Ribera d'Ebre

Totes les notícies

La candidatura d'Esquerra a Flix

Fina Carranza encapçala la llista d’Esquerra a Flix

La llista, formada per 16 persones, és una llista renovada, jove, ambiciosa i amb esperit de tornar a formar govern. Josefina Carranza Larrosa substitueix Pere Muñoz Hernández al capdavant, cap de llista les dues passades convocatòries. Josefina (o Fina, com la coneixen a Flix), és propietària d’una panaderia al municipi, establiment familiar que va reobrir fa 2 anys quan va tornar de Barcelona per re-ubicar-s’hi amb la seva família. Historiadora i mare de 4 fills, és una persona molt activa i amb ambició de país que ha sabut guanyar-se la confiança dels republicans de Flix, i que espera que ara ho faci la resta de la gent de Flix. El número dos, Francesc Barbero Escrivà, és el membre de la llista amb més experiència en gestió municipal, ja que va ser regidor de l’ajuntament per ERC dels anys 2003 al 2007. També hi formen part Raül Sabaté, Abigail Bertran i Robert Zarranz, persones molt compromeses amb els moviments socials a Flix. La resta de la llista està formada per Conxita Domènech, Montse Valls, Jaume Prunera, Araceli Rubí, David Larrosa i Pere Muñoz com a número onze. Tanquen la llista els actuals regidors a govern d’ERC a Flix i Xavier Vega i Castellví, ex- director de cultura i mitjans de comunicació a l’Ebre, donant suport als nous candidats. L’acte va aixecar força expectació i hi van haver dues intervencions: la de Pere Muñoz Hernández, actual senador per Entesa i el de Josefina Carranza, nova cap de llista i que substitueix precisament a Muñoz, que va recalcar en el seu discurs que no es tornava a presentar perquè cal renovació de càrrecs cada 8 anys, però que pensa continuar col•laborant amb el partit i amb la política municipal. Carranza, per la seva banda, va fer un discurs molt planer, enumerant els principals eixos de campanya, fent èmfasi a la visió de futur a través de la potenciació del turisme emergent de Flix, el suport a la tradició esportiva, cultural i musical, i sobretot, al suport al petit i mitjà empresari.

Joan Puigcercós passejant per la Fira de Móra la Nova

Puigcercós es felicita per la inversió de 10 milions d’euros a les Terres de l’Ebre

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, s’ha felicitat avui per la inversió de 10 milions d’euros a les Terres de l’Ebre que el Consell de Ministres va aprovar divendres per a actuacions de reconversió industrial i ocupació. Aquesta era una reclamació i un compromís del líder independentista, que l’any passat ja va instar al govern a 'accelerar les inversions industrials a les Terres de l'Ebre' arran de l’ERO presentat per Lear a Roquetes. Puigcercós ha fet aquestes declaracions a la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova, que ha visitat acompanyat del candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, i altres dirigents regionals. En aquest context, Puigcercós també ha criticat la reforma de govern de Zapatero que ha qualificat ‘d'operació de maquillatge’. ‘Poden canviar les persones però les polítiques continuen sent les mateixes’, ha afirmat el líder independentista. El president d’Esquerra ha subratllat que la remodelació del govern espanyol ‘només amaga la incapacitat del president de tirar endavant polítiques a favor de l'economia productiva de Catalunya’. 

Esquerra demana a CiU i PSC que deixin de convertir les Terres de l’Ebre en un territori d’abocadors

Lluís Salvadó, secretari d’organització de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, acompanyat del senador republicà Pere Muñoz i de la candidata del partit per la Ribera d’Ebre a les eleccions catalanes, Montserrat Perelló, han valorat en roda de premsa aspectes d’actualitat. Salvadó ha destacat la manca de rigurositat del govern espanyol en la decisió d’instal·lar el cementiri de residus nuclears afirmant que “el procés ja va començar malament i viciat perquè estava fet a mida dels dirigents de l’AMAC i el lobby nuclear per tal que Ascó fos la candidatura escollida”. Per això el republicà s’ha felicitat de que gràcies a la pressió institucional i “l’acció de la gent valenta de les Terres de l’Ebre s’han reduït les possibilitats d’Ascó”. Malgrat tot Esquerra seguirà mobilitzant tots els seus representants per impedir que vagi a Ascó. El dirigent republicà a la vegada que es felicitava que el PSC de les Terres de l’Ebre demanés a CiU que l’ajuntament d’Ascó retiri la seva candidatura, ha afirmat que “demanem al PSC que doni també exemple i que sigui el seu regidor d’Ascó, que va votar a favor d’acollir el cementiri, el primer en fer el pas demanant al Ple la retirada de la candidatura”. Salvadó ha lamentat que hi hagi alcaldes i regidors convergents i socialistes que segueixen treballant amb el model que s’arrossega des de l’època de CiU al Govern de la Generalitat per tal d’acollir abocadors a les Terres de l’Ebre. Segons el republicà “primer va ser permetre transformar l’embasament de Flix en un abocador de 800.000 tones de residus tòxics, posant en risc la salut del mig milió de persones que bevem aigua del riu, i després l’intent d’acollir macroabocadors a Tivissa, Pinell de Brai, Ribaroja o Ascó”. Salvadó ha demanat a PSC i CiU que trenquin amb la dinàmica d’impulsar des dels ajuntaments acollir abocadors. “Per la dignitat del territori, exigim a CiU i PSC que deixin de convertir les Terres de l’Ebre en un territori d’abocadors.

