Ripollès

Totes les notícies

Alberg "La Ruta del Ferro"

ERC reclama un increment de la categoria professional del director de l'Alberg de Sant Joan de les Abadesses

El grup d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va proposar diverses accions i propostes al plenar del passat divendres 27 de gener de 2018, les quals es resumeixen a continuació. Increment de la categoria professional del director de l'Alberg de Sant Joan de les Abadesses Després de la dimissió del director i impulsor de l'Alberg de la Ruta del Ferro de Sant Joan de les Abadesses, l'Ajuntament ha tret a concurs públic la plaça per tal de trobar una nova persona idònia que es responsabilitzi, impulsi, incentivi i gestioni les tasques de l'equipament. Tanmateix, la plaça que s'ha ofertat és inferior a la categoria dels directors dels albergs de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT). Per ERC "la categoria ofertada, poc remunerada i poc valorada professionalment pot provocar que poca persones vulguin assumir d'incentivar, impulsar i gestionar l'Alberg de Sant Joan, treballar cap de setmanes i festius i, sobretot, responsabilitzar-se de l'equipament 24 hores al dia. Fet que pot acabar provocant que hi hagi canvis constants a la direcció de l'equipament fins trobar la persona idònea i, per tant, vagi en detriment del funcionament impecable que ha tingut l'alberg durant aquests deu anys, mitjançant la feina ingent de tot l'equip de treballadors. Des d'ERC proposem que s'incrementi la categoria professional i s'equipari a las direccions equivalents dels albergs públics de Catalunya", va apuntar la regidora Elisenda Guillaumes. "L'Ajuntament té marge per incrementar la categoria professional d'alguns dels membres de la seva plantilla. És pot fer en detriment de places laborals no utilitzades o buscant l'aplicació d'incentius. Tenim un alberg de primera on els seus treballadors s'esmercen cada dia per potenciar el turisme al nostre municipi i facilitar l'allotjament dels visitants". Hem de continuar-hi apostant. Conclou el regidor Sergi Albrich. Reticències al format de l'aparcament de la CincFonts Un cop més, al plenari municipal, es va tornar aprovar una nova al·legació a la modificació del POUM 2/2017.

Roger Bosch

ERC demana uns parcs infantils de Ripoll inclusius per tots els infants i lliures de barreres

Roger Bosch, regidor-portaveu del grup municipal d'ERC a Ripoll va defensar la moció proposada pel grup republicà a l'Ajuntament per tal de dur a terme les gestions oportunes per fer accessibles els parcs infantils de Ripoll. La moció, aprovada al plenari del passat 23 de gener, preveu: a) Elaborar un reglament de parcs infantils accessibles, prèvia consulta amb entitats i associacions de persones amb discapacitat, on hi figurin els criteris i les característiques que han de tenir els parcs infantils. b) Adaptar progressivament els parcs infantils del municipi als criteris d’accessibilitat universal i que en el termini d’un any hi hagi, com a mínim, un parc infantil inclusiu a Ripoll. c) Que es faci la reserva pressupostària adient per a desenvolupar les actuacions previstes. MOCIO PER LA MILLORA I LA INCLUSIÓ DELS PARCS INFANTILS A RIPOLL La majoria dels parcs infantils que hi ha instal·lats a diferents punts de la vila estan pensats per mainada de fins a 10 anys i això genera un dèficit entre la mainada de més edat, que veu, que a mesura que va creixent es redueixen els espais de joc pensats per a ells. La situació s’agreuja si parlem d’inclusivitat, són diversos els parcs que encara tenen problemes d’accessibilitat a la diversitat funcional. Hem de lamentar també, que actualment al nostre poble no disposem de cap parc realment inclusiu , del qual pugui gaudir plenament la mainada amb algun tipus de discapacitat. En la Declaració de la Convenció sobre els Drets de l'Infant de 1989 , que fou adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides, es va fer constar que “l’infant ha de gaudir plenament de llocs i recreacions, els quals han d’estar orientats vers els objectius perseguits per l’educació; la societat i les autoritats públiques s’esforçaran en promoure el gaudi d’aquest dret”. Els infants necessiten d’espais de joc on poder compartir el seu temps d’oci. El procés d’inclusió pretén minimitzar les barreres per que tots els nens siguin partícips, sense importar característiques físiques, mentals, socials, contextos culturals…etc.

