Polinyà

Totes les notícies

​Posicionament d’Esquerra Republicana a la sentència judicial de l’Audiència Provincial de Navarra sobre el cas de “La Manada”.

Des d’Esquerra Republicana rebutgem contundentment la sentència judicial de l’Audiència Provincial de Navarra en el cas de “La Manada”. És un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que posa en una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquesta situació. Volem seguir construint una República de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi. La sentència condemna per abús sexual i no per violació els fets que van passar durant les festes dels San Fermines del 2016. No es té en compte la intimidació, l'actuació grupal ni la vulneració de la intimitat. És evident que la justícia espanyola no empara a la seva ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones. Crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas de les persones que l’exerceixen. Cal que ens matin o ens fereixin per demostrar que és una violació? No és No! Cap violació és justificable o interpretable. Instem el Congrés dels Diputats i el Senat que a la propera revisió del Codi Penal s’incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere, que acaben portant a sentències amb un clar biaix masclista. Enguany, a Catalunya, la Llei 5/2008 del 24 d’abril del Dret a les Dones a Erradicar les Violències Masclistes fa deu anys i segueix garantint un conjunt de drets per restituir el projecte de vida de les dones en situació de violència masclista. Animem a totes les persones compromeses amb la causa feminista a seguir mostrant el seu rebuig a la sentència i el seu suport a les dones supervivents de les violències masclistes perquè volem ser lliures no valentes.

Deficiències en les obres del nou passeig de la carretera de Sentmenat

Des del GM d'ERC Polinyà denunciem que hem detectat greus deficiències en la senyalització de les obres del passeig de la carretera de Sentmenat i exigim que es prenguin les mesures necessàries el més aviat possible per solventar aquesta irregularitat. Observeu les imatges de les obres: no hi ha senyalització, no hi mesures que garanteixen la seguretat dels vianants i dels vehícles, i per descomptat no es vetlla per l'accessibilitat de la ciutadania.   És responsabilitat de l'administració pública vetllar per a què qualsevol obra en la via pública garenteixi les condicions de seguretat i accessibilitat de la ciutadania, i que afecti el mínim possible la mobilitat de les persones i de les mercaderies. A tal efecte la senyalització esdevé una eina imprescindible. La senyalització, però ha de complir uns criteris bàsics, que en el cas de les obres del passeig considerem que no compleixen: claredat, senzillesa i entenedores per a tothom, uniformes, justificades, actualitzades en el devenir de l'obra i anul·lades quan l'afecció acabi. D'altra banda la normativa marca que els senyals verticals han de ser fixes, els horitzontals marques vials al terra, els vallats de separació han de ser pilones "new jersey" i l'abalisament serà lluminós per la nit (obres de més de 3 mesos). Malauradament en aquest cas no és així.   També volem destacar que durant les obres els veïns i veïnes caminen al costat de les màquines mentre treballen i doncs no s'ha habilitat en cap cas voreres per als vianants. Els perills es fan evidents en aquestes imatges.  És urgent que des del govern municipal es prenguin les mesures necessàries per a solucionar aquestes greus deficiències.    

Discurs de comiat al Ple de 21 de març d'Anna Fernàndez

Fa més de 8 anys, un gener de 2011, vaig acceptar la proposta d’encapçalar la llista d’ERC a Polinyà.  Amb total sorpresa i sentint com un dragon kan que avançava. Ja havia estat a llistes anteriorment, però mai hagués imaginat encapçalar-la. Sorpresa va ser, aquell 2011, entrar com a regidora a ajuntament de Polinyà i haig de reconèixer que en aquell moment quan ja era definitiu un pacte de govern i entrava  a governar, em va  caure una allau de responsabilitat i vertigen. Va ser una situació dura, molt dura. Entràvem en un moment de crisi excepcional. Literalment no teníem  diners i acumulàvem un deute increïble.  Un clar exemple va ser trobar-me organitzant una cavalcada amb 5000€, quan ara ens gastem 15000€. Malgrat tots els problemes, deutes, manca de líquid, etc vam aconseguir sanejar-nos i el que és més important per mi, tirar endavant projectes claus. Remodelar i reformar equipaments  esportius, encarar projectes de cultura, implantar  Sant Jordi... I durant aquets següents 3 anys he tingut el privilegi de defensar projectes per a Polinyà, com l’implantació d’espais cardioprotegits, educadors de carrer, ampliació de biblioteca, i tants d’altres.... I en especial, un que espero continuar si m’ho permeteu, que és el de la recuperació de patrimoni i de la nostra memòria històrica. Polinyà, té molt però que molt a rescatar de la seva memòria, dels seu patrimoni. Hem de fer difusió del que tenim, que és moltíssim. Feu una passejada per tot el terme municipal. Observeu les masies que ens queden, els camins pel que camineu i els paisatges que amaga, llegiu sobre el passat d’aquells espais que us semblen habituals, perquè descrivíreu moltíssim. Però, si una cosa m’han ofert aquests anys de vida política municipal, a banda de conèixer equipaments, espais i intentar millorar-los, crear projecte..  ha estat la gent. És el tresor més gran que m’enduc de la meva experiència a l’ajuntament. La gent.

