Prats de Lluçanès

Totes les notícies

Memòria històrica

("Memòria Històrica" és un article d'opinió publicat a la revista "La Rella" 477)   Prats de Lluçanès ha viscut al llarg de la seva història molts capítols impactants en el que es refereix a períodes de guerres, repressió, etc. Encara ara cada cinc de febrer es toquen les campanes per recordar que la vila va ser cremada per les tropes de Felip V, però no va poder ser aniquilada. Les carlinades de segle XIX també van tenir en Prats un dels seus escenaris, però tot això ja ho expliquen els llibres, no queden supervivents i als actuals habitants del poble si és que en saben alguna cosa ho poden veure sense cap mena de recança Però ara toca parlar de la guerra civil també dita guerra dels tres anys, que va assolar, el nostre País des de l’any 1936 al 1939. Els de la meva generació no vam anar a la guerra però si els nostres pares. I si no hi van anar, la van viure d’infants des de casa seva. La guerra i la postguerra. Gairebé tots no en van parlar mai, molt menys els de bàndol que la va perdre. Hi va haver també un intent de silenciar la història. No ho remenem i deixem les coses com estan. Els que van guanyar, van tenir quaranta anys per homenatjar els seus, els altres en canvi, majoritàriament continuaven morts a les fosses comunes. Per això tots tenim l’obligació de fer polítiques de memòria. Per restituir l’honor dels que van lluitar per la República i la democràcia. Ja l’any 2004 estan ERC al govern de l’ajuntament de Prats de Lluçanès, es va procedir a obrir la fossa de Puigvistós per part de l’Institut de Medicina legal de Catalunya depenent de la Generalitat. Va ser la primera fossa que es va obrir a Catalunya des de que es va crear la Comissió sobre la Localització de Fosses de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil. La passada legislatura, estan també ERC al davant de l’Ajuntament, es va desplegar un potent programa de recuperació de la memòria històrica que va portar per títol “Anem de tard”.

Per respecte al Ple, ERC no assisteix a la recepció al Conseller Buch

El novembre del passat 2019 el Ple Municipal de Prats de Lluçanès va aprovar amb vots favorables dels grups municipals d'ERC, Movem i RAP, que representen la majoria absoluta el Ple, una moció que demanava, entre altres mesures, la renúncia o cessament del Conseller d'Interior Sr. Miquel Buch com a màxim responsable del desplegament policial davant la resposta ciutadana a la sentència pels fets d'1 d'octubre. Per respecte al Ple Municipal, màxim òrgan d'un Ajuntament, i en concordança amb la decisió presa, doncs, el Grup Municipal d'ERC no ha assistit avui a la recepció que s'ha fet, signant el llibre de visites, a l'Ajuntament de Prats. Per respecte al Ple i pels damnificats per les actuacions desproporcionades del cos que ell representa. Alhora, volem manifestar que el poble de Prats de Lluçanès no necessita més visites institucionals (el gener del 2017 va visitar el nostre poble el Conseller d'Interior Jordi Jané. I el gener del 2019 vam rebre la visita del Secretari General d'Interior Brauli Duart) ni titulars buits de contingut, el què calen són accions fermes. Amb la seguretat no s'hi juga ni se'n fa electoralisme. El de la seguretat és un tema greu i important, que mereix visió estratègica. Per això no cal només una comissaria (o un titular que l'asseguri), cal recuperar i augmentar la tasca que fan els grups de proximitat i són necessàries polítiques transversals i integrals de seguretat. Sobretot, encarades a la prevenció, i que posin el focus no en els cossos policials sinó en les veïnes i els veïns, el seu benestar i la seva convivència. ERC Prats de Lluçanès 21 de febrer del 2020  

Aportacions al "Grup Local de Memòria Històrica"

