Ribera d'Ebre

Totes les notícies

Montserrat Perelló, candidata d'ERC a la Ribera d'Ebre

El congrés comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya de la Ribera d'Ebre, celebrat el dissabte, 6 d'octubre, a Móra d'Ebre, va escollir per unanimitat, la tivissana Montserrat Perelló, primera candidata, per representar la Ribera d'Ebre a les llistes d'ERC a les properes eleccions del 25 de novembre, al Parlament de Catalunya. El congrés comarcal va escollir també com a pre-candidat, Albert Papiol, de Móra d'Ebre. Estem convençuts que faran una bona feina com a independentistes i d'esquerres que són. Ara, s'elaboraran les llistes al Parlament de Catalunya, i el dia 13 d'octubre seran aprovades pel Consell Nacional d'ERC.

ERC reconeix amb la Fraternitat Republicana Dora Cervelló i Marcel Guiu de Flix

La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya, com ja és habitual cada 14 d’abril, va organitzar diversos actes per commemorar a Deltebre el 81è aniversari de la proclamació de la República catalana. Al matí, la secció local de Deltebre va penjar al pont Lo passador una estelada gegant, i a la tarda, a la sala d’actes de la Germandat de la Cava es va projectar el documental Cataluña-Espanya, amb la presència de la seva directora, Isona Passola. Després de dur a terme un debat entre els assistents i la directora i també productora de Pa Negre es donà pas al sopar amb 150 simpatitzants en el transcurs del qual es van lliurar els guardons a la Fraternitat Republicana per homenatjar la trajectòria de quatre persones de l’Ebre, una per comarca, que han portat una vida basada en la defensa dels valors republicans i catalanistes. Aquest any els homenatjats amb el guardó a la Fraternitat Republicana, majoritàriament, eren persones de llarga trajectòria en el camp municipal. Així, pel Montsià el rebé l’exregidor de la Sénia Oriol Amat; per la Ribera d’Ebre, els membres de la Secció Local de Flix Marcel Guiu i Dora Cervelló, i per la Terra Alta, Paulí Fontoba, regidor i tinent alcalde d’ERC a Calaceit. Menció a part mereix el guardó in memoriam per part del Baix Ebre al Doctor Pau Miret, que fou recollit per la seva vídua, Conxita Gamundi, i una de les filles. Adjuntem a sota la trajectòria dels cinc homenatjats. El sopar va estar presidit per la directora de cinema Isona Passola, que encoratjà els assistents a seguir lluitant per la república catalana i la independència de Catalunya, i reclamà que des de Barcelona es practiqui menys centralisme i es tingui més atenció cap a les Terres de l’Ebre, territori del qual es va declarar totalment enamorada. Per acabar l’acte el President de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, va manifestar que ‘ens sentim molt orgullosos de tots els guardonats amb la Fraternitat Republicana perquè són el millor exemple de tenacitat, compromís i constància en la defensa dels ideal republicans, i també de la feina que ha fet i fa la gent d’Esquerra Republicana per aconseguir una Catalunya lliure i més justa’.

ERC denuncia la pressió que CiU posa sobre els rasquerans i les rasqueranes a dues setmanes de votar sobre el pla anticrisi local

El grup d'Esquerra Republicana al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha votat aquesta tarda en contra de la moció presentada al plenari pel grup comarcal de CiU demanant la retirada del projecte de Rasquera. ERC ha qualificat la moció ‘d’absolutament inoportuna’, perquè el dia 10 d'abril la gent de Rasquera està cridada a les urnes per decidir si vol que el projecte vagi endavant. Segons el portaveu del grup d’ERC al Consell, Francesc Barbero, ‘el nostre partit sempre ha defensat la democràcia i el dret a decidir, i ens sentim satisfets amb la proposta de l'equip de govern de Rasquera de supeditar la decisió al pronunciament del poble’. Els republicans han recriminat a CiU ‘la pressió que des de totes les instàncies posen sobre els ciutadans de Rasquera, dels quals ni tan sols accepten que es manifestin, democràticament i a les urnes, sobre el futur d'un projecte local’. Francesc Barbero ha lamentat també la instrumentalització política de l’Acord per al desenvolupament econòmic i social de la Ribera, signat en la passada legislatura per les tres forces presents al Consell Comarcal. ‘ERC en cap moment no va voler fer aleshores una utilització partidista d’un document que enteníem important per a la comarca i que, evidentment, no preveia projectes com el del Cementiri Nuclear, impulsat per un govern de CiU i avalat per nombrosos càrrecs comarcals de la Federació. Ara, lamentablement, ens trobem que CiU no dubta ni un instant a fer servir el document d’arma llancívola, amb el risc d’invalidar-la com a eina útil en el futur. Un ús partidista sobre un document estratègic com aquest ens confirma la poca credibilitat que té CiU quan parla de consensos per promocionar la comarca’. A tall d’exemple d’aquesta deixadesa, el portaveu republicà ha denunciat que l’actual president només ha convocat una vegada la Comissió encarregada de desenvolupar el document en el que portem de legislatura. ERC creu que la moció —per més que sigui legítim estar en contra del projecte— conté elements d’una duresa prou alta, com ara demanar a les autoritats judicials que es pronunciïn de forma ‘contundent’ o argumentar que posa en perill ‘la identitat cultural, agrícola, turística i industrial de la comarca’, que no responen sinó a un acte oportunista per canalitzar la profunda frustració que CiU de la Ribera d’Ebre arrossega des que es va desestimar la ubicació del Cementiri Nuclear a Ascó.

