Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Totes les notícies

L'Ajuntament retira l'emblemàtic ninot d'El Tío Che

Al llarg dels seus més de 100 anys d'història, l'orxateria El Tío Che s'ha acabat convertint en un destí icònic del barri del Poblenou. Durant els darrers 20, l'estàtua que representa el seu fundador, el Tío Che, ha acompanyat els clients mentre hi feien cua. Molts fins i tot s'hi feien fotografies o el confonien amb una persona més a la cua, de manera que, amb el temps, ha anat adquirint un valor patrimonial com a emblema molt vinculat a l'ànima del barri. Malgrat tot, l'Ajuntament ha imposat a aquest establiment una multa de 105€, a més d'ordenar la retirada del ninot, que ja no es troba al seu lloc habitual, al·legant una suposada "ocupació indeguda de l'espai public". Des d'Esquerra Republicana Poblenou-Besòs rebutgem categòricament la retirada imposada del simbòlic ninot. Creiem que no se'l pot considerar una ocupació il·lícita de l'espai públic sinó que, al contrari, per a les veïnes i veïns, s'ha convertit en una icona del barri, passant a formar part de la seva imatge i identitat. Per ara, l'estàtua ha trobat refugi al Centre d'Imatgeria de Can Saladrigas, prop de la seva ubicació original. Però farem tot el possible per a aconseguir la seva tornada.

Esquerra Republicana demana garantir el descans dels veïns del Fòrum pels alts nivells acústics dels esdeveniments que s’hi celebren

Esquerra Republicana ha presentat un prec per escrit dirigit a l'alcaldessa demanant que el govern municipal "revisi en el termini de 3 mesos el calendari d'esdeveniments a la zona del Fòrum" i proposi mesures contra els alts nivells acústics per tal de garantir el descans dels veïns i veïnes. L’elevat nivell acústic dels molts festivals que se celebren al Fòrum fa que els veïns i veïnes no puguin gaudir del descans nocturn. Els republicans proposen també impulsar, juntament amb les associacions de veïns, accions per prevenir i mitigar les mostres d'incivisme que es produeixen en aquesta zona de la ciutat.   La iniciativa es produeix arran de les queixes veïnals per l'elevat nombre d'esdeveniments i festivals musicals que tenen lloc a la zona del Fòrum, i que durant els mesos de primavera i estiu va en augment. Les associacions de veïns denuncien que han de conviure amb alts nivells de so, i una música que sovint sobrepassa el límit de decibels permesos.   Esquerra Republicana ha lamentat també que el regidor del districte no hagi donat resposta davant aquesta problemàtica, i han presentat un prec per escrit dirigit a l'alcaldessa de la ciutat.  

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (Juliol 2018)

Avui dimecres 4 de juliol és dia de Plenari al Districte de Sant Martí, com a cada plenari, des d’ERC i per boca dels seus representants, presentem i defensem diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió presentem una proposició sobre les males olors del Jardins de Joana Tomàs, al Clot-Camp de l’Arpa. També presentem dos precs referents a la dotació de serveis mínims als assentaments de Meridiana i a la expropiació d’un solar per dedicar-lo a zona verda al barri del Maresme. Finalment proposem també una Declaració Institucional, impulsada des del Jovent Republicà de Sant Martí, en motiu de la jornada del 28 de juny, dia de l’Alliberament LGBTI. Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.   Proposició relativa als Jardins de Joana Tomàs: Volem "Instar al Regidor del Districte de Sant Martí a que iniciï les accions suficients i necessàries per tal de solucionar els problemes de males olors que pateixen els veïns i les veïnes, generats per la manca de neteja i manteniment dels Jardins de Joana Tomàs del barri del Clot-Camp de l’Arpa."   Prec relatiu a la dotació de serveis bàsics mínims als assentaments: Atesa la situació dels assentaments de la zona de Meridiana per sota de Glòries, i de cara a garantir una condicions mínimes de vida a les persones que hi viuen, preguem: "Que el govern municipal del districte, de forma immediata, dugui a terme les accions suficients i necessàries per tal de garantir la salubritat als assentaments del districte de Sant Martí, en benefici tant de les persones que hi viuen, com dels veïns i veïnes que conviuen amb elles."   Prec relatiu a la expropiació de terrenys al barri del Maresme per a crear zona de jardins: Atès l’estat d’abandonament i la qualificació del sòl, així com la presència de quantitats elevades d’amiant en el solar, preguem: "Que el govern municipal del districte dugui a terme les accions suficients i necessàries per tal d’avaluar la possibilitat d’expropiació del terreny situat al carrer Maresme entre Pallars i Pujades confrontant al camp de futbol, qualificat com àrea verda i, si s’escau, inicií els tràmits necessaris per dur-la a terme i així guanyar una plaça pel veïnat del barri.

