Ribera d'Ebre

Totes les notícies

consell comarcal, ribera d'ebre, ribera, consell, móra d'ebre, Terres de l'Ebre

ERC porta el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre a demanar que l’enllaç del Corredor Mediterrani amb Saragossa es faci per aquesta comarca i el Priorat

El grup comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat una moció al Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre en què s’insta els governs espanyol i català a fer les gestions oportunes per tal que la connexió de Saragossa i l’interior de l’Estat Espanyol amb el Corredor del Mediterrani al seu pas per Catalunya es faci a través del tram català de la línia Saragossa-Tarragona al seu pas per Flix, Móra la Nova i Falset. La moció va ser aprovada per la resta de grups. El grup d’ERC va recordar que a la zona de Lleida, la Diputació, l’Ajuntament i el mateix govern de la Generalitat, han fet manifestacions a favor per aconseguir que l’enllaç de Tarragona amb Saragossa sigui per la capital de la terra ferma. És just, doncs, segons el portaveu d’ERC al Consell, Francesc Barbero, ‘que aquí demanem també el posicionament de la Cambra de Comerç de Tarragona, de la de Tortosa, de la de Reus, a més de la Diputació de Tarragona i del màxim d’institucions i organitzacions polítiques i econòmiques del nostre àmbit’. Barbero afirmava que “hem de ser valents, i ens hem de reivindicar com a territori. Aquesta iniciativa d’ERC és del més absolut sentit comú, i ens felicitem perquè la resta de grups polítics s’hagin sumat a la iniciativa d’Esquerra”. El portaveu republicà ha afegit que “en aquest moments difícils hem de buscar sortides a la crisi, també per la nostra comarca, i més quan la planificació territorial ja preveu les àrees logístiques de Flix i Móra la Nova, amb connexió ferroviària, i la connexió d’aquestes àrees logístiques al corredor del Mediterrani poden ser clau per al futur de la comarca.” Des d’ERC s’ha reiterat la voluntat i la necessitat que tant les Terres de l’Ebre com Tarragona defensin amb unitat aquesta via de transport, i ha instat totes les institucions i organitzacions a donar suport a aquest enllaç.   Les retallades sanitàries a la comarca Al mateix Ple, el Grup d’ERC va presentar una moció defensant el sistema públic de salut demanant que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre rebutgés el tancament del CAP de Móra la Nova i les retallades en matèria de salut que els ciutadans de la Ribera d’Ebre estan rebent per part de la Conselleria, amb el tancament d’un dia a la setmana dels consultoris mèdics de Rasquera, Miravet, Benissanet, Garcia i Ginestar, o la supressió de dos dies de visita al mes a Riba-roja d’Ebre.

Esquerra porta al Parlament el tancament del CAP de Móra la Nova en caps de setmana i festius

El diputat Sergi de los Ríos, després de mantenir una reunió amb el grup municipal d’Esquerra de Móra la Nova i personal sanitari de la Ribera d’Ebre, va anunciar a les portes del CAP de Móra la Nova que ha presentat una Proposta de Resolució al Parlament instant el Govern a mantenir l'atenció al públic durant els caps de setmana i festius, així com a reconsiderar el tancament nocturn actual. El diputat per Tarragona, Sergi De los Rios, ha retret a l'actual secretari d'Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, l'ebrenc Francesc Sancho, que fa poc més d'un any quan era diputat de CiU critiqués el tancament d'aquest centre en horari nocturn, i que ara ‘no tan sols l'avala sinó que ho amplia als festius i els caps de setmana’. De fet, Sancho va presentar llavors al Parlament una Proposta de Resolució que no va ser aprovada, demanant que no es tanqués el CAP. De los Ríos ha recordat que el CAP de Móra la Nova dóna servei a 15.000 persones i que quan CiU estava a l'oposició van ser molt bel·ligerants per evitar el tancament del centre en horari nocturn. ‘Cal ser combatius a l'oposició i també al Govern, i no entenem que una persona de les Terres de l'Ebre estigui desmantellant tot el sistema de salut del territori, no només des d'un punt de vista de la sanitat, sinó també des del punt de vista de l’equilibri territorial’, ha retret el diputat al secretari d'Estratègia, Francesc Sancho. El grup parlamentari d’Esquerra també ha presentat cinc preguntes per escrit al Govern sobre les mesures de reorganització aplicades al CAP de Móra la Nova i a l’Hospital de Móra d’Ebre, així com la reducció de llits, sales d’operacions i equips mèdics o especialistes en aquest centre. El regidor del grup municipal d’Esquerra, Francesc Xavier Moliné, ha denunciat l’esperpèntic que va ser el Ple extraordinari que es va celebrar la setmana passada a proposta d’Esquerra per rebutjar el tancament del CAP. Moliné ha explicat que l’únic punt del Ple era la moció d’Esquerra, que no va ser aprovada per les esmenes presentades pel grup de CiU.