Sergi Martínez serà el nou regidor i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Polinyà

En Sergi Martínez agafa el relleu d’Anna Fernàndez, regidora d’ERC des de 2011   Fa dues setmanes, des de l'Executiva d’ERC-Polinyà us anunciàvem que l'Anna Fernàndez, regidora durant els darrers 7 anys, deixava el càrrec de regidora per motius personals i professionals.    El testimoni de la tasca de l'Anna a l’Ajuntament l’agafa en Sergi Martínez, que va anar de número 4 a les llistes d’ERC (com a independent) a les darreres eleccions municipals. En Sergi col·labora amb la Secció Local d’ERC de Polinyà des del 2015, “després de sentir la necessitat de treballar amb un grup de persones amb una qualitat humana increïble i amb moltes ganes de treballar per Polinyà, sempre amb la mateixa il·lusió i amb sentit de poble i de país”. De formació universitària en Administració i Direcció d’Empreses i enginyeria, el CV d'en Sergi és un reflex de la seva vocació de formació constant que l’ha dut a treballar en l’àmbit de la consultoria de qualitat, prevenció i medi ambient. Com ell mateix diu: “Per la meva professió, tinc la sort de conèixer molta gent i moltes activitats diferents del teixit industrial de Catalunya”.  En l’àmbit associatiu de Polinyà, en Sergi forma part de les juntes del Balonmano Polinyà i del Club Súper 30. Amb aquest relleu el grup municipal d’ERC vol continuar l’empenta i les tasques que es van iniciar el 2011 quan Anna Fernàndez va ser regidora de Cultura i Esports: la implantació d’educadors de carrer, l’ampliació de la biblioteca, la reurbanització de la carretera de Sentmenat per convertir-la en un passeig, la implantació i ús d’energies renovables com la instal·lació de calderes de biomassa en equipaments municipals, la creació d’espais cardioprotegits o l’impuls de projectes de recuperació de memòria històrica i de realització del catàleg de patrimoni.   L'Anna Fernàndez ens diu que “la incorporació d’en Sergi és la continuïtat però a la vegada també saba nova, empenta i, sobretot, capacitat de treball per millorar la vida de la ciutadania de Polinyà”.

Canvis al grup municipal d'ERC-Polinyà

El passat 1 de febrer, Anna Fernàndez, regidora portaveu d’ERC a Polinyà va anunciar en una assemblea de militants i simpatitzants la seva renúncia com a regidora. Una nova etapa professional i el fet d’haver de residir en un altre municipi fan que hagi de deixar la regidoria que ocupa d’ençà el 2011 a la nostra vila. Emprèn un nou camí, una nova etapa personal. Fa més de 8 anys que l’Anna encapçala el projecte d’ERC a Polinyà. Durant la legislatura de 2011 a 2015 com a regidora de cultura i esports. Durant aquesta etapa es van implantar projectes com un servei a entitats, la celebració de la festivitat de Sant Jordi, la implantació de convenis amb les entitats esportives, la remodelació del camp de futbol -amb la instal·lació de gespa artificial-, un nou terra al pavelló del PAS o l’inici de la remodelació de la pista del Turó. Es van reiniciar els actes al voltant de l’Onze de Setembre, s’impulsaren treballs i documentals basats en la recuperació de la memòria històrica i es donà un tomb important tant en programació com en comunicació per la festa major. Des de l’any 2015 com a regidora portaveu a l’ajuntament de Polinyà ha treballat en la proposta i inclusió de projectes d’ERC com la implantació d’educadors de carrer, l’ampliació de la biblioteca (ja iniciat durant la seva etapa com a regidora de cultura), la reurbanització de la carretera de Sentmenat per convertir-la en un passeig, la implantació i ús d’energies renovables com la instal·lació de calderes de biomassa en equipaments municipals, la creació d’espais cardioprotegits o l’impuls de projectes de recuperació de memòria històrica i de realització de catàlegs de patrimoni que protegeixin i donin a conèixer a tothom els tresors de la nostra vila.   L’Anna emprèn nou camí, però el seu compromís amb Polinyà, amb el país i amb ERC roman intacte. Sempre ha treballat des del servei públic, pels ciutadans i és així com continuarem treballant, perquè ens estimem Polinyà.

