Ribera d'Ebre

Notícia

El Consell Nacional d’Esquerra es referma en l’oposició a la instal·lació del cementiri nuclear i continuarà les accions per aturar-lo

Emprendran mesures per instar el govern de l'Estat a crear un pla real d'inversió i diversificació econòmica de la Ribera d'Ebre que l'allunyi del model nuclear

El passat dissabte 6 de març, el Consell Nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya va aprovar una resolució, presentada pel president de la Federació Comarcal del partit a la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez, en la qual es refermava l'oposició a la instal·lació del magatzem temporal centralitzat al municipi d'Ascó, ni a cap municipi de Catalunya, i per extensió, enlloc del Països Catalans. La resolució aprovada, però, també comprometia Esquerra a continuar presentant mocions als ens locals en contra de la instal·lació del cementiri nuclear als Països Catalans, així com a presentar al·legacions a la candidatura de qualsevol emplaçament. A més de donar suport a la mobilització que es va celebrar a Móra d’Ebre contra el cementiri, la resolució demanava emprendre les mesures polítiques oportunes per instar el govern de l'Estat espanyol a la creació d'un pla real d'inversió i diversificació econòmica de la Ribera d'Ebre que l'allunyi del model nuclear.

En la seva intervenció, Josep Maria Sáez va recordar als membres del Consell Nacional que “el debat que tenim ara no és sobre si cal tancar o no les nuclears, sinó sobre si el cementiri nuclear ha d'anar al nostre país o no”. Sáez va recordar que Esquerra ha manifestat reiteradament la seva oposició a la instal·lació del cementiri nuclear a qualsevol municipi de Catalunya ja sigui amb les dues propostes de resolució presentades al Parlament de Catalunya o bé amb les mocions que s'han presentat a totes les institucions del país on Esquerra té representació.
Tanmateix, Sáez va donar arguments socioeconòmics per justificar l’aprovació de la resolució. Així, va afirmar que la Ribera d'Ebre és la comarca amb el PIB més alt de Catalunya (191,6 sobre 100), i alhora, és també, la comarca que té un dels índex de més població pobra de Catalunya (un 17% de la població de la Ribera està per sota del llindar de la pobresa). Per tant, segons Sáez “aquesta suposada riquesa no es queda a la comarca, i és per això que Esquerra fa temps que volem i demanem una aposta clara per la diversificació econòmica de la comarca, ara i quan encara hi som a temps”. Un model que es contraposa al model del mercadeig del territori i el monocultiu econòmic nuclear, defensat per la vella guàrdia de CiU i algú altre del PSC. Un model, segons Sáez, perniciós per tot allò que Esquerra defensa a la Ribera, com ara l'agricultura i els productes de qualitat, un turisme cultural que posa en valor el nostre territori i el nostre paisatge, i unes pimes i indústries que siguin compatibles amb els altres sectors de l'economia. D’aquí que la resolució reconeix, tal com afirma Sáez, que “la Ribera d'Ebre té moltes potencialitats, capacitats i oportunitats, més enllà del monocultiu nuclear”i per això demana “diversificar l'economia per ser més forts davant les crisis futures, oferint un nou model socioeconòmic per a la Ribera d’Ebre”.