Ripollès

Totes les notícies

ERC Ripollès

ERC Ripollès denuncia que l'estat, amb els seus pressuposots, continua menystenint la comarca

La diputada d'ERC-Rcat-Catsi al Congreso dels diputats Espanyol, Teresa Jordà, ha valorat aquest matí a Ripoll l'afectació dels pressupostos espanyols a les comarques gironines i, especialment, a la comarca del Ripollès. Jordà ha valorat aquesta nova manca d'inversions espanyoles acompanyada de l'alcaldessa de Vallfogona del Ripollès i consellera comarcal, Carme Freixa, el regidor d’ERC de Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich, i el president d'ERC de Vall de Ribes, Joan Jové.   Teresa Jordà ha considerat que "els pressupostos generals de l'Estat Espanyol pel proper 2014 són un pols entre els governs català i espanyol. Són injustos socialment i menystenen, un any més, el poble Catalunya. La partida econòmica s'ha reduït, al llarg dels últims sis anys, dels 3700 milions d'euros als 944 Milions d'euros". Al mateix temps ha afirmat que "A les comarques Gironines les inversions han caigut un 60%, essent inexistent cap partida econòmica per les expropiacions dels afectats pel traçat del tren d'alta velocitat o l'oblit reiterat del desdoblament de la carretera de la mort gironina, la N-II".   Teresa Jordà, diputada i regidora de l'ajuntament de Ripoll ha volgut deixar palès que "el Ripollès és una comarca altament menystinguda per l’Estat Espanyol. Així, els PGE 2014 tant sols contemplen 15.000 euros pel desdoblament de la via de tren de Barcelona a Puigcerdà, s'obliden del túnel de Toses i no contemplen cap projecte ambiciós per millorar els punts negres de la carretera N-260 que, al llarg de tot el seu traçat i especialment al seu pas pels municipis de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses, són els responsables de masses accidents esdevinguts als últims anys".   Per acabar, Teresa Jordà ha afegit que "En aquest sentit presentarem, a les properes setmanes, un ampli ventall d’al·legacions per tal de batallar i incloure totes aquestes mancances, tant a nivell gironí com Ripollès, als pressupostos espanyols pel proper 2014.

Tardà a Sant Joan

Joan Tardà: "La constitució de 1812 també afirmava que Espanya era indissoluble i avui la República de Mèxic és una realitat”

El diputat d'ERC al Congrés de Diputats, Joan Tardà, va deixar sense cap cadira lliure l'auditori Jaume Nunó del Centre Cívic - El Palmàs - de Sant Joan de les Abadesses. Més de 90 persones van assistir a la conferència "De la Independència de Mèxic, a la Catalunya Independent", organitzada per la secció local d'Esquerra Republicana de Sant Joan de les Abadesses i que va comptar amb la presència del diputat republicà i del regidor santjoaní Sergi Albrich. Joan Tardà va analitzar el procés polític català des d’un punt de vista històric i també futurible. Així, va relatar que "la constitució del 1812 també contemplava la indissolubilitat de la nació espanyola i Mèxic finalment va aconseguir esdevenir un estat independent l'any 1821. El conflicte mexicà va aprofitar un moment de forta debilitat de l'imperi espanyol per assolir la plena llibertat i Catalunya ha d'aprofitar l'actual conjuntura política. No hi ha res estàtic i tot pot canviar en un estat democràtic i ho demostra el fet impensable que, en l'actual marc econòmic espanyol, el dret al treball, l'estat del benestar o les pròpies pensions estarien en més risc que mai. Amb un nou estat tindrem l'opció de fer les coses millor i, sobretot, garantir els drets fonamentals de tots els integrants de la futura República Catalana". Tardà va afirmar que "Catalunya tindrà la pilota al mig del camp quan sàpiga la data i la pregunta de la consulta i el govern de la Generalitat ha de desvetllar aquestes incògnites abans d'acabar l'any, ja que així ho contempla l'acord d'estabilitat parlamentària entre ERC i CIU. Això provocarà que tot el món estigui pendent de nosaltres, igual que Escòcia". Per acabar, el diputat republicà va apuntar que "La Via Catalana va ser un èxit aclaparador i l’assemblea es mereixerà un monument en un futur immediat. No podem permetre que d'aquí deu o quinze anys ningú ens retregui que no hem fet les coses bé.

