Ripollès

Totes les notícies

ERC de Ripoll aposta per reivindicar els establiments històrics del municipi

El ple de 31 de juliol ha aprovat per unanimitat la moció presentada per Esquerra amb mesures per posar en valor els centenaris i per ajudar a mantenir els establiments emblemàtics oberts. Esquerra Republicana de Ripoll aposta per reivindicar i reconèixer els establiments centenaris o emblemàtics del municipi. Consideren que cal impulsar tota una sèrie de mesures perquè es tracta " d’elements molt importants per al teixit social de la vila i, al mateix temps, per la fesomia urbana”. La moció és el primer pas per al reconeixement d'aquests establiments ; després caldrà que l'ajuntament executi les mesures com dissenyar un pla d’actuació per ajudar a mantenir-los oberts o la creació d’un distintiu que ajudi a identificar-los. Des d’Esquerra Ripoll defensem que “amb els anys els establiments històrics han esdevingut patrimoni de la vila i creiem que hem de destacar-ne la seva autenticitat”. Per tal de dur a terme les accions plantejades, ERC proposa la creació d’un cens d’establiments històrics, oberts fa més de cent anys i emblemàtics oberts fa més de cinquanta anys, i la creació i difusió d’una guia d’aquests comerços. Foto: CorisaMediaGrup

ERC de Sant Joan de les Abadesses proposa que els nous tótems turístics s’adaptin per persones amb discapacitat visual

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va felicitar a l’equip de govern i a les empreses implicades pel disseny final dels nous tótems turístics implantats al municipi al llarg de les últimes setmanes. Així mateix, el portaveu republicà, Sergi Albrich, va proposar que “els nous tótems incorporessin les explicacions turístiques amb llenguatge Braile i/o codi QR sonor per tal de facilitar la comprensió a persones amb discapacitat visual. Es dóna el cas que els nous tótems ja disposen de codi QR però els enllaços corresponents son textuals i no sonors. “Per tant, tant sols caldria modificar els enllaços existents per arxius explicatius sonors”.  “Un cop modernitzada la senyalització turística, l’hem d’adreçar a tots els públics i adaptar-los al màxim a totes les condicions i situacions”, conclou Albrich. En el torn de resposta, l’alcalde Ramon Roqué va comentar que l’equip de govern valoraria la proposta en un futur però de moment no l’havien considerat. El grup d’ERC també va apuntar que un cop col·locats els nous tótems turístics cal retirar els panells turístics antics - que ja tenen més de 15 anys d’arreu del municipi - i especialment cal “ordenar la part frontal del Palau de l’Abadia, on hi ha una gran acumulació de tótems i panells turístics i informatius que desvirtuen el què realment és important, que és l’edifici històric abacial”. Una exigència que el grup d’ERC ja havia manifestat en diverses ocasions i que ara ha tornat a reivindicar. A la mateixa sessió plenària, el grup d’ERC va proposar que dos dels nous noms de carrers, de la Plana del Molí Petit i de la Colònia Llaudet, que es van aprovar al plenari s’anomenéssin,  respectivament, “Patllari del Molí”, en reconeixement a l’últim moliner de l’equipament i a la seva tasca de preservació del funcionament l’activitat molinera, i “Filadores”, en reconeixement a les dones del tèxtil pel seu paper social i històric en el desenvolupament econòmic de la vila.

ERC celebra l'aprovació del pla de promoció turística i reclama lideratge del Consell Comarcal

El passat dimarts, dia 15 de maig, el ple del Consell Comarcal del Ripollès va aprovar per unanimitat el repartiment de costos de la part comuna del Projecte Pla per a la promoció del turisme de natura al Ripollès, l'Experiència dels Pirineus més autèntics. Un acord pres al Consell d'Alcaldes del 20 de març de 2018. El projecte ha de permetre invertir 2,1 milions d'euros al Ripollès i, en global, repercutir positivament en el desenvolupament turístic de la comarca. "Al mes de juny de l'any 2017, vam traslladar al plenari els dubtes que generava a alguns alcaldes de la comarca, l'aportació de cada ens a la part comuna. Alguns consideraven que l'aportació era massa alta per no tenir un retorn directe del pla de promoció. Ara, finalment s'ha acordat una rebaixa a l'aportació comuna i sembla ser que s'ha arribat a un primer acord. Celebrem la injecció d'aquests 2,1 milions d'euros i reclamem que el Consell Comarcal lideri aquest projecte des de l'Agència de Ripollès Desenvolupament i, sobretot, es tingui mà esquerra a l'hora d'arribar acords i sumar sinèrgies entre els 19 municipis del Ripollès i, sobretot, s'acostin les diferències que existeixen als diferents territoris", va apuntar el conseller Sergi Albrich.  Albrich, va mostrar la preocupació del grup comarcal d'ERC davant la pressumpta negativa del Consell Comarcal a l'hora de permetre l'accés, mitjançant la cessió d'un codi específic, de l'Ajuntament de Pardines a les dades de reciclatge de l'Agència Catalana de Residus. "Entenem que deu ser un error involuntari però si aquesta situació s'ha donat, esperem que no torni a passar. Cal esbrinar perquè ha ocorregut". També es va posar sobra la taula la necessitat que el CEINR disposi d'una persona a secretaria. "Fa més d'un mes que l'organisme no té el personal necessari i aquest fet afecta a la seva gestió i a la seva interlocució amb els ajuntaments, els quals insisteixen amb posar ordre en aquesta situació". La consellera i alcaldessa de Queralbs,  Immaculada Constans va informar que les bases de la convocatòria del nou personal estaven a mans del Departament de Territori i Sostenibiltiat i que al més aviat possible es farien públiques.

