Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

Decepció d'ERC Poblenou-Besòs amb l'actual 'Super-illa'

El projecte de la ‘Super-illa’ al Poblenou ha suposat la primera aplicació en trama Cerdà d’una idea prevista des de temps enrere, la pacificació dels carrers de la ciutat. Una pacificació de zones i barris que contempla la creació d’espais reservats a les activitats de caire veïnal, diferenciant uns carrers de circulació perimetrals que suporten gran part del trànsit rodat que travessa la ciutat i zones d’ús local per als residents amb un major aprofitament de l’espai públic existent. L’ús de les noves tecnologies i una nova concepció de ciutat dels segle XXI, conjuntament amb la lluita contra la problemàtica de la contaminació –tant ambiental com sonora-, havien de ser alguns dels principals reptes del projecte, que aspira a estendre’s a tota la ciutat. L’actual implementació de la ‘Super-illa’ per l’actual govern municipal ha deixat, però, un regust agredolç. La mala gestió del projecte n’ha compromès, considerem, la idea original i el seu propi nom. A continuació volem detallar algunes de les principals mancances que des d’ERC Poblenou – Besòs detectem en un model de pacificació que, en la seva concepció i principis, sentim com a nostre i defensem. En primer lloc és un fet la falta d’informació als veïns de la zona, mancant tot tipus de procés participatiu veïnal o d’informació amb antelació de l’inici de la prova pilot. S’havien realitzat en el passat anuncis sobre la possible ubicació del projecte en altres zones, i fins i tot una prova pilot d’un dia a la zona de Pere IV, però cap a la zona finalment afectada. En segon lloc, la improvisació, que ha estat una tònica de tota l’actuació, iniciant-se amb la manca d’un procés d’informació i consulta als veïns i continuant, entre d’altres, amb múltiples correccions del model implantat inicialment, com la del carrer Roc Boronat, posteriorment reobert en sentit muntanya-mar a petició de TMB –ja que s’hi preveu el pas del futur V25-, i que demostra la manca d’adaptació al territori de la ‘Super-illa’.

Fem costat als veïns de la Vila Olímpica

La Vila Olímpica es va desenvolupar arran dels Jocs Olímpics del 92 com a residència pels esportistes que hi participaven. L’operació urbanística va permetre recuperar aquest front litoral per a la ciutat, i va significar el naixement d’un barri marcat per la tranquil·litat, la proximitat al mar i la bona convivència. L’aposta que van fer milers de veïns, però, s’ha vist truncada per la saturació de turisme low cost i oci que pateix a dia d’avui la zona. Amb 9.300 veïns, la Vila Olímpica té pràcticament 3.000 places turístiques si comptem hotels, apartaments i habitatges d’ús turístic. Estem parlant d’una tercera part de la població del barri. A això cal sumar-li la saturació de discoteques i locals musicals situats a primera línia de mar.  Tot plegat, un còctel explosiu que acaba derivant en un maldecap constant pels veïns. És en aquest context que cal entendre el rebuig que ha generat el projecte d’alberg de 440 places que amenaça la Vila Olímpica. Mig miler de places turístiques més en un barri ja saturat pel turisme? No té cap sentit. Fent de corretja de transmissió de les protestes veïnals, en la negociació del Pla d’Allotjaments Turístics (PEUAT) vam exigir a Colau que s’estudiés conjuntament amb els veïns la millor forma per aturar l’alberg, i en cas que no fos possible, convocar una consulta perquè els veïns i veïnes decidissin què calia fer. Si bé el govern Colau va acceptar inicialment la condició, s’ha acabat demostrant que no tenien cap intenció de lluitar contra el projecte d’alberg. Utilitzant només un informe redactat pels serveis tècnics de l’Ajuntament, Colau ha dictaminat que no hi ha res a fer. I enfront a això, nosaltres diem que sí que es pot aturar l’alberg. Només cal voler-ho i aplicar tota l’astúcia, el rigor i la intel·ligència política. Al ple del passat divendres, vam proposar la convocatòria d’una consulta veïnal per decidir el futur de l’alberg.

