Reus

Totes les notícies

Reus obté un 96,3 sobre 100 a l'Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA 2017)

L'Ajuntament de Reus ha obtingut un 96,3 a l'avaluació de l'Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA 2017). Amb aquesta nota, el consistori reusenc escala posicions al rànquing dels ajuntaments més transparents de l'Estat espanyol i es situa en setena posició a tot l'estat (superant amb escreix la mitjana global del 89,7). L’ITA és una eina per mesurar el grau de transparència davant de la ciutadania i la societats dels ajuntaments espanyols, que ja arriba a la sisena edició. Transparència Internacional avalua els 110 ajuntaments més grans de l’estat, a través d’un conjunt de 80 indicadors, que posen el focus en la informació que s'ofereix a la ciutadania sobre la corporació, l'econòmica i financera, sobre la contractació de serveis, i els canals de participació i el dret d'accés a la informació, entre altres. La nostra Regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, destaca que 'estem molt satisfets amb el resultat de l'avaluació, que ens situa per damunt de la mitjana estatal i des de la consciència que sempre hem de continuar millorant en tot allò que encara ens falta. És un resultat positiu que se suma a les bones notes obtingudes en les darreres auditories tant de l'ITA com d'Inforparticipa. I això no és ni casual ni passatger. Podem dir que estem en una dinàmica de millora constant, que hi estem abocant esforços i que avaluació rere avaluació ens estan ratificant els bons resultats. Estem immersos en un canvi de cultura, de processos i de maneres de treballar'. L’Ajuntament de Reus ha avançat 6,3 punts en relació a la darrera avaluació realitzada al 2014, quan va obtenir una puntuació de 90. Aquest mateix any l’Ajuntament de Reus ha estat reconegut amb el Segell Infoparticip@, a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local a Catalunya, amb una nota del 98%. Aquest és un premi que atorga l’equip del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'estiu als centres cívics de Reus

Avui, la Montserrat Flores Juanpere, com a regidora responsable dels centre cívics de Reus ha explicat en roda de premsa la programació d'activitats per aquests mesos d'estiu. L'oferta d'activitats és molt diversa i us recomanem que us informeu al web o visitant el centre cívic més proper Amb els horaris d'estiu, els centres cívics posen a l'abast de la ciutadania i les entitats, serveis municipals sense interrupció. S'hi podran trobar els serveis que ja funcionen tot l'any de manera permanent com els espais wifi, zona d'estudi i el punt d'intercanvi de llibres. A més, s'ofereix la possibilitat a les entitats i associacions perquè hi puguin organitzar activitats a l'estiu. L'obertura dels espais es completa amb una programació dirigida a fomentar les relacions veïnals. És el segon any que l'Ajuntament ofereix activitats d'estiu als centres cívics després de l'èxit de la primera edició, quan unes 450 persones van participar de les activitats. La programació inclou tertúlies d'idiomes, projeccions de documentals de viatges, i sortides per conèixer el patrimoni cultural de la ciutat... +info: centrescivics.reus.cat

El pregó i la primera tronada donen inici als actes centrals de la Festa Major de Sant Pere 2017

La lectura del pregó i l’encesa de la primera tronada, a càrrec de la comunicadora Montse Llussà, han donat inici, aquest dissabte, 24 de juny, als actes centrals de la Festa Major de Sant Pere 2017. Llussà, vinculada professionalment al món de la ràdio, ha donat al pregó un format de programa radiofònic per fer un repàs a la història de la ràdio a la ciutat, enllaçant-lo amb vivènces personals de Reus i de la Festa Major. Després de la lectura del pregó, esva anunciar la distinció del Tro de Festa 2017, que enguany ha recaigut en Pere Bonet Anguera, per la seva dedicació incondicional en benefici de l’activitat cultural, musical i festiva en un dels indrets més especials de la ciutat, La Palma, així com per la seva voluntat de col•laborar en tots els actes, i la seva implicació en el bon desenvolupament de les festes de Reus.