La legislatura 2015-2019, amb Esquerra Republicana de Catalunya al capdavant de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, es va desplegar un potent programa de recuperació de la memòria històrica, que va portar per títol “Anem de tard”. En el transcurs del Ple Municipal de novembre del 2019, el Grup Municipal d’ERC va presentar una proposta -que va ser aprovada-, per mostrar el compromís de l’Ajuntament amb la memòria històrica, per demanar que es doni continuïtat al programa “Anem de tard”, que es fes un equip de treball per encarregar-se d’això, incloure-hi diferents accions i fer una calendarització d’accions. Davant la convocatòria del “Grup Local de Memòria Històrica” per part de l’Equip de Govern, que celebrem, i que va tenir lloc aquest divendres 14 de febrer al vespre, ERC -de la mà del regidor Pere Vila- vam fer les següents propostes de treball per aquest grup: - Fer una petició a la Generalitat de Catalunya per seguir obrint fosses comunes. Estudiar també la possibilitat de dedicar pressupost municipal a contribuir-hi. - Seguir fent difusió de la possibilitat de reparar jurídicament els judicis i condemnes sofertes per a diferents persones del poble durant la Guerra Civil i la post guerra. - Seguir fent difusió del programa d’identificació genètica de la Generalitat de Catalunya entre la població. - Fer una difusió activa dels ESPAIS DE MEMÒRIA, tan entre la població en general, a les escoles i institut en particular com a visitants al poble i a la comarca. - Fer un seguiment de la sol·licitud per a la instal·lació de llamborda “Stolpersteine” que manca pel pradenc Francisco Rovira, deportat de camps nazis. Fer la col·locació en un acte solemne. - Fer accions i actes de difusió i recuperació de la memòria històrica, amb xerrades, debats, tertúlies, presentacions de llibres, etc. - Organitzar, detectar i encarregar una recerca per augmentar el fons bibliogràfic en relació la recuperació de la memòria històrica.

Homenatge a Neus Català, a Prats de Lluçanès

En el marc de les "Jornades per la Memòria Històrica 2019" que va organitzar l'equip d'ERC de Prats de Lluçanès hi havia programat un acte en homenatge a la Neus Català. La publicació de la sentència als líders polítics i socials que van fer possible l'1 d'octubre del 2017 i les reaccions de protesta davant d'aquesta injustícia va fer que aquest acte quedés anul·lat. Ara, entorn el DIA DE LES DONES el recuperem i parlarem del llibre de Carme Martí, "Un cel de plom", el dimarts 10 de març a 2/4 de 9 del vespre a la Sala d'Actes de l'Espai de Prats de Lluçanès. A més de l'autora, comptarem amb la particiapció de Roser Sebastià (de l'Editorial Amsterdam) i Eulàlia Solé (politòloga i lectora). Us hi esperem! (clicant damunt la imatge, veureu els detalls del cartell)

Propostes al Ple Municipal de 15 de gener del 2020

Aquest dimecres 15 de gener tindrà lloc a 2/4 de 9 del vespre el primer Ple Municipal ordinari de l'any 2020. El Grup d'ERC a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès presenta les 4 següents propostes d'acord: - Moció pel retorn social del rescat bancari i per garantir l'accés a l'habitatge social - Moció per la problemàtica de les colònies de gats - Moció per a la reactivació del projecte de salut comunitària - Moció per a l'edició d'un quadern amb informació meteorològica A més, dirigirà preguntes d'actualitat a l'equip de govern. Us animem a assistir-hi o a seguir-lo per youtube i xarxes. Aprofitem per a desitjar a tota la població una molt bona Festa Major de Sant Vicenç 2020!

Més de 100 persones a la presentació de "Des del banc dels acusats", amb Riba i Van den Eynde

Més de 100 persones han omplert la Sala de l'U d'octubre de Prats de Lluçanès a la presentació del llibre "Des del banc dels acusats", de Raül Romeva, aquest diumenge 12 de gener del 2020. La regidora i Presidenta d'ERC Prats de Lluçanès, Montse Boladeres, ha obert l'acte i ha remarcat que "des d'ERC-Prats venim realitzant diferents actes i presentacions de llibres, compromeses i compromesos amb la construcció de la República i la denúncia constant contra la repressió". Seguidament ha estat el torn de l'advocat de Raül Romeva i Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, que ha explicat algunes de les seves vivències i visió del judici, remarcant l'explicació amb el contingut del llibre de Romeva. Llavors ha pres la paraula Diana Riba, Eurodiputada d'ERC i dona de Romeva, que ha compartit algunes de les escenes que es veuen dibuixades al llibre, ha exposat la seva situació i emocions, transmetent convenciment, determinació, coratge i lluita. Un torn de preguntes i intervencions molt interessants d'assistents a l'acte, parlant del llibre i d'actualitat política i judicial, i unes paraules del regidor i Vicesecretari General de vertebració territorial d'ERC Isaac Peraire, han servit per cloure aquest potent acte. Seguim combatent la repressió.