Joan Tardà realitzarà aquest dissabte la conferència "De la Independència de Mèxic a la Catalunya independent" a Sant Joan de les Abadesses

Enguany, la secció local d'ERC realitzarà la conferència "De la Independència de Mèxic, a la Catalunya independent", a càrrec del diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Espanyol Joan Tardà. L'acte tindrà lloc el proper 21 de setembre, a dos quarts de cinc de la tarda, a l'auditori Jaume Nunó del Centre Cívic - el Palmàs i estarà moderat pel portaveu del grup municipal d'ERC a l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses Sergi Albrich.    Joan Tardà analitzarà les semblances i les diferències existents entre el procés de descolonització del poble Mexicà, que va culminar amb l'assoliment de la seva Independència de l'estat Espanuol l'any 1810, i  el procés polític que actualment s'esdevé Catalunya i que té com a horitzó l'any 2014, quan els catalans i les catalanes han de poder decidir quin futur volen pel nostre país. Així mateix, el diputat republicà detallarà  la situació política actual, especialment des de l'èxit de la Via Catalana, així com els esdeveniments que l'han precedit. Enguany, la secció local d'ERC realitzarà la conferència "De la Independència de Mèxic, a la Catalunya independent", a càrrec del diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Espanyol Joan Tardà. L'acte tindrà lloc el proper 21 de setembre, a dos quarts de cinc de la tarda, a l'auditori Jaume Nunó del Centre Cívic - el Palmàs i estarà moderat pel portaveu del grup municipal d'ERC a l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses Sergi Albrich.    Joan Tardà analitzarà les semblances i les diferències existents entre el procés de descolonització del poble Mexicà, que va culminar amb l'assoliment de la seva Independència de l'estat Espanuol l'any 1810, i  el procés polític que actualment s'esdevé Catalunya i que té com a horitzó l'any 2014, quan els catalans i les catalanes han de poder decidir quin futur volen pel nostre país. Així mateix, el diputat republicà detallarà  la situació política actual, especialment des de l'èxit de la Via Catalana, així com els esdeveniments que l'han precedit.

Junqueras-Camprodon1

Junqueras: ‘Estem aquí per fer el possible per salvar el nostre país, no per guanyar eleccions ni diputats’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha visitat aquest passat dissabte el Ripollès. Al migdia, va fer un acte públic a Camprodon, on la sala va quedar petita per les més de 350 persones que hi varen assistir.   Junqueras va destacar que estem en un moment decisiu pel nostre país, i tot i que ‘tenim la sensació que fa més de 300 anys que esperem, hem de ser pacients, mantenir la serenitat i la fermesa per culminar amb èxit el procés’. El líder republicà va remarcar que ‘estem aquí per fer el possible per salvar el nostre país, no pas per guanyar eleccions ni diputats’. Per això, va dir, hem de tenir com més gent millor al nostre costat. Va reconèixer la gran feina dels predecessors que han permès que arribessim fins aquest moment, començant pels mestres, la gent que ha construït hospitals pel país, que ha asfaltat carrers… En definitiva, gent que ha lluitat per fer el país que tenim.   El president d’ERC va explicar que ‘cada vegada hi ha més independentistes, que s’uneixen al projecte per diferents motius. La clau, però, és que a ulls del món, ara veuen la divisió com a demòcrates –que volen que els catalans i catalanes puguin votar per decidir el futur del país- i com als que no volen que votem ni que decidim el futur del nostre país’. ‘Ens hem d’aferrar a l’argument de la democràcia i del pret a votar’.   El líder republicà va tornar a insistir en què ‘la pregunta per el referéndum ha de ser una, ha de ser clara i amb només una desposta explícita’.   Durant l’acte a Camprodon, es va fer la presentació de la Secció local d’ERC de la Vall de Camprodon, el president de la qual és en Jordi Batchelli, que va destacar la importància d’anar implantant i estenent el projecte d’ERC a tota la vall.   A Ripoll va fer un acte públic al Cinema Teatre Comtal, on hi van assistir centenars de persones.  

Fixar fites i dates: ser creïbles!!!

L’altre dia, una amiga ripollesa m’explicava que el President Mas tenia previst visitar el Monestir de Ripoll el dia 11 de setembre, per commemorar la diada nacional després dels actes institucionals de Barcelona.  En el moment d’escriure aquest article, anterior a la diada, no sé si això ha ocorregut. Tot comentant-ho, em deia que el principal favor que podia fer al moment, al procés nacional, i a la Via Catalana organitzada per l’Assemblea nacional, seria aprofitar la visita per posar una previsible data a la consulta, que les dues formacions que tenen un acord parlamentari, CiU i ERC, van convenir a l’inici de la legislatura. Els arguments per demanar que el President -fixant una data- vagi “aconductant”, governant, liderant... el procés, no són pocs, però sobretot en detecto dos de determinants: confirmar que això va de veres; i la pressió, estrés, cansament que significa, per molta gent del país, anar col·laborant en el mateix procés, impulsant-lo, sense tenir la certesa que una part de la “política” l’escoltarà i executarà.   És en aquest context, que la Via Catalana, sense saber en el moment d’escriure aquestes ratlles el grau d’èxit de la mateixa, té una especial dimensió. Probablement, és un penúltim recordatori als delegats de la nostra sobirania, els representants al Parlament, el mateix govern i lògicament el President, que la voluntat d’un poble no només no pot ser traïcionada, sinó que tampoc no consentirà, ni serà possible, una nova etapa d’anestèsia autonòmica. Avui en dia,  no seria assumit una nova claudicació per no fer allò tan senzill, i complicat per alguns, com és preguntar-se si volem seguir amb el tracte, és més idoni el mot maltracte, espanyol.   Sóc conscient que el President Mas no vindrà a Ripoll per anunciar la data. De fet, ha afirmat que es fixa l’horitzó, com a màxim del 2016 per fer unes eleccions de caràcter plebiscitari, si no és possible la consulta. Hagués estat bé! És necessari governar el procés i liderar-lo, cogovernar-lo amb tota la gent que el vol empènyer.

