Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

Visita a la presó Model

Des d'ERC Poblenou-Besòs hem organitzat una  visita a la Presó d'Homes de Barcelona, la Model, comptant amb la presència del President del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch. Ens han acompanyat 80 persones veïnes dels barris del Poblenou al llarg del recorregut per l'edifici i a l'exposició 13 històries de la Model.  La Model es va començar a construir el 1887 i es va inaugurar el 1904. Al llarg dels seus 113 anys ha estat un reflex de la història de Barcelona i Catalunya. Ara que ha tancar les seves portes, la visita a la presó és un acte de memòria per recordar els que han patit injustament. Donat l'èxit de les dues ultimes visites, organitzarem una última visita el dilluns 23 d’octubre a les 18:00 hores. Si és del vostre interès us podeu pre-inscriure al nostre correu electrònic poblenou@esquerra.cat  

Arrenca la campanya de l'1-O al Poblenou!

Ni la pluja ni les amenaces de Rajoy van ser un impediment per als ciutadans que, amb gran entusiasme, van omplir el Centre Moral i Cultural del Poblenou ahir divendres per la tarda. A les 400 persones que van poder accedir a la sala cal sumar-hi unes dues-centes més que van quedar-se a les portes de la sala on es realitzava l’acte.   L’acte va arrencar amb el parlaments introductoris de na Lourdes Arrando, Consellera Portaveu d’ERC al Districte de Sant Martí i de na Patrícia Gomà, Secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia de la Generalitat, qui van destacar que “L'1 d'octubre hem d'anar a votar per restaurar la dignitat de tota la gent que ha lluitat per aquest país”. Les va rellevar n’Alfred Bosch, president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, qui té clar que l’1 d’octubre “hem de triar entre Mariano Rajoy o República Catalana”. Entre grans aplaudiments del públic a tots els i les ponents, va ser posteriorment el torn de na Marta Vilalta, Directora General de Joventut, qui va destacar la feina feta “El Parlament ja va complir, ara és l'hora del poble. I com depèn de nosaltres segur que ho aconseguirem!". Les seves paraules van donar pas a la intervenció de’n Carles Mundó, Conseller de Justícia. Aquest va destacar que el dia 1 "no decidim només si volem deixar de ser una Comunitat Autònoma. L'1-O ens hi juguem la dignitat i la democràcia". Va ser finalment el moment de n’Oriol Junqueras, qui va afirmar que el Govern Espanyol "Amenaça d’intervenir les finances de Catalunya” i que és “ una forma encoberta d'aplicar article 155, dissenyat per liquidar l'estat de les autonomies". Un llarg aplaudiment va finalitzar l’acte, seguit de crits d’”Independència” i “Votarem” els assistents que, un cop fora, van poder gaudir d’un refrigeri al propi Centre Moral.  

Acte de Festa Major del Poblenou

En vista de la previsió de mal temps i la impossibilitat de trobar un espai alternatiu per realitzar un sopar per 300 persones, hem decidit, suspendre el sopar popular de festa Major d’ERC Poblenou-Besòs, no hi ha hagut més remei.   Mantindrem l'acte en una nova ubicació: serà al Centre Moral i Cultural del Poblenou, carrer Pujades 176. Començarà a les 19:00 hores i en acabar farem un aperitiu amb copa de cava.  

Dos anys del Grup Municipal d’ERC als barris del Poblenou-Besòs

Esquerra Republicana Poblenou-Besòs va celebrar el passat 24 de juliol amb un acte als Jardins de Josep Trueta els dos anys del Grup Municipal d’ERC als barris del Poblenou Besòs en què vàrem fer balanç de les propostes i accions portades a terme pels nostres representants a l’Ajuntament, centrant-nos especialment en aquelles qüestions que tenien a veure amb els nostres barris. En aquest acte vàrem comptar amb la presència i participació de l’Alfred Bosch, president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona; la Lourdes Arrando, consellera portaveu del districte de Sant Martí; Oriol Puig i Sergi Alcón, consellers de districte de Sant Martí i va estar presentat per Jordi Rallo, president d’ERC Poblenou-Besòs. Ens van acompanyar aproximadament un centenar de veïns del barri, que un cop van acabar les intervencions dels diferents ponents vàren tenir l’oportunitat de fer preguntes i obrir un debat amb els mateixos sobre les qüestions que més importen al barri i sobre les quals ERC va proposar i va donar suport a diverses accions, com les consultes de l’Alberg de la Vila Olímpica i la Superilla del Poblenou; entre d’altres. Un cop va acabar l’acte, es va preparar un pica-pica pels assistents, durant el qual va continuar el debat en un ambient distès i agradable. Aquest acte demostra una vegada més la importància de retre comptes a la ciutadania sobre les accions que es porten a terme al territori i de l’eficàcia de fer una política a peu de carrer per tal de fomentar la participació activa dels veïns en les decisions que es prenen i en la vida política. Seguim fent barri, seguim fent ciutat, seguim fent país.  

