Ripoll

Totes les notícies

ERC insisteix a l’equip de govern de Ripoll que ara és l’hora de prendre decisions junts davant la greu crisi derivada del Covid19

La secció local d’Esquerra a Ripoll i les persones que conformen el grup municipal, han volgut mostrar la seva preocupació per l’actitud de l’equip de govern a l’ajuntament davant les reiterades propostes de treball conjunt que ha anat realitzant el grup republicà. Des d’ERC creiem que ara és el moment de treballar plegats a l’ajuntament per a minimitzar la greu crisi social i econòmica derivada del Covid19 i l’efecte que pot tenir a totes les llars ripolleses. Des del principi de la pandèmia hem enviat diverses propostes a l’equip de govern, moltes sorgides de persones de Ripoll i d’altres rebudes del partit a nivell nacional. Tot sense fer soroll, sense ganes de “criticar per criticar” ni de “penjar-nos cap medalla”. A principis d’abril ens vàrem oferir a l’equip de govern per participar a les Juntes de Govern (sense tenir-hi vot) o als òrgans de govern oportuns, per a fer-hi aportacions, i ajudar-los a prendre decisions. La resposta de l’equip de govern va ser la creació d’una Comissió d’Impuls Econòmic i Social relacionada amb el Covid19 on hi van convidar a tots els Grups municipals. Hem intentat insistentment que aquesta Comissió fos útil i àgil, amb participació real de tots els grups municipals, a l’hora de prendre totes les decisions relacionades directament o indirecta amb el Covid19. Malauradament això no ha estat possible. Molt poques decisions han passat per aquesta Comissió. És per aquest motiu, i davant de la manca de voluntat real de treball en comú que ha mostrat Junts per Ripoll, que nosaltres hem decidit el següent: Creiem, encara, que la millor opció és la d’un govern de concentració (amb el màxim de grups municipals). Demanen que la Comissió d’Impuls Econòmic i Social ha de ser participativa i vinculant, i no només informativa d’allò que interessa explicar a Junts per Ripoll, o del que els és estrictament necessari per a l’aprovació per plenari. A partir d’ara, des d’Esquerra anirem explicant totes les nostres propostes, tant les fetes en el passat que encara no s’han tingut en compte, com les que plantegem d’ara en endavant.

ERC demana mesures urgents per evitar la plaga de la papallona del boix

El portaveu del grup municipal d’ERC a Ripoll, Roger Bosch, ha demanat a l’equip de govern, durant el plenari d’aquest dimarts 26 de maig, quines mesures s’han previst aquests propers mesos per a evitar la imminent plaga de la papallona del boix al municipi. L’experiència de l’any passat, que va afectar molt negativament als comerços, bars i restaurants de la vila, i va molestar durant un llarg període a tots els ripollesos i ripolleses, hauria de ser motiu suficient per a prendre mesures preventives aquest any. Però a més, aquest 2020 s’hi ha afegit la crisi derivada del Covid19, i això pot agreujar encara més la problemàtica provocada per aquesta plaga de papallones. Uns del principals afectats per la crisi del coronavirus, obligats a tancar les portes molts d’ells i amb un impacte molt negatiu per la reducció de mobilitat de visitants, són un cop més, comerços, bars, restaurants, establiments turístics. Actualment, una de les poques opcions que tenen per a generar ingressos són les terrasses a l’aire lliure. Però és conegut que l’eruga del boix començarà a convertir-se en papallona a partir de juny i serà present a l’entorn de Ripoll fins al mes d’octubre. Els boscos propers a Ripoll estan plens de boixos morts i, al mateix temps, estan farcits d’erugues a punt de fer el pas a papallona. Per tant, si no es fa res, l’afectació serà doble per a molts: crisi deguda al Covid19 i plaga de papallones. Des d’ERC es demana als tècnics municipals -com ja es va fer l’any passat- que busquin les solucions més adequades i que les portin a terme de manera urgent. Ens sembla, que potser estem anant tard i la plaga serà inevitable. Caldria que s’analitzi si es podrien fer tractaments d’eliminació de les erugues en zones de boixos i vegetació afectada, com a mínim en un radi d’un quilòmetre respecte del nucli urbà. I sobretot, garantir tractaments en zones de boixos ornamentals com els del pati del monestir, el cementiri o en parcs urbans i zones verdes urbanes.