EL TEMPS A LA CATALANA

Aquest estiu està siguent calent. Possiblement es dóna la paradoxa que les temperatures no han acompanyat el termòmetre de l’agenda política, però el cert és que els 47/48 graus, els hem assolit en més d’una ocasió. Tots els observatoris metereològics porten mesos registrant múltiples variables en el temps, i les prediccions no són a priori del tot favorables. Els models econòmics i socials europeus es troben en crisi, i justament aquest xàfec permanent ha provocat que es facin evidents de manera progressiva els mecanismes de subordinació política, econòmica, social  i cultural de Catalunya, així com el malestar creixent i la capacitat de mobilització d’amplis sectors ciutadans. El canvi climàtic s’ha accentuat de valent i al notre petit país ha començat un procés sense retorn, un viatge sense retrovisor, un procés viu, intens i dinàmic. Una oportunitat real de canvi que pot alterar la situació ecològica del planeta i crear un microclima en un nou Estat sobirà, lliure i complert políticament i també socialment. En el terreny polític les fortes tensions entre l’Estat Espanyol i la Generalitat catalana, i la creixent indignació ciutadana han provocat una pedragada sense precedents sobre el model d’autogovern que ha evidenciat la subordinació absoluta de la política catalana a la dinàmica espanyola i una clara explotació batejada com espoli fiscal. La boira de la crisi i l’enèssim intent d’encaixar amb Espanya a través del nou Estatut van precipitar, fa uns anys, aquesta reiterada i perssistent tempesta. Val a dir que amb l’Estatut del 2006 es buscava incrementar el sobiranisme, corregir el model fiscal i obrir la possibilitat de la via federal, però res va fer cumplir les prediccions, va seguir plovent sobre mullat, i després de múltiples calamarssades, l’inefable Tribunal Constitucional s’ho va acabar de carregar tot d’una ventada. Cert és però que després del xàfec sempre arriba la calma, i el sol va tornar al país aquell 10 de juliol com una demostració palpable que el sobiranisme ja era hegemònic després de la tempesta estatutària.

ERC SANT JOAN

ERC DEMANA A L’EQUIP DE GOVERN DEL PSC QUE DETALLI I CONCRETI ELS NOUS SERVEIS DEL FUTUR CONSULTORI MÈDIC

El plenari del passat divendres dia 26 de juliol va aprovar, amb els vots favorables de l'equip de govern del partit dels socialistes, ajornar un cop més el pagament a INCASÒL de la compra de la parcel·la - 267.000 euros - del nou consultori mèdic fins a finals d'aquest any 2013. Un ajornament reiterat que es produeix des del moment de la seva adquisició l'any 2009 i que "correspon a un deute que l'ajuntament no fa front i el va traspassant d'any a any fins que acabi esdevenint un llast econòmic i una hipoteca per generacions futures", va afirmar Sergi Albrich, portaveu de grup municipal d'ERC al consistori santjoaní.   Al llarg del plenari municipal Albrich va preguntar quins nous serveis contindria el consultori mèdic després que el batlle santjoaní afirmés que l'equipament seria una realitat a la propera tardor. Davant la negativa de relatar aquesta informació, que fins a dia d'avui no s'ha donat mai, el portaveu republicà va afirmar que "ens sorprèn que després que l'ajuntament ajorni el pagament de la compra de la parcel·la del futur consultori per un import de 267.000 euros més l'IVA (aproximadament 43.000 euros) i hagi provocat una inversió de 1,5 milions d'euros per construir aquest equipament, l'alcalde sigui incapaç de detallar els nous serveis que disposarà  el nou centre mèdic. No podem concebre que, en plena època de recessió econòmica s'hagi generat una inversió d'aquestes característiques i no es tradueixi amb un benefici pels santjoanins. Calia invertir per millorar l’actual equipament, dotar-lo, en la mesura del possible, de nous serveis mèdics i, sobretot, no malgastar diners públics d'aquesta manera tant ostentosa".   A la mateixa sessió plenària es va aprovar el canvi de qualificació dels terrenys en els quals es localitza l’antiga estació de Toralles. Una modificació que va comptar amb l'abstenció dels regidors d'ERC atès que " tot i que compartim la totalitat del projecte de rehabilitació de l'antiga estació de Toralles considerem que aquesta nova qualificació encarirà els preus d'aquests terrenys que són propietat d'ADIF i que l'ajuntament pretén adquirir en un futur pròxim.