Esquerra es queda sola defensant l’agilització del desenvolupament complert de les vegueries

El grup parlamentari d’Esquerra ha posat en evidència l’ambigüitat del suport de CiU i del PSC al model propi de Catalunya en vegueries, ja que els vots d'uns i altres han impedit que el Parlament admetés a tràmit la Proposició de llei per la modificació dels límits provincials de Catalunya. L’alteració dels límits provincials hagués permès, en un primer moment, les vegueries de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, per passar després a la constitució de l’Alt Pirineu i Aran i la de Catalunya Central quans’haguessin alterat els límits provincials. En definitiva, es tractava d’encaixar les futures vegueries en els límits de les províncies, per això el Solsonès passaria provisionalment a la província de Barcelona per, tot seguit, constituir la vegueria de la Catalunya Central, i la Cerdanya a la província de Lleida per constituir la vegueria de l’Alt Pirineu. Sí que s’ha admès a tràmit la Proposició de llei de modificació del règim electoral general, que hauria de facilitar la constitució de la vegueria de Terres de l’Ebre. La proposta admesa a tràmit preveu que les comarques siguin circumscripció electoral per l’elecció dels organismes de segon grau, com ho són les diputacions o les futures vegueries en substitució dels actuals partits judicials. El diputat republicà Marc Sanglas s’ha mostrat satisfet per l’aprovació d’una de les dues proposicions, ja que, segons ha dit, significa superar els actuals partits judicials de 1979 i, per tant, posa en valor la divisió comarcal de Catalunya. De tota menara, ha lamentat la no aprovació de les dues proposicions, atès que totes dues haurien permès ‘assentar les bases territorials de les futures vegueries i també convertir-se en la planta de la futura estructura territorial i àmbit d’actuació de la Generalitat’, ha defensat el diputat Marc Sanglas, que ha dit que ‘des d’Esquerra volem aquestes institucions perquè creiem en un model de país amb institucions properes a la seva ciutadania i que siguin eficients’.

Junqueras: ‘El Govern espanyol promet transvasaments a Múrcia tot i oposar-s’hi a l’Ebre’