Esquerra valora molt positivament que la lluita contra la ubicació del cementiri de residus nuclears a Ascó estigui a punt de tenir un final feliç

Després que avui s’hagi fet pública la informació que l’informe tècnic de valoració de la ubicació del cementiri de residus nuclears del Ministeri d’Indústria ja s’ha completat, i que el resultat és que la ubicació preferent és, amb absoluta fiabilitat, el municipi de Zarra, a València, la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya mostra una gran satisfacció perquè, una vegada més, la lluita que Esquerra-Ebre ha impulsat des del territori, al costat del moviment social ebrenc, ha acabat bé. En aquest sentit, el senador Pere Muñoz manifesta que “una vegada més, la defensa de les nostres terres per part d’Esquerra Republicana, que hem impulsat el moviment contrari, hem mobilitzat els ajuntaments i els consells comarcals amb mocions en contra de la ubicació del cementiri a Ascó, i vam potenciar el posicionament en contra del parlament de Catalunya a ubicar l’MTC a Catalunya per dos vegades, a més de les moltes iniciatives parlamentàries que hem dut a terme a Madrid per fer complir la voluntat del poble de Catalunya, han tingut un final feliç”. De tota manera, Pere Muñoz ha dit que “cal esperar la ratificació del Consell Ministres”, tot i que esperem que sigui lleial als informes tècnics. Per acabar, Muñoz afirmava que la pressió que ha exercit com a senador amb interpel·lacions i mocions perquè la decisió es fes pública abans de les eleccions catalanes “sembla que ha tingut efecte”. D’altra banda, el secretari nacional de Política Territorial i Medi Ambient d’Esquerra, Lluís Salvadó, ha afirmat que, “tal com vam fer l’any 2001 amb el Pla hidrològic del govern d’Aznar, aquesta vegada hem tornat a lluitar contra una nova agressió que el govern socialista de ZP i l’alcalde convergent d’Ascó tenien amagada a la màniga des de fa temps”. Així mateix, Salvadó afirma amb rotunditat que “ens hem de felicitar del resultat d’aquest informe”, perquè amb la certesa que les Terres de l’Ebre no hauran d’acollir un cementiri de residus nuclears que ens hipotecaria per sempre més, “els esforços per fer créixer el territori podran anar en la línia del model de territori que Esquerra volem: economia productiva, amb una potenciació dels nostres valors naturals, turístics i sostenibles”.

Puigcercós: ‘Si Esquerra és forta aturarem el cementiri nuclear com ja vam fer amb el transvasament’ El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha partici

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha participat en el vermut popular contra el cementiri de residus nuclears que ha organitzat el partit aquest migdia a Miravet i que ha aplegat més de tres-centes persones. El líder republicà ha manifestat que ‘s’ha organitzat aquest acte reivindicatiu per reafirmar que Esquerra no volem el cementiri de residus nuclears ni a Ascó ni al País Valencià’. Puigcercós ha destacat que fins ara Esquerra ha estat un factor important per aturar la instal·lació del cementiri a Ascó gràcies a ‘la força que Esquerra té al Govern i a les institucions del territori’. Puigcercós s’ha reafirmat en el seu compromís de seguir lluitant contra la instal·lació del cementiri i ha denunciat que alguns volen anteposar interessos econòmics de grans grups o companyies pel damunt dels interessos de la gent i del territori. Es per això que Puigcercós ha assegurat que ‘si Esquerra és forta aturarem el cementiri nuclear, com ja vam fer amb el transvasament, per això necessitem gent valenta com la de les Terres de l’Ebre per canviar el curs de la història, també a nivell nacional’. Per acabar amb aquest tema el president republicà ha acusat el govern espanyol de frívol i de manca de seriositat amb el tema del cementiri pe la qual cosa li ha demanat que sigui rigorós perquè és un tema massa seriós per actuar com ho està fent. ‘L’abandó de les armes és el millor favor que ETA pot fer per la independència del País Basc’ El president d’Esquerra, Joan Puigcercós ha valorat les declaracions d’ETA com ‘una bona notícia també per als que volem i somiem en una Catalunya independent i en un País Basc independent' i ha demanat a la banda terrorista que ‘plegui, abandoni les armes renunciï unilateralment a la violència’, perquè ‘és el millor favor que pot fer a la independència del País Basc’. Per al líder independentista actualment ETA és un ‘obstacle’ per al País Basc i ‘és el millor aliar per aquells que volen un País Basc diluït i assimilat’ a l’Estat espanyol’.

