Ripoll

Totes les notícies

ERC reclamarà a Madrid les inversions pendents en tren i carreteres a Ripoll

El diputat al Congrés d'ERC, Joan Margall, acompanyat pel regidor de suport d'urbanisme i barris d’Esquerra a Ripoll, Quico Terradelles, i la secretària general de la Federació de Girona, Laia Cañigueral van presentar el dia 28 de febrer de 2020, a Ripoll, les peticions que faran arribar al Govern de l'Estat, perquè es puguin incorporar als Pressupostos del 2020 i executar-se la inversió dins del mateix any. Les dues propostes que, prèviament, s'havien presentat a l'ajuntament de Ripoll per part del grup municipal d’ERC són: - L'adequació sense barreres arquitectòpniques del pas soterrat de vianants sota el pas a nivell del tren al Passeig Ragull. - La construcció d'una rotonda a l’encreuament a Ripoll, de la C17 amb la N-260 i la Carretera de Ribes. ERC presentarà les peticions al govern espanyol, perquè s'incloguin les partides necessàries en el pressupost d'inversions del Ministeri de Foment i perquè s'ordeni a ADIF la reducció de velocitat dels trens al seu pas entre l'estació i el túnel del pas a nivell. També es presentaran les mateixes peticions en forma de Proposta de Resolució al Parlament de Catalunya perquè aquest reclami les inversions al govern espanyol.   Margall va dir que “ja és hora” que es resolgui una “demanda històrica” per resoldre “un problema” de seguretat ciutadana: "No hi pot haver cap mena de debat quan parlem de temes de seguretat i, per tant, per Esquerra Republicana treballarem per resoldre aquest greuge que pateixen els veïns i veïnes de Ripoll cada dia.”   “Som a Madrid per resoldre un conflicte polític. Però és absolutament imprescindible que mentre lluitem per assolir la república catalana siguem capaços de reclamar tot allò que ens pertany per tal de millorar el benestar de tots els gironins i gironines i per garantir el progrés econòmic i social de totes les comarques”, ha afegit el diputat.   Quico Terradelles va recordar que aquestes inversions s'havien inclòs al darrer programa electoral d'ERC a Ripoll, i des de la secció local i el grup municipal "seguirem insistint fins que siguin una realitat".

ERC demana que es construeixin noves rotondes a la Ronda Mas d'en Bosch de Ripoll

Al ple de l'Ajuntament de Ripoll del 25 de febrer de 2020 el grup municipal d'ERC va presentar una moció reclamant la construcció de noves rotondes a la Ronda Mas d'en Bosch per a reduir la sinistralitat i facilitar les connexions a les zones dels polígons industrials de Pintors, Escola del Treball i Centre de Tecnificació Esportiva de l'Avellaneda. La moció va ser aprovada i ERC vetllarà per la seva aplicació. Us adjuntem la moció presentada per ERC Ripoll: MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ERC A RIPOLL DEMANANT QUE ES CONSTRUEIXIN NOVES ROTONDES A LA RONDA MAS D’EN BOSCH   La Ronda Mas d’en Bosch (C-26), a la zona on passa la via verda en paral·lel a la carretera, just en el punt d’accés al polígon dels Pintors, ja concentra diversos accidents sobretot d’atropellaments. En aquell punt la velocitat dels vehicles és molt elevada, i si bé no està permès el creuament dels vianants és evident que s’utilitza per la gent que va a peu.  S’hi afegeix que en el mateix punt hi ha un camí d’accés al medi natural.  Al POUM vigent es va preveure una reserva de sòl per tal de realitzar la connexió entre el túnel de Sant Bartomeu i la ronda Mas d’en Bosch, mitjançant una rotonda. La construcció d’una rotonda permetria la reducció de la velocitat, i caldria preveure alhora un circuït de connexió dels vianants entre la via verda i el polígon. També és conflictiu l’accés a la zona del Centre de Tecnificació Esportiva de l’Avellaneda i a l’Escola del Treball, on es podria millorar la seguretat construint-hi una rotonda al mig de la via, eliminant les mitges rotondes laterals i el semàfor actual, tal com preveu el POUM. Un altre punt perillós és l’accés al benzinera i al polígon per la zona de la deixalleria. En el cas de construir-se una nova rotonda més al sud –a la confluència de la Ronda Mas d’en Bosch amb el Carrer Joan Miró- seria necessari obligar al gir a mà dreta a l’incorporar-se a la Ronda Mas d’en Bosch des d’aquest punt, evitant el gir a l’esquerra o el creuament de la Ronda.

