Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

Proposta d'ERC Poblenou-Besòs per a l'actual 'Superilla' del Poblenou

El present article vol ser una exposició argumentada de les propostes que des d’Esquerra Republicana de Catalunya al Poblenou-Besòs es realitzen per a abordar els canvis en l’espai públic derivats de la implementació de la ‘Super-illa’ al Poblenou. En primer lloc volem realitzar una contextualització de la zona afectada pel planejament ja implementat i la problemàtica relacionada. A partir d’aquest context, es plantejaran en segon lloc les propostes que considerem adequades per als diferents àmbits –mobilitat, xarxa viària, espai públic, etc.-. La justificació de la seva conveniència es fa en base a la observació participant de la prova pilot, realitzada entre setembre de 2016 i l’abril de 2017, les dades aportades pel propi Ajuntament de Barcelona, diverses fonts documentals i els debats interns realitzats.   Context i entorn: Zona d’implementació La zona d’implementació de l’actual ‘superilla’ del Poblenou és delimitada pels carrers Llacuna, Tànger, Badajoz i Pallars. La zona, que segueix la trama Cerdà, és singularitzada pel pas del carrer Pere IV, l’antiga carretera de Mataró que creua en diagonal la part inferior de l’àrea d’implementació de l’actual pacificació. Un factor a considerar és la proximitat de la zona a la Rambla del Poblenou, zona ja parcialment pacificada i amb molta activitat comercial i social, i que fa de barrera a la circulació horitzontal en certs punts. En canvi, la zona on s’ha plantejat la primera ‘superilla’ en trama Cerdà –convé recordar la experiència de Gràcia una dècada enrere-, és una zona de nova construcció en la seva majoria i amb poca activitat econòmica i escàs ús ciutadà de l’espai públic. La presència de l’escola, la Fundació Vila Casas, la UPF i altres empreses en el seu perímetre aporten bona part del moviment de la zona.  En aquest sentit, la implementació del model de pacificació de la ‘Super-illa’ ha resultat poc satisfactòria per múltiples motius que hem volgut resumir aquí: Decepció d'ERC Poblenou-Besòs amb l'actual 'Super-illa' No és la crítica realitzada, però, una crítica sense una proposta al darrere.

Alfred Bosch visita les votacions de la consulta sobre l'alberg de la Vila Olímpica

El president del grup municipal d’ERC-Barcelona, Alfred Bosch, i la consellera portaveu d’ERC al districte de Sant Martí, Lourdes Arando, han visitat aquest dimarts per la tarda les votacions de la consulta sobre l'alberg de la Vila Olímpica. Bosch ha exigit a Ada Colau que "respecti el resultat de la consulta sobre l'alberg" i que acati el que els veïns i veïnes han decidit lliurement. El republicà s'ha mostrat totalment a favor de l'acció dels veïns de la Vila Olímpica, i ha lamentat que "el govern de la ciutat no doni suport a aquesta consulta". Bosch ha recordat que el pacte del PEUAT a què van arribar els republicans amb el govern incloïa "buscar una solució amb els veïns per aturar el projecte d'alberg, i en cas que no es pugui, fer una consulta veïnal". "Demanem a Ada Colau que compleixi i accepti el resultat de les urnes".  "Estar a favor de les consultes i de la participació ciutadana vol dir donar suport, per exemple, a aquesta reivindicació de la gent de la Vila Olímpica", ha assegurat Bosch, que ha lamentat que "el govern només promou aquelles consultes que li interessen, i no totes les que sorgeixen des de la base".   

Sobre els incidents a la manifestació de 'Ens Plantem'

Des d'ERC Poblenou-Besòs volem fer una valoració dels incidents que es van produir en el transcurs de la marxa que l'organització del barri del Poblenou 'Ens Plantem' va convocar el passat divendres 5 de maig. Som, com a organització i com a veïns, plenament conscients de la problemàtica del desenvolupament i creixement hoteler i turístic que pateixen especialment els barris del Poblenou i la Vila Olímpica i que s’estén a la resta de barris propers, com pot ser el Front Marítim. Patents i públics han estat els nostres esforços i propostes al barri i la ciutat en l'assoliment d'un model de turisme sostenible i respectuós amb les persones i amb Barcelona. Ho va ser en la negociació i aprovació del PEUAT, on vam negociar i aconseguir la inclusió del Poblenou i Vila Olímpica en zona de decreixement turístic, i també en el suport i cobertura a la lluita veïnal per l’aturada de l’Alberg de Vila Olímpica. Són els anteriors dos exemples d’accions que col·lectius i institucions poden emprendre en la resolució de les problemàtiques que sorgeixen, es considerin o no suficients. L’ús de la violència, per menor que sigui, deslegitima la causa defensada i la converteix en blanc fàcil de la crítica. La llibertat d’expressió d’uns i altres i el respecte a les diferents opcions han de ser sempre preservats. Condemnem, en coherència amb l’expressat al paràgraf anterior, les accions (llançament d’ous i bomba de fum) realitzades contra l’establiment hoteler del carrer Llull. Volem alhora defugir la exageració en el relat dels fets i en les crítiques posteriors, això com la magnificació realitzada pels mitjans. Des d’ERC Poblenou-Besòs mantindrem, no obstant, les actuals relacions amb la plataforma, volent ser, com sempre, actors constructius en la definició del futur dels nostres barris.  

