Reus

Totes les notícies

MOCIÓ EN DEFENSA DE L'ESCOLA CATALANA I DEL MODEL D'IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

(Aquest és el text íntegre de la moció presentada al Ple de Reus del dia 5 de març) Massa vegades des del món local hem hagut de sortir a denunciar les continues agressions del Govern Espanyol al model català d’escola. Des del món local reconeixem que el model d’escola catalana i el model d’immersió lingüística és un model d’èxit. Ha estat producte d’una voluntat política, del treball de molts professionals de l’ensenyament, del compromís de les famílies i dels ajuntaments. Aquest model fa que el català sigui la llengua vehicular i comuna d’aprenentatge dins dels centres educatius del nostre país i, una eina de cohesió social i cultural.  El model educatiu català té per finalitat la formació integral de la persona i la seva capacitació per a conviure democràticament en la pluralitat, des d’enfocaments pedagògics que possibiliten la construcció crítica del coneixement i l’autonomia de pensament i d’aprenentatge de tots i cadascun dels infants, independentment d’origen, llengua o condicions individuals. El país es va dotar d’una llei amb un ampli suport, la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), com a la legislació pròpia del país en matèria d’educació, que garanteix un model educatiu que dóna bons resultats acadèmics, en assolir els alumnes els nivells adequats de coneixement d’ambdues llengües al finalitzar l’ensenyament obligatori, tal com acrediten els resultats de les proves d’avaluació efectuades. Durant aquests més de 30 anys, el model d’immersió lingüística ha contribuït de manera decisiva a millorar l’ús social de la llengua catalana, garantint i promovent la igualtat d’oportunitats en una societat cohesionada. No és la primera vegada que s’ataca la solidesa del sistema educatiu català, la LOMCE fou un exemple més d’invasió de competències i d’utilització política d’un model educatiu català d’èxit. El Tribunal Constitucional ha anul·lat, recentment, el finançament de l’escolarització en castellà a càrrec de fons públics a Catalunya en centres privats per envair competències autonòmiques.

La direcció de l'aeroport i el Ministeri de Foment haurien de donar explicacions per no apostar per l'aeroport de Reus

Esquerra Republicana de Catalunya a Reus, davant la decisió del Ministeri de Foment d'establir a Girona la 'quarta pista' de l'aeroport del Prat en detriment de Reus, manifesta que aquesta és la darrera notícia del menysteniment que fa temps que patim al Camp de Tarragona per part de Madrid. Fet que posa en evidència la nul·la capacitat d'influència i cura de la direcció del nostre aeroport per posicionar aquesta infraestructura al nivell que li correspon, en funció de pes demogràfic i econòmic de la regió a la que dóna servei. Som coneixedors d'una bona quantitat d'exemples que confirmen els efectes desastrosos de no defensar suficientment l'aeroport de Reus i que es tradueixen en un desinterès per part d'AENA i el Ministeri: la inexistent terminal de mercaderies, la negativa a l'increment d'horari de la terminal, les mancances del sistema de transport d'òrgans i el conjunt de deficiències que han estat denunciades repetidament pel comitè d'empresa de l'aeroport. Convertir l'aeroport de Reus en la quarta pista de l'aeroport del Prat soluciona dos grans problemes que pateix el territori en matèria de transport i mobilitat. Per un costat, reforça el potencial del nostre aeroport i el posiciona com una infraestructura en benefici del teixit econòmic de tota la regió sud del Principat. I, per l'altre, amb la construcció de l'estació intermodal al sud de l'aeroport es salda un deute històric que van contreure governs anterior, resultat de la mala planificació en la ubicació de l'estació de l'AVE a Perafort. L'emplaçament de l'estació intermodal que ha de servir per connectar el transport aeri amb el transport ferroviari, situada en un punt equidistant pel gruix de població de Camp de Tarragona, beneficia la infraestructura que donaria servei no només als viatgers del transport aeri, sinó també al conjunt de població que avui no fa servir el transport ferroviari d'alta velocitat per desplaçaments de mitja distància perquè no li surt a compte.