Defensem els drets LGTBI #AmbOrgull

28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull i l'Alliberament LGTBI Com cada 28 de juny celebrem el Dia Internacional de l’Alliberament o l’Orgull LGTBI. I ho fem per commemorar la revolta que el 1969 es va produir a la ciutat de Nova York, quan la policia va irrompre al bar Stonewall Inn -punt de trobada habitual del col·lectiu- i es va trobar amb la resistència de gais, lesbianes i trans que, farts de la repressió que patien, es van enfrontar a la policia durant dies. Aquests fets van significar el moment fundacional del moviment LGTBI com a tal, que a partir d’aquell moment va prendre consciència que s’havia d’organitzar i lluitar pels seus drets arreu del món. La tasca realitzada en aquest sentit durant les darreres dècades ha servit per avançar significativament en la conquesta de drets i llibertats, malgrat que en molts països les persones LGTBI continuen patint la violència i la repressió per la seva orientació sexual o identitat de gènere, mentre que en molts d’altres es troben en situació d’indefensió al no disposar d’una legislació que vetlli pels seus drets. Al nostre país el moviment LGTBI també ha estat la punta de llança de la lluita contra l’estigma i la discriminació de gais, lesbianes, bisexuals i trans. Un exemple és la primera manifestació de l’orgull, que el 26 de juny de 1977 es va realitzar a Barcelona convocada pel FAGC i que exigia la derogació de la Llei de perillositat i rehabilitació social, essent durament reprimida per la policia. O la tasca de pedagogia i conscienciació realitzada durant dècades per activistes i associacions davant la indiferència de moltes institucions i la manca de polítiques que donessin resposta a moltes de les seves problemàtiques. Gràcies a totes aquestes lluites i a la voluntat política de diferents governs, hem vist com els darrers anys s’han començat a produir importants avenços a nivell legislatiu, com l’aprovació de la Llei del matrimoni igualitari a l’Estat, el dret dels infants a ser adoptats i formar part de famílies diverses o la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia a Catalunya, una llei antidiscriminatòria pionera a nivell mundial.

Amiant al barri del Maresme? Volem una ciutat lliure de fibrociment!

La troballa de rastres d’amiant a les obres d’una nova benzinera va ser el motiu d’una trobada entre l’Associació de Veïns del Maresme, ex-treballadors de MACOSA i ERC. La trobada, que va comptar amb la presència del regidor Jordi Coronas, la Consellera-Portaveu Lourdes Arrando i membres del Casal d’ERC Poblenou-Besòs, va abordar l’existència d’amiant en diferents àrees del barri i la ciutat, les mesures empreses per a evitar els efectes nocius de l’amiant. Finalment es va acordar emprendre accions orientades a convertir Barcelona en ciutat lliure d’amiant, presentant a la passada comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat la proposició que adjuntem a continuació, i que va ser aprovada per unanimitat dels partits polítics:   PROPOSICIÓ D’ERC A LA COMISSIÓ D’ECOLOGIA, URBANISME I MOBILITAT   Proposem a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat acorda instar al govern municipal a:   - Realitzar un cens dels edificis i solars públics i privats de la ciutat que continguin amiant. - Realitzar un pla per la retirada de l'amiant en els solars i edificis públics que en continguin, que inclogui un calendari i pressupost. - Que s’accelerin els plans urbanístics previstos allà on hi hagi solars i/o edificis afectats urbanísticament i que continguin amiant. - Que s'aprovi una ordenança municipal que estableixi les directrius, les ajudes  i el calendari per la retirada de l'amiant en edificis i solars privats, per tal d'arribar a un horitzó que permeti que Barcelona sigui una ciutat lliure d'amiant.  

Dinar de Voluntaris al Poblenou-Besòs!

Jornada festiva el passat diumenge al dinar de voluntaris organitzat pel Casal Roc Boronat. La vuitantena d’assistents vam poder gaudir de l’àpat i la companyia de militants, amics i simpatitzants en un clima distès i acompanyats de les agradables temperatures d’inicis d’estiu. El dinar, en homenatge a la feina dels voluntaris en aquests darrers anys, era obert a totes aquelles persones que han donat un cop de mà en les diferents activitats i campanyes d’ERC al territori. Vam poder comptar també amb la presència de consellers/es, regidors/es, diputats/des i d’altres persones vinculades al partit, les qui havien participat en actes i xerrades diversos. No va mancar el record per a dues persones que no van poder ser presents a l’acte, n’Oriol Junqueras i na Marta Rovira. Una fotografia amb bona part dels assistents va cloure el dinar ja a mitja tarda. Pots veure les fotografies a: Dinar del Voluntaris  