ERC pregunta al govern espanyol perquè ha suspès la línia R3 entre Ripoll i Puigcerdà

A petició de la secció local d'ERC, els senadors gironins d'ERC han demanat perquè s'ha suspès el servei de tren entre Ripoll i Puigcerdà durant l'estat d'alarma. Des d'Esquerra a Ripoll vam transmetre la nostra preocupació perquè no volem que la reducció de passatgers degut a l'estat d'alarma serveixi d'excusa al govern espanyol per a establir criteris de viabilitat econòmica a l'hora de mantenir en funcionament la línia R3 entre Ripoll i la Tor de Carol. Creiem que hauria de ser tot el contrari, que s'haurien de prioritzar les inversions en una línia internacional ferroviària com és aquesta i, fer-la així, més atractiva i adequada per al transport de moltes persones que viuen o fan estada en aquestes comarques pirinenques. http://locals.esquerra.cat/fedgirona/article/102711/els-senadors-gironins-pregunten-al-govern-espanyol-perque-ha-suspes-la-linia-r3-entre-ripo També ens preocupa que peticions, com les del president del Consell Comarcal sobre un problema estructural al pont del tren sobre l’aiguabarreig del Ter i del Freser, puguin ser una altra excusa per tancar la línia més temps. Des d'ERC lluitarem per garantir que no es tanqui la línia. I si cal fer-hi alguna obra (al pont sobre l'aiguabarreig o allà on sigui), cal que sigui ben ràpid i tornar a obrir la línia de seguida, i garantir aquest servei ferroviari tan necessari per al territori. A més, no hi ha dubte que el tren és el sistema de transport més sostenible, i tots aquells que es comprometen a reduir l'impacte sobre el medi ambient, han de vetllar perque es mantinguin i millorin les línies ferroviàries.  

Proposta d'ERC Ripoll de suport a l’equip de govern durant tot el període d’afectació del Covid19

Actualment la preocupació principal de la nostra societat és la derivada del coronavirus Covid-19 i els seus efectes, de present i de futur. Això mateix, passa també a Ripoll, i ens cal estar al costat de tots els ripollesos i ripolleses, especialment d’aquells que hagin patit o puguin patir més endavant les conseqüències d’aquesta crisi sanitària. També ens caldrà ser molt solidaris amb altres persones afectades de la nostra comarca o, fins i tot, d’altres llocs del món   Des del Grup Municipal d’ERC hem estat molt atents als esdeveniments i hem anat enviant propostes a l’equip de govern, moltes sorgides de persones de Ripoll que ens han fet arribar la seva preocupació, la seva queixa, alguna idea interessant, etc. També hem fet arribar propostes que ha estat treballant el partit a nivell nacional, que podien ser molt adequades per a implantar a la nostra vila. I ho seguirem fent, amb ganes de col·laborar al màxim.   No hem fet ni farem missatges a mitjans de comunicació, com a ERC, del que hem proposat o proposarem, creiem que ara no és el moment d’aquest tipus d’accions partidistes. Pensem que ara és el moment que tots els regidors i regidores actuïn únicament com a ripollesos i ripolleses amb independència del color polític que representin.   Per això hem proposat a l'equip de govern de l'ajuntament de Ripoll el següent: Com a Grup Municipal d’ERC ens posem al vostre costat per afrontar la crisi actual del COVID-19 i els efectes del post-confinament. Ens oferim per participar a les Juntes de Govern (sense tenir-hi vot) o als òrgans de govern que considereu oportuns, per a fer-hi aportacions, i ajudar-vos a prendre decisions, si us sembla escaient.

