Ripollès

Totes les notícies

ERC exigeix la continuïtat de l’Oficina de l’Agència de l’Habitatge del Ripollès

El dia 24 de setembre l’oficina que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que tenia a Ripoll va tancar per no tornar a obrir. Després de 34 anys al Ripollès va deixar d’oferir els seus serveis als veïns i veïnes de la ciutat i de les comarques del Ripollès i la Cerdanya. Això vol dir que els usuaris s’hauran de desplaçar a la ciutat de Girona, amb el que això suposa en quan a distàncies, temps i molèsties, o fer els tràmits que els siguin possible mitjançant internet. Per aquest motiu, el grup d’ERC al Consell Comarcal del Ripollès ha registrat una moció, per tal que sigui sotmesa a votació a la pròxima sessió plenària, per tal “d’exigir el manteniment de l’oficina descentralitzada de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a Ripoll, proposant l’assumpció per part del Consell Comarcal d’una part de les despeses del seu manteniment i negociant unes noves condicions amb la Generalitat de Catalunya i amb el Consell Comarcal de la Cerdanya”. Considerem que “el manteniment d’aquest tipus de serveis en el consell comarcal dóna sentit, visibilitat i justificació a la institució comarcal, com a ens supramunicipal, atès que és una de les prestacions que es dirigeixen i utilitzen directament les persones, les quals tenen el consell com a punt de referència i en reben una prestació tangible de forma descentralitzada”. I això no és un tema menor, atès que els consells comarcals pateixen precisament de la manca de proximitat amb els ciutadans per a que aquests els entenguin necessaris. També cal tenir en compte els problemes d’habitatge que existeixen a la nostra comarca, on cada vegada tenim una població més envellida i les persones joves tendeixen a marxar a viure a altres comarques. L’assessorament  referent al dret a l’habitatge ha de ser un servei bàsic i de màxim interès per la comarca. Per altra banda, les dades de la prestació del servei de l’oficina, mereixen tenir-se en compte per a donar-li continuïtat i considerem que la situació econòmica del Consell comarcal permet fer front a la despesa o a part de la despesa que suposa mantenir oberta l’oficina, atenent el superàvit de 382.

Imatge de l'actual sala de vetlla de Sant Joan de les Abadesses

ERC celebra que es plantegi un nou tanatori i discrepa que es vulgui privatitzar el servei

Una de les peticions que el grup d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha reiterat al llarg dels últims 8 anys ha sigut la “necessitat de disposar d’una sala de vetlla o tanatori confortable i que estigui adaptat a les necessitats que s’hi duen a terme”. “L’actual sala de vetlla fa anys és provisional i l’aspecte decadent que tenen les sales no és òptima ni digne per acomiadar als éssers estimats, com tampoc és acceptable l’espai on es poden fer les cerimònies de comiat. Ni per espai ni per condicions. La provisionalitat fa massa temps que dura”. El plenari municipal del passat divendres va aprovar, amb els vots favorables de l’equip de govern i del PdeCat i l’abstenció del grup d’ERC, la modificació urbanística inicial del POUM relativa al sector del cementiri, per tal que un operador privat pugui desenvolupar el servei de tanatori al costat del cementiri municipal. “Després de més de 5 anys fent la petició. Celebrem que l’equip de govern comenci a fer passes per traslladar el tanatori de l’actual carrer Manigosta al costat del cementiri, tal i com contempla el pla general”. “Tanmateix, es preveu que la construcció i la gestió del futur tanatori l’efectuï una empresa privada i no trobem oportú que s’hagi de privatitzar aquest servei. El millor model de gestió del tanatori ha de ser públic i/o mitjançant una concessió que permeti regular els preus i la intervenció de diverses operadores, per evitar una major especulació i l'abús del monopoli en un àmbit tant sensible”.

