandat hem demanat, entre d’altres: - el trasllat urgent del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) als nous terrenys de Montcada i Reixac. - Declarar la ciutat de Barcelona com a ‘Veg-friendly, amiga de la cultura vegana i vegetariana’, la creació del BCNVegPoint o la publicació de la tercera guia vegetariana de la ciutat. - Definir un projecte de centre urbà d’acollida felina - Mesures orientades a la reducció del soroll ambiental del Zoo per millorar la qualitat de vida de les espècies animals, que aquest centre acull.   Així cal que Barcelona aposti per una transformació de les seves polítiques animalistes i que sigui molt més agosarada del que ho és. La ciutat està preparada per als canvis propers que vindran?   Posem, per exemple, el zoo de Barcelona. Un espai que cal transformar urgentment. ERC va donar suport a la presentació del projecte ZOOXXI que impulsen l’Associació Animalista Libera i la Fundació Franz Weber. Continuem treballant amb aquestes entitats per tal que l’Ajuntament de Barcelona porti a Plenari la Iniciativa Ciutadana impulsada per tal que s’iniciï un canvi en la gestió del Zoo.

Bones sensacions a la parada de la Rambla

El passat 10 de febrer ERC Poblenou – Besòs, va fer una parada a la cruïlla de Rambla de Poblenou amb el carrer Llull. Va ser una bona oportunitat per fer arribar a tots els veïns que passaven per la Rambla l’última publicació de la revista 'La Xemeneia del Poblenou-Besòs' (la número 9). En aquesta edició (desembre 2018) la revista inclou temes d’actualitat, tant a nivell nacional com a local. Els temes tractats en aquest número són l’habitatge, mobilitat, la situació de Palo Alto, així com articles de les regidores Trini Capdevila (Regidora adscrita al districte de Sant Martí) i Montse Benedí (Regidora i presidenta del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona). A més, aquesta parada va ser una bona oportunitat per seguir expressant propostes, inquietuds i necessitats per millorar l’entorn del barri, continuant amb la jornada realitzada a aquest efecte el passat 24 de Novembre, on es van recollir més de 120 propostes de millora pels nostres barris. Amb aquestes propostes des d’ERC Poblenou-Besòs, es vol seguir fent costat als veïns recollint totes les opinions i propostes per tal de poder donar resposta a les necessitats del barri. Els militants assistents a la parada van poder donar suport, amb la seva signatura, als companys que presenten candidatura a les llistes municipals com a regidors.    

ERC Poblenou-Besòs renova la seva executiva!

El passat dilluns, dia 21 de gener de 2019, va tenir lloc a la sala d’actes de Can Saladrigas la 17a Assemblea d’ERC Poblenou-Besòs. Una cinquantena de persones van assistir a aquesta cita periòdica amb la militància, amics i simpatitzants en què es rendeixen comptes de la tasca feta al llarg de l’any, de l’estat econòmic i els pressupostos per a l’any en curs. En aquesta ocasió, a més a més, l’assemblea ha acomiadat la presidència de'n Jordi Rallo i Casanovas, què en quatre anys plens d’activitat, motivació i incansable treball ens ha conduït a l’acompliment dels objectius marcats amb molt bons resultats. Així ho certifiquen les aprovacions per unanimitat de la memòria financera, el pressupost i la memòria d’activitat. Destaca la felicitació i l’agraïment que la regidora adscrita al districte de Sant Martí, Trini Capdevila, present a l’assemblea, va fer a la presidència i a tot l’equip de l'Executiva del Casal. L’Assemblea va escollir una nova executiva, encapçalada per en Joan Carles Canela i Casasampera de continuïtat amb el programa que s’ha desenvolupat fins ara i que també ha estat escollida quasi per la unanimitat dels vots emesos. Des d'aquesta publicació i en nom de l'actual i anterior executives, volem fer un agraïment a totes les persones que han fet possible aquest èxit, molt especialment a aquelles que han dedicat temps personal i energies més enllà del que és exigible perquè això sigui possible. Gràcies a les persones que han format part de l’executiva, gràcies als voluntaris, gràcies a militants, amics i simpatitzants. Continuem!

El Transport Públic al Poblenou i el Besòs, què ens falta?

Els sis barris que componen el territori del Poblenou i el Besòs parteixen d’orígens molt diferents entre sí, sent fruit i característics de diferents períodes històrics de la ciutat. El traçat dels carrers i les activitats que s’hi desenvolupen condicionen el traçat de les noves i antigues línies de transport públic i la seva interrelació creixent amb la resta de la ciutat. Des d’ERC detallem a continuació alguns dels principals temes pendents. Podeu llegir aquesta i altres notícies a 'La Xemeneia del Poblenou-Besòs', la revista del Casal. La connexió de la L4 amb Sagrera Una característica dels barris del Poblenou-Besòs és la seva relació amb la L4, que en creua la majoria del territori, també la L1 presta servei al barri de El Parc i la Llacuna amb les estacions de Glòries i Marina. En el cas del metro el principal element pendent és la manca de l’allargament previst entre l’actual final de línia de la L4 a La Pau i Sagrera (L1, L5, L9, L10). Aquesta unió implica l’excavació d’uns 200 metres de túnel que queden pendents i la construcció de les estacions de Santander (L4), Sagrera TAV i Sagrera. Actualment la majoria del túnel ja excavat és utilitzat per la L9, sent necessaris progressos en aquest altre projecte per a desbloquejar la connexió. L’arribada de la L4 a Sagrera permetria descongestionar la L1, derivant passatge cap a la L4. Connectaria també la Barcelona nord amb el mar de forma més directa. Per al Poblenou-Besòs seria una via directa cap Sant Andreu, els serveis de tren i TGV, i l’estació d’autobusos prevista a Sagrera. Autobús i nova Xarxa Ortogonal El desplegament parsimoniós de la xarxa ortogonal d’autobusos ha tingut efectes rellevants als barris del Poblenou-Besòs, amb la desaparició de línies històriques i les problemàtiques amb el traçat de les noves línies horitzontals i verticals. En el cas de les línies H14 i H16 es detecta la necessitat d’establir una nova H18 que recorri el front marítim en la seva totalitat.

