Casal Roc Boronat Poblenou-Besòs

Notícia

La Model: 113 anys i una promesa

Esquerra Republicana Poblenou-Besòs va organitzar el passat dilluns 10 de juliol un acte sobre el tancament del Centre Penitenciari d'Homes La Model. Titulat "La Model: 113 anys i una promesa", l'acte va incloure presentacions sobre la història de la presó barcelonina i les oportunitats i projectes als quals ha obert la porta el seu llargament esperat tancament.

L'acte va comptar amb la participació de Patrícia Gomà, secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia de la Generalitat de Catalunya; Amand Calderó, director de Serveis Penitenciaris; i Agustí Alcoberro, comissari de l'exposició "La Model ens parla. 113 anys. 13 històries" que actualment s'exhibeix a l'antiga presó.

A més, ens van acompanyar un mig centenar de veïns i gent interessada en el tema tractat, que van assistir i participar en l'esdeveniment. En acabar les presentacions i intervencions, també va haver-hi un refrigeri i pica pica per als assistents.

Es tracta d'un acte complementari a la visita que havíem realitzat prèviament a la presó amb el president del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona Alfred Bosch i uns 80 veïns dels barris del Poblenou-Besòs, que va consistir en un recorregut comentat per l'edifici i la visita de l'exposició de les 13 històries de La Model.

A causa de la seva prolongada edat, al llarg dels anys La Model ha anat desenvolupant una història excepcionalment rica. Va començar a construir-se l'any 1887, innaugurant-se el 1904, i els seus 113 anys l'han convertit en un reflex de la història de la ciutat i el país. Ara que ha tancat les seves portes com a presó, la seva visita és un acte de memòria, per exemple per a recordar tots aquells qui van ser forçats a viure injustícies.

Atès el gran interès que han despertat tant l'acte com la visita, estem treballant en poder oferir una nova visita en un futur pròxim. Si esteu interessats en visitar La Model, podeu escriure'ns a poblenou@esquerra.cat per a preinscriure-us-hi.