Grup d'ERC al Consell Comarcal del Ripollès

ERC proposa que els joves becats per treballar el Consell Comarcal reforcin els Ajuntaments petits del Ripollès

El ple del Consell Comarcal del Ripollès ha donat compte del decret de sol·licitud de subvenció destinada a incentivar la contractació en pràctiques de joves beneficiaris del programa de garantia juvenil a Catalunya 2018.    Amb aquesta subvenció, el Consell Comarcal del Ripollès preveu contractar temporalment quatre joves, amb titulació superior, per formar-se i desenvolupar la seva tasca laboral als serveis jurídics, econòmics i de joventut de l’ens Ripollès.   Roger Bosch, portaveu del grup d’ERC al Consell, va apuntar que “Veiem amb molts bons ulls la sol·licitud d’aquesta subvenció i poder generar oportunitats laborals per a joves i poder fomentar el seu arrelament a la comarca”.   “És important que els joves puguin tenir oportunitats laborals al Ripollès, una de les comarques considerades com a deprimides de Catalunya, on la piràmide d’edat és fortament invertida”   “Creiem que seria important que els llocs de treball que es plantegen subvencionar es puguin destinar a reforçar els pobles més petits de la comarca, amb menys recursos tècnics i administratius”   Una proposta que va ser ben rebuda per part del vicepresident primer del Consell Comarcal del Ripollès, Eudald Picas.  

ERC de Ripoll aposta per reivindicar els establiments històrics del municipi

El ple de 31 de juliol ha aprovat per unanimitat la moció presentada per Esquerra amb mesures per posar en valor els centenaris i per ajudar a mantenir els establiments emblemàtics oberts. Esquerra Republicana de Ripoll aposta per reivindicar i reconèixer els establiments centenaris o emblemàtics del municipi. Consideren que cal impulsar tota una sèrie de mesures perquè es tracta " d’elements molt importants per al teixit social de la vila i, al mateix temps, per la fesomia urbana”. La moció és el primer pas per al reconeixement d'aquests establiments ; després caldrà que l'ajuntament executi les mesures com dissenyar un pla d’actuació per ajudar a mantenir-los oberts o la creació d’un distintiu que ajudi a identificar-los. Des d’Esquerra Ripoll defensem que “amb els anys els establiments històrics han esdevingut patrimoni de la vila i creiem que hem de destacar-ne la seva autenticitat”. Per tal de dur a terme les accions plantejades, ERC proposa la creació d’un cens d’establiments històrics, oberts fa més de cent anys i emblemàtics oberts fa més de cinquanta anys, i la creació i difusió d’una guia d’aquests comerços. Foto: CorisaMediaGrup

ERC de Sant Joan de les Abadesses proposa que els nous tótems turístics s’adaptin per persones amb discapacitat visual

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va felicitar a l’equip de govern i a les empreses implicades pel disseny final dels nous tótems turístics implantats al municipi al llarg de les últimes setmanes. Així mateix, el portaveu republicà, Sergi Albrich, va proposar que “els nous tótems incorporessin les explicacions turístiques amb llenguatge Braile i/o codi QR sonor per tal de facilitar la comprensió a persones amb discapacitat visual. Es dóna el cas que els nous tótems ja disposen de codi QR però els enllaços corresponents son textuals i no sonors. “Per tant, tant sols caldria modificar els enllaços existents per arxius explicatius sonors”.  “Un cop modernitzada la senyalització turística, l’hem d’adreçar a tots els públics i adaptar-los al màxim a totes les condicions i situacions”, conclou Albrich. En el torn de resposta, l’alcalde Ramon Roqué va comentar que l’equip de govern valoraria la proposta en un futur però de moment no l’havien considerat. El grup d’ERC també va apuntar que un cop col·locats els nous tótems turístics cal retirar els panells turístics antics - que ja tenen més de 15 anys d’arreu del municipi - i especialment cal “ordenar la part frontal del Palau de l’Abadia, on hi ha una gran acumulació de tótems i panells turístics i informatius que desvirtuen el què realment és important, que és l’edifici històric abacial”. Una exigència que el grup d’ERC ja havia manifestat en diverses ocasions i que ara ha tornat a reivindicar. A la mateixa sessió plenària, el grup d’ERC va proposar que dos dels nous noms de carrers, de la Plana del Molí Petit i de la Colònia Llaudet, que es van aprovar al plenari s’anomenéssin,  respectivament, “Patllari del Molí”, en reconeixement a l’últim moliner de l’equipament i a la seva tasca de preservació del funcionament l’activitat molinera, i “Filadores”, en reconeixement a les dones del tèxtil pel seu paper social i històric en el desenvolupament econòmic de la vila.