ERC aconsegueix la gestió pública de Palo Alto

Esquerra Republicana assoleix un acord amb el govern municipal que facilita el vot favorable a la Comissió d’Economia i Hisenda del grup republicà i en benefici del teixit associatiu del barri i del districte de Sant Martí.   Després de l’abstenció en anteriors votacions, la regidora Trini Capdevila ha celebrat que finalment s’hagin “resolt parcialment” els elements que dificultaven l’acord amb el govern municipal per a una nova gestió de l’espai fabril de Palo Alto.    “Des de la pressió del teixit associatiu i Esquerra Republicana hem aconseguit que Palo Alto tingui una gestió i una participació majoritàriament pública, garantint que el 55% dels espais estaran gestionats per l’Ajuntament de Barcelona”, ha remarcat Capdevila.   Amb l’objectiu d’oferir “espais dignes” per al teixit associatiu, Capdevila ha destacat que el projecte permetrà a la Comissió d’Equipaments del Poblenou ocupar “les instal·lacions previstes per a aquest ús a Palo Alto i a una de les naus del recinte de l’Escocesa”.   Davant l’acord assolit amb el govern municipal, la regidora d’ERC ha demanat que a partir d’ara es treballi per formalitzar els acords “amb la màxima celeritat” i votar definitivament el projecte.    

Ja és al carrer el nou número de 'La Xemeneia', la revista del Poblenou-Besòs!

Ja tenim aquí el nou número de La Xemeneia del Poblenou – Besòs! Ja en van 9 de revistes, que ens mantenen informats sobre els temes que més preocupen als nostres barris. Com a element informatiu dinàmic la revista està sotmesa als canvis que ocorren en l’actualitat de la ciutat i del país, i tots sabeu que no són pocs. És per atendre aquest doll d’actualitat que hem preferit posposar una mica l’aparició d’aquest número i encabir, aquest cop en 16 pàgines, tot allò essencial que ha esdevingut en els darrers mesos. En aquesta edició, ens apropem d’una manera crítica i propositiva a temes d’interès general com l’habitatge, el transport públic, l’educació, el comerç de proximitat; repassem l’actualitat política amb la presentació de la candidatura a l’alcaldia de Barcelona de l’Ernest Maragall, les idees força d’ERC per avançar cap a la República, i una carta del Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Fem una ullada a Palo Alto, a l’Eix Besòs i al problema de contaminació acústica i ambiental de la zona del Fòrum entre moltes altres qüestions d’interès veïnal. Tot això sense oblidar-nos de l’activitat que el casal d’ERC Poblenou-Besòs ha estat realitzant incansablement aquesta tardor i cabussant-nos també en el coneixement històric dels nostres barris i entitats amb articles sobre el Cànem i una entrevista a l’Arxiu Històric del Poblenou. També hem reservat un espai per a la campanya que en defensa dels drets LGTBI+  ha realitzat el Jovent Republicà, per fer posar accent sobre la violència masclista. Com veieu pràcticament no ens hem deixat res al tinter. Esperem que aquest nou exemplar de La Xemeneia del Poblenou - Besòs sigui realment del vostre interès. Podeu aconseguir el vostre exemplar al Casal Roc Boronat (C. d'Espronceda, 76) o al nostre web prement aquí: (enllaç revista PDF)  

16 anys esperant la finalització del Passeig Marítim

Una antiga reivindicació dels veïns del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou és la urbanització de l’últim tram del passeig marítim, entre Bac de Roda i el Fòrum, que encara segueix pendent. Fa dos anys es va aprovar a l’Ajuntament una proposta d’ERC per la finalització del projecte, on demanàvem finalitzar la urbanització de l’últim tram del passeig per ordenar els usos, permetre el gaudi de l’espai per part dels ciutadans, dotant l’àrea d’activitat i atractiu per a la gent. Exigíem a la Comissió d’Urbanisme redactar el projecte i establir un calendari per a l’execució de les obres, i ara que s’acaba el mandat el Govern Municipal encara no ha complert amb allò que es va aprovar. Defensem que la prolongació del Passeig Marítim permetrà recuperar espais de trobada i de lleure per a la ciutadania i afavorirà a la creació de l’anella de carrils bicis al voltant de Barcelona. Després de 16 anys creiem que ja s’està fent massa tard en completar el passeig, deixant degradar-se una àrea amb molt de potencial. La desconnexió d’aquest passeig respecte dels barris propers, l’escassa il·luminació i la manca d’un espai adequat pels vianants durant tants anys creiem que ja no és admissible i seguirem insistint a l’Ajuntament que li retorni aquest espai a la ciutadania.