La nova executiva

El Congrés d'ERC de la Ribera d'Ebre mostra el seu suport a l'equip de Govern de l'Ajuntament de Rasquera

El passat divendres es va celebrar a Móra la Nova el Congrés Comarcal Ordinari d'ERC a la Ribera d'Ebre. Un congrés en el qual tota la militància d'Esquerra a la Ribera d'Ebre estava cridada a escollir una nova executiva comarcal, tal com marquen els Estatuts d'ERC, seguint els procés electoral intern que va començar amb el Congrés Nacional celebrat a Girona el mes d'octubre passat, que va continuar amb els Congrés Regional del gener a Deltebre i es clou ara amb la renovació de les Comarcals. Així, la militància va aprofitar el Congrés per valorar la baixa de Bernat Pellisa com a militant d'ERC. D'aquesta manera, el Congrés Comarcal va agraïr la feina feta per Pellisa com a militant i com a responsable institucional per designació d'ERC, tant com a president d'ERC a la Ribera, com com a conseller comarcal i president del Consell Comarcal. Alhora, ERC de la Ribera d’Ebre va mostrar el seu suport tant a la decisió de l'equip de Govern de tirar endavant el Pla anticrisi com a l'acció de Pellisa per despolititzar el tema i prioritzar els interessos dels rasquerans i les rasqueranes per davant del partidisme que aplica el grup a l'oposició de Rasquera. En tot cas, Pellisa i l'equip de Govern de l'Ajuntament de Rasquera compten amb tot el suport d'ERC a la Ribera d'Ebre. En el decurs del Congrés es van aprovar per unanimitat els informes Econòmics i de la Presidència 2008-2011 i es va escollir, també per unanimitat dels assistents, la nova executiva comarcal: Presidència i Conseller Nacional - Josep Maria Sáez (Miravet) Secretaria d'Organització - Montserrat Perelló (Tivissa) Secretaria d'Administració i Finances - Francesc Barbero (Flix) Secretaria d'Imatge i Comunicació - Montse Viña (Móra la Nova) Secretaria de la Dona - Cristina Pueyo (Móra d'Ebre) Secretaria de Política Municipal - Pere Muñoz (Flix) Secretaria de Política Parlamentària - Fidel Ciurana (Benissanet) Vocal - Mariano Martin (Móra d'Ebre) 

ERC vota en contra dels pressupostos del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Els quatre consellers i la consellera comarcal d'ERC a la Ribera d'Ebre van votar en contra de la proposta de pressupostos del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre presentada per CiU. El grup comarcal d’ERC considera que, tot i que són uns pressupostos tècnicament reals i ajustats, i que són essencialment continuistes amb relació amb els de l'anterior equip de Govern, presidit per ERC, tant en qüestions socials com econòmiques, tenen dos factors molt negatius. En primer lloc, que no hi ha voluntat de diàleg i negociació dels pressupostos per part de l'equip de Govern, que ha tramès als grups comarcals el pressupost cinc dies abans de la celebració del Ple, sense ni tan sols una reunió prèvia per exposar-los i parlar-los, com anteriorment s'havia fet. I en segon lloc, perquè si l'equip de Govern anterior, amb Bernat Pellisa al capdavant, va fer un esforç per reduir els càrrecs de confiança a un (el gerent), ara, des d'ERC no podem compartir ni entendre que l'actual equip de Govern de CiU, i amb la situació econòmica per la qual passa la comarca, augmenti els càrrecs de confiança fins a quatre: gerent, cap de premsa i protocol, director de programes del CiS i cap de l'Àrea de Dinamització Econòmica. Aquest fet  comporta un augment de la despesa, especialment en un pressupost que disminueix de mitjana un 10 % i que deixa d'aportar diners a tots els consorcis i organismes locals amb els quals col·labora el Consell. 