"Des del banc dels acusats" de Raül Romeva, a Prats de Lluçanès

Tal i com vam anunciar en el cERCavila, tindrà lloc a Prats de Lluçanès la presentració del llibre "DES DEL BANC DELS ACUSATS" de Raül Romeva. La presentació anirà a càrrec de l'eurodiputada Diana Riba, companya de Romeva, i de l'advocat Andreu Van den Eynde i serà diumenge dia 12 a les 6 de la tarda a la Sala de l'U d'octubre. Combatem la repressió. Us hi esperem!  

Surt al carrer el cERCavila 74

El Grup Municipal d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès publica un nou número del seu Butlletí d'Informació Municipal. La portada d'aquest va dedicada a explicar el posicionament que el Grup va tenir en relació el Pressupost municipal per l'any 2020. A l'interior es parla de les aportacions que ERC ha fet al Ple Municipal, de les jornades de memòria i els actes que ERC ha organitzat a Prats, del Consorci del Lluçanès, de la dinamització comercial i de la renovació de la Secció Local d'ERC Prats de Lluçanès. Per últim, s'informa que el diumenge 12 de gener a les 6 de la tarda tindrà lloc la presentació del llibre "Des del banc dels acusats", de Raül Romeva, amb Diana Riba, Eurodiputada i parella de Romeva. Podeu llegir-lo sencer clicant aquí. Us desitjem molt bones festes i un bon 2020!

Diem NO al Pressupost 2020

El Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès va votar aquest dimecres 11 de novembre en contra del Pressupost de l'Ajuntament pel proper any 2020. El principal motiu del NO és pel capítol de les inversions.  No ens sembla que la principal inversió hagi de ser una finca que ni tan sols l'Equip de Govern sap a què destinarà o amb quin pressupost hi actuarà (ha dit que vol unir els jardins amb els de Cal Bach, argument no suficient, i ha deixat anar hipotètiques especulacions no contrastades ni projectades). Situació sumada amb què Prats de Lluçanès compta amb altres equipaments, edificis i instal·lacions públiques que els cal una important inversió (tal i com detallem a la proposta que vam fer, en són exemples l'Orient, Cal Bernat, la Plaça Nova, el Museu Miquel Soldevila, la sala tècnica de la piscina...). En qualsevol cas, si realment es creu en un pressupost participatiu, les grans inversions s'haurien de posar a participació. Ens sembla que no pots anomenar "participatiu" un pressupost que dels 532.000€ destinats a inversions només se sotmetin a votació 10.000€. Quin impediment hi ha a posar a votació la inversió més gran? Per això mateix tampoc no podíem votar a favor del Pressupost. Un Pressupost del que no en coneixem la filosofia, la direcció, la intenció ni visió de futur -perquè no en deu tenir- no podem votar-hi a favor. De fet, l'alcalde va explicar el Pressupost en base a les propostes que l'Equip d'ERC vam presentar-los el dia 5 de desembre (i que podeu llegir aquí. Aproftem per a fer un agraïment pel fet de deixar temps a fer les aportacions). Per últim, val a dir que és un Pressupost al més pur estil convergent de tota la vida, aprovat amb els vots de l'Equip de Govern format per Junts per Prats i Movem. I és que la part corrent no es toca (ni tan sols després de pregonar als quatre vents que s'abaixaven els impostos, no es nota a la partida d'ingressos) i les inversions són en base a criteris que no responen a cap visió de futur i planificació global del municipi.