Ripollès

Totes les notícies

Grup d'ERC al Consell Comarcal

ERC reclama un pla estratègic contra la despoblació del Ripollès

El grup comarcal d’ERC al Ripollès s’ha abstingut a l’aprovació del pressupost 2019 per la negativa dels darrers anys, per part de l’equip de govern, de crear una partida específica per pal·liar les situacions de pobresa energètica o de dependència domiciliària, acord amb el Consorci de Benestar Social, o bé reduir la fractura digital del Ripollès. ERC, també ha proposat la redacció d’un pla estratègic comarcal per lluitar contra la despoblació.   “El Ripollès és una de les comarques considerades com a “deprimides” a Catalunya. És a dir, de les que perden més població any a any i tenen una piràmide d’edat invertida. Cal lluitar per revertir aquesta situació i crear una partida destinada a la redacció d’un pla estratègic en el qual s’acordin accions conjuntes a emprendre, pot ser un primer pas”. Ha apuntat el portaveu d’ERC al Consell, Roger Bosch.   “En les dues últimes dècades la comarca del Ripollès ha perdut al voltant de 1.400 habitants, en concret 11 municipis n’han perdut. El municipi que més n’han perdut és  Sant Joan de les Abadesses, amb 464 habitants menys, seguit de Ripoll, amb la pèrdua de 342 habitants, seguit de Ribes de Freser, Camprodon i Campdevànol amb xifres semblants”.   “En aquest sentit el pla estratègic serviria per optar algunes convocatòries de subvencions, com la del Reial Decret 1234/2018 de 5 d´octubre pel que s´estableixen les bases reguladores per la concessió directa de subvencions a entitats locals per el finançament de projectes d´ocupació, autoocupació i emprenedoria col·lectiva , dirigits a afrontar el repte demogràfic en els municipis de menys població, en el marc del Programa Operatiu d´Ocupació Juvenil del Fons Social Europeu  https://boe.es/boe/dias/2018/10/06/pdfs/BOE-A-2018-13595.pdf. La convocatòria va especialment destinada a municipis petits, amb una dotació important de cara a “Incentivar i promoure els projectes que augmentin la ocupació i l’emprenedoria de les persones joves que viuen o vagin a viure a municipis que no formin part d’una gran àrea urbana i que tinguin una població inferior o igual a 5.

Eudald Casas, president de la Secció Local de Ripoll

Eudald Casas, president de la Secció Local d'ERC de Ripoll

Ha estat escollit en l’assemblea celebrada aquest darrer divendres, on també s’han renovat els altres membres de l’Executiva Local. En l’assemblea que va tenir lloc el divendres 19 d’octubre de 2018, Eudald Casas ha estat escollit com a nou president de la secció local d’ERC de Ripoll per unanimitat de tots els militants assistents. Casas, que substitueix Teresa Jordà en el càrrec, ha destacat que “vol intentar ajudar a millorar Ripoll, Catalunya i el món en general, a través d’un clar compromís ideològic amb la lluita per la independència de Catalunya, la lluita contra les diferències socials i les desigualtats i el respecte per la diversitat i la democràcia”. També ha remarcat que “treballarem amb seriositat, esforç i empenta, procurant la participació del màxim de ripollesos a les activitats del partit, especialment en la preparació de les properes eleccions municipals”. La nova executiva, ha quedat configurada de la següent manera: Presidència:                                                 Eudald Casas Secretaria d’Organització:                          Quico Terradelles Secretaria de Finances:                              Aitor Fortuño Secretaria d’Imatge i Comunicació:          Miquel Casas Secretaria de les Dones:                            Teresa Jordà         Secretaria de Política Municipal:               Ramon Orriols                            Els objectius de la nova Executiva Local són fomentar l’orgull de ser ripollesos ajudant a millorar el poble en tots els aspectes, governar a l’Ajuntament de Ripoll i augmentar el nombre de militants i col·laboradors del partit al municipi. Eudald Casas, enginyer industrial, ha estat regidor de serveis territorials de l’Ajuntament de Ripoll (2004-2011) i primer tinent d’alcalde (2007-2011).