ERC proposa col·locar elements de record a les persones de Ripoll deportades a camps de concentració nazis

El grup municipal d'ERC porta a votació al ple del 25 de febrer de 2020 de l'ajuntament de Ripoll, la següent moció: MOCIÓ EN RECORD A PERSONES DE RIPOLL DEPORTADES ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS   El foment de la memòria històrica és important com a eina de dignificació i record per a les persones que han sigut víctimes de guerres, pogroms o persecucions diverses per raons ètniques, ideològiques, religioses o de qualsevol tipus.  Més enllà del record necessari, crear espais de memòria és imprescindible per fer pedagogia dels valors de la pau, de la tolerància i del respecte entre les generacions més joves. Esdevé la manera de donar compliment als postulats de l’ONU per a l’assoliment dels tres grans eixos del que ha de ser la Memòria Històrica: Veritat, Justícia i Reparació. El 27 de gener es va celebrar el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust, dia instaurat per Nacions Unides per posar de manifest la memòria de qui va ser víctima de la barbàrie Nazi. A Catalunya, segons un estudi del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern català, de la Universitat Pompeu Fabra i de l'entitat Amical Mauthausen, eleva a 8.964 el nombre de deportats republicans als camps nazis. D’aquests, 7.347 van estar internats a Mauthausen-Gusen, 751 a Dachau, i 638 a Buchenwald. La resta es va repartir entre altres camps com Neuengamme, Flossenbürg i Ravensbrück. Moltes d’aquestes persones deportades eren dones, de les que malauradament no ha quedat cap registre, no se’n sap el nom ni la procedència. El 59% de les persones deportades va morir i el 4% es van donar per desaparegudes. Un 37% van ser alliberades. A  Ripoll, gràcies a informació de familiars i a estudiosos en la matèria, coneixem que cinc persones van ser deportades a camps d’extermini nazi, tres hi van morir i les altres dues van ser-ne supervivents. En tots els casos van ser deportats als camps de concentració nazis de Mauthausen-Gusen.

ERC pregunta sobre diversos punts del municipi amb tanques de fusta en mal estat

Al plenari del dia 28 de gener, des del Grup Municipal d’ERC vam avisar a l’equip de govern del mal estat de les tanques de fusta situades al Raval de Sant Pere, entre la Font del Sant i el Passatge de Serrallonga. Els hem fet arribar diverses fotografies.   A part, de l’evident problema de seguretat per a les persones que caminen o van en bicicleta per aquest vial, es dona una molt mala imatge que caldria evitar, sobretot per a la promoció turística de la via verda Ripoll-Campdevànol que passa per aquest tram.   Al mateix temps, hem informat a l'equip de govern d’altres tanques de fusta, també en mal estat, situades en altres llocs del municipi (pujada entre Carretera de Les Llosses i el Remei; camí sobre riera Caganell). En tots els casos suposa un risc per a les persones i es mostra una imatge de deixadesa d’aquest mobiliari públic, en relació al seu manteniment i conservació, que caldria evitar.   Per aquest motiu hem demanat: Saber quan es repararan aquests tanques de fusta en mal estat. Que es faci una previsió de manteniment preventiu periòdic de totes les baranes de fusta públiques situades al terme municipal de Ripoll.