Teresa

ERC reclama la cessió de les casernes de la Guàrdia Civil que l’Estat té arreu de les Comarques Gironines per transformar-les en habitatge protegit

L’actual caserna de la Guàrdia Civil Espanyola de Sant Joan de les Abadesses, al marge de ser un equipament per un ús suposat de seguretat ciutadana, també era la vivenda pels guàrdies civils destacats a la caserna. És un edifici de planta baixa i quatre pisos, més un soterrani. Fou inaugurada l’any 1987, després que l’ajuntament comprés el solar i el cedís a canvi de la construcció i ús posterior com a caserna de la Guàrdia Civil. L’acord de cessió preveia que la titularitat del sòl continuava essent municipal, però quedava afectat en ús, sempre i quan  la construcció que fes el Ministeri de l’interior fos el d’ús de casa-cuartel. Per tant, ens trobem en una situació singular, on el sòl és titularitat municipal, però l’edifici construït a sobre va ser sufragat i és propietat de l’Estat. L’ajuntament no va cedir la propietat del solar, com alguns altres municipis sí que ho van fer.   Amb el desplegament del Cos dels Mossos d’Esquadra el nombre d’agents destinats a seguretat ciutadana i trànsit, evidentment, van anar disminuint arribant al mínim de tant sols 3 agents. L’equip de govern municipal d’ERC, l’any 2000, ja en va demanar la reversió o cessió de l’immoble atenent el poc ús que en feia l’estat,  en tenir bona part de la instal·lació buida. El Ministeri de l’interior va contestar que era prevista ampliar la dotació d’agents dels SEPRONA (servicio de protección de la naturaleza) per la posició estratègica de la caserna. De fet, així ho va fer, i fins a finals de 2002 hi va haver formalment un destacament de SEPRONA. Quan el desembre de 2002 el Ministeri va comunicar que desplaçava els agents a un altre indret, l’equip de govern municipal (ERC) va aixecar acta de la no presència de cap agent, i va demanar la cessió de l’immoble, atenent que el solar era municipal i a més no s’estava realitzant l’ús pel qual havia estat cedit, de fet, no tenia ús.  Aquest acord va ser pres pel ple amb acord dels tres grups municipals (ERC, PSC i CiU).

Sant Joan

ERC presenta al•legacions vers la modificació del reglament de tinença d'animals aprovat pel PSC per tal de reduir l'increment de deposicions fecals animals als carrers de Sant Joan

El passat divendres 22 de març de 2013 el plenari de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar, amb els vots favorables dels grups municipals del PSC i de CIU la modificació del reglament de tinença d'animals domèstics que rebaixa considerablement les sancions imposades davant l'acció incívica d'aquells que tenen animals domèstics i el mal tracte animal.   El nou reglament disminueix les sancions tipificades com a lleus, tals com la no recollida de les defecacions animals, de 60,10 euros a 30 euros. Un valor irrisori en comparació amb poblacions veïnes com Camprodon, Campdevànol o Ripoll on la sanció per infraccions de tipologia lleu oscil·la entre els 100 i els 400 euros. En aquest sentit, el grup municipal d’ERC de Sant Joan de les Abadesses presentarà al·legacions al nou reglament per tal de no modificar l’import de la sanció ja que considera, tal i com va manifestar a la sessió plenària del dia 22 de març, que aquesta reducció no comportarà la disminució de l’abundant proliferació d’excrements arreu del municipi i cal dur a terme accions concretes per capgirar aquesta tendència a l’alça.    Sergi Albrich, portaveu d’ERC a l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses considera que “aquesta disminució econòmica és un nou gest de passivitat per part de l'equip de govern del PSC davant l'increment molest de deposicions fecals animals arreu del municipi. Els regidors d’Esquerra hem denunciat en més d’una ocasió aquest fet i, fins al moment, no s’han dut a terme accions al respecte”.  Albrich considera que  "No volem establir sancions elevades com en altres municipis, tant sols creiem que no cal rebaixar allò contemplat al reglament vigent a Sant Joan ja que considerem que és una sanció moderada que, ben gestionada, pot contribuir a eradicar la no recollida d’excrements de la via pública. Al mateix temps, cal fer complir la normativa i establir mesures concretes, tals com incrementar els dispensadors de bosses de recollida i/o establir campanyes de bones pràctiques per reduir la proliferació d'excrements animals en espais públics i mantenir-ne la salubritat i la neteja dels mateixos.