Esquerra no afluixa contra el cementiri nuclear

Lluís Salvadó, secretari nacional de política territorial i medi ambient d’Esquerra, manifesta que "tot i la satisfacció que l'informe tècnic del ministeri d'indústria hagi desplaçat la candidatura de l'alcalde convergent d'Ascó a un segon terme, davant les contradiccions internes del Consell de Ministres de l'Estat, Esquerra continuarem sense abaixar la guàrdia i sense aturar els actes públics i les iniciatives contràries a la ubicació de l'abocador nuclear a les Terres de l'Ebre”. Per aquest motiu, aquest diumenge, en el marc d'una reunió de càrrecs del partit, duran a terme un vermut popular amb Joan Puigcercós, “per continuar reivindicant un model de desenvolupament digne i ambiciós per a les Terres de l'Ebre, lluny de la política dels abocadors que propugnen els alcaldes convergents i algun de socialista del nostre territori". Salvadó ha fet referència a la trobada de càrrecs institucionals i orgànics del partit de les Federacions de l'Ebre i del Camp de Tarragona d'Esquerra, que tindrà lloc al Casal de Miravet aquest diumenge al matí. A les 10.00 h, Ernest Benach obrirà la reunió en què es farà balanç de l'obra de Govern, es fixaran les línies estratègiques i es presentaran els eixos dels programes de les dues federacions per a les properes eleccions catalanes. Després de les intervencions dels candidats Sergi de los Ríos, Lluís Salvadó i Empar Pont, a les 12.30 h, el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, clourà la jornada. Tot seguit, i d’acord amb les declaracions fetes per Lluís Salvadó, a les 13.00 h i a la Plaça de l'Arenal de Miravet hi haurà un vermut popular contra el cementiri nuclear amb diversos parlaments, en els quals intervindrà Joan Puigcercós.

El Senat dóna suport a la petició de Pere Muñoz de consens amb les comunitats autònomes per a la ubicació de l’MTC

El senador republicà Pere Muñoz, portaveu de l’Entesa a la Comissió de Foment, ha defensat aquest matí una moció en el Ple del Senat perquè el consens amb les comunitats autònomes formi part dels criteris de decisió per a l'emplaçament del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears. Després de diverses negociacions l’esmena que s'ha acordat i que ha estat aprovada per unanimitat diu: “S'insta el Govern que, en el termini més breu possible, determini l'emplaçament de l’MTC, assegurant-se la consecució del major consens social, territorial i institucional amb les entitats locals i les CCAA afectades (parlaments i governs respectius). Adaptant-se el consens al que estableix el Conveni Aarhus i seguint la metodologia del Programa COWAN ESPANYA, que en concordança amb el COWAN EUROPEU defineix els processos democràtics de presa de decisions en la recerca d'emplaçament del MTC”. Muñoz ha destacat la importància de la moció i el valor del consens, per la qual cosa ha demanat que sigui el Senat el que sol·liciti el necessari acord amb les CCCAA i els ens locals afectats.El senador republicà ha recordat que “la demora en la decisió de la ubicació fa pensar en una operació tacticista i electoralista del PSOE de deixar passar primer les eleccions catalanes i, per tant, demanem una acció responsable i transparent del govern sobre aquest tema”. Per això, segons Muñoz, la moció aprovada avui “obliga el govern del PSOE a prendre la decisió abans de les eleccions catalanes, ja que té tots els elements i informes damunt la taula per prendre la decisió de manera immediata, si vol complir allò que ell mateix ha votat al Senat”. D’altra banda, Muñoz s’ha mostrat satisfet perquè la moció deixa ben clar que la decisió haurà de comptar amb el consens més ampli social, territorial i institucional amb les entitats locals i les CCAA. I, segons el senador republicà, “si el govern del PSOE és conseqüent amb aquesta moció i compleix allò que el seu grup aprova al Senat, haurà de rebutjar ubicar-lo a Catalunya, ja que el Parlament i el Govern de la Generalitat s’han manifestat contraris a acollir-lo” Muñoz s’ha felicitat per fet que CiU es manifesti un cop més contrari a ubicar el cementiri a Catalunya i, per tant, contrari a la candidatura d’Ascó.