El Ple de l’Ajuntament aprova els Pressupostos de 2017

El Ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres, 23 de juny de manera definitiva el pressupost consolidat de l’Ajuntament, els organismes autònoms i les empreses municipals per a l’exercici 2017. Les grans xifres del Pressupost de 2017 són les següents: Ajuntament: 110.700.642,12 (+2,88%) Societats municipals: 214.160.827,79 (-0,60%) Organismes autònoms: 7.320.351,16 (+1,17%) Pressupost consolidat: 323.074.148,70 (+1,19%) Els comptes inclouen un pressupost d’inversions —de 6,5 milions en el cas de l’Ajuntament i de 3,8 milions en el cas de les empreses municipals—, caracteritzat per l’atenció a les necessitats de la ciutadania i de la ciutat: Inversions per l’atenció a les persones: fons d’inversions de caràcter social, cofinançament de programes de pisos d’inclusió social, millor detecció casos de pobresa energètica, ajudes a l’escolarització i polítiques d’habitatge social. Inversions per la seguretat: millora de la mobilitat del trànsit amb nova senyalització, i millores en el servei de seguretat ciutadana. Inversions en formació: increment de l’aportació a l’IMFE, equipament informàtic i reforma de l’aulari. Inversió en cultura: projecció de la cultura de la ciutat i millores a les biblioteques i els teatres de la ciutat. Inversions per millorar la ciutat: Barri Immaculada i Sol i Vista, aparcament al Barri Gaudí, reforma de vials, reforma plaça de la Sang i carrers de l’entorn, pla de millora de la via pública (jardineria, asfaltat de carrers voreres, camins, jardineria, carrers, voreres, camins, eficiència energètica i mobiliari urbà). 

Reus serà la seu del Dia Mundial del Donant de Sang el 2018

La nostra portaveu a l'ajuntament, Noemí Llauradó, com a regidora de Salut, ha recollit aquest dimecres, 14 de juny, a Vic el relleu de la capital d’Osona per celebrar l’any que ve a Reus l’acte central a Catalunya del Dia Mundial del Donant de Sang. Cada 14 de juny, des de 2005, les Associacions de Donants de Sang de Catalunya, de la mà de la Federació Catalana de Donants de Sang, i amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits, i del Departament de Salut de la Generalitat i aprofiten la celebració del dia mundial per convocar un acte central que serveixi per retre un homenatge als donants de sang, entitats, institucions i organitzacions que contribueixen a difondre la necessitat de donar sang. Vic ha acollit enguany aquest acte central de la commemoració a Catalunya del Dia Mundial del Donant de Sang, amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i de més de 700 persones, representants de les diferents associacions de donants catalanes. Al final d'aquest acte es va fer l’anunci oficial que el 14 de juny de 2018, la capital a Catalunya del Dia Mundial del Donant de Sang serà Reus. L’Organització Mundial de la Salut celebra el 14 de juny el Dia Mundial del Donant de Sang per homenatjar la donació altruista. Aquest dia se celebra l'efemèride del patòleg i biòleg Karl Landsteiner, el qual, l'any 1901, va descobrir l'existència dels grups sanguinis A, B, AB i O, i va concloure que les persones del mateix grup o de tipus compatibles poden rebre transfusions de sang; les unes de les altres.

Creat el primer Consell Municipal de Salut de Reus

Dins les nostres responsabilitats en Salut, hem impulsat la creació del primer Consell municipal de Salut de Reus, i això és una molt bona noticia perquè suposa una eina per promoure, estimular i canalitzar la participació ciutadana (particular o a través d'associacions) en la gestió estratègica dels afers relatius a l’àmbit de la salut. Ampliem així l'espai d’influència de la ciutadania i de corresponsabilitat, i pensem que pot comportar una millora de l’acció de govern en l’àmbit de la Salut a la ciutat. La creació del Consell municipal de Salut és el primer punt del Pacte de Salut de Reus, signat el 15 de febrer de 2017, en el qual s’expressa que es proposà la creació del Consell Municipal de la Salut com a eina de participació oberta i democràtica i també com un punt de trobada de la ciutadania, entitats i professionals que tinguin relació amb la salut i la planificació dels serveis sanitaris a la ciutat. Recordem que el Pacte de Ciutat per la Salut va ser subscrit per sis partits polítics i una quarentena d'entitats i associacions de la ciutat. També hem de tenir en compte que la creació del Consell de Salut era un punt important del programa electoral que vam presentar a les eleccions municipals del 2015.