ERC celebra l'aprovació del pla de promoció turística i reclama lideratge del Consell Comarcal

El passat dimarts, dia 15 de maig, el ple del Consell Comarcal del Ripollès va aprovar per unanimitat el repartiment de costos de la part comuna del Projecte Pla per a la promoció del turisme de natura al Ripollès, l'Experiència dels Pirineus més autèntics. Un acord pres al Consell d'Alcaldes del 20 de març de 2018. El projecte ha de permetre invertir 2,1 milions d'euros al Ripollès i, en global, repercutir positivament en el desenvolupament turístic de la comarca. "Al mes de juny de l'any 2017, vam traslladar al plenari els dubtes que generava a alguns alcaldes de la comarca, l'aportació de cada ens a la part comuna. Alguns consideraven que l'aportació era massa alta per no tenir un retorn directe del pla de promoció. Ara, finalment s'ha acordat una rebaixa a l'aportació comuna i sembla ser que s'ha arribat a un primer acord. Celebrem la injecció d'aquests 2,1 milions d'euros i reclamem que el Consell Comarcal lideri aquest projecte des de l'Agència de Ripollès Desenvolupament i, sobretot, es tingui mà esquerra a l'hora d'arribar acords i sumar sinèrgies entre els 19 municipis del Ripollès i, sobretot, s'acostin les diferències que existeixen als diferents territoris", va apuntar el conseller Sergi Albrich.  Albrich, va mostrar la preocupació del grup comarcal d'ERC davant la pressumpta negativa del Consell Comarcal a l'hora de permetre l'accés, mitjançant la cessió d'un codi específic, de l'Ajuntament de Pardines a les dades de reciclatge de l'Agència Catalana de Residus. "Entenem que deu ser un error involuntari però si aquesta situació s'ha donat, esperem que no torni a passar. Cal esbrinar perquè ha ocorregut". També es va posar sobra la taula la necessitat que el CEINR disposi d'una persona a secretaria. "Fa més d'un mes que l'organisme no té el personal necessari i aquest fet afecta a la seva gestió i a la seva interlocució amb els ajuntaments, els quals insisteixen amb posar ordre en aquesta situació". La consellera i alcaldessa de Queralbs,  Immaculada Constans va informar que les bases de la convocatòria del nou personal estaven a mans del Departament de Territori i Sostenibiltiat i que al més aviat possible es farien públiques.

Francesc Fajula i el Moto Club Abadesses recullen els guardons "Emma de Barcelona"

ERC recorda a l’Albert Julve, membre del Moto Club i regidor d’ERC  El passat dissabte 5 de maig, la secció local d'ERC a Sant Joan de les Abadesses va entregar els guardons "Emma de Barcelona" a en Francesc Fajula, en la categoria individual, i al Moto Club Abadesses, en la categoria de col·lectiu. L'actual president, Joan Moncanut, i diversos membres de l’actual junta, van recollir el premi en representació de l'entitat. En el mateix acte d’entrega, la secció local d’ERC va voler recordar la figura de l’Albert Julve, membre del Moto Club Abadesses i regidor a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses durant els anys 2003-2007. El president d'ERC Sant Joan, Sergi Albrich, va fer l'entrega dels guardons de la 2a edició del certamen davant d'una sala plena de gom a gom, a la qual hi van assistir més de 115 persones. Albrich va apuntar que "Vam impulsar els guardons Emma de Barcelona per tal que els santjoanins i les santjoanines se’ls fessin seus i la bona participació d’aquesta edició ens demostra que anem en la bona direcció” i va afirmar, en referència als dos guardonats, que "ambdós són exemples de treball constant, dedicació i estima constant pel nostre municipi i sobretot són grans ambaixadors de Sant Joan, les seves accions permeten que el nom del nostre municipi sigui present molt més enllà dels límits del nostre territori”.  Albrich va apuntar que “Avui hem volgut recordar la figura del company i amic Albert Julve, qui va ser regidor per ERC al nostre ajuntament i fou membre històric del Moto Club Abadesses. La seva entitat. L’Albert responia a la filosofia d’aquests guardons, des d’una segona fila va treballar pel Moto Club i gràcies a persones com ell el 3DTS són un èxit de participació a dia d’avui i permet que el nostre poble sigui conegut a arreu. L’Albert era una bona persona, sempre tenia una paraula d’escalf, d’ànim i d’optimisme i sempre t’arrencava un somriure. La seva manera de fer era l’essència dels guardons Emma de Barcelona”.