Omplim la 'Bodega Republicana' a la Feria d'Abril

Aprofitant la celebració de la Fira d'Abril al recinte del Fòrum, Esquerra Republicana de Catalunya hi ha estat present amb la 'Bodega Republicana', caseta que ha gaudit d'una molt bona acollida pels assistents. Nosaltres mateixos l'hem pogut gaudir aquest passat divendres 5 de maig, amb un gran sopar amb els nostres càrrecs electes Eduardo Reyes (diputat al Parlament), Ester Capella (diputada al Congreso), Carme Rallo (Alcaldessa de Sant Esteve Sesrovires) i els regidors a l'Ajuntament de Barcelona Jordi Coronas i Montse Benedí. Una cinquantena de persones d'ERC Poblenou-Besòs, ERC Clot-Verneda, ERC Sant Andreu, ERC Nou Barris i ERC Horta hem compartit un sopar popular animat per dos grups de rumba catalana i versions musicals. Prem aquí per veure els fotografies!

La Vila Olímpica decideix sobre l'alberg en una Consulta

L'Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica ha engegat aquest dimecres una consulta oberta a tots els ciutadans del barri sobre si estan d'acord o no amb la construcció d'un macroalberg de 440 places a l'Avinguda Icària. Aquesta consulta és fruit de la negativa del govern municipal a realitzar cap procés participatiu i/o comprar l'edifici de l'Alberg tal i com s'havia acordat amb ERC en la negociació del PEUAT. La consulta tindrà lloc del 3 al 24 de maig, de dimarts a divendres, es podrà votar al casal de barri de Can Gili Nou (de 10:30 a 13 i de 16 a 21), els dilluns també al casal de barri però només en horari de tarda (de 16 a 21) i els dissabtes els trobareu davant del Centre Comercial 'El Centre de la Vila' durant el matí (d'11 a 14 hores). Alhora, al proper plenari del Districte de Sant Martí, des d'ERC Poblenou-Besòs hem preguntat al govern municipal si reconeixerà aquesta consulta ciutadana i si n'aplicarà el resultat. Des d'ERC Poblenou-Besòs som conscients de les importants implicacions que un alberg d'aquestes característiques suposaria per al barri. Defensem un model sostenible de turisme que podreu veure en diferents articles. Us animem a informar-vos sobre el projecte i expressar la vostra opinió a la consulta.

Plenari del Districte de Sant Marti

Dimecres 10 de Maig en el Plenari de Districte de Sant Martí que està convocat per les 19:00 hores, ERC Poblenou-Besòs presentarà una proposició, un prec i una pregunta que us detallem a continuació: Proposició Que el Consell Municipal del Districte de Sant Martí acordi: - Refermar el suport del Consell Plenari de Sant Martí al Compromís per Glòries. - Aprofitar la suspensió de les obres i la nova licitació per tal d’instar la tinència d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i BIMSA a projectar i licitar el túnel des de Padilla/Castillejos a Rambla de Poblenou/Sant Joan de Malta, en tot el seu recorregut, tal com està establert al Compromís per Glòries i demanaven les associacions de veïns i veïnes que el conformen en el seu comunicat publicat el passat dia 25 d’abril de 2017. - Instar igualment a la tinència d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat que no s’aturin la resta d’actuacions previstes en la superfície de la plaça (equipaments, habitatge públic, etc.) i que en la mesura que sigui possible s’accelerin aquestes actuacions. - Donar trasllat d’aquest acord a la tinència d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, BIMSA i als membres que conformen la Taula del Compromís per Glòries. Prec Que el govern del Districte de Sant Martí insti al Consorci d’Educació de Barcelona a dur a terme un estudi, planificació i revisió de la zona 26, que determini les mesures suficients i necessàries per tal que, al proper curs, no persisteixin els problemes de matriculació existents i millorar així el procés pel que fa als barris de Poblenou. Sol·licitem que el resultat de l’estudi ens sigui lliurat als grups municipals i presentat en el Consell Escolar del districte, abans de gener 2018. Pregunta Si el govern del Districte de Sant Martí acceptarà i farà seu el resultat de les consultes ciutadanes anunciades i dutes a terme des del moviment veïnal, en referència a l’alberg de la Vila Olímpica i de la Superilla de Poblenou.