Primera reunió del Consell Municipal de Salut

El dimarts 6 de febrer es va fer (al Centre Cívic Llevant) la sessió constitutiva del nou Consell Municipal de Salut de Reus presidit per la nostra companya i Regidora de Salut, Noemí Llauradó.   El Consell te com objectiu principal el promoure, estimular i canalitzar la participació de la ciutadania i de les seves associacions en la gestió estratègica dels afers relatius a l’àmbit de la salut pública. Fer-ho, en paraules de la pròpia Noemí 'ampliarà els espais d’influència ciutadana i de corresponsabilitat' i portarà a una millora de l’acció de govern.   La nostra visió republicana a nivell municipal és que la Salut Pública tingui com a missió prevenir la malaltia, protegir, promoure i restaurar la salut i prolongar la vida de les persones més enllà de l'increment dels serveis assistencials. Hem de tenir amb compte que gairebé el 50 % de les raons per les quals emmalaltim o morim no depenen dels serveis sanitaris, sinó del conjunt de factors personals, socials i ambientals del lloc on vivim.   La Noemí va explicar que la primera missió del Consell és “treballar en el procés d'elaboració i execució del Pla Local de Salut, que ofereix l'oportunitat de desenvolupar a la ciutat una xarxa que treballi per millorar la salut de la població, tot seguint un procés de planificació sobre els determinants de la salut, l'impuls a l'estratègia de salut a totes les polítiques i la participació de la ciutadania”.

Els pressupostos participatius de Reus arriben a la fase de votació

Destaquem que els primers pressupostos participatius de Reus, impulsats per la nostra companya i regidora Montserrat Flores, han aconseguit reunir 93 propostes d'inversió per la ciutat. Totes aquestes propostes suposen un esforç i un interès per part de la ciutadania de Reus a qui donem les gràcies per la seva implicació. D'aquesta primera fase de presentació n'hem de destacar no només el número, sinó la qualitat democràtica que representen (més enllà de la concreció material de cadascuna). A través de les seves aportacions, les persones no només demanen una millora física de la ciutat sinó que impulsen un debat i un diàleg molt important per evolucionar socialment. La democràcia deliberativa, entesa com aquella política feta des del coneixement, l'acord i la responsabilitat compartida és el motor del model de pressupostos participatius que hem fet servir per Reus. La bona participació també és transparent i vigila per assolir el seu objectiu. Aquesta és la feina que fa la Comissió de Seguiment, composta per diverses persones d'entitats de la ciutat o a títol particular, responsable d'escollir 43 de les propostes per aquesta segona fase de votació. Totes i cadascuna de les 93 propostes rebudes, amb la indicació de si han estat validades o motivadament rebutjades, es publicaran a la plataforma Reus Participa per fer-ne el seguiment. Això no vol dir, en cap cas, que les propostes que no han arribat a la segona fase siguin oblidades. Moltes d'elles s'han passat als departaments escaients de l'Ajuntament pel seu estudi i posterior execució. El coneixement i la votació de les propostes es pot fer a través de la plataforma en línia participa.reus.cat del 26 de febrer al 15 de març. Els Centres Cívics habilitaran ordinadors d'accés. Cada ciutadà podrà votar 2 'Grans projectes' i 4 'Petits projectes' i la participació és oberta a tota la ciutadania, de 16 anys o més, i que estigui empadronada a Reus. Per participar-hi, en primer lloc cal registrar-se a la plataforma de participació i una vegada inscrit, cada ciutadà o ciutadana pot votar la proposta.

Noemí Llauradó, Candidata del Baix Camp d'ERC

Dimarts al vespre es va realitzar (a Montbrió) el Congrés Comarcal del Baix Camp d'Esquerra Republicana de Catalunya per tal de començar a organitzar la propera cita electoral del 21 de desembre. El gran nombre d'assistents manifestava la responsabilitat que la formació entoma els últims temps al nostre territori i la seriositat amb què es treballa per unes eleccions no volgudes, totalment il·legítimes però que representen l'oportunitat de reforçar el legítim govern de la República. El Congrés va començar recordant el nostre president, consellers i conselleres així com els presidents d'Òmnium i ANC; tots ells i elles presos polítics d'un govern profundament corrupte com el del Partit Popular. Noemí Llauradó va ser escollida per una àmplia majoria dels assistents com a primera candidata, i estarà acompanyada a la candidatura per Camí Mendoza (Alcaldessa de Cambrils), Angel Xifré (Alcalde d'Almoster i Director territorial dels Serveis d'Agricultura) i Irene Aragonès (Presidenta ERC-Baix Camp i regidora de Mont-roig del Camp). En el seu discurs, Noemí Llauradó, va exigir l'alliberament dels presos polítics, la recuperació de les institucions del nostre país per part dels seus legítims representants, i va encoratjar els presents per fer del Baix Camp (i Reus en especial) referència de la República Catalana. Un cop escollida va agrair el suport rebut pels companys i companyes militants del Baix Camp, i en concret va destacar la tasca de la Irene Aragonès com a Presidenta comarcal. En el torn obert de paraules, va ser Irene Aragonès (i tot seguit Ester Alberich com a presidenta d'ERC-Reus) va ser molt aplaudida en exposar que el Baix Camp ha de tornar a tenir una representant al Parlament a partir del 21 de desembre. Els assistents van voler acompanyar la candidatura en una imatge de suport conjunta que inicia la republicana a la nostra comarca.