ERC exigeix la continuïtat de l’Oficina de l’Agència de l’Habitatge del Ripollès

El dia 24 de setembre l’oficina que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que tenia a Ripoll va tancar per no tornar a obrir. Després de 34 anys al Ripollès va deixar d’oferir els seus serveis als veïns i veïnes de la ciutat i de les comarques del Ripollès i la Cerdanya. Això vol dir que els usuaris s’hauran de desplaçar a la ciutat de Girona, amb el que això suposa en quan a distàncies, temps i molèsties, o fer els tràmits que els siguin possible mitjançant internet. Per aquest motiu, el grup d’ERC al Consell Comarcal del Ripollès ha registrat una moció, per tal que sigui sotmesa a votació a la pròxima sessió plenària, per tal “d’exigir el manteniment de l’oficina descentralitzada de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a Ripoll, proposant l’assumpció per part del Consell Comarcal d’una part de les despeses del seu manteniment i negociant unes noves condicions amb la Generalitat de Catalunya i amb el Consell Comarcal de la Cerdanya”. Considerem que “el manteniment d’aquest tipus de serveis en el consell comarcal dóna sentit, visibilitat i justificació a la institució comarcal, com a ens supramunicipal, atès que és una de les prestacions que es dirigeixen i utilitzen directament les persones, les quals tenen el consell com a punt de referència i en reben una prestació tangible de forma descentralitzada”. I això no és un tema menor, atès que els consells comarcals pateixen precisament de la manca de proximitat amb els ciutadans per a que aquests els entenguin necessaris. També cal tenir en compte els problemes d’habitatge que existeixen a la nostra comarca, on cada vegada tenim una població més envellida i les persones joves tendeixen a marxar a viure a altres comarques. L’assessorament  referent al dret a l’habitatge ha de ser un servei bàsic i de màxim interès per la comarca. Per altra banda, les dades de la prestació del servei de l’oficina, mereixen tenir-se en compte per a donar-li continuïtat i considerem que la situació econòmica del Consell comarcal permet fer front a la despesa o a part de la despesa que suposa mantenir oberta l’oficina, atenent el superàvit de 382.

Imatge de l'actual sala de vetlla de Sant Joan de les Abadesses

ERC celebra que es plantegi un nou tanatori i discrepa que es vulgui privatitzar el servei

Una de les peticions que el grup d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha reiterat al llarg dels últims 8 anys ha sigut la “necessitat de disposar d’una sala de vetlla o tanatori confortable i que estigui adaptat a les necessitats que s’hi duen a terme”. “L’actual sala de vetlla fa anys és provisional i l’aspecte decadent que tenen les sales no és òptima ni digne per acomiadar als éssers estimats, com tampoc és acceptable l’espai on es poden fer les cerimònies de comiat. Ni per espai ni per condicions. La provisionalitat fa massa temps que dura”. El plenari municipal del passat divendres va aprovar, amb els vots favorables de l’equip de govern i del PdeCat i l’abstenció del grup d’ERC, la modificació urbanística inicial del POUM relativa al sector del cementiri, per tal que un operador privat pugui desenvolupar el servei de tanatori al costat del cementiri municipal. “Després de més de 5 anys fent la petició. Celebrem que l’equip de govern comenci a fer passes per traslladar el tanatori de l’actual carrer Manigosta al costat del cementiri, tal i com contempla el pla general”. “Tanmateix, es preveu que la construcció i la gestió del futur tanatori l’efectuï una empresa privada i no trobem oportú que s’hagi de privatitzar aquest servei. El millor model de gestió del tanatori ha de ser públic i/o mitjançant una concessió que permeti regular els preus i la intervenció de diverses operadores, per evitar una major especulació i l'abús del monopoli en un àmbit tant sensible”.

Grup d'ERC al Consell Comarcal del Ripollès

ERC proposa que els joves becats per treballar el Consell Comarcal reforcin els Ajuntaments petits del Ripollès