ERC reclamarà a Madrid les inversions pendents en tren i carreteres a Ripoll

El diputat al Congrés d'ERC, Joan Margall, acompanyat pel regidor de suport d'urbanisme i barris d’Esquerra a Ripoll, Quico Terradelles, i la secretària general de la Federació de Girona, Laia Cañigueral van presentar el dia 28 de febrer de 2020, a Ripoll, les peticions que faran arribar al Govern de l'Estat, perquè es puguin incorporar als Pressupostos del 2020 i executar-se la inversió dins del mateix any. Les dues propostes que, prèviament, s'havien presentat a l'ajuntament de Ripoll per part del grup municipal d’ERC són: - L'adequació sense barreres arquitectòpniques del pas soterrat de vianants sota el pas a nivell del tren al Passeig Ragull. - La construcció d'una rotonda a l’encreuament a Ripoll, de la C17 amb la N-260 i la Carretera de Ribes. ERC presentarà les peticions al govern espanyol, perquè s'incloguin les partides necessàries en el pressupost d'inversions del Ministeri de Foment i perquè s'ordeni a ADIF la reducció de velocitat dels trens al seu pas entre l'estació i el túnel del pas a nivell. També es presentaran les mateixes peticions en forma de Proposta de Resolució al Parlament de Catalunya perquè aquest reclami les inversions al govern espanyol.   Margall va dir que “ja és hora” que es resolgui una “demanda històrica” per resoldre “un problema” de seguretat ciutadana: "No hi pot haver cap mena de debat quan parlem de temes de seguretat i, per tant, per Esquerra Republicana treballarem per resoldre aquest greuge que pateixen els veïns i veïnes de Ripoll cada dia.”   “Som a Madrid per resoldre un conflicte polític. Però és absolutament imprescindible que mentre lluitem per assolir la república catalana siguem capaços de reclamar tot allò que ens pertany per tal de millorar el benestar de tots els gironins i gironines i per garantir el progrés econòmic i social de totes les comarques”, ha afegit el diputat.   Quico Terradelles va recordar que aquestes inversions s'havien inclòs al darrer programa electoral d'ERC a Ripoll, i des de la secció local i el grup municipal "seguirem insistint fins que siguin una realitat".

ERC demana que es construeixin noves rotondes a la Ronda Mas d'en Bosch de Ripoll

Al ple de l'Ajuntament de Ripoll del 25 de febrer de 2020 el grup municipal d'ERC va presentar una moció reclamant la construcció de noves rotondes a la Ronda Mas d'en Bosch per a reduir la sinistralitat i facilitar les connexions a les zones dels polígons industrials de Pintors, Escola del Treball i Centre de Tecnificació Esportiva de l'Avellaneda. La moció va ser aprovada i ERC vetllarà per la seva aplicació. Us adjuntem la moció presentada per ERC Ripoll: MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC A RIPOLL DEMANANT QUE ES CONSTRUEIXIN NOVES ROTONDES A LA RONDA MAS D’EN BOSCH   La Ronda Mas d’en Bosch (C-26), a la zona on passa la via verda en paral·lel a la carretera, just en el punt d’accés al polígon dels Pintors, ja concentra diversos accidents sobretot d’atropellaments. En aquell punt la velocitat dels vehicles és molt elevada, i si bé no està permès el creuament dels vianants és evident que s’utilitza per la gent que va a peu.  S’hi afegeix que en el mateix punt hi ha un camí d’accés al medi natural.  Al POUM vigent es va preveure una reserva de sòl per tal de realitzar la connexió entre el túnel de Sant Bartomeu i la ronda Mas d’en Bosch, mitjançant una rotonda. La construcció d’una rotonda permetria la reducció de la velocitat, i caldria preveure alhora un circuït de connexió dels vianants entre la via verda i el polígon. També és conflictiu l’accés a la zona del Centre de Tecnificació Esportiva de l’Avellaneda i a l’Escola del Treball, on es podria millorar la seguretat construint-hi una rotonda al mig de la via, eliminant les mitges rotondes laterals i el semàfor actual, tal com preveu el POUM. Un altre punt perillós és l’accés al benzinera i al polígon per la zona de la deixalleria. En el cas de construir-se una nova rotonda més al sud –a la confluència de la Ronda Mas d’en Bosch amb el Carrer Joan Miró- seria necessari obligar al gir a mà dreta a l’incorporar-se a la Ronda Mas d’en Bosch des d’aquest punt, evitant el gir a l’esquerra o el creuament de la Ronda.

ERC proposa col·locar elements de record a les persones de Ripoll deportades a camps de concentració nazis