Dia Internacional contra la LGTBIfòbia: fem la República de la diversitat

  Des d’Esquerra Republicana ens sumem un any més a la celebració del Dia Internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Una data en la que commemorem la retirada de l’homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i per tant, que l’orientació sexual de les persones deixés d’estar patologitzada. I ho fem tenint present que l’homosexualitat continua sent perseguida legalment a gairebé 80 països del món, en alguns fins i tot és castigada amb la pena de mort, i que en molts d’altres estats la legislació avala la LGTBIfòbia i encobreix a aquells que la practiquen.  La discriminació de les persones a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere també és una realitat que afecta al nostre país i hem de ser conscients que ens queda molt camí a recórrer en diferents àmbits com el de l’educació (per tal de fer dels centres educatius espais segurs i respectuosos amb la diversitat i prevenir l’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere), l’esport o els col·lectius més vulnerables davant la discriminació com les persones amb discapacitat funcional, els i les joves, la gent gran o les persones trans. Per això des d’ERC treballem per fer una República qui tingui com a principis fonamentals el respecte per la diversitat sexual i lliure d’homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia.  Cal per tant, exigir la retirada immediata de l’article 155 i recuperar el control de les nostres institucions per tal de culminar el desplegament de la Llei 11/2014 (a partir de l’aprovació dels reglaments del Consell Nacional i del règim sancionador) i continuar les polítiques endegades el mandat anterior com la garantia dels drets reproductius a les dones lesbianes i bisexuals o el nou model de salut trans que despatologitza la transsexualitat. Per tot això volem seguir avançant conjuntament amb el moviment LGTBI i ens adherim als actes i mobilitzacions que durant els propers dies les associacions i institucions duran a terme arreu dels Països Catalans.

Apropa’t al casal a pel teu llaç!

Ja portes el llaç groc? Segur que sí, però de ben segur que gent que coneixes en vol un, o tu mateix en necessites un altre. Dur el llaç groc és un símbol per reclamar la llibertat de presos i exiliats i fer-los presents en el nostre dia a dia. Des del Casal Roc Boronat iniciem una campanya per a que tothom tingui el seu llaç i alhora enfortir Esquerra Republicana, la millor eina per a fer República. Des del passat 23 d’abril en fer-te amic del partit et regalem el llaç groc metàl·lic. Més de 250 persones s’han sumat ja com a amigues d’ERC Poblenou-Besòs en aquests darrers mesos, i també molts d’altres que hem rebut per a altres casals de la ciutat. Us esperem a les properes activitats i al casal en horari habitual.  

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (3/5/18)

Avui dijous 3 de Maig és dia de Plenari al Districte de Sant Martí, com a cada plenari, des d’ERC i per boca dels seus representants, presentem i defensem diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió presentem una proposició sobre els Jardins del Doctor Trueta, també un prec referent al parc de Trinxant-Meridiana. També preguntem per l’abast de les ocupacions d’habitatges als diferents barris i la seva tipologia i per la (no) convocatòria encara de la Comissió de Seguiment i Manteniment de Gran Via. Finalment proposem també una Declaració Institucional, impulsada des del Jovent Republicà de Sant Martí, en record a Guillem Agulló i repulsa dels actes de caire feixista que han tingut lloc als nostres barris. Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.   Proposició relativa als Jardins de Doctor Trueta: Els Jardins del Doctor Trueta, al Poblenou, es troben en una situació de degradació del conjunt. Es fa patent la necessitat de reparar diferents espais de la plaça i també és patent la necessitat de remodelar algunes zones per la seva accessibilitat, existència d’incivisme i necessitat d’un canvi d’usos, i millorar la seguretat pels usuaris i usuàries. Tenint en compte les consultes realitzades temps enrere al govern municipal sobre la qüestió i les propostes pròpies que el Casal Roc Boronat té per als jardins, volem: "Instar al Regidor del Districte de Sant Martí a que, en un període no superior a tres mesos, iniciï les accions suficients i necessàries per tal de dur a terme la remodelació dels Jardins Doctor Trueta i que es dugui a terme amb el consens de tots els actors implicats (veïns, veïnes, escola, AFA, comerç, etc.), tot complint els criteris d’accessibilitat universal."   Prec relatiu a la Plaça Camp de l’Arpa: Atès el risc que representa la proximitat de les taules de ping-pong de la plaça Camp de l’Arpa als carrers Trinxant i Avinguda Meridiana, preguem: "Que el govern municipal del districte dugui a terme una canvi d’ubicació de les taules de ping-pong de la plaça Camp de l’Arpa (Trinxant – Meridiana) per tal de garantir la seguretat de les persones que hi juguen i d’evitar accidents, ja que amb la ubicació actual moltes pilotes surten a la via pública amb el risc d’accident que aquest fet comporta.