Ripoll

El ple de Ripoll aprova la moció d'ERC per millorar l'accessibilitat a la carretera d'Olot

El plenari de l'Ajuntament de Ripoll, celebrat el dia 27 de març, va aprovar la moció del grup municipal d'ERC per tal de millorar la mobilitat a la carretera d'Olot. El plenari va acordar estudiar, en el termini de 6 mesos, quines possibles solucions tècniques existeixen per trobar una solució al desnivell per escales que existeix en aquesta zona de Ripoll. Unes millores que podrien correspondre a la implantació d'un ascensor, una rampa amb ziga-zaga o bé una altra solució que es consideri més adient. MOCIÓ PER MILLORAR LA MOBILITAT A LA CTRA. D’OLOT La Ctra. d’Olot comença al primer pas a nivell del desaparegut tren de St. Joan de les Abadesses, convertit ara en una via urbana. El desnivell d’aquesta via és pronunciat i s’enfila cap al barri de Vistalegre i Vallfogona del Ripollès. Just sota hi ha el Carrer Indústria, un carrer que comença a St. Miquel de la Roqueta i travessa la carretera d’Olot. Les seves cantonades coincideixen amb els carrers de St. Bartomeu, Ter, Josep Ma Fuster, Tarragona, Passatge Dr. Curto, carrer Girona, carrer del Pla de Ginabret i Vallfogona respectivament. La connexió de la carretera d’Olot amb tots aquests carrers es salva amb escales en la majoria de trams. Al llarg dels anys la urbanització de la carretera s’ha anat fent evident i a dia d’avui, són moltes les persones que hi viuen, malgrat que al llarg de tota la carretera no hi ha pràcticament cap servei, la majoria d’ells estan ubicats, per proximitat, al carrer Indústria i al carrer Progrés. Per salvar el desnivell hi ha dues opcions, les escales, ubicades en els diferents trams, o donar la volta pel carrer Girona, que desemboca al carrer Progrés, o bé la punta de la mateixa carretera d’Olot. Una de les queixes del veïns d’aquest barri, pel què fa a la mobilitat, és el fet d’anar a peu i carregat amb la compra i/o amb cotxets . Aquestes són les raons per les quals el grup municipal d’ERC a Ripoll insta a l’equip de govern a prendre els següents:        ACORDS Estudiar, en el termini de 6 mesos, quines possibles solucions tècniques hi ha per salvar les escales, ja sigui a través d’una rampa amb ziga-zaga, d’un petit ascensor o qualsevol altre solució.

El diari El 9 nou entrevista al regidor Sergi Albrich

Entrevista del dia 26 de març de 2018. Jordi Remolins (El 9 nou) entrevista a en Sergi Albrich (regidor i portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses). -Lluitar contra Ramon Roqué per l'alcaldia de Sant Joan és com fer-ho contra molins de vent? Després d’onze anys de majoria absoluta al capdavant de l’Ajuntament tota institució necessita noves idees, nous objectius i noves maneres de fer. Després de més d’una dècada amb les mateixes persones al capdavant, el projecte es va esgotant.    -Vostè té previst tornar a ser alcaldable l'any vinent? El meu compromís i la meva il·lusió per treballar per Sant Joan no ha canviat i estic satisfet de la feina que hem fet com a grup, amb l’Elisenda Guillaumes i la Lluïsa Pérez, durant aquest darrers tres anys. Als propers mesos valoraré la decisió de tornar-me a postular com a alcaldable. Una decisió que acabaran prenent els militants, simpatitzants i l’entorn d’ERC a Sant Joan. -Tractant-se de dos partits d'esquerres és normal que puguin subscriure la majoria de polítiques de l'equip de govern... Els tres grups municipals coincidim en molts àmbits. De fet, nosaltres hem votat a favor del 80% de les propostes plantejades per l’equip de govern. Però discrepem en àmbits fonamentals com el desenvolupament urbanístic o la forma amb què s’apliquen les polítiques socials. Per nosaltres haurien de ser una prioritat i no conformar-se amb delegar-les al Consorci de Benestar Social o establir-les en funció de possibles subvencions obtingudes. -A més Roqué recolza últimament totes les iniciatives sobiranistes i independentistes que es fan al municipi... Estem molt contents de l’evolució de l’equip de govern en aquest àmbit. Sembla que està plenament compromès amb la independència del país i només fent pinya ho aconseguirem. Ens va costar molt arribar a penjar l’Estelada de forma permanent al balcó de l’Ajuntament i algun desencís hem passat com quan, per exemple, l’equip de govern va fer-la retirar quan la Cònsul delegada mexicana ho va proposar.