Francesc Fajula i el Moto Club Abadesses recullen els guardons "Emma de Barcelona"

ERC recorda a l’Albert Julve, membre del Moto Club i regidor d’ERC  El passat dissabte 5 de maig, la secció local d'ERC a Sant Joan de les Abadesses va entregar els guardons "Emma de Barcelona" a en Francesc Fajula, en la categoria individual, i al Moto Club Abadesses, en la categoria de col·lectiu. L'actual president, Joan Moncanut, i diversos membres de l’actual junta, van recollir el premi en representació de l'entitat. En el mateix acte d’entrega, la secció local d’ERC va voler recordar la figura de l’Albert Julve, membre del Moto Club Abadesses i regidor a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses durant els anys 2003-2007. El president d'ERC Sant Joan, Sergi Albrich, va fer l'entrega dels guardons de la 2a edició del certamen davant d'una sala plena de gom a gom, a la qual hi van assistir més de 115 persones. Albrich va apuntar que "Vam impulsar els guardons Emma de Barcelona per tal que els santjoanins i les santjoanines se’ls fessin seus i la bona participació d’aquesta edició ens demostra que anem en la bona direcció” i va afirmar, en referència als dos guardonats, que "ambdós són exemples de treball constant, dedicació i estima constant pel nostre municipi i sobretot són grans ambaixadors de Sant Joan, les seves accions permeten que el nom del nostre municipi sigui present molt més enllà dels límits del nostre territori”.  Albrich va apuntar que “Avui hem volgut recordar la figura del company i amic Albert Julve, qui va ser regidor per ERC al nostre ajuntament i fou membre històric del Moto Club Abadesses. La seva entitat. L’Albert responia a la filosofia d’aquests guardons, des d’una segona fila va treballar pel Moto Club i gràcies a persones com ell el 3DTS són un èxit de participació a dia d’avui i permet que el nostre poble sigui conegut a arreu. L’Albert era una bona persona, sempre tenia una paraula d’escalf, d’ànim i d’optimisme i sempre t’arrencava un somriure. La seva manera de fer era l’essència dels guardons Emma de Barcelona”.

Ripoll

El ple de Ripoll aprova la moció d'ERC per millorar l'accessibilitat a la carretera d'Olot

El plenari de l'Ajuntament de Ripoll, celebrat el dia 27 de març, va aprovar la moció del grup municipal d'ERC per tal de millorar la mobilitat a la carretera d'Olot. El plenari va acordar estudiar, en el termini de 6 mesos, quines possibles solucions tècniques existeixen per trobar una solució al desnivell per escales que existeix en aquesta zona de Ripoll. Unes millores que podrien correspondre a la implantació d'un ascensor, una rampa amb ziga-zaga o bé una altra solució que es consideri més adient. MOCIÓ PER MILLORAR LA MOBILITAT A LA CTRA. D’OLOT La Ctra. d’Olot comença al primer pas a nivell del desaparegut tren de St. Joan de les Abadesses, convertit ara en una via urbana. El desnivell d’aquesta via és pronunciat i s’enfila cap al barri de Vistalegre i Vallfogona del Ripollès. Just sota hi ha el Carrer Indústria, un carrer que comença a St. Miquel de la Roqueta i travessa la carretera d’Olot. Les seves cantonades coincideixen amb els carrers de St. Bartomeu, Ter, Josep Ma Fuster, Tarragona, Passatge Dr. Curto, carrer Girona, carrer del Pla de Ginabret i Vallfogona respectivament. La connexió de la carretera d’Olot amb tots aquests carrers es salva amb escales en la majoria de trams. Al llarg dels anys la urbanització de la carretera s’ha anat fent evident i a dia d’avui, són moltes les persones que hi viuen, malgrat que al llarg de tota la carretera no hi ha pràcticament cap servei, la majoria d’ells estan ubicats, per proximitat, al carrer Indústria i al carrer Progrés. Per salvar el desnivell hi ha dues opcions, les escales, ubicades en els diferents trams, o donar la volta pel carrer Girona, que desemboca al carrer Progrés, o bé la punta de la mateixa carretera d’Olot. Una de les queixes del veïns d’aquest barri, pel què fa a la mobilitat, és el fet d’anar a peu i carregat amb la compra i/o amb cotxets . Aquestes són les raons per les quals el grup municipal d’ERC a Ripoll insta a l’equip de govern a prendre els següents:        ACORDS Estudiar, en el termini de 6 mesos, quines possibles solucions tècniques hi ha per salvar les escales, ja sigui a través d’una rampa amb ziga-zaga, d’un petit ascensor o qualsevol altre solució.