El ple del Consell Comarcal del Ripollès ha donat compte del decret de sol·licitud de subvenció destinada a incentivar la contractació en pràctiques de joves beneficiaris del programa de garantia juvenil a Catalunya 2018.    Amb aquesta subvenció, el Consell Comarcal del Ripollès preveu contractar temporalment quatre joves, amb titulació superior, per formar-se i desenvolupar la seva tasca laboral als serveis jurídics, econòmics i de joventut de l’ens Ripollès.   Roger Bosch, portaveu del grup d’ERC al Consell, va apuntar que “Veiem amb molts bons ulls la sol·licitud d’aquesta subvenció i poder generar oportunitats laborals per a joves i poder fomentar el seu arrelament a la comarca”.   “És important que els joves puguin tenir oportunitats laborals al Ripollès, una de les comarques considerades com a deprimides de Catalunya, on la piràmide d’edat és fortament invertida”   “Creiem que seria important que els llocs de treball que es plantegen subvencionar es puguin destinar a reforçar els pobles més petits de la comarca, amb menys recursos tècnics i administratius”   Una proposta que va ser ben rebuda per part del vicepresident primer del Consell Comarcal del Ripollès, Eudald Picas.  

ERC de Ripoll aposta per reivindicar els establiments històrics del municipi

El ple de 31 de juliol ha aprovat per unanimitat la moció presentada per Esquerra amb mesures per posar en valor els centenaris i per ajudar a mantenir els establiments emblemàtics oberts. Esquerra Republicana de Ripoll aposta per reivindicar i reconèixer els establiments centenaris o emblemàtics del municipi. Consideren que cal impulsar tota una sèrie de mesures perquè es tracta " d’elements molt importants per al teixit social de la vila i, al mateix temps, per la fesomia urbana”. La moció és el primer pas per al reconeixement d'aquests establiments ; després caldrà que l'ajuntament executi les mesures com dissenyar un pla d’actuació per ajudar a mantenir-los oberts o la creació d’un distintiu que ajudi a identificar-los. Des d’Esquerra Ripoll defensem que “amb els anys els establiments històrics han esdevingut patrimoni de la vila i creiem que hem de destacar-ne la seva autenticitat”. Per tal de dur a terme les accions plantejades, ERC proposa la creació d’un cens d’establiments històrics, oberts fa més de cent anys i emblemàtics oberts fa més de cinquanta anys, i la creació i difusió d’una guia d’aquests comerços. Foto: CorisaMediaGrup

ERC de Sant Joan de les Abadesses proposa que els nous tótems turístics s’adaptin per persones amb discapacitat visual

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va felicitar a l’equip de govern i a les empreses implicades pel disseny final dels nous tótems turístics implantats al municipi al llarg de les últimes setmanes. Així mateix, el portaveu republicà, Sergi Albrich, va proposar que “els nous tótems incorporessin les explicacions turístiques amb llenguatge Braile i/o codi QR sonor per tal de facilitar la comprensió a persones amb discapacitat visual. Es dóna el cas que els nous tótems ja disposen de codi QR però els enllaços corresponents son textuals i no sonors. “Per tant, tant sols caldria modificar els enllaços existents per arxius explicatius sonors”.  “Un cop modernitzada la senyalització turística, l’hem d’adreçar a tots els públics i adaptar-los al màxim a totes les condicions i situacions”, conclou Albrich. En el torn de resposta, l’alcalde Ramon Roqué va comentar que l’equip de govern valoraria la proposta en un futur però de moment no l’havien considerat. El grup d’ERC també va apuntar que un cop col·locats els nous tótems turístics cal retirar els panells turístics antics - que ja tenen més de 15 anys d’arreu del municipi - i especialment cal “ordenar la part frontal del Palau de l’Abadia, on hi ha una gran acumulació de tótems i panells turístics i informatius que desvirtuen el què realment és important, que és l’edifici històric abacial”. Una exigència que el grup d’ERC ja havia manifestat en diverses ocasions i que ara ha tornat a reivindicar. A la mateixa sessió plenària, el grup d’ERC va proposar que dos dels nous noms de carrers, de la Plana del Molí Petit i de la Colònia Llaudet, que es van aprovar al plenari s’anomenéssin,  respectivament, “Patllari del Molí”, en reconeixement a l’últim moliner de l’equipament i a la seva tasca de preservació del funcionament l’activitat molinera, i “Filadores”, en reconeixement a les dones del tèxtil pel seu paper social i històric en el desenvolupament econòmic de la vila.