Montserrat Perelló, Lluís Salvadó, Pere Muñoz i Marta Cid en roda de premsa sobre el cementeri nuclear

Esquerra exigeix al Govern del PSOE que deixi de fer un ús electoralista de la ubicació del cementiri nuclear i que en faci pública la decisió abans de les eleccion

El senador republicà Pere Muñoz, acompanyat de Lluís Salvadó, secretari de Política Territorial i Medi Ambient d’Esquerra, de la diputada Marta Cid i de la candidata a les eleccions al Parlament per la Ribera d’Ebre, Montserrat Perelló, ha presentat aquest matí el contingut de la moció sobre la instal·lació del cementiri de residus nuclears que es debatrà aquest dimecres al Senat. La moció, conseqüència de la interpel·lació que el mateix Muñoz li va fer al Ministre Sebastian mesos enrere sobre les previsions per complir el calendari d’on ubicar el cementiri nuclear, té com a objectiu que la decisió tingui el màxim consens social i institucional. I tal com afirma de manera literal la moció, “especialment amb les comunitats autònomes que puguin veure’s afectades per les candidatures municipals presentades, respectant els acords dels parlaments respectius”. Segons Muñoz, “la votació serà important per veure l’actitud del PP i del PSOE, serà la prova del cotó de si pensen respectar la voluntat institucional dels parlaments autonòmics”. El republicà ha recordat que el Parlament de Catalunya ha rebutjat dues vegades ubicar el cementiri nuclear en terres catalanes. Muñoz, però, s’ha mostrat encuriosit pel vot de CiU, ja que l’alcalde d’Ascó encara forma part d’aquest partit i no ha estat expedientat per presentar la candidatura. El senador republicà ha reconegut que “hi ha la sospita que la candidatura d’Ascó era la favorita del Ministeri des de fa mesos. Per això l’ordre per acollir el cementiri semblava feta a mida, de manera que tenien gairebé tots els deures fets ja abans que es publiqués la convocatòria”. Lluís Salvadó, d’altra banda, ha denunciat l’incompliment del Govern espanyol i del Ministeri d’Indústria a l’hora de complir el calendari i el compromís que al mes de juliol es prendria la decisió. Salvadó ha lamentat “la manca de seriositat i transparència del govern de ZP”.

Perelló, Montserrat, Josep Anton, Moreno, Ribera d'Ebre, Tivissa, Móra d'Ebre

Montserrat Perelló i Josep Anton Moreno, candidats per la Ribera d’Ebre a les llistes d'Esquerra per les properes eleccions al Parlament

El passat divendres 18 de juny, Montserrat Perelló i Margalef i  Josep Anton Moreno van ser escollits candidats per la comarca de la Ribera d’Ebre per formar part de les llistes d'Esquerra per les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Les úniques candidatures que es van presentar van rebre el suport unànime dels militants assistents al Congrés Comarcal Extraordinari que es va reunir a la seu d’Esquerra de Móra la Nova. Montserrat Perelló que és de Tivissa i Coordinadora Territorial de Joventut a l'Ebre, va ser escollida com a primer candidat de la comarca, i Josep Anton Moreno Vidal, cap de llista d'Esquerra a les properes eleccions municipals de Móra d'Ebre va ser escollit en segon lloc. Els candidats en els seu parlaments es van comprometre a defensar la Ribera d’Ebre de les agressions que amenacen la comarca lluitant contra el vell model de cementiris nuclears i transvasaments. Els republicans van fixar-se com objectiu el treballar per construir un territori equilibrat que aprofiti les potencialitats i oportunitats pròpies. El proper dissabte 26 de juny es celebraran la resta de congressos a Deltebre, Amposta i Gandesa; i un cop hagi finalitzat l'elecció dels candidats i candidates per part de tots els congressos comarcals, la Comissió Electoral elaborarà una proposta d’ordenació de les llistes que haurà de ser ratificada per l’Executiva Nacional i, posteriorment, pel Consell Nacional que s'ha de celebrar el 10 de juliol. Així es desprèn del nou reglament per a la confecció de les llistes a les eleccions al Parlament de Catalunya que el Consell Nacional d'Esquerra va aprovar el passat 6 de març i que va ser acceptat amb un 92,8% de vots favorables. El reglament preveu que cada comarca triï els candidats que li corresponen per participar de la llista i que el primer candidat de cada comarca hagi de ser avalat, com a mínim, pel 5% de la militància comarcal. A més, el nou reglament va més enllà de la Llei d'igualtat i suposa un pas endavant en la paritat, perquè en cada tram de tres persones hi ha dues persones d'un gènere i una tercera de l'altre gènere.