Fes-te voluntari de la Campanya pel Sí!

El proper 1 d’octubre tindrà lloc el Referèndum d’autodeterminació de Catalunya, i des d’ERC Poblenou-Besòs tenim la determinació de mobilitzar el 100% de les nostres forces per aconseguir que el Sí guanyi als nostres sis barris. Aquest setembre organitzarem un total de 48 parades informatives cobrint la totalitat del territori. Necessitarem 300 voluntàries i voluntaris, per això mobilitzarem a tothom, militants, amics, simpatitzants i col·laboradors; Adaptant la campanya a la disponibilitat de cadascú, però tenint clar que per assolir la independència del nostre país és imprescindible sortir al carrer a guanyar-la. El nostre principal actiu és la mobilització dels recursos humans, de tota la gent compromesa, si cadascú de nosaltres hi dedica almenys unes hores a la campanya més important de totes, aleshores segur que tindrem totes les eines per guanyar-nos la República que volem. La campanya pel Sí al Referèndum depèn de tu, fes-te voluntari!  

No aconseguiran escampar la por, no podran vèncer la nostra llibertat.

Comunicat oficial d'Esquerra Republicana de Catalunya Esquerra Republicana condemna sense pal·liatius l'acció terrorista que ha tingut lloc avui a la ciutat de Barcelona i ofereix tot l'escalf i el seu més sentit condol als familiars i amics de víctimes i ferits. Seguint les recomanacions dels cossos de seguretat, aconsellem que tothom es mantingui informat pels canals oficials i lluny de la zona on s'han produït els fets. Esquerra Republicana ha suspès tots els actes previstos per avui. Els responsables d'Esquerra Republicana a la Generalitat i a l'Ajuntament treballen en aquests moments perquè Barcelona recuperi la normalitat com més aviat millor. ERC Poblenou-Besòs s'adhereix al comunicat d'ERC Nacional, Barcelona, 17 d'agost de 2017.  

Xavier Vidal (No Llegiu): "Sempre he volgut fer un centre cultural al voltant del llibre"

Sergi Dantí, secretari de Cultura d'Esquerra Republicana Poblenou-Besòs, entrevista Xavier Vidal, de la llibreria No Llegiu. Quan totes les llibreries tanquen, en Xavier Vidal en munta una al Poblenou, al costat d’una de les biblioteques amb més prèstecs de la ciutat. I l’anomena “No Llegiu”. Podria funcionar? Va començar organitzant sortides al tatre, presentacions de llibres i cicles com No Expliqueu (narradors), No Penseu (fi losofi a), No Investigueu (ciència) o No Creixeu (per a nens). L’ambient alegre i distès creat pel mateix Xavier, la Maria i l’Oriol va agradar tant que el local es va fer petit. I d’aquí, a les tres plantes de la Juanita, una antiga botiga de moda. Els emprovadors serveixen ara per a “emprovar-se” llibres en un sofà tot prenent un cafè tranquil·lament, tot i fer-s’hi un acte cultural quasi a diari. Com vas pensar establir-te aquí? És que la funció social del llibreter és crear lectors. I vaig pensar que a prop de la tercera biblioteca pública en número de préstecs [la Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz], hi ha d’haver molts lectors. I jo, més que una llibreria normal, que ja existeixen moltes, sempre he volgut fer un centre cultural al voltant del llibre. Més clients homes o dones? Quan vaig obrir tothom em deia que hi hauria moltes més dones que homes. No ho puc dir. Tampoc trobo que es llegeixi un estil o altre en funció del sexe. Tothom llegeix tot. El que sí veig és que les dones tenen una manera diferent de compartir la lectura. Li donen vida a la cultura. Tenen més costum de compartir-la, contrastar-la amb més gent. Els homes son més individuals i solitaris. S’ho queden per a ells. Hi ha, en 20 metres, tres llibreries. Compartir i no competir? M’interessa molt poc la destrucció. I molt la construcció. Si jo em barallo amb una altra llibreria, no creo l’ambient positiu que es necessita per difondre que la gent s’interessi per la cultura i no pel “Sálvame”. Amb La Petita i La Retrobada [les altres dues llibreries] generem sinergies.