El grup municipal d'ERC porta a votació al ple del 25 de febrer de 2020 de l'ajuntament de Ripoll, la següent moció: MOCIÓ EN RECORD A PERSONES DE RIPOLL DEPORTADES ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS   El foment de la memòria històrica és important com a eina de dignificació i record per a les persones que han sigut víctimes de guerres, pogroms o persecucions diverses per raons ètniques, ideològiques, religioses o de qualsevol tipus.  Més enllà del record necessari, crear espais de memòria és imprescindible per fer pedagogia dels valors de la pau, de la tolerància i del respecte entre les generacions més joves. Esdevé la manera de donar compliment als postulats de l’ONU per a l’assoliment dels tres grans eixos del que ha de ser la Memòria Històrica: Veritat, Justícia i Reparació. El 27 de gener es va celebrar el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust, dia instaurat per Nacions Unides per posar de manifest la memòria de qui va ser víctima de la barbàrie Nazi. A Catalunya, segons un estudi del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern català, de la Universitat Pompeu Fabra i de l'entitat Amical Mauthausen, eleva a 8.964 el nombre de deportats republicans als camps nazis. D’aquests, 7.347 van estar internats a Mauthausen-Gusen, 751 a Dachau, i 638 a Buchenwald. La resta es va repartir entre altres camps com Neuengamme, Flossenbürg i Ravensbrück. Moltes d’aquestes persones deportades eren dones, de les que malauradament no ha quedat cap registre, no se’n sap el nom ni la procedència. El 59% de les persones deportades va morir i el 4% es van donar per desaparegudes. Un 37% van ser alliberades. A  Ripoll, gràcies a informació de familiars i a estudiosos en la matèria, coneixem que cinc persones van ser deportades a camps d’extermini nazi, tres hi van morir i les altres dues van ser-ne supervivents. En tots els casos van ser deportats als camps de concentració nazis de Mauthausen-Gusen.

ERC pregunta sobre diversos punts del municipi amb tanques de fusta en mal estat

Al plenari del dia 28 de gener, des del Grup Municipal d’ERC vam avisar a l’equip de govern del mal estat de les tanques de fusta situades al Raval de Sant Pere, entre la Font del Sant i el Passatge de Serrallonga. Els hem fet arribar diverses fotografies.   A part, de l’evident problema de seguretat per a les persones que caminen o van en bicicleta per aquest vial, es dona una molt mala imatge que caldria evitar, sobretot per a la promoció turística de la via verda Ripoll-Campdevànol que passa per aquest tram.   Al mateix temps, hem informat a l'equip de govern d’altres tanques de fusta, també en mal estat, situades en altres llocs del municipi (pujada entre Carretera de Les Llosses i el Remei; camí sobre riera Caganell). En tots els casos suposa un risc per a les persones i es mostra una imatge de deixadesa d’aquest mobiliari públic, en relació al seu manteniment i conservació, que caldria evitar.   Per aquest motiu hem demanat: Saber quan es repararan aquests tanques de fusta en mal estat. Que es faci una previsió de manteniment preventiu periòdic de totes les baranes de fusta públiques situades al terme municipal de Ripoll.

ERC del Ripollès fa propostes al Departament de Salut per captar facultatius per la comarca

Diversos representants d’ERC de la comarca del Ripollés (amb la presència de la regidora de Ripoll, Chantal Pérez) s'han reunit aquest dimarts 4 de febrer de 2020 a Girona amb els responsables de Salut per traslladar les inquietuds de la comarca per la manca de facultatius al sistema sanitari a l’hospital i els centres d’atenció primària. Aquesta era una segona reunió, després de l'anterior feta el 23 de desembre de 2019 a Ripoll. Les jubilacions o algunes baixes i la dificultat per trobar nous professionals que vinguin a la comarca, ha agreujat la situació. S'han traslladat propostes concretes per revertir aquesta situació, algunes a causa de les retallades de l’any 2011 que va implicar que molts estudiants marxessin de Catalunya, i no entressin nous professionals al sistema sanitari. Com a proposat cal destacar-ne la necessitat d’impulsar incentius laborals per als professionals que vagin a comarques de muntanya, i emprar estratègies per fer més atractiu que els joves metges especialistes puguin compaginar el treball en hospitals o centres de comarques rurals o poc habitades, amb la vinculació amb centres més grans. En aquest sentit la predisposició del departament ha estat elevada. Estan treballant en un full de ruta per els propers 4 anys per revertir la situació. També els nous pressupostos preveuen una injecció econòmica a l’atenció primària i als serveis d’urgències. Es preveu crear nous serveis amb col.laboració amb hospitals més grans. També sol.licitarem la millora de transport públic amb altres comarques i més implicació del Consell comarcal i ajuntament per captar facultatius. A continuació us mostrem la nota de premsa de la trobada a Girona Alcaldes, regidors i consellers comarcals d’ERC del Ripollès fan arribar propostes al Departament de Salut per captar facultatius per a la comarca També es faran arribar propostes de millora de mobilitat al Departament de Territori i es sol·licitarà la implicació dels ens locals   Alcaldes, consellers comarcals i regidors/es d’ERC de la comarca del Ripollès s’han reunit aquest dimarts, 4 de febrer, a Girona amb el Director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, i el gerent de la Regió Sanitària de Girona del Servei Català de la Salut, Miquel Carreras.