Edifici actual escola Pirineu

ERC de Campdevànol proposa adaptar l’antic l'edifici de l’escola Pirineu en un alberg

També es proposa crear una comissió per aportar idees. Amb l'escola novament en construcció als terrenys de can Ribalaigua i en espera de la seva utilització, comença a ser hora que Campdevànol decideixi què es farà amb dels dos espais que quedaran buits en les velles  escoles i com s’aprofitaran. ERC aposta per que l'escola de l'estació és reconverteixi en un alberg i espai de casals, opció que permetria donar vida al entorn del poble tot l'any, aportar turisme i crear alguns llocs de treball, aquest centre disposa de la infraestructura adequada tot i que requerirà d'una inversió important per la adequació i el seu ús. No només Esquerra i la resta de grups polítics ha de dir la seva sobre aquests dos espais, ans al contrari, el que es proposa és que es formi una comissió de campdevanolencs que aglutini partits polítics, entitats, comerciants, gent de lleure i món de la cultura, que debatin, aportin idees per evitar que aquests dos espais quedin morts en el temps i deteriorats per la manca d'ús. En el proper plenari municipal Esquerra portarà aquesta proposta per tal que sigui aprovada per la resta de grups. Per això des de Esquerra es proposa que  l'ajuntament  nomeni dita comissió, el seu deure seria aportar diferent idees, exposar-les i ratificar-les  en un futur, en el marc d'una  consulta popular vinculant per la resta de campdevanolencs.     

ERC lamenta la despesa de 9.000€ del Consell Comarcal per una nau de lloguer en desús

Ahir, al ple del Consell Comarcal del Ripollès, el conseller Roger Bosch va tornar a insistir per tal que un cop entri en vigor el nou sistema de recollida de deixalles comarcal, l'equip de govern de l'ens aposti per realitzar i liderar veritables campanyes de sensibilització perquè la taxa de reciclatge comarcal assoleixi el 50% - actualment es recicla un 38% - en un curt període de temps. Al seu torn, Bosch va lamentar que mentre han durat els diversos recursos contenciós-administratiu contra el concurs del nou sistema de recollida - que previsiblement entrarà en vigor al proper mes de juliol - el Consell Comarcal haurà malgastat 9.000€ en el lloguer d'una planta de triatge sense cap ús, que s'haguessin pogut destinar a altres finalitats més necessàries.  Unes consideracions que es van fer en el marc de l'aprovació de l'actualització de la delegació de les competències dels ajuntaments en matèria de residus vers el Consell Comarcal, un cop ja s'ha resolt i tancat l’expedient de contractació, ja hi ha empresa adjudicatària del nou sistema de recollida, després de més d'un any d'intentar posar en marxa, i no es poden presentar més recursos. El conseller comarcal Sergi Albrich, va recordar que al passat mes de juliol el grup d'ERC va proposar que es valorés la possibilitat de realitzar un estudi preventiu, que podria coliderar el Consell Comarcal i l'hospital de Campdevànol, sobre la detecció de possibles afectacions cardíaques que puguin afectar a joves d'entre 13 i 15 anys. Una proposta que l'equip de govern va prometre estudiar i de la qual no se n'havia informat, fins a data d'ahir, al grup d'ERC. El president Joan Manso va reconèixer que no s'havia avançat massa amb aquest tema i va tornar a reiterar la voluntat d'estudiar la proposta i poder donar una resposta en el menor temps possible.

ERC proposa establir una franja de ferm dur integrat a la plaça Clavé per facilitar el pas a persones amb mobilitat reduïda

Una de les reivindicacions, que de forma recurrent, ha efectuat els darrers anys el grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, ha sigut l'eliminació de les barreres arquitectòniques existents als espais públics de la vila. Si bé és veritat que, al llarg dels últims anys, moltes voreres han millorat i han deixat de ser un obstacle pel pas de persones amb mobilitat reduïda, persones amb cadires de rodes o caminadors o per a cotxets de nadons, a data d'avui encara queden moltes voreres per ser transformades com a elements totalment transitables, especialment als barris del Pla del Roser, l'Estació i a la Coromina del Bac. Tanmateix, existeix una gran barrera arquitectònica al centre del municipi que és la Plaça Clavé. Una plaça de grava, la qual és indispensable de travessar si qualsevol ciutadà vol anar d'extrem a extrem del municipi i que presenta dificultats de pas amb persones amb mobilitat reduïda. En aquest sentit, des d'ERC, es torna a reivindicar - el grup republicà ho va proposar pel pressupost 2018 i l'equip de govern no va tenir-ho en consideració - la necessitat de traçar una franja de panots de grava, un paviment ferm integrat a l'entorn que facilitaria el pas de persones amb mobilitat reduïda, cadires de rodes o caminadors o per a cotxets infantils. Una fórmula que fa anys va prendre l'Ajuntament de Ripoll pel Passeig Ragull. Aquesta mateixa actuació, l'ha reivindicat el grup municipal d'ERC a tots els espais de l'entorn de la Colònia Espona. Múltiples passejos recoberts de grava i que són impossibles de transitar per persones amb mobilitat reduïda, per exemple els residents de la Fundació Emma que, al ser transitable podria esdevenir una veritable zona d'esbarjo i passeig per la gent gran.

