Ribera d'Ebre

Notícia

La Ribera d'Ebre anul·la els nomenaments de Franco com a alcalde de diverses poblacions

Els plens dels ajuntaments de Benissanet, Garcia, Ginestar, Flix, Miravet, Móra d'Ebre, Móra la Nova, la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol i Vinebre ja han aprovat o aprovaran els dies vinents l'anul·lació dels respectius acords de Ple de l'any 1964, en què es nomenava, amb motiu del 25è aniversari del final de la Batalla de l'Ebre, alcalde honorífic i, en alguns casos, perpetu el dictador Francisco Franco.

Aquests acords havien passat inadvertits durant més de 35 anys, ja que va ser un requeriment del governador civil i del cap provincial de la Falange als ajuntaments de l'època, amb motiu de les celebracions pel final victoriós de la Guerra.

La gent d'ERC de la comarca compartim que acords de ple com els que prenem ara ajuden a posar en relleu que durant els quaranta anys de transició espanyola no s'ha fet neteja del passat que la precedia, i que encara resten vestigis que exalten la figura d'un personatge que es va aixecar en armes contra la democràcia i va començar una guerra fratricida seguida de quatre dècades de repressió i morts. Per tant, cal fer actes per al rescabalament de la memòria i la dignificació dels homes i les dones que van perdre la vida defensant els valors de la llibertat, la democràcia i el republicanisme.

Encoratgem, per tant, els pobles de la província que encara no ho han fet que consultin els seus arxius i actes del ple dels dies 31 de març i 1 d'abril de 1964 i que anul·lin aquests acords de ple. Cal recordar que el governador civil de Tarragona, Rafael Fernández, Martínez, el 21 de juny de 1966, amb motiu de la inauguració del monument franquista que hi ha la mig de l'Ebre, i acte presidit pel mateix dictador espanyol, va començar el seu discurs dient ‘excelencia y alcalde honorario y perpetuo de todos los ayuntamientos de la provincia de Tarragona...’.

Cal recordar que entre aquestes celebracions per aquesta trista i fosca efemèride que van portar 40 anys de repressió i més morts, hi va haver també la instal·lació del monument franquista que hi ha al mig del riu a Tortosa i que, segons s'ha posat en relleu les darreres setmanes, sembla que els municipis de la demarcació haurien fet aportacions econòmiques per a la construcció del monument d'exaltació del franquisme.