L’eurodiputat d’ERC ha rebutjat les declaracions del Secretari d’Estat del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient espanyol, Josep Puxeu, que a Múrcia va defensar els transvasaments. ‘Mentre l’Estat espanyol no fa públic quin ha de ser el cabal ambiental de l’Ebre, i és denunciat per Europa per superar tots els terminis, el senyor Puxeu es dedica al doble discurs de dir a les Terres de l’Ebre que no hi ha temps de fer transvasaments i a Múrcia que la gestió de la sol·licitud d’aigua ha d’incloure transvasaments’. Davant del dubte que les autoritats espanyoles hagin elaborat realment un estudi per determinar el cabal ecològic mínim de l’Ebre que s’haurà d’incloure en el nou Pla de Conca, l’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat a la Comissió Europea si coneix cap informe del Govern espanyol per fixar-lo. Per a Junqueras, ‘l’incompliment sistemàtic de l’Estat espanyol dels terminis per presentar la redacció del nou Pla Hidrològic de Conca de l’Ebre no ens fa defallir en la nostra obligació de continuar pressionant la Comissió Europea perquè apliqui la Directiva Marc de l’Aigua’. Mitjançant set preguntes parlamentàries, Junqueras ha demanat a la Comissió Europea com valoraria que es dugués a terme un procés de negociació entre administracions i usuaris pels cabals ambientals de l’Ebre i del Delta sense tenir ni estudis tècnics ni una metodologia prèvia. ‘Cal evitar que el cabal ecològic es fixi per criteris polítics o per pactes entre Comunitats Autònomes, els criteris han de ser científics i rigorosos per assegurar les necessitats i la supervivència del tram final del riu i del Delta’, ha explicat Junqueras. L’eurodiputat republicà també ha demanat informació a la Comissió Europea sobre l’estat ecològic de les masses d’aigua del riu Ebre, perquè sembla que en el nou Pla de Conca només s’han tingut en compte els índex d’invertebrats i diatomees per determinar-lo. Junqueras ha preguntat si aquests dos índexs són un criteri suficient, i ha demanat a la Comissió com valora el fet que no es tingui en compte l’aplicació de l’índex piscícola, fet que representa una reducció notable de l’estat ecològic de les masses d’aigua.

Esquerra porta al Parlament l’efecte de les retallades sanitàries a les Terres de l’Ebre

Els diputats d’Esquerra Sergi de los Rios i Carme Capdevila, acompanyats dels regidors Josep Felip Monclús i Adam Tomàs, després de reunir-se amb representants de la Plataforma per la Salut de les Terres de l’Ebre, han explicat que faran arribar al Parlament l'efecte de les retallades sanitàries a les Terres de l'Ebre. Els republicans presentaran fins a set propostes de resolució instant el Govern a rectificar i fer marxa enrere en algunes decisions preses al territori en els darrers mesos. En les Propostes s’instarà el Govern a retornar el servei d'ambulància al municipi de la Sénia (Montsià) durant les 24 hores; a reconsiderar la supressió de personal al CAP del Temple de Tortosa, tornant a incorporar un equip de pediatria, un equip de medicina general de tarda i el personal administratiu necessari, com també a reconsiderar la supressió de la unitat d'atenció primària d'urgència de matí i tarda al mateix CAP del Temple. A més, es reclamarà la reobertura de llits i quiròfans a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, així com el rebuig a la unificació i centralització de la gerència territorial de l'ICS a Tarragona. Esquerra també ha presentat una bateria de setze preguntes per escrit al Govern sobre la gestió sanitària al territori. La diputada Carme Capdevila ha insistit que des del Departament de Salut s'està aplicant una retallada ‘lineal’ a tot el territori sense tenir en compte les especificitats de les comarques. En aquest sentit, Capdevila ha posat com a exemple que el fet que una persona de l'Ebre s'hagi de traslladar a Barcelona per fer-se una prova o una intervenció comporta un greuge no tant per al pacient com per a les famílies que han de fer front ‘a desplaçaments cars i estades fora. Nosaltres volem vetllar per la igualtat de condicions, visquem on visquem, i això a les Terres de l'Ebre, entre altres territoris, s'ha trencat. Sempre hem defensat un model de salut de proximitat i de qualitat’, ha manifestat.

Esquerra lamenta l’ajornament de la redacció del projecte executiu de l’ampliació de l’hospital comarcal de Móra d’Ebre