Roger Torrent: "El dia 22 farem la República i el nostre candidat és Oriol Junqueras"

RC ha tancat la campanya electoral al Ripollès amb un vermut-tertúlia a la cafeteria El Sayol de Ripoll amb la presència d'un pes pesat del partit com és el número dos per Girona i alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, i el regidor local, Roger Bosch. A la xerrada, que coincidia amb l'acte central de la CUP a la comarca, hi han assistit una vintena de persones que han omplert la segona planta de l'establiment. En declaracions a NacióRipollès, el candidat republicà ha contestat les principals incògnites sobre què farà Esquerra a partir del dia 22 si aconsegueix guanyar les eleccions. ''Farem República'', ha afirmat sense matisos. Torrent ha assegurat que escoltaran el clam expressat pels ciutadans de Catalunya en el referèndum d'autodeterminació de l'1-O ''malgrat la pluja de cops de porra de la policia''. Per tant, si són la força més votada, el candidat per Girona ha reiterat que compliran el mandat democràtic ''com ho hem fet sempre''. Torrent ha volgut aclarir que fer la República Catalana no és només una qüestió de retòrica sinó que cal demostrar-ho amb fets. El candidat republicà ha assenyalat que, de moment, al Parlament s'ha viscut una etapa ''més simbòlica i declarativa'' d'aquesta República i ara s'ha d'avançar cap a una etapa ''més executiva'' en què predomini l'acció de govern. En aquest sentit, Esquerra vol construir tots aquells elements que ''basteixin'' els drets socials del nou país per ''evitar que hi hagi famílies que passin fred a l'hivern o que tinguin problemes per arribar a final de mes''. Torrent ha assegurat que tot això ho faran ''sense demanar permís'' al Tribunal Constitucional i al govern espanyol; tot i que ha recordat que sempre han tingut una actitud dialogant per voler negociar i pactar una solució acordada.   Torrent ha assegurat que s'ha de passar de les paraules als fets amb accions de govern que pivotin sobre els drets socials Foto: ERC Ripollès Oriol Junqueras és el candidat d'ERC Sembla una obvietat però en aquesta campanya tan ''excepcional'' cal especificar qui és el cap de llista de cada partit per esvair dubtes.

Núria de Gispert: "Exigirem l'alliberament de tots els presos polítics i que s'anul·lin totes les causes judicials obertes contra els polítics independentistes"

L'expresidenta del Parlament de Catalunya entre els anys 2010 i 2015, Núria de Gispert, ha estat la gran protagonista de l'acte de campanya que ERC ha fet a Ribes de Freser aquest dissabte a la tarda a la sala d'exposicions del Casal Municipal. La membre de Demòcrates de Catalunya -un dels partits integrats a la llista d'Esquerra- ha estat acompanyada per les alcaldesses de Vallfogona de Ripollès, Carme Freixa (candidata del Ripollès per Girona) i Pardines, Núria Pérez, i per la regidora local dels republicans, Maria Perramon. La sala s'ha omplert amb més d'una trentena de persones i només han quedat buides quatre cadires en memòria dels presos polítics que encara estan a la presó: el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els dos Jordis. De Gispert ha estat l'última en intervenir i ha començat parlant de la seva etapa en la política activa. L'expresidenta del Parlament ha explicat que durant molts anys va dedicar-se a negociar amb l'Estat espanyol moltes de les competències de què disposa actualment Catalunya. En aquell moment, De Gispert era militant d'Unió Democràtica de Catalunya -integrada dins de la coalició de Convergència i Unió- i ha assegurat que aleshores rebien un tracte més bo en funció de si eren decisius o no en la governabilitat d'Espanya. ''Al principi t'ho creus perquè vas amb bona fe i vam estar dels anys 80 fins als 2000 amb el peix al cove'', ha reconegut. L'expresidenta del Parlament ha volgut recordar que, tot i el gir de 360 graus que ha fet darrerament, UDC -ara s'ha transformat en Units per Avançar- era un partit independentista i ha citat una frase que va pronunciar un dels seus membres més il·lustres, Manuel Carrasco i Formiguera, que va ser afusellat a mans del règim franquista. ''La independència no es demana, sinó que es pren'', ha parafrasejat literalment. Per aquest motiu, De Gispert s'ha posat les mans al cap en veure el canvi profund que ha patit UDC en els darrers anys desencadenat per les consultes populars d'independència i el 9-N.