El diari El 9 nou entrevista al regidor Sergi Albrich

Entrevista del dia 26 de març de 2018. Jordi Remolins (El 9 nou) entrevista a en Sergi Albrich (regidor i portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses). -Lluitar contra Ramon Roqué per l'alcaldia de Sant Joan és com fer-ho contra molins de vent? Després d’onze anys de majoria absoluta al capdavant de l’Ajuntament tota institució necessita noves idees, nous objectius i noves maneres de fer. Després de més d’una dècada amb les mateixes persones al capdavant, el projecte es va esgotant.    -Vostè té previst tornar a ser alcaldable l'any vinent? El meu compromís i la meva il·lusió per treballar per Sant Joan no ha canviat i estic satisfet de la feina que hem fet com a grup, amb l’Elisenda Guillaumes i la Lluïsa Pérez, durant aquest darrers tres anys. Als propers mesos valoraré la decisió de tornar-me a postular com a alcaldable. Una decisió que acabaran prenent els militants, simpatitzants i l’entorn d’ERC a Sant Joan. -Tractant-se de dos partits d'esquerres és normal que puguin subscriure la majoria de polítiques de l'equip de govern... Els tres grups municipals coincidim en molts àmbits. De fet, nosaltres hem votat a favor del 80% de les propostes plantejades per l’equip de govern. Però discrepem en àmbits fonamentals com el desenvolupament urbanístic o la forma amb què s’apliquen les polítiques socials. Per nosaltres haurien de ser una prioritat i no conformar-se amb delegar-les al Consorci de Benestar Social o establir-les en funció de possibles subvencions obtingudes. -A més Roqué recolza últimament totes les iniciatives sobiranistes i independentistes que es fan al municipi... Estem molt contents de l’evolució de l’equip de govern en aquest àmbit. Sembla que està plenament compromès amb la independència del país i només fent pinya ho aconseguirem. Ens va costar molt arribar a penjar l’Estelada de forma permanent al balcó de l’Ajuntament i algun desencís hem passat com quan, per exemple, l’equip de govern va fer-la retirar quan la Cònsul delegada mexicana ho va proposar.

ERC aconsegueix ampliar la partida econòmica de fibra òptica pública al Ripollès per l’any 2018

Manso desestima contribuir econòmicament a la millora de les torres de telecomunicacions de la comarca El grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal del Ripollès s’ha abstingut a la proposta del grup comarcal convergent per destinar 260.000€ a diverses inversions, pel fet de no compartir la prioritat de destinar els 100.000€ a millorar les dependències de la planta baixa de l’ens comarcal i els 20.000€ per implantar la retransmissió dels plens per Internet. “Considerem que la voluntat d’arranjar la planta baixa del Consell Comarcal, si bé representarà una millorar pels usuaris i els ciutadans de la comarca, ara per ara no és una prioritat quan a nivell comarcal existeixen veritables problemàtiques que cal mitigar. Actualment municipis com Pardines o les Llosses, així com la majoria dels municipis petits de la comarca del Ripollès, tenen veritables dificultats en allò referent a la xarxa de telecomunicacions. Són municipis petits que no poden fer front a les inversions que representa la implantació de la xarxa de fibra òptica i una part d’aquests 100.000 euros creiem que estaria molt més ben invertida en aquesta direcció”. Apunta el conseller Roger Bosch. “És veritat que una de les inversions que es preveu fer front amb el romanent de tresoreria són 60.000€ a fer extensiva la fibra òptica a la comarca, però vistes les mancances exposades pels alcaldes de les Llosses o de Pardines, així com alcaldes d’altres municipis, entenem que cal prioritzar una millor xarxa de telecomunicacions que faciliti la vida dels nostres ciutadans i que serveixi perquè la gent pugui treballar des dels nostres pobles”. "Els 20.000€ previstos per dur a terme la implantació de la videoacta dels plens del consell, creiem que ara mateix no són una prioritat quan molts municipis no tenen una xarxa eficient de telecomunicacions. Si hi ha ciutadans del Ripollès que no tenen una connexió eficient d'internet o tenen una xarxa de telecomunicacions deficitària no té cap sentit que el plenari retransmeti els plens per videoacta, quan no es podran visualitzar.