ERC del Ripollès fa propostes al Departament de Salut per captar facultatius per la comarca

Diversos representants d’ERC de la comarca del Ripollés (amb la presència de la regidora de Ripoll, Chantal Pérez) s'han reunit aquest dimarts 4 de febrer de 2020 a Girona amb els responsables de Salut per traslladar les inquietuds de la comarca per la manca de facultatius al sistema sanitari a l’hospital i els centres d’atenció primària. Aquesta era una segona reunió, després de l'anterior feta el 23 de desembre de 2019 a Ripoll. Les jubilacions o algunes baixes i la dificultat per trobar nous professionals que vinguin a la comarca, ha agreujat la situació. S'han traslladat propostes concretes per revertir aquesta situació, algunes a causa de les retallades de l’any 2011 que va implicar que molts estudiants marxessin de Catalunya, i no entressin nous professionals al sistema sanitari. Com a proposat cal destacar-ne la necessitat d’impulsar incentius laborals per als professionals que vagin a comarques de muntanya, i emprar estratègies per fer més atractiu que els joves metges especialistes puguin compaginar el treball en hospitals o centres de comarques rurals o poc habitades, amb la vinculació amb centres més grans. En aquest sentit la predisposició del departament ha estat elevada. Estan treballant en un full de ruta per els propers 4 anys per revertir la situació. També els nous pressupostos preveuen una injecció econòmica a l’atenció primària i als serveis d’urgències. Es preveu crear nous serveis amb col.laboració amb hospitals més grans. També sol.licitarem la millora de transport públic amb altres comarques i més implicació del Consell comarcal i ajuntament per captar facultatius. A continuació us mostrem la nota de premsa de la trobada a Girona Alcaldes, regidors i consellers comarcals d’ERC del Ripollès fan arribar propostes al Departament de Salut per captar facultatius per a la comarca També es faran arribar propostes de millora de mobilitat al Departament de Territori i es sol·licitarà la implicació dels ens locals   Alcaldes, consellers comarcals i regidors/es d’ERC de la comarca del Ripollès s’han reunit aquest dimarts, 4 de febrer, a Girona amb el Director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, i el gerent de la Regió Sanitària de Girona del Servei Català de la Salut, Miquel Carreras.

ERC demana que es construeixi d'una vegada el pas de vianants accessible sota el pas a nivell del Passeig Ragull

El Grup Municipal d'ERC ha presentat una moció PER A EXIGIR LA CONSTRUCCIÓ, EL 2020, DEL PAS DE VIANANTS SOTERRAT SENSE BARRERES ARQUITECTÒNIQUES SOTA EL PAS A NIVELL DEL PASSEIG RAGULL, que es posarà a votació al ple del dia 28 de gener de 2020 a l'ajuntament de Ripoll. Aquí teniu el contingut de la moció: El pas a nivell del tren situat al Passeig Ragull forma part de la llista d’Adif de passos a nivell que s’haurien de suprimir en zones urbanes.   La solució no és gens senzilla per la proximitat del pas a nivell amb el riu Freser i el túnel sota la muntanya del calvari. Probablement caldrà preveure una reubicació de la via de tren quan les administracions competents (sigui l’Estat espanyol o la Generalitat en el cas de disposar d’un Estat català independent) vulguin apostar de debó per aquesta línia internacional transfronterera, fent-hi la doble via entre Barcelona i Tolosa de Llenguadoc.   Mentrestant, no es pot acceptar la situació actual, amb un pas a nivell molt perillós, que malauradament ha provocat la mort de persones.   L’any 2013, l’ajuntament de Ripoll va anunciar el compromís d’Adif per a construir-se “en breu” aquest pas soterrat. Llavors, l’alcalde de Ripoll va dir que no es tractava d’una gran inversió i que el Ministeri de Foment el podria executar fàcilment al tractar-se d’una qüestió de seguretat. (https://el9nou.cat/osona-ripolles/actualitat/adif-remodelara-i-fara-accessible-el-pas-soterrat-del-pas-a-nivell-de-ripoll/)   L’any 2014, els serveis tècnics municipals van elaborar un projecte preliminar que van valorar amb un cost de 300.000-400.000 €, valor similar al que plantejava Adif. En notícies publicades aquell any, l’alcalde de la vila va dir que tenia confiança que les obres s’executessin el mateix 2014. (https://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/23023/ripoll/proposa/evitar/pas/nivell/amb/passarelles/sobre/ter).   Des de llavors no hi hagut novetats, i el pas soterrat accessible no s’ha construït.

