Polinyà

Documents

MOCIÓ PER ATURAR LA SUSPENSIÓ DE L’AUTONOMIA DE CATALUNYA
EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’acord entre el Partit Popular, el Partit Socialista Obrer Espanyol i Ciudadanos per a la suspensió de l’autonomia de Catalunya, evidencia que davant d’un problema polític la resposta de l’Estat espanyol es basa en la repressió i en la retallada de drets. Trenta-vuit anys després de recuperar l’autonomia catalana amb l’aprovació de l’Estatut, després de les llargues dècades de dictadura franquista, són ara tres partits polítics en el marc democràtic els qui volen tornar a sotmetre Catalunya a aquella situació d’anul·lació política.

L’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola liquida, de facto, l’autonomia catalana a través d’un fort atac als drets dels catalans i les catalanes per la incapacitat de diàleg de l’Estat espanyol i que s’ha concretat en la seva resposta repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals, la censura d’internet i de mitjans de comunicació, la violació del secret postal, les detencions de càrrecs públics, querelles i processos judicials contra el govern, la mesa del parlament i més de 700 alcaldes i alcaldesses, la brutal violència policial exercida contra població pacífica l’1 d’octubre, l’empresonament dels líders de la societat civil, el gran desplegament de forces policials que encara es manté a Catalunya i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat de Catalunya.

No estem disposats a renunciar ni al nostre autogovern ni a votar el seu futur, per això davant d'aquesta agressió l’única resposta possible, independentment del nostre posicionament polític o compartir el full de ruta del Govern, és donar suport a les nostres institucions, treballar per una democràcia i un país de qualitat i defensar la voluntat de la majoria de la societat de Catalunya de votar en un referèndum reconegut, inclusiu i amb garanties.
 
El Govern espanyol i els partits polítics que li donen suport continuen optant per la via de la repressió i la vulneració de drets enlloc d’escoltar el clam del poble i les institucions de Catalunya. En aquest moment d’amenaces i d'agressions sense precedents, el món local, ens bàsic en la vertebració nacional del país i de la seva cohesió social i territorial, ha de ser una sola veu en la defensa d'una causa col·lectiva: la dignitat de les institucions de Catalunya i del nostre autogovern perquè està en joc també l’autonomia local i la seva despossessió política.
 
La societat catalana reaccionarà amb fermesa en defensa del nostre l’autogovern i en contra de la suspensió de les nostres institucions. La reacció d’organitzacions socials i de la ciutadania ha de ser contundent i exemplarment cívica. Des de la imposició i des de la força no es podrà resoldre la major crisi política, territorial i institucional de la democràcia que ha de tenir una solució política negociada.
 
Per això, és més necessari que mai promoure i articular la unitat del conjunt d’institucions públiques catalanes, forces polítiques, agents socials i entitats i organitzacions per donar una resposta des del civisme al segrest institucional i defensar el nostre autogovern.
 
Tot i la indignació que ens provoca les actuacions que venen de lluny des de l’autoritarisme de determinades forces polítiques de l’Estat Espanyol; cal reiterar que només el diàleg i la democràcia seran les eines per superar la crisi territorial i institucional més greu des de 1978.
 
Defensar l’autogovern de Catalunya constitueix l’expressió unitària de les aspiracions de Catalunya i el nostre horitzó de futur com a país.
 
Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Polinyà
 
ACORDA

Primer. Rebutjar l'aplicació de mesures excepcionals derivades de l'activació de l'article 155 de la Constitució que suposen trencar l'autogovern de Catalunya i manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament.
 
Segon. Condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes.

Tercer. Exigir la llibertat immediata de Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, empresonats per defensar les seves idees des de la llibertat i la democràcia. Així mateix, procedir a arxivar totes les causes obertes judicialment com a reacció política davant de les diferents mobilitzacions i processos participatius.

Quart. Instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.
 
Cinquè. Articular una resposta unitària des de les institucions democràtiques, amb tots els partits polítics, els ajuntaments, sindicats, associacions empresarials, i societat civil en defensa de l’autogovern, coherent amb els valors i principis que garanteixen la cohesió social del nostre país.
 
Sisè. Instar el Govern Espanyol que obri un diàleg amb la Generalitat de Catalunya i amb el conjunt d'actors polítics per buscar solucions polítiques democràtiques al conflicte. Unes solucions que permetin a la ciutadania catalana decidir el seu futur en un referèndum.
 
Setè. Preservar la cohesió social i la convivència cívica i democràtica des de la diversitat i pluralitat i els valors existents al nostre país.
 
Vuitè. Comunicar aquest acord al President de la Generalitat de Catalunya, a la Presidenta del Parlament de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a l’Associació de Municipis per la Independència, al Govern espanyol, Congrés, Senat i als grups polítics del Parlament de Catalunya, al Parlament Europeu i entitats Municipalistes de Catalunya.
 
Polinyà, 24  d’0ctubre de 2017
 
Grup Municipal PDeCAT
Grup Municipal GUANYEM Polinyà
Grup Municipal ICV-EUiA
Grup Municipal ERC Polinyà