Teresa Jordà: "Espanya és un estat repressiu i franquista"

Una quarantena de persones han omplert, aquest divendres a la tarda, la sala auditori Jaume Nunó del centre cívic el Palmàs de Sant Joan de les Abadesses per assistir a un nou acte de campanya d'ERC a la comarca. En aquesta ocasió, el principal reclam mediàtic ha estat la presència de la diputada al Congrés a Madrid i exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, que ha estat acompanyada per Carme Freixa -candidata número 11 per Girona i alcaldessa de Vallfogona de Ripollès-. A més, com no podia ser d'una altra manera perquè exercien d'amfitrions, a l'acte també hi han participat dos dels tres regidors republicans del consistori santjoaní: Sergi Albrich i Elisenda Guillaumes. El primer és el número 19 de la llista d'ERC a les comarques gironines i, la segona, ostenta el càrrec de directora territorial del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. La diputada al Congrés ha fugit dels convencionalismes establerts i, en comptes de fer la seva intervenció asseguda com la resta dels ponents, ha preferit aixecar-se per estar més a prop del públic i agrair-los que haguessin vingut tot i l'intens fred que feia a Sant Joan. ''Quan fem la Constitució de la República, hauríem de mirar que fos anticonstitucional fer campanyes al mes de desembre perquè fa molt fred'', ha bromejat la republicana tot al·ludint a la principal arma de l'Estat espanyol -el Tribunal Constitucional- per suspendre lleis del Parlament.   Una quarantena de persones han assistit a l'acte celebrat al centre cívic el Palmàs Foto: Isaac Muntadas Eleccions ''il·legals'' imposades per un estat ''franquista'' Sobre les eleccions del proper 21-D, Teresa Jordà les ha qualificat ''d'il·legítimes i il·legals''. De fet, la republicana ha anat més enllà i les ha titllat ''d'extremadament tramposes''. Jordà s'ha queixat de què dos dels set partits amb representació parlamentària que concorren a les eleccions no parteixen en igualtat de condicions respecte els seus contrincants, ja que els candidats d'ERC i Junts per Catalunya (PDeCAT) -Oriol Junqueras i Carles Puigdemont- no poden fer campanya electoral en condicions ''normals''.

Els electes del Ripollès expliquen perquè volen construir i consolidar la República Catalana a les xarxes socials

Els ajuntaments i el món municipal són una peça clau per la República Catalana. No hauríem arribat tan lluny sense uns municipis compromesos i, per aquest fet, la federació comarcal d'ERC al Ripollès iniciarà demà la campanya "Construirem la República Catalana per...". Una campanya que tindrà lloc a les xarxes socials i estarà protagonitzada pels alcaldes, alcaldesses i regidors i regidores republicans de la comarca, els quals durant els 15 de campanya electoral explicaran la necessitat de fer créixer i consolidar la República Catalana proclamada el passat 27 d'octubre i, sobretot, per exigir la llibertat dels presos polítics. Els ajuntaments han participat, i sovint han estat al capdavant, dels grans canvis polítics i socials del nostre país. Al 1931, al 1977, amb la defensa de l’estat del benestar o amb l’impuls de polítiques essencialment republicanes. També els darrers mesos i anys, els alcaldes i alcaldesses han estat sempre al servei de la gent tant per fer front a la crisi econòmica com per empènyer tant com fos possible cap a la República, especialment l’1O. Són probablement una de les peces imprescindibles d’aquest camí de construcció republicana.  Per això, han estat en el punt de mirar de l’Estat. Han patit la persecució d’aquest règim demofòbic a través de la Fiscalia, amb més de 700 alcaldes i alcaldesses cridats a declarar per haver signat un decret de suport al referèndum, o per les diverses mocions aprovades als consistoris referents al procés cap a la independència. Han estat intimidats amb amenaces als secretaris i interventors municipals a través de cartes que exigien que no col·laboressin amb la democràcia l’1O. I han patit els efectes també del 155 com tota la societat catalana que veu aturats molts dels projectes que el Govern de la Generalitat havia d’implementar.  Malgrat tot, el compromís del municipalisme amb la República i sobretot amb els ciutadans d’aquest país no s’ha vist alterat ni un instant.