Ribera d'Ebre

Notícia

ERC, satisfeta que la Ribera d’Ebre es declari lliure de ‘fracking’

Esquerra Republicana celebra que finalment es pogués declarar ahir la comarca lliure de fracturació hidràulica després que una moció en el mateix sentit presentada per ERC-AM fos tombada en el plenari comarcal de juny. La rectificació del grup de CiU, que va canviar el seu sentit de vot respecte l’anterior moció emparant-se en el recent dictamen de la Comissió d’Experts del Parlament de Catalunya, va possibilitar l’aprovació per unanimitat. Segons paraules del portaveu d’ERC-AM, Francesc Barbero, ‘CiU vota a contracor a favor d’aquesta moció, presonera de les seues paraules en l’anterior votació, en què emplaçava a esperar els treballs de la comissió parlamentària. Tothom coneix la poca sensibilitat ambiental que ha demostrat sempre CiU a la comarca’. Per al portaveu republicà, ‘cal celebrar que finalment s’ha imposat el seny sobre una tècnica tan dubtosa com aquesta i que hem obtingut la declaració de comarca lliure de fracking.
 
Moció en suport als treballadors afectats per l’ERO d’Uniland
 
També es va debatre i aprovar en aquest plenari comarcal una moció presentada per ERC-AM en suport dels treballadors afectats pel tancament de la cantera i la planta de formigó que l’empresa Áridos Uniland té al municipi riberenc de Garcia. A banda de solidaritzar-se amb els treballadors afectats per l’ERO, la moció també demana que s’incorpori la possible reobertura d’aquesta instal·lació dins dels plans estratègics i de reindustrialització que el Consell Comarcal tingui en marxa o pugui promoure en el futur i que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme vetllin perquè la clausura de l’activitat compti amb les corresponents mesures correctores que indica la normativa referent a canteres i mines.
 
Addenda del Consorci de Recollida d’Escombraries
 
ERC-AM va lamentar en el torn obert de paraules que continuï la polèmica al voltant de la recollida d’escombraries a la comarca, aquest cop fruit d’una proposta d’addenda que des de la Direcció del Consorci es va fer arribar unilateralment als seus associats perquè fos subscrita. Aquesta addenda pretén imposar unes condicions estrictes de sortida del Consorci. En paraules de Barbero, ‘malgrat compartir el fons i la necessitat de donar estabilitat als municipis que vulguin participar del Consorci, hem de lamentar un cop més unes formes matusseres a l’hora d’intentar portar-ho a terme, sense diàleg i intentant imposar fets consumats als municipis’.
 
Esquerra Republicana és coneixedora del malestar que ha creat l’addenda en nombrosos municipis de la comarca, als quals s’ha interpel·lat a signar-la sense altra consideració. Rebutgem també la coacció que plana sobre els qui es neguin a acceptar aquesta addenda que, segons paraules del President del Consorci, Jordi Jardí, veuran com, ‘fins que no signin, no se’ls faran inversions’‘Aquesta postura de coaccionar amb l’amenaça de no executar unes inversions compromeses si els municipis no es presten a les exigències de la presidència és una molt mala notícia que només contribuirà a crear més mala maror en un àmbit, el de la recollida selectiva, en què el Consorci havia estat sempre exemplar’, ha conclòs Francesc Barbero, portaveu d’ERC-AM.