I Jornada de Salut i Emocions

Des de la Regidoria de Salut s’ha decidit impulsar l’eix de la salut emocional. Tal i com recorda la regidora de Salut, Noemí Llauradó, aquesta tasca, que recull activitats que ja s’estan fent des de diferents departaments de l’Ajuntament on ja hi ha una aposta transformadora on es vincula el treball de les emocions i el benestar personal, permetrà valorar les necessitats reals del municipi, coordinar activitats i impulsar una nova visió de la salut des del paradigma de les emocions. Aquest eix correspon també a la visió de salut en totes les polítiques que el grup municipal ha impulsat durant tot el que portem de mandat. Així, amb l’objectiu de divulgar els principals aspectes de la salut emocional, la Regidoria de Salut organitza el dia 9 de novembre Ia jornada Salut i Emocions, que aplegarà persones expertes en aquest camp. La jornada combina una part teòrica al matí a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus i una part pràctica durant la tarda amb tallers simultanis al Centre Cívic del Carme. La conferència inaugural anirà a càrrec de Rafel Bisquerra, doctor en Ciències de l’Educació, Psicologia i Pedagogia, catedràtic de Psicopedagogia a la Universitat de Barcelona i director del Màster en Educació Emocional i del Màster en Intel·ligència Emocional de la mateixa universitat. És també fundador de la FEM (Fundació per a l’Educació Emocional). La taula d’experiències innovadores se centrarà en diferents àmbits que afecten els adolescents, el sanitari i les organitzacions amb la presencia d’experiències innovadores en cadascun d’aquests camps. Entre els talleristes hi ha experts en diferents disciplines i que estan vinculats al territori: la pallassa Pepa Plana es farà càrrec del tallers de clown; el taller de dansa el dirigirà Amaia Dorronsorio; el taller de teatre el conduïrà l’actriu Maria Bravo i per al taller de fotografia es disposa de la col·laboració de l’Associació Tarraco Fotografia.

Un nou pàrquing per l'Hospital Sant Joan de Reus

L’Ajuntament de Reus destinarà 675.000 euros (iva inclòs) per convertir el solar situat davant de l’Hospital Universitari de Sant Joan en un aparcament de superfície. En aquest espai ara ja hi aparquen vehicles sense cap tipus de regulació, enllumenat ni senyalització, generant problemes de circulació i sensació d’inseguretat. Amb capacitat per a 375 places, l’aparcament serà de tarifa reduïda, amb un import de 50 cèntims d’euro per hora i de 2 euros si s’aparca tot el dia. Així, a partir de la 4ª hora, l’estacionament ja serà gratuït. L’horari de l’aparcament regulat serà de dilluns a dissabte, de 8 del matí a les 8 del vespre. El projecte també preveu la implantació d’una nova xarxa contraincendis i de l’enllumenat públic. Per acabar, s’hi plantaran arbres i s’hi farà la instal·lació de la corresponent xarxa de reg. La Presidenta de l'Hospital Sant Joan, Noemí Llauradó, ha remarcat que el nou aparcament dona resposta a les necessitats d'usuaris i de treballadors i treballadores de l'hospital. La previsió és posar en marxa l’aparcament de superfície durant el segon semestre de 2018 i l'objectiu és desenvolupar l’obra per fases per no deixar tot el solar inutilitzat mentre durin els treballs.

Visita a l'oficina de l'Agència Tributària de Catalunya a Reus

La nostra portaveu municipal, Noemí Llauradó (com alcaldessa accidental), i diversos regidors i regidores del govern de l'Ajuntament de Reus han acompanyat al secretari d'Hisenda de la Generalitat, Josep Lluís Salvadó, durant la visita a les instal·lacions de les oficines de l'Agència Tributària de Catalunya situada al passeig Prim, número 14.

Concentració a Reus "Musulmans diem no al terrorisme" i trobada amb Gerard Gómez i Gabriel Rufián

Aquesta tarda, les dues regidores Noemí Llauradó Sans i Montserrat Flores Juanpere, la presidenta Ester Alberich Forns i diversos amics i militants hem compartit una estona amb el diputat Gerard Gómez del Moral a la plaça Castell i després hem anat junts a la concentració "Musulmans diem no al terrorisme" a Reus organitzada per Associació Cultural dels Musulmans de Reus i Comarca Mezquita Reus TV en la que hem estat acompanyats també per el diputat Gabriel Rufián Romero. La concentració a finalitzat després de diversos crits com "No tenim por" "No en el nostre nom" "No al terrorisme" per poder assistir a la manifestació #TotsSomCambrils que està prevista per les 20h.