Presentem la Moció sobre el desenvolupament del programa català de refugi. Acompanyament a les persones refugiades

EXPOSICIÓ DE MOTIUS   L’acollida de les persones refugiades i migrants s’ha convertit en un clam per part de la ciutadania i les entitats catalanes i ha estat una prioritat de l’acció de la Generalitat en col·laboració amb els ens locals. Fruit d’aquesta col·laboració, el Govern de la Generalitat ha comunicat al Govern de l’Estat espanyol i a l’ACNUR que posa a disposició un mínim de 4.500 places per acollir a persones refugiades. Tot i això, les demandes de la Generalitat per fer possible l’acollida de més persones refugiades no han estat ateses i s’ha constatat la falta de voluntat de cooperació per part de l’Estat.   La Generalitat disposa de competències per acollir a les persones refugiades que arriben a Catalunya amb l’objectiu d’assolir la plena ciutadania. El treball conjunt entre les organitzacions no governamentals i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha identificat 271 casos de persones refugiades amb diferents nivells de vulnerabilitat que necessiten poder venir urgentment a Catalunya. Ara bé, els entrebancs i la ineficiència de la burocràcia espanyola ha provocat que només 14 d’aquestes persones hagin pogut arribar a dia d’avui al nostre país. La pressió de la Generalitat a l’Estat espanyol per augmentar el nombre de persones refugiades ha estat constant i s’ha basat en propostes concretes com l’extensió de permisos d’estudi a estudiants que acollirien les universitats catalanes o l’extensió de visats humanitaris als consolats i ambaixades espanyoles, interpretant adequadament la Llei d’Asil de l’Estat.   Tot i tenir les competències, l’Estat espanyol no transferirà a Catalunya ni un euro dels 32.000 M € que l’Estat rebrà del Fons Europeu d’Asil, Migracions i Integració (FAMI). Aquest fet i les traves administratives i polítiques limiten en gran mesura la possibilitat d’acollida del poble català que no pot fer-ho sense els recursos adients, encara que 14 sentències avalen la invasió de competències de l’Estat en matèria d’acollida i immigració.

El ple aprovarà el ROM fruit de la insistència i la feina d'ERC

Demà dimecres, finalment s'aprova el ROM (Reglament Orgànic Municipal). ERC ha demanat insistentment que es fes aquest reglament ja que és una eina indispensable per tal d'ordenar el funcionament de l'ajuntament. Ho vàrem demanar a principis de legislatura i finalment, després de gairebé 2 anys d'insistir i negociar, s'aprova aquest dimecres.  A més d'ordenar i reglamentar el funcionament de l'ajuntament, des d'ERC-Polinyà s'ha aconseguit que hi hagi un apartat dedicat a la participació ciutadana. A partir de l'aprovació definitiva d'aquest reglament, els ciutadans de Polinyà tindran dret a ser consultats mitjançant referèndums i/o consultes populars sobre aquelles decisions que afecten al municipi i són competència municipal. ERC també ha inserit la figura de la iniciativa popular. Prenent com a exemple les ILPs (Iniciatives legislatives populars d'àmbit parlamentari), les veïnes i els veïns de Polinyà podran exercir la iniciativa popular i, per tant, proposar qualsevol cosa que sigui competència municipal a fi que es dugui a terme a la nostra vila. Per poder fer-ho només cal que allò que es proposa estigui referendat pel 15% dels polinyanencs i polinyanenques amb dret a vot (aproximadament 885 signatures).  Igualment a proposta d'ERC, demà s'aprovarà al plenari un acord per establir la Comissió Informativa Única com a sessió oberta. A partir d'ara, a més dels plens (que per llei són oberts a tota la ciutadania) seran obertes també les comissions informatives per tal que qualsevol persona les pugui presenciar. Cal dir que les comissions informatives són les reunions prèvies als plens, on es debat tècnicament sobre allò que anirà al plenari per ser aprovat. Ens ha costat, ho hem lluitat, però finalment podem dir que hem fet una nova passa per tal de tenir un Ajuntament transparent, de gestió oberta, participativa i honesta. Manquen encara moltes altres eines que anirem proposant, insistint i negociant per tal d'apropar tant com sigui possible les nostres institucions més properes, com són els ajuntaments, a la ciutadania.

