Polinyà

Notícia

Des de ERC s’ha sol•licitat al govern municipal que aquesta rebaixa vingui reflectida en l’import del rebut de l’IBI pel 2016 . El govern municipal tant sols vol rebaixar poc més del 6% als immobles de valor cadastral superior a la mitjana (83.000€) i un 0.3% als immobles amb inferior valor.

IBI, ordenences fiscals 2015 , Polinyà , Esquerra, anna fernandez, impostos, ajuntament de Polinyà
El passat ple ordinari de l’Ajuntament de Polinyà va aprovar per unanimitat la ratificació de la sol·licitud de la disminució de valors cadastrals de l’IBI pel 2016.
Durant el mes de juliol de 2015, el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques de l’Estat Espanyol  va instar als ajuntaments a adherir-se voluntàriament (sí així ho decidien) a l’actualització del coeficient del valor cadastral dels habitatges que està previst per aquest any 2016, la qual cosa suposarà disminuir el coeficient al 0.92, essent actualment de l’1.
Que vol dir aquesta mesura?
Doncs que el valor cadastral actual d’un immoble es multiplicarà per 0.92 en comptes de per 1 com fins ara, establint així un nou valor sensiblement inferior.
Per exemple un immoble de 100.000 € passarà a tenir un valor de 92.000€.
(100.000x0.92= 92.000)
Aquesta mesura significa que el valor cadastral dels immobles passa a ser un 8’70% inferior.

 
Cal  recordar que l’IBI a Polinyà ha patit forts increments ja que el govern de Rajoy l’any 2012 va obligar a tots els ajuntaments a pujar aquest impost als immobles amb valor per sobre de la mitjana del municipi tal i com explicita el  Real Decret Llei 20/2011 de 30 de desembre de govern de PP, implantat l’any 2011 i ampliat fins el 2015. A Polinyà aquest sobrecost ha estat d’un 6% durant els darrers 4 anys.
Des d’ERC ja varem denunciar aquesta mesura obligatòria del PP que ha significat què una gran majoria de famílies i ciutadans de Polinyà hagin hagut d’assumir una despesa un 24% superior en aquest impost en 4 anys. L’IPC d’aquests anys no ha suposat ni tant sols un 3% de pujada.
 
No hi ha excusa per no fer la rebaixa.
Gràcies a la tasca realitzada per l’anterior govern i la venda de patrimoni, s’ha permès sanejar l’hisenda local que a dia d’avui fa pagament a proveïdors al dia i disposa de romanent suficient.
D’un deute d’ aproximadament 10 milions d’€ amb que ERC i els seus socis de govern es varen trobar al 2011 i d’una hisenda en serioses dificultats (fruit de governs de PSC) es va passar a eixugar a la meitat el deute i tenir una hisenda solvent i sanejada.
A maig de 2015 aquest deute era d'uns 5 milions d’€.
 
Donat que no es preveu que aquest Real Decret Llei continuï sent efectiu al 2017 i què durant aquests anys els ciutadans i ciutadanes de Polinyà han fet un esforç més que important per sanejar les arques de l’ajuntament i què la gestió duta a terme ha estat amb aquest objectiu més que positiva en el seu balanç econòmic, és ara el moment d’aprovar en les properes ordenances -que marquen els diners que pagarem en impostos i taxes- una disminució de l’IBI d’ almenys un 8.70% i una congelació de les taxes.
 
Des d’ERC Polinyà, es va proposar al ple ordinari de 30 de setembre i a la junta de portaveus de la passada setmana, que aquesta mesura es reflectís directament en l’impost sobre béns i immobles que paguen els ciutadans i ciutadanes de Polinyà i per tot plegat anunciem la negativa a aprovar aquestes ordenances tret que l’actual govern de PSC-EUiA en minoria no modifiqui la seva postura.
 
També s’ha sol·licitat l’ampliació de fins a 4 terminis per pagar aquest impost i l’establiment d’una “tarifa plana” existent en altres municipis, a la que els ciutadans voluntàriament es puguin acollir per tal de pagar en una única quota mensual tots els seus impostos municipals.