ERC demana que el Consell Comarcal exigeixi la llibertat dels presos polítics

EXPOSICIÓ DE MOTIUS El 2 de febrer, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va decidir mantenir en presó preventiva el conseller Joaquim Forn. En la seva resolució afirmava que existeix, encara avui, risc de reiteració delictiva. La decisió es produïa després que Forn renunciés a la seva acta de diputat. Malgrat aquest gest, el Tribunal sosté que existeix “incertesa” de que la “voluntat política” vulgui respectar “l’ordre legal” per aconseguir la independència. 7 Uns dies abans, el 12 de gener, el Tribunal Suprem espanyol ja havia denegat als diputats electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i al propi Forn assistir als plens del Parlament. I, alhora, desestimava la petició de Junqueras de ser traslladat a una pressió catalana. El conseller Forn, com el vicepresident Junqueras són a la presó des del 2 de novembre, quan la jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, els va decretar presó incondicional. Per la seva banda, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els líders de les dues principals entitats de la societat civil catalana, com Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), són a la presó des del 16 d’octubre acusats de sedició. De les quatre persones, tres d’ells, Junqueras, Forn i Sànchez, són avui diputades electes del Parlament de Catalunya. Davant d’aquesta situació d’excepcionalitat, el plenari del Consell Comarcal ha exigit reiteradament la seva posada en llibertat. Incomptables pronunciaments jurisprudencials consideren la presó preventiva com una mesura excepcional i que només ha de ser sostinguda quan sigui estrictament necessari i mai amb finalitat punitiva. La privació de llibertat de persones manifestament pacífiques no és l’única circumstància que genera una gran preocupació social. Les persones preses també ho estan en centres penitenciaris de fora de Catalunya. Tots ells compleixen la presó preventiva a centres penitenciaris dependents del Ministeri del Interior, situades a Soto del Real i Estremera, a uns 600 quilòmetres de distància de Catalunya, on hi tenen els seus domicilis, famílies i vincles afectius.

ERC proposa que el Consell Comarcal del Ripollès s’adhereixi a la campanya No Puc Esperar!

Els destinataris d'aquesta iniciativa són els pacients amb malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa), els pacients ostomitzats o colectomitzats, els pacients sotmesos a cirurgia per un càncer de recte, i tots aquells pacients que els metges col·laboradors amb el projecte considerin que cal incloure. Un dels problemes que més angoixa aquestes persones és la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d'anar al lavabo; de manera que els costa sortir de casa per por de no trobar un lavabo accessible en el moment necessari. Tot això  pot suposar una minva de la seva qualitat de vida. L'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU) emet les targetes NO PUC ESPERAR! perquè aquests pacients les utilitzin, però són els metges de les Unitats MII i Serveis de l'Aparell Digestiu col·laboradors qui les lliuraran als seus pacients quan ho considerin necessari. Les targetes són gratuïtes i no són nominals, però estan numerades per a seguir un control de lliurament. El Grup Comarcal d’ERC entén que per la plena implantació d’aquest projecte és fonamental la col·laboració de diferents sectors, especialment ajuntaments i entitats públiques, per tal que conscienciïn i també informin sobre aquest problema, adhereixin els lavabos dels seus equipaments al projecte,  i promoguin l'adhesió d'associacions i establiments a NO PUC ESPERAR! En aquest sentit, el grup comarcal d’ERC ha presentat una moció, per tal que sigui sotmesa a votació a la pròxima sessió plenària del Consell Comarcal del Ripollès, per tal que; a) El ple del Consell Comarcal del Ripollès s’adhereixi al projecte NO PUC ESPERAR! amb la finalitat de col·laborar i ajudar en la difusió i campanya; b) Es promogui l’adhesió i comerços i associacions comercials de la comarca del Ripollès al projecte NO PUC ESPERAR!; c) Es promogui la difusió del projecte NO PUC ESPERAR! a tota la ciutadania de la comarca del Ripollès, amb especial atenció als comerços i els centres mèdic; i d) Es promogui i es col·labori amb campanyes divulgatives sobre les malalties digestives per a tota la ciutadania de la comarca del Ripollès conjuntament amb les entitats especialitzades.