El govern Colau rebutja la proposta d'ERC per fer una consulta sobre l'alberg de la Vila Olímpica

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat amb els vots contraris del govern Colau la iniciativa d'ERC per convocar una consulta sobre el futur de l'alberg de la Vila Olímpica. La proposta demanava donar la veu a la gent sobre un projecte que suposarà un impacte de 440 places turístiques en un barri de poc més de 9.000 veïns. El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha assegurat que la convocatòria d'una consulta és una qüestió de "voluntat política per part del govern", i ha recordat casos similars com la consulta que es va fer a Premià de Mar sobre uns terrenys amb llicència d'ús que hi havia al centre del poble.  Bosch ha recordat a Ada Colau que "va prometre ser l'alcaldessa de les consultes". "Ara té una oportunitat d'or per demostrar-ho". "No volem esperar un any per dissenyar una pregunta en uns despatxos, sinó que cal escoltar el bategar del carrer", ha afirmat.  Ha recordat que "els veïns de la Vila Olímpica van fer una aposta per aquell barri; un barri que havia de ser la connexió de la ciutat amb el mar, i que ara s'ha convertit en un malson per la gent". "La Vila Olímpica s'està degradant per la saturació d'oci i turisme. Ara tenim l'oportunitat de demostrar si creiem en aquests veïns i els volem escoltar", ha explicat.  Bosch ha recordat també que la consulta formava part del pacte sobre el PEUAT que ERC va negociar amb el govern. Malgrat això, la proposta s'ha desestimat amb els únics vots en contra de Barcelona en Comú i el PSC.  

Sopar amb en Pau Morales

El Casal Roc Boronat organitza regularment sopars amb càrrecs i persones del partit amb l’objectiu de generar discurs, conèixer els diferents àmbits del partit i crear debat i companyonia entre els militants, amics i simpatitzants d’ERC i les JERC. El passat 20 de març va ser el torn de’n Pau Morales, Portaveu Nacional de les JERC, amb qui vam compartir sopar i debat. Començant amb una breu exposició de quins són els objectius, estructura i funcionament de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), vam passar a debatre sobre la joventut i el país. Des dels problemes dels joves per emancipar-se i les seves múltiples causes fins a temes de bona política i govern, els comensals van anar desgranant temes amb les seves preguntes, reflexions i les respostes de’n Pau Morales. (visualitza les fotografies prement aquí)  

Tornem a la Torre amb n'Alfred!

El temps acompanyava el passat diumenge 19 de març als qui es van apropar a compartir esmorzar, debat i visita a la Torre de les Aigües del Besòs amb la gent d’ERC Poblenou-Besòs i n’Alfred Bosch (prem aquí per a veure les fotografies). Començant puntualment a les 11 hores, la setantena d’assistents entre veïns i voluntaris vam xerrar breument amb n’Alfred, qui va fer un breu resum dels esdeveniment passats i que podem esperar a l’Ajuntament de Barcelona i a la resta del país. Posteriorment va ser l'hora d'esmorzar, amb sucs, batuts i pastes variades per a tots els presents. Va ser el moment per a preguntar, parlar amb la gent, resoldre preguntes i problemàtiques amb el regidor i consellers presents i fer caliu. Posteriorment i en tres grups vam realitzar la visita a la Torre, amb l’excel·lent guia de membres de l’Arxiu Històric del Poblenou. Les bones sensacions i sumar nova gent al projecte van tancar un cap de setmana intens, iniciat el dia abans amb les dues parades ubicades a la Rambla del Poblenou.  

Bosch: 'Demanem al govern Colau que compleixi i convoqui una consulta sobre el futur de l'alberg de Vila Olímpica'

Els hi recorden que l'acord del PEUAT preveu estudiar la forma d'aturar l'alberg, i si no, convocar una consulta ciutadana. El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha demanat al govern Colau "que compleixi les seves promeses i convoqui una consulta sobre el futur de l'alberg de la Vila Olímpica". "Des del principi, hem reclamat una Barcelona que no promet res que no pot complir", ha assegurat Bosch, que ha demanat "respectar el pacte que es va fer davant dels veïns en la negociació del PEUAT". Bosch ha recordat que es va acordar arribar a un acord per aturar l'alberg de la Vila Olímpica, i en cas que no fos possible, es convocaria una consulta. "Ara toca convocar la consulta, i això és el que demanarem al ple d'aquest divendres", ha explicat Bosch, que ha posat de manifest que en cap cas "és una consulta il·legal" i que existeixen precedents similars en altres poblacions com Premià de Mar. Per la seva banda, el president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica, Jordi Giró, ha assegurat que "no estan d'acord amb el resultat dels informes" encarregats pel govern Colau perquè consideren que els han fet per tal que diguin que és impossible aturar l’alberg. "El barri de la Vila Olímpica té molt clar que l'alberg s'ha d'aturar, però cal voluntat política per fer-ho", ha explicat. Giró ha demanat al govern "que compleixin el seu programa i es posin al costat dels veïns i veïnes". "Els veïns de la Vila Olímpica volem ser consultats, i la pregunta és molt senzilla. Demanem al govern que pregunti als veïns si volen assumir el cost de compra de l'edifici", ha sentenciat. Tant Giró com Bosch han recordat que per exemple a Premià de Mar es va fer una consulta sobre un espai al centre del poble davant una situació similar a la de l’alberg i han recordat que és "la voluntat política" la que fa que es pugui fer, o no.