Recolzem la proposta en suport al sindicalista empresonat Andrés Bódalo

Esquerra Republicana de Catalunya va presentar el passat mes de març una Proposició No de Llei (PNL) al Congrés dels Diputats per despenalitzar el dret de vaga. Precisament, els diputats Gabriel Rufián i Jordi Salvador van demanar la llibertat del regidor Andrés Bódalo de qui van destacar que sempre ha lluitat pels drets dels seus treballadors. Els diputats van considerar com a “tremendament injusta” la condemna a Bódalo i van demanar la seva llibertat. Per tot plegat, tot i la no competència municipal, hem donat recolzament a la proposta presentada per la CUP a la Junta de Portaveus Municipal i que va en el mateix sentit (tot i les diferències en el llenguatge) que nosaltres hem mantingut i defensat.  En aquest enllaç podeu trobar més informació sobre la proposta presentada per ERC al Congrés: http://www.esquerra.cat/actualitat/esquerra-republicana-demana-derogar-larticle-315.3-i-la-despenalitzacio-del-dret-a-vaga El Parlament de Catalunya va aprovar aquesta resolució: https://www.google.es/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiXq9O7q6vUAhVDUBQKHcOlBk4QFggiMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.parlament.cat%2Fgetdocie%2F11004874&usg=AFQjCNGjAOoba7MfeMpEZsufD7f1W5twWQ&sig2=PWNWC4EMMXLnVox0Vohqrg  

Recepció als docents que s’han jubilat aquest curs 2016-2017

Tot i que no tenim responsabilitat directe sobre l'ensenyament a la ciutat, és evident que per nosaltres resulta un espai imprescindible i per això ens fem ressò de la recepció als docents que s’han jubilat aquest curs 2016-2017, als quals només podem donar les gràcies per la tasca realitzada i esperar que continuin, d'una manera o altre, aportant el seu coneixement a la nostra societat. La relació dels professors jubilats convidats és la següent: Teresa Boronat (Llar Infants Barrufet) Mercè Represa (Escola Rosa Sensat) Josep Puchol (Escola Prat de la Riba) Irene Moyano (Escola Eduard Toda) Rosa M. Boqué (Escola Eduard Toda) Montserrat de Grado (Escola Sant Bernat Calvó) Pepi Ruiz (Escola Marià Fortuny) Francisca Lozano (Escola Teresa Miquel) Assumpció Pellisé (Col·legi Mare Molas) Àngels Benet (Col·legi Mare Molas) Miraculosa Miró (Col·legi de Formació d’Adults Reus) Núria Güell (Col·legi de Formació d’Adults Reus) Francesca Mestre (Institut Josep Tapiró) Joan Anglès (Institut Gabriel Ferrater) Bibiana Leno (Institut Gabriel Ferrater) Josep Pagès (Institut Gabriel Ferrater) Pilar Lahoz (Institut Domènech i Montaner) M. Teresa Villanova (Institut Domènech i Montaner) Martín Martinez (Institut Domènech i Montaner) Lluís Calderó (Institut Domènech i Montaner) Carme Màdico (Institut Baix Camp) Carme Saiz (Institut Baix Camp) Mari Mestre (Institut Baix Camp) Pilar Coca (Institut Salvador Vilaseca)

Presentem l'Altersuer

Montserrat Flores, com a Regidora de Joventut, ha estat l'encarregada de presentar la vuitena edició del programa Altersuer, el programa d’oci alternatiu per a joves de Reus. Un programa transversal que té com a objectiu principal la prevenció de conductes de risc entre els joves a través d’activitats formatives, educatives i de lleure i oci impulsades pels departaments de Joventut, Salut (aquestes dues regidories impulsades per la nostra coalició), Benestar Social i Esports de l’Ajuntament de Reus. Les activitats estan enfocades a la prevenció de conductes sexuals de risc i a la prevenció de l’ús i abús de les drogues entre els joves de 12 a 20 anys principalment, S’ofereixen alternatives d’oci pels joves en espais municipals i públics que s’allunyin del circuit comercial; moltes vegades associat al sedentarisme i consum d’alcohol i tòxics. L’Altersuer és el resultat de la feina que es fa des dels departaments durant tot l’any amb dues línies de treball: d’una banda, el programa d’activitats, amb opcions multiesportives, formatives i activitats d’oci i lleure; i de l’altre, la feina de contacte, informació, integració i acompanyament que es fa amb els joves, i on s’inclouen els tallers preventius i de reflexió sobre la prevenció de conductes de risc en drogues, sexualitat, igualtat, alimentació, etc... El programa neix del treball transversal entre regidories per sumar esforços, agrupar recursos, i adaptar-se a la demanda d’oci alternatiu dels joves. En aquest sentit, és dóna tot el protagonisme al joves a través del contacte directe amb ells. Per aquest motiu, la figura del dinamitzador juvenil és imprescindible perquè està en contacte amb els joves, sensibilitza, comunica, fa difusió i capta joves que puguin participar i coorganitza activitats. Alhora, conèix de primera mà la seva realitat i pot treballar en el canvi de conductes i actituds i amb recursos i programes. És important remarcar que aquesta edició de l'Altersuer no compta amb el suport econòmic estatal com havia passat en edicions anteriors.