El Govern de la Generalitat ha contestat les preguntes que va formular per escrit el grup parlamentari d’Esquerra, el passat mes de març, sobre l’ampliació de l’hospital comarcal de Móra d’Ebre. En concret, les preguntes demanaven en quina situació es troba la redacció del projecte d’ampliació, així com el calendari d’actuacions previst per portar a terme l’execució del projecte i les previsions del Govern pel que fa a calendari i termini d’execució pel de la construcció del nou heliport que dóna servei a l’Hospital de Móra d’Ebre. Els republicans, en formular les preguntes, recordaven que tant l’any 2007 com el 2008 la Conselleria de Salut ja en va anunciar l’ampliació, que per a l’any 2009 es preveia una partida d’inversions per al projecte i que en el document “Horitzó 2012. Inversions en equipaments de salut. Informe de situació (setembre 2010)”, del CATSALUT, se’n feia referència, com també a la construcció del nou heliport. La resposta del Goven ha estat que ‘a hores d’ara s’ha finalitzat la redacció del projecte bàsic de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, que es preveu desenvolupar per fases. Es preveu que en el marc d’aquesta ampliació es prevegi el nou heliport de l’hospital. La redacció del projecte executiu de l’ampliació de l’hospital es podria encarregar a partir de l’any 2012’. Esquerra ‘lamenta la manca de concreció i determinació en la resposta’, pel que fa als terminis i dates de l’ampliació, com pel que fa a l’ajornament de l’execució de ‘la infrastructura més important i urgent que s’ha de fer a la Ribera d’Ebre en els propers anys’. Els republicans afirmen que ‘entenem el retard en el projecte, i l’acomodació a nous ritmes d’execució durant els propers anys, però no volem que s’aturi el projecte’, per la qual cosa han presentat una esmena als pressupostos de la Generalitat de 3.233.333 € per fer front a la primera fase. Esquerra denuncia la greu retallada que està patint l’atenció sanitària a les Terres de l’Ebre i que ‘pot deixar-nos en una situació crítica’.

Les candidatures d’Esquerra i d’Acord Municipal són la millor garantia per seguir lluitant contra la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó

La comarcal d’Esquerra de la Ribera Ebre confia a recuperar el cinquè conseller comarcal, i així evitar la majoria absoluta de CiU al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. El secretari de política municipal i alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha manifestat que ‘des dels ajuntaments amb candidatures d’Esquerra i d’Acord Municipal (Esquerra, Entesa, Fem Poble o Ara Tivissa) s’ha fet una gran feina pels municipis i des del mateix Consell Comarcal també en temes dedicats a l'atenció a les persones, la millora de la seva qualitat de vida i benestar. Tenim confiança que la gent ho sabrà valorar’. Els caps de llista de les diferents formacions que es presenten sota la sigles d’Esquerra i d’Acord Municipal han adquirit els compromisos de ‘continuar treballant per un model de comarca competitiu, obert, que compagini els diversos sectors (agricultura, indústria, comerç, serveis, infraestructures, etc.) sense que uns perjudiquin els altres, i de treballar al costat de la gent, escoltant els seus problemes, des de la proximitat, per millorar el benestar de tots els riberencs i riberenques’. Pellisa ha explicat que els consellers comarcals del grup Esquerra-Acord Municipal que sortiran escollits a les eleccions del 22 de maig ‘posaran la defensa del territori, i, especialment, mantenir l'oposició del Consell Comarcal contra l'MTC com a condicions per a possibles pactes de govern’. Ha reblat “nosaltres tenim un model propi i ambiciós per afrontar els reptes dels propers anys, centrats amb les persones i el desenvolupament de la nostra comarca”. Candidatures de la Ribera d’Ebre i candidats a l’alcaldia: Toni Borrell, Entesa per Miravet - Acord Municipal Bernat Pellisa, Esquerra - Acord Municipal per Rasquera Josep Anton Moreno, Esquerra - Acord Municipal per Móra d'Ebre Fina Carranza, Esquerra - Acord Municipal per Flix Xavier Arbó, Entesa per Benissanet - Acord Municipal Jesús Álvarez, Esquerra - Acord Municipal per Móra la Nova Joaquim Jornet, Fem poble - Acord Municipal per la Torre de l'Espanyol Montserrat Perelló, Ara Tivissa - Acord Municipal

Ridao demana la revisió dels procediments dels Plans de Seguretat Nuclear, les instal•lacions i els radis d’afectació