Esquerra veu com una rabieta infantil la resposta de CiU i PSC d’Ascó

L’executiva d’ERC a la Ribera d’Ebre ha sortit a defensar l’alcalde de Rasquera i expresident del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Bernat Pellisa, de les difamacions expressades pels grups municipals de CiU i el PSC d’Ascó. ‘Tot plegat es deu a una rabieta infantil i barroera, sense fonament, que només demostra la fractura que ha provocat una qüestió imposada com el cementiri nuclear, i que va ser fruit d’un procés obscur i sense consens, en què l’Ajuntament d’Ascó es va presentar fins i tot quan el seu alcalde, unes setmanes abans, negava en consell d’alcaldes que ho hagués de fer’. ERC ha recordat, a més, que Pellisa és alcalde amb majoria absoluta, escollit per rasquerans i rasqueranes, amb la màxima transparència per la seva gestió al capdavant de l’Ajuntament de Rasquera i per tercera vegada, amb l’afegit que, l’alcaldia anterior a l’arribada dels republicans a l’Ajuntament, brillava per la seva absència i per una mala gestió que va engreixar més del 50 % el deute del municipi, per la qual cosa els governs de Pellisa n’han hagut d’assumir els costos, sense que els gestors anteriors de CiU hagin assumit cap responsabilitat. ‘S’entén que es mostrin molestos, però en lloc d’assumir el resultat del procés, passar pàgina i posar-se a treballar de nou pel futur de la comarca, ara sí, des del consens i la necessitat de pacte en temes com l’economia productiva de la comarca, encara perpetren difamacions que només demostren que els grups de CiU i PSC d’Ascó tenen ràbia i incontinència’. ERC ha recordat que no té absolutament res en contra de la gent d’Ascó, que són ciutadans de la Ribera d’Ebre, i que es mereixen tant com qualsevol altre riberenc o riberenca, ara bé, no es pot admetre el contingut de la nota perpetrada pels grups municipals de CiU i PSC, que van votar íntegrament a favor del cementiri nuclear, en contra de la posició majoritària de les institucions del territori (consells comarcals i diputacions) i del País (Parlament de Catalunya).

Esquerra presenta una esmena als pressupostos de la Generalitat per construir l’institut escola de Móra la Nova

El grup d’ERC al Parlament de Catalunya, a petició del grup municipal d’ERC-AM de Móra la Nova, ha presentat per segon any consecutiu una esmena als pressupostos de la Generalitat per al 2012 per demanar una partida de 500.000 € per al futur institut escola que s’ha de construir a Móra la Nova properament. Segons Jesús Àlvarez, portaveu del grup municipal d’ERC-AM a Móra la Nova, ‘aquest és un dels equipaments més importants que té pendents el nostre municipi i, per tant, cal que d’inclogui en els pressupostos per assegurar ne la construcció’. Àlvarez ha afegit que ‘entenem que a causa de les dificultats pressupostàries de la Generalitat l’obra no es pugui fer al ritme que tots voldríem, però l’important és que comenci i es demostri que hi ha una voluntat real de fer-la, encara que sigui més a poc a poc’. El grup municipal voldria que el representants de CiU del municipi, en comptes de resignar-se a allò que els ordenen els seus companys de partit de Barcelona, treballessin per tal d’influir i convèncer el grup parlamentari de CiU per aprovar l’esmena de l’institut escola. ‘Quan una cosa és necessària per al futur del poble i la seva gent, cal anteposar els interessos del poble abans que els del partit, i per això demano a la gent de CiU que treballi per aconseguir aquest equipament’, ha afegit Àlvarez. L’any passat, CiU va rebutjar l’esmena. El portaveu del grup d’ERC-AM de Móra la Nova ha insistit que continuaran treballant per implantar aquest equipament al més aviat possible, ‘perquè correm el risc que els nostres alumnes hagin de continuar estudiant en barracons durant molts anys, fet que suposaria un problema quan s’ampliïn els cursos, perquè aleshores ens trobaríem amb una manca d’espai per ubicar futurs barracons’.  