Roda de premsa amb l’Alfred Bosch: ‘O es compleixen els acords per aturar l’alberg o s’ha de fer la consulta que demanen els veïns’

El president del grup municipal d'Esquerra Republicana-Barcelona, Alfred Bosch, ha denunciat aquest diumenge l'incompliment flagrant del govern Colau de l'acord del PEUAT al que van arribar amb Esquerra Republicana i que havia de donar una solució per aturar l'alberg de la Vila Olímpuca. Bosch ha comparegut acompanyat del president de l’AVV de la Vila Olímpica, Jordi Giró, la regidora Trini Capdevila i la consellera del districte Lourdes Arrando.  El fet que hagin passat els 30 dies des de la primera comissió i no s’hagi avançat en la recerca d’una solució per evitar la construcció de l’alberg per a Bosch suposa ‘un cas flagrant i molt preocupant d’incompliment descarat per part de l’Ajuntament de Barcelona. Ens cal recuperar la Barcelona que compleix, la que quan promet compleix i si sap que no pot complir no promet, i menys la pacta i l’acorda’.   ‘Hi ha pactes i acords que s’han d’acomplir i o es pacta amb els veïns la solució o es fa la consulta, com demanen els veïns’, ha sentenciat Bosch que ha mostrat el malestar per un nou incompliment de Colau amb allò pactat però sobretot pel fet de prometre una solució que els veïns veuen que pot ser que no existeixi.   Per la seva banda, el president de l’Associació de Veïns, Jordi Giró, ha recordat que s’han superat els 30 dies que es van dir en l’acord amb ERC pel PEUAT i ‘hi ha un compromís que s’ha incomplert per part de l’Ajuntament, i tot allò d’estar al costat dels veïns estem veient que no és així’.   Giro ha expressat el seu ‘cabreig perquè han tingut molta voluntat però a l’hora de fer-la efectiva aquest voluntat no s’acompleix. Tot són excuses i al final el problema l’alberg avança i les obres no s’aturen. Exigim l’aturada immediata de les obres, que realment es faci una negociació i que aquest mal projecte quedi aturat.   Giró, que ha rebut el suport de Bosch en la demanda, ha afirmat que ‘la resposta ha de pivotar en l’aturada del projecte o impulsar una consulta veïnal’.

ERC demana definir conjuntament els usos del Port Olímpic

El govern haurà de constituir una comissió amb les associacions de veïns i els partits polítics La Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquesta tarda una proposta d'ERC per "treballar conjuntament els plans d'usos del Port Olímpic i dels locals d'oci del front marítim de la Barceloneta".  El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha recordat que "el 2020 finalitza la concessió del Port Olímpic", la qual cosa representa "una gran oportunitat per fer un gir de 180 graus al model d'explotació" que es fa actualment. El republicà ha assenyalat també que "el 2019 finalitza la concessió dels locals d'oci de primera línia del front marítim".  "Ja fa mesos vam avisar de la necessitat d'un pla de xoc que mitigui el malestar que s'ha generat. No podem tolerar que cada cap de setmana els veïns no puguin descansar", ha subratllat Coronas. El portaveu d'ERC ha demanat tractar conjuntament els usos d'aquests dos espais, perquè "formen part d'un mateix conjunt".  "Recollim les demandes dels veïns de la Vila Olímpica i la Barceloneta, que volen una reconversió d'aquests espais cap a un nou model més ciutadà i consensuat amb el veïnat", ha conclòs Coronas.

ERC demana començar “les consultes a Barcelona” amb una consulta sobre el futur de l'Alberg de Vila Olímpica

El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha assegurat que "no cal esperar al 2018 a començar les consultes" anunciades pel govern municipal. "Aquest mes de maig ja es pot consultar la gent. Tenim temes pendents com la consulta sobre l'alberg de la Vila Olímpica", ha explicat Bosch. El republicà ha recordat que la consulta sobre l'alberg va ser una de les condicions d'ERC per votar el Pla d'Allotjaments Turístics (PEUAT). "Si no hi ha acord entre els veïns de la Vila Olímpica i l'Ajuntament s'ha de convocar una consulta perquè la gent decideixi el futur de l'alberg", ha sentenciat.