El diputat al Congrés i Secretari General d’Esquerra, Joan Ridao, després de mantenir una reunió amb alguns alcaldes del partit a la Ribera d’Ebre i amb membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, ha ofert una roda de premsa a Móra d’Ebre. Coincidint amb el 25è aniversari de l’accident de Txernòbil, Joan Ridao ha destacat que després de l’accident del Japó el Govern espanyol no ha fixat un calendari raonable per determinar el tancament de les centrals nuclears, sinó que amb el suport de CiU se’ls ha prorrogat la vida. Segons Ridao, ‘estem veient un Govern espanyol desorientat en plena crisi energètica en l’àmbit global i en plena revisió en l’àmbit mundial de l’activitat nuclear pel que fa a la manca de seguretat’. Per això Esquerra reclama un calendari raonable per al tancament de les centrals nuclears, més seguretat i una política energètica estructural i no mesures conjunturals en funció de cada situació. Ridao ha fet saber que el ministre d’Indústria, Miguel Sebastian, li ha confirmat que al mes d’octubre les centrals nuclears espanyoles faran les proves d’estrés o esforç fixades per la Unió Europea. Tanmateix, el republicà demana que ‘també es revisin els procediments, les instal·lacions i, sobretot, els radis de seguretat. Entenem que el perímetre de seguretat ha d’anar més enllà dels 10 km i ha d’arribar als 30 km com al Japó’. Esquerra també vol que la Generalitat, que no té cap competència executiva en la matèria, tingui un paper més actiu. Ridao ha demanat ‘una revisió dels Plans d’Emergència Nuclear, com el Pla PENTA, per complir totes les directrius i tots els paràmetres que en el seu dia fixava aquest Pla, històricament infradotat en temes com ara les infraestructures, i poder realitzar un simulacre que mai s’ha fet per així educar la població sobre com cal actuar’. Ridao s’ha reafirmat en l’oposició d’Esquerra a la instal·lació del cementiri de residus nuclears, entre altres coses ‘perquè aquest territori ja ha pagat amb escreix un peatge solidari’.

L'alcaldable, Jesús Álvarez, flanquejat per la regidora, Miriam Vinaixa i pel senador de la Ribera,  Pere Muñoz.

Muñoz presentarà preguntes i mocions a la Comissió de Foment demanant millores efectives de la línia ferroviària Reus - Mora - Casp

Aquest matí el portaveu del grup municipal d’Esquerra de Móra la Nova, Jesús Àlvarez i el senador republicà, Pere Muñoz, han anunciat en roda de premsa les diferents iniciatives legislatives que portaran a terme per millorar la línia ferroviària Reus – Móra la Nova – Casp. Davant el continuat tancament, sigui de forma total o parcial, de les infraestructures ferroviàries de la comarca, entre elles les estacions de ferrocarril, així com la progressiva disminució de la freqüència de trens, de rutes i de parades a les estacions, els representants d’Esquerra han volgut tirar endavant diferents propostes. El regidor republicà ha destacat que l’estació de Móra la Nova no només dona servei al municipi, sinó que se’n beneficien bona part dels pobles de la Ribera d’Ebre i d’altres comarques veïnes. Àlvarez ha recordat que tant el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre com el mateix senador, Pere Muñoz, van instar a ADIF perquè dugués a terme les actuacions necessàries pel manteniment de les instal·lacions i infraestructures ferroviàries existents i restituir en la seva totalitat el personal de circulació i atenció als usuaris. La notícia de que ADIF vol externalitzar la venda de bitllets, informació i atenció a l’usuari a l’estació de Móra la Nova a través del bar de l’estació amb la desaparició de personal ferroviari de l’estació ha portat Esquerra a presentar una moció al Ple municipal. La moció demana ‘el manteniment dels serveis de transport ferroviari que actualment es duen a terme a les estacions de tren juntament amb les complementàries; sol·licitar l’increment de la freqüència i qualitat d’aquests serveis per poder disposar d’un servei ferroviari digne, sostenible i adequat a les exigències de la societat actual; i per últim instar ADIF perquè dugui a terme les actuacions necessàries tant materials, de seguretat com de manteniment de les instal·lacions i infraestructures ferroviàries existents a Móra la Nova i la comarca de la Ribera d’Ebre, continuant prestant els mateixos serveis i restituint en la seva totalitat el personal de circulació i atenció als usuaris que desenvolupava els seus serveis fins a la data.