ERC vol un tracte just per a les Terres de l’Ebre als pressupostos perquè l’aliança PP- CiU les converteix en un territori perifèric

Aquest matí, la Federació de l’Ebre d’ERC ha fet públiques les esmenes als pressupostos de la Generalitat per a aquest 2012. El diputat al Parlament de Catalunya Sergi de los Ríos ha recordat que, durant la negociació amb CiU, ERC va plantejar diverses propostes basades en figures impositives per incrementar els ingressos de la Generalitat, per retallar el dèficit públic no només amb la reducció de les despeses, i per tant, evitant les retallades en polítiques socials i serveis públics. Entre les propostes d’ERC hi havia la d’establir un impost sobre la Banca, com ja s’aplica a França i el Regne Unit, i que comportaria recaptar més de 600 milions; recuperar l’impost de successions perdonat a les grans fortunes; fixar una taxa turística diferent a la que planteja el Govern i reformar l’impost de patrimoni. Segons De los Ríos, ‘tot això faria que la Generalitat ingressés més de 1.000 milions, s’aturessin les retallades socials i es donés resposta a les esmenes que plantegem en l’àmbit territorial’. Per al diputat, ‘ERC ha estat responsable i seriosa, perquè ens hem fixat en com es poden recaptar més ingressos per poder plantejar esmenes’. El republicà ha lamentat que ‘les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, des del punt de vista de la inversió territorial, han estat els dos territoris que més han patit la manca de distribució i equilibri territorial d’aquests pressupostos’. Per acabar, ha advertit que ‘CiU ha triat el PP, l’opció fàcil i barata en aquests moments; però potser, per al conjunt del país, la més cara a mitjà i llarg termini. Tot i això, ERC continuarem amb una tasca constructiva i mirarem de negociar esmenes parcials per equilibrar uns pressupostos que discriminen les Terres de l’Ebre’. Tot seguit, el president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, ha qualificat els pressupostos de ‘retorn al passat amb inversions de l’any 2004’ i ha denunciat ‘la manca d’un full de ruta de CiU sobre les prioritats de les Terres de l’Ebre i per reactivar la seva economia’.

Satisfacció a ERC per la victòria de la societat civil en la lluita contra el cementiri nuclear

El passat dimarts, 3 de gener, l’Executiva Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Ribera d’Ebre es va reunir a Móra la Nova per valorar la decisió del Consell de Ministres d’ubicar el cementiri nuclear a Villar de Cañas (Conca). Així, el portaveu d’ERC al Consell Comarcal i regidor de Flix, Francesc Barbero, va valorar positivament per a la Ribera d’Ebre la decisió presa pel Consell de Ministres, i afirmava que “és motiu per congratular-se, sense cap mena de dubte. Després de dos anys de lluita i reivindicació de grups socials com ara Veïns d’Ascó o la CANC i de formacions polítiques com la nostra, que ens hem manifestat amb força al carrer i presentat iniciatives a totes les institucions on hi tenim representació; ajuntaments, consells comarcals, diputacions, Senat i Parlament de Catalunya”. D’altra banda, l’alcalde de Rasquera i expresident del Consell Comarcal, Bernat Pellisa, va considerar que a partir d’ara s’obre un període per a la diversificació econòmica de veritat, “podrem començar a treballar des del consens amb la resta de formacions polítiques i amb la societat per posar les bases d’un model econòmic de futur, amb el qual, sense deixar de banda la indústria i els serveis, sectors com l’agrícola, l’agroindustrial o el turístic tenen més possibilitats de reeixir”. Pellisa ha afirmat també que “queda enrere un període d’imposició com ha estat el procés del cementiri nuclear que va arrencar pel pacte entre CiU i PSC a l’Ajuntament d’Ascó, que no comptava amb el suport del territori (ni de cap institució) en aquests 2 anys en què s’ha demorat la decisió”. L’executiva d’ERC a la Ribera d’Ebre es manté alerta, sabent, a més, que en els propers anys, probablement en uns 10 o 15 anys, els reactors nuclears d’Ascó arribaran al final de la seva vida útil. I sense la llosa del cementiri nuclear ‘cal que treballem, ara que encara hi som a temps, per aconseguir un model de desenvolupament alternatiu, que generi llocs de treball i en pro de la diversificació de l’economia i no per seguir en el monocultiu nuclear’.