ERC celebra l'aprovació del pla de promoció turística i reclama lideratge del Consell Comarcal

El passat dimarts, dia 15 de maig, el ple del Consell Comarcal del Ripollès va aprovar per unanimitat el repartiment de costos de la part comuna del Projecte Pla per a la promoció del turisme de natura al Ripollès, l'Experiència dels Pirineus més autèntics. Un acord pres al Consell d'Alcaldes del 20 de març de 2018. El projecte ha de permetre invertir 2,1 milions d'euros al Ripollès i, en global, repercutir positivament en el desenvolupament turístic de la comarca. "Al mes de juny de l'any 2017, vam traslladar al plenari els dubtes que generava a alguns alcaldes de la comarca, l'aportació de cada ens a la part comuna. Alguns consideraven que l'aportació era massa alta per no tenir un retorn directe del pla de promoció. Ara, finalment s'ha acordat una rebaixa a l'aportació comuna i sembla ser que s'ha arribat a un primer acord. Celebrem la injecció d'aquests 2,1 milions d'euros i reclamem que el Consell Comarcal lideri aquest projecte des de l'Agència de Ripollès Desenvolupament i, sobretot, es tingui mà esquerra a l'hora d'arribar acords i sumar sinèrgies entre els 19 municipis del Ripollès i, sobretot, s'acostin les diferències que existeixen als diferents territoris", va apuntar el conseller Sergi Albrich.  Albrich, va mostrar la preocupació del grup comarcal d'ERC davant la pressumpta negativa del Consell Comarcal a l'hora de permetre l'accés, mitjançant la cessió d'un codi específic, de l'Ajuntament de Pardines a les dades de reciclatge de l'Agència Catalana de Residus. "Entenem que deu ser un error involuntari però si aquesta situació s'ha donat, esperem que no torni a passar. Cal esbrinar perquè ha ocorregut". També es va posar sobra la taula la necessitat que el CEINR disposi d'una persona a secretaria. "Fa més d'un mes que l'organisme no té el personal necessari i aquest fet afecta a la seva gestió i a la seva interlocució amb els ajuntaments, els quals insisteixen amb posar ordre en aquesta situació". La consellera i alcaldessa de Queralbs,  Immaculada Constans va informar que les bases de la convocatòria del nou personal estaven a mans del Departament de Territori i Sostenibiltiat i que al més aviat possible es farien públiques.

Francesc Fajula i el Moto Club Abadesses recullen els guardons "Emma de Barcelona"

ERC recorda a l’Albert Julve, membre del Moto Club i regidor d’ERC  El passat dissabte 5 de maig, la secció local d'ERC a Sant Joan de les Abadesses va entregar els guardons "Emma de Barcelona" a en Francesc Fajula, en la categoria individual, i al Moto Club Abadesses, en la categoria de col·lectiu. L'actual president, Joan Moncanut, i diversos membres de l’actual junta, van recollir el premi en representació de l'entitat. En el mateix acte d’entrega, la secció local d’ERC va voler recordar la figura de l’Albert Julve, membre del Moto Club Abadesses i regidor a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses durant els anys 2003-2007. El president d'ERC Sant Joan, Sergi Albrich, va fer l'entrega dels guardons de la 2a edició del certamen davant d'una sala plena de gom a gom, a la qual hi van assistir més de 115 persones. Albrich va apuntar que "Vam impulsar els guardons Emma de Barcelona per tal que els santjoanins i les santjoanines se’ls fessin seus i la bona participació d’aquesta edició ens demostra que anem en la bona direcció” i va afirmar, en referència als dos guardonats, que "ambdós són exemples de treball constant, dedicació i estima constant pel nostre municipi i sobretot són grans ambaixadors de Sant Joan, les seves accions permeten que el nom del nostre municipi sigui present molt més enllà dels límits del nostre territori”.  Albrich va apuntar que “Avui hem volgut recordar la figura del company i amic Albert Julve, qui va ser regidor per ERC al nostre ajuntament i fou membre històric del Moto Club Abadesses. La seva entitat. L’Albert responia a la filosofia d’aquests guardons, des d’una segona fila va treballar pel Moto Club i gràcies a persones com ell el 3DTS són un èxit de participació a dia d’avui i permet que el nostre poble sigui conegut a arreu. L’Albert era una bona persona, sempre tenia una paraula d’escalf, d’ànim i d’optimisme i sempre t’arrencava un somriure. La seva manera de fer era l’essència dels guardons Emma de Barcelona”.