La nostra proposta de 'superilla'

La nostra voluntat explicitada nombroses vegades és la d’aconseguir una millor ciutat per als seus habitants, i, en el cas de la ‘Superilla’, aquest objectiu es pot resumir en la frase “Superilla sí, però no així”, vistos els errors en la seva implementació per part del govern municipal. Amb aquesta voluntat, hem realitzat des d’ERC Poblenou-Besòs una proposta de ‘Superilla’, nascuda del debat i la observació, amb l’objectiu de ser un punt de partida per a futures millores i noves implementacions a d’altres barris. Els carrers de la Superilla En l’aspecte viari, definim tres formats diferents de carrers segons la relació que tenen amb el vehicle privat. En primer lloc (en color verd a la imatge) tenim els carrers que considerem han de ser en plataforma única. El model en aquest sentit seria Enric Granados, on la circulació, en un sol carril, de vehicles és reduïda, hi existeix un carril bici de doble sentit i majors voreres que permeten activitat comercial i terrasses. En el nostre plantejament els carrers Ciutat de Granada i Sancho de Àvila segueixen aquest model. El segon perfil de carrer (en color taronja) tindria en canvi la calçada segregada, sent carrers que permeten la circulació d’autobusos i vehicles amb una amplada d’un sol carril. És el model que aplicaríem al carrer Roc Boronat i Almogàvers, que recuperaria el seu sentit de circulació en un sol carril. També al carrer Pere IV que, reobert, seguiria la reforma que s’està realitzant actualment. En tercer lloc trobem les zones rectangulars (en color grana), trams de carrer que serien zones peatonals -amb l’exemple de la que podem trobar a la biblioteca de Fort Pienc-, permetent només la circulació de bicicletes. Aquestes zones farien la funció de places, destacant la zona de Sancho de Àvila entre Roc Boronat i Llacuna, on hi va un futur centre educatiu. Aquestes zones també fan una funció dissuasiva evitant el trànsit de pas, prenent l’exemple de la cruïlla Diagonal/Enric Granados.

Males herbes, glifosat i espai públic

Qualsevol persona observadora haurà pogut constatar en els darrers mesos la multiplicació de males herbes en places, carrers i els escocells dels arbres, i no anirà mal fi xat si veu que la situació es repeteix a tota la ciutat. El fet és que l’Ajuntament ha procedit en els darrers anys, i de forma definitiva aquest 2017, a eliminar els tractaments amb certs herbicides de l’espai públic, apostant per tractaments alternatius com pot ser el foc o l’aigua calenta, ara en proves. Concretament s’han eliminat aquells que contenen un compost químic anomenat glifosat, considerat potencialment carcinogen per la OMS, i que, tot i ser d’ús permès per part de les autoritats, s’ha optat per evitar en els tractaments de males herbes a la ciutat. Des d’ERC considerem que és una iniciativa molt positiva i en pro de la salut de la ciutat en el seu conjunt i del medi ambient. No obstant, la sensació de brutícia i deixadesa que generen els escocells plens de males herbes i residus –podríem parlar també de l’incivisme dels ciutadans-, genera malestar entre els veïns. convertint la que és una bona iniciativa en un problema si no es fa la necessària pedagogia i actuacions. En aquest sentit convindria començar a actuar ja, iniciant el desbrossament dels escocells, agilitzant la implementació de nous sistemes per a eliminar les herbes i revisant els plans de treball de Parcs i Jardins i de BCNeta. En darrer terme, aqueta és una oportunitat per a iniciar la gestió comunitària del l’espai públic i dels escocells per part d’entitats, comerços i veïns tal i com es fa ja a diversos lloc del barri i al Casal Roc Boronat.