Prats de Lluçanès

Notícia

Memòria històrica

("Memòria Històrica" és un article d'opinió publicat a la revista "La Rella" 477)
 
Prats de Lluçanès ha viscut al llarg de la seva història molts capítols impactants en el que es refereix a períodes de guerres, repressió, etc.
Encara ara cada cinc de febrer es toquen les campanes per recordar que la vila va ser cremada per les tropes de Felip V, però no va poder ser aniquilada.

Les carlinades de segle XIX també van tenir en Prats un dels seus escenaris, però tot això ja ho expliquen els llibres, no queden supervivents i als actuals habitants del poble si és que en saben alguna cosa ho poden veure sense cap mena de recança
Però ara toca parlar de la guerra civil també dita guerra dels tres anys, que va assolar, el nostre País des de l’any 1936 al 1939. Els de la meva generació no vam anar a la guerra però si els nostres pares. I si no hi van anar, la van viure d’infants des de casa seva. La guerra i la postguerra. Gairebé tots no en van parlar mai, molt menys els de bàndol que la va perdre. Hi va haver també un intent de silenciar la història. No ho remenem i deixem les coses com estan.

Els que van guanyar, van tenir quaranta anys per homenatjar els seus, els altres en canvi, majoritàriament continuaven morts a les fosses comunes.

Per això tots tenim l’obligació de fer polítiques de memòria. Per restituir l’honor dels que van lluitar per la República i la democràcia.
Ja l’any 2004 estan ERC al govern de l’ajuntament de Prats de Lluçanès, es va procedir a obrir la fossa de Puigvistós per part de l’Institut de Medicina legal de Catalunya depenent de la Generalitat. Va ser la primera fossa que es va obrir a Catalunya des de que es va crear la Comissió sobre la Localització de Fosses de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil.

La passada legislatura, estan també ERC al davant de l’Ajuntament, es va desplegar un potent programa de recuperació de la memòria històrica que va portar per títol “Anem de tard”. D’acord amb la Generalitat de Catalunya, es van obrir noves fosses comunes, es van reparar jurídicament els judicis i condemnes sofertes per a diferents persones del poble durant la Guerra Civil i la postguerra, es va difondre el programa d’identificació genètica, es van fer els Espais de Memòria, tant entre la població en general, a les escoles i institut en particular com a visitants al poble i a la comarca. Es van col·locar dues llambordes “Stolpersteine” i es va demanar una tercera. Una per cada pradenc que va estar en un camp de concentració Nazi, etc. etc.
 
Per tot això, no ens podem aturar. Vam presentar una moció al ple de  l’Ajuntament el passat 20 de novembre, que va ser aprovada per unanimitat i que demanava de seguir impulsant un programa de memòria històrica. Volem continuar la feina iniciada, així des del grup municipal d’ERC som presents al Grup Local de Memòria Històrica que ha posat en marxa l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. Grup que celebrem que existeixi i al qual ja hem fet aportacions de treball.

Pere Vila i Vilalta
Regidor d'ERC a l'Ajuntament de Prats de Lluçanès