ERC-Polinyà vol la rebaixa del rebut de l'IBI denuncia l'estafa que suposa que a les famílies de Polinyà els rebaixin el valor del seu habitatge mentre el govern municipal pretén no rebaixar el principal impost que els grava.

El govern municipal (PSC-EUiA) ha convocat un ple extraordinari per avui dilluns 9 de gener on es porta a votació una proposta d’augment de tipus de gravamen de l’impost sobre béns i immobles (IBI). Mentre el valor cadastral es rebaixa, el PSC a Polinyà vol enganyar a la ciutadania pujant el tipus de gravamen municipal per tal de no deixar de recaptar. Una mesura injusta per a totes les famílies de Polinyà que veuen rebaixat el valor del seu habitatge i per contra es troben que el PSC a Polinyà fa una trampa per tal que continuïn pagant el mateix per un valor inferior. ERC Polinyà demana que, tal i com es va votar al ple de l’1 de juny de 2016 on ens acollíem  a la rebaixa dels valors cadastrals,  aquesta es vegi reflectida a l’import de l’impost que paga el ciutadà. És de lògica, si tenim un immoble que valia 100 i ara val 92, per aquest immoble que pagava 100, ara hauria de pagar 92. LA TRAMPA DEL PSC Mentre anunciaven efusivament l’adhesió a les mesures proposades pel govern espanyol sobre la rebaixa de valors cadastrals pel 2017, ara amb premeditació i en un ple extraordinari volen que el ciutadà continuï pagant el mateix. Paguem el mateix per un bé que té un valor inferior. Considerem aquesta mesura com una pujada d’impost indirecte i amb engany,  que a més,  fa que les famílies vegin rebaixat el valor de la seva principal i més gran inversió de la seva vida (l’habitatge) i que per contra no la vegin reflectida en el seu principal rebut. ERC Polinyà mantindrà una postura ferma al respecte. Els ciutadans de Polinyà durant 4 anys,  a causa del govern espanyol i la pròpia situació en què el PSC va deixar la hisenda municipal, van veure augmentat l’impost un 10% cada any. És de justícia que un cop recuperada la situació econòmica a l’ajuntament i amb superàvit es vegi rebaixada la pressió fiscal. ERC Polinyà vàrem governar durant 4 anys i durant la pitjor època de crisi amb un ajuntament increïblement endeutat.

Residus, escories siderurgiques, polinyà, erc, abocament,

ERC-POLINYÀ presenta una moció sobre l’abocament il·lícit d'escòries siderúrgiques procedents de l’obra de Can Rovira licitada per l’Ajuntament de Polinyà

Aquests residus poden ser perjudicials per al medi ambient i la salut de les persones. Des d’ERC- Polinyà es va tenir constància d’aquests abocaments a partir de l’obertura d’una diligència dels Mossos d’Esquadra on es denunciaven aquests fets, les empreses implicades, el director, cap i encarregat de l’obra i l’Ajuntament de Polinyà,  datada del 8 de setembre.   Amb caràcter d’urgència, el grup municipal d’ERC-Polinyà, va presentar ahir dimecres una moció sobre els abocaments d’escòries siderúrgiques, tant a Polinyà com a la resta de la comarca, procedents d’una obra licitada per l’ajuntament de Polinyà.   Des del nostre grup municipal s’ha anat seguint la qüestió tot esperant una solució a aquest problema des del govern municipal (PSC-ICV EUIA). Donada la lentitud o la presumpta deixadesa en les gestions per resoldre el que ha estat una imprudència greu per part de l’administració municipal, ahir dimecres vàrem presentar una moció d’urgència per posar remei a aquest desgavell.   La moció va comptar amb el suport dels grups municipals de CDC, Guanyem-Polinyà i el PP. El govern, sense arguments per explicar la situació i sense donar resposta a les preguntes formulades, va optar per una abstenció. En la moció aprovada se sol·licita la immediata resolució amb caràcter urgent en un termini de 30 dies hàbils, perquè s’efectuï la reparació, reposició i/o qualsevulla altra mesura que dictamini la normativa i lleis al respecte. Tanmateix també se sol·licita iniciar els tràmits jurídics que la llei faculti per tal d’esclarir els fets i/o responsabilitats que se’n puguin derivar –si s’escau- dels treballs realitzats per l’empresa licitadora,  la direcció d’obra o qualsevol subjecte físic o jurídic relacionat.   Al mateix  temps demanàvem que s’iniciï la tramitació d’expedients informatius per esclarir les presumptes responsabilitats en la gestió per part dels serveis tècnics municipals, així com l’assumpció per part dels responsable/s polític/s de tot el que se’n derivi.