ERC s'oposa als pressupostos de Ripoll pel 2020 per no compartir el model de poble amb l'equip de govern

Durant el ple extraordinari del 8 de gener de 2020 d'aprovació dels pressupostos de l'ajuntament de Ripoll pel 2020, el portaveu del grup municipal d'ERC, Roger Bosch, va explicar que Esquerra havia decidit votar-hi en contra, principalment per les diferències amb l'equip de govern sobre el projecte de poble a desenvolupar. Podeu veure la intervenció de Roger Bosch aquí: https://youtu.be/uLX6EBDklHI?t=1181 El programa electoral d'ERC mostrava un projecte diferent i ambiciós, amb una estratègia clara per a voler viure a Ripoll, per donar més vida al poble. Roger Bosch va voler reconèixer que la proposta de pressupostos de l'equip de govern sí que havia incorporat algunes de les propostes d'ERC, que s'havien fet arribar en les reunions prèvies de discussió dels pressupostos. Bosch va agrair que s'haguessin inclòs partides a partir de les mocions d'ERC aprovades al plenari o de preguntes d'Esquerra, com l'estudi de millora dels passos vianants i la millora de la seva senyalització, l'estàtua del Comte Guifré, l'ampliació de zones per a autocaravanes, l'estudi de millora dels parcs infantils, rehabilitació de façanes amb caplletres tipus Scriptorium, els nous vestidors del camp de futbol o la millora de l'aigua calenta i la teulada de la piscina municipal. Des d'ERC lamentem que no hagin incorporat als pressupostos pel 2020, partides per a altres propostes d'ERC (algunes de mocions aprovades pel ple) com: Les bonificacions d'IBI per a persones empadronades a Ripoll. Parc infantil i juvenil al Pla inspirat amb patrimoni ripollès. Campanya de foment d’ús de la bicicleta. Partida per adequació de parcs infantils (només hi ha una petita partida per a fer un estudi). Rotonda de la Carretera de Ribes (com a mínim un terç del cost, ja que els altres dos terços els hauria d'assumir l'Estat i la Generalitat).  Supressió de barreres arquitectòniques al pont de Calatrava (hi ha només una partida per a reparar fustes i pintar). Reparació del mur del Raval de Barcelona sobre el riu Freser.

Nova executiva local d’ERC a Ripoll acompanyats de Joan Tardà

Aquest dissabte 30 de novembre els militants d’ERC Ripoll van escollir, en Assemblea i per unanimitat, la nova executiva local que es composa d’aquestes persones: Presidència: Eudald Casas i Vaqué Secretaria d’Organització: Quico Terradelles i Palau Secretaria de Finances: Eudald Pujol i Arenyes Secretaria d’Imatge i Comunicació: Carme Serrano i Fernández Secretaria de les Dones: Nani Mora i López Secretaria de Política Municipal: Roger Bosch i Capdevila Secretaria de Política Comarcal: Carme Freixa i Bosch Secretaria de Relacions Institucionals: Teresa Jordà i Roura Es tracta d’una executiva paritària, amb 4 dones i 4 homes, que manifesten el seu compromís ideològic amb la lluita per la independència de Catalunya, la lluita contra les diferències socials i les desigualtats i el respecte per la diversitat i la democràcia. Els objectius de la nova Executiva Local són fomentar l’orgull de ser ripollesos ajudant a millorar els pobles que conformen la secció local (Les Llosses, Ripoll i Vallfogona de Ripollès) en tots els aspectes, aconseguir governar als tres municipis i augmentar el nombre de militants i col·laboradors del partit. Just després de l’Assemblea, l’ex-diputat al Congrés Joan Tardà, va fer una conversa-debat amb diversos militants i amics d’ERC al Ripollès al Bar Sayol de Ripoll. Tardà va reivindicar el paper del partit per haver ajudat a augmentar els vots independentistes del 12% al 48%, i això s’ha aconseguit en molt poc temps. Va dir que l’1-O i la lluita pacífica als carrers han estat un èxit, però que ens cal superar el 50% de votants a favor de la república. I per fer-ho, creu que la millor manera és governar amb polítiques que s’alineïn amb el que vol la gent. Segons Tardà ”és necessari que totes les forces que compartim l’autodeterminació sapiguem convergir. És un fet urgent i més davant les conseqüències d’una imminent nova crisi econòmica”. Afegint que “no ens hem de barallar pel pastís independentista, cal fer-lo més gran”.