Esquerra Poblenou-Besòs a la Feria d’abril, el divendres 5 de maig a les 19:30h.

Benvolgut/da, Em plau convidar-te a la caseta d'Esquerra Republicana (número, 41) a la Feria de Abril d'enguany, que es durà a terme entre el 28 d'abril i el 7 de maig, al Parc del Fòrum. Divendres 5 de maig, de 19:30 a 24:00 hores, organitzem una sortida d’ERC Poblenou-Besòs i ens agradaria molt poder comptar amb la teva participació. Soparem plegats i gaudirem de la festa amb actuacions musicals i DJ. Convida els teus amics i coneguts a compartir l’experiència amb nosaltres. T’hi esperem!  

Un magnífic Sant Jordi entre tots!

Diumenge vam celebrar la Diada de Sant Jordi amb una gran parada tot el dia a la Rambla del Poblenou. Centenars -més d'un miler- de veïns i veïnes es van apropar on érem, sent un continuu de converses, opinions i somriures durant tot el dia. A part de les roses, també vam oferir novament un gran nombre de llibres de segona mà, edicions de la Fundació Josep Irla, diversos punts de llibre i la revista del Casal, 'La Xemeneia'. Com l'any passat, hem apostat perquè Sant Jordi arribi a tothom. Com de costum, vam posar a disposició de la ciutadania informació sobre la nostra tasca política, tot recollint totes les propostes que van fer arribar. Va ser una jornada intensa en la repartida de material, especialment de la campanya "La República que Farem". En aquest sentit, tots els nens i nenes sortien de la nostra paradeta amb un regal -globus- per fer més màgica la diada cultural més important del país. Agrair especialment als més de 40 voluntaris del casal d’ERC Poblenou-Besòs que ens van donar un cop de mà durant tota la jornada. A la paradeta d'aquesta Diada vam comptar amb la presència de la Patricia Gomà, Secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia i dos dels nostres consellers al Districte de Sant Martí, la Lourdes Arrando i en Sergi Alcón. Una novetat aquest any va ser el punt central de recollida de signatures del Pacte Nacional pel Referèndum. Durant el dia vam recollir gairebé 900 signatures a favor d'un referèndum sobre la independència de Catalunya i, si encara no has signat, en seguirem recollint al Casal Roc Boronat tots els dies que obrim (dilluns de 19:30 a 21.00 hores, dimecres de 11:00 a 13:00 i dijous de 17:00 a 19:00 hores). Recull de fotografies de la jornada (prem per accedir-hi)  

Compromís del Govern de Catalunya amb el Referèndum

La història de la nació catalana ha estat marcada per la lluita per la llibertat. Aquest anhel majoritari del nostre poble ha topat reiteradament amb la imposició d'un marc legal que massa vegades no ha escoltat ni respectat la voluntat popular dels catalans. Quan això ha passat, la diferència no s’ha resolt gairebé mai a través del diàleg, la negociació i el pacte sinó imposant la força de l’Estat i menyspreant les llibertats de Catalunya.   Ha estat així al llarg de segles, des de la Guerra de Successió, amb el posterior Decret de Nova Planta, fins a la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista. En totes aquestes circumstàncies, les autoritats catalanes han acabat represaliades per part del Govern espanyol. El passat més immediat ens recorda que tots els presidents de la Generalitat del segle XX van patir exili o presó per defensar les nostres llibertats, amb l'assassinat del president Companys com a paradigma de fins on ha estat disposat a arribar el poder estatal per aturar la nostra voluntat. Els exemples més recents d’aquesta manca de respecte democràtic els tenim en la mutilació per part del Tribunal Constitucional de l’Estatut aprovat pel Parlament i avalat posteriorment pels catalans en un referèndum i en la condemna de l’expresident Artur Mas i dels membres del seu Govern Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega per haver posat les urnes.   En aquests moments ens tornem a trobar en una cruïlla històrica. Mentre una immensa majoria de les catalanes i els catalans volem decidir el nostre futur en un referèndum acordat, amb una votació lliure i pacífica, com es resol qualsevol discrepància en una societat democràtica, les Corts i el Govern d'Espanya refusen de forma reiterada aquesta possibilitat. L’única resposta que hem rebut a la demanda majoritària del Parlament ha estat la via judicial.   Que avui haguem arribat fins aquí és gràcies a una sola cosa: la voluntat dels homes i dones que, procedents de diversos orígens, conformen Catalunya.