Ripollès

Totes les notícies

Sergi Albrich: "La liquidació de pressupost de l'any 2012 confirma, tal i com deia ERC, que l'ajuntament tenia marge d’actuació per disminuir l'IBI"

El passat divendres dia 22 de març de 2013, el plenari de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va fer pública la liquidació pressupostària de l'exercici 2012. Un exercici que tot i tenir un endeutament de 2,4 milions d'euros, obté un resultat pressupostari positiu de 322.207 euros provinents, en gran mesura, d'una major recaptació de l'Impost sobre Béns Immobles (amb uns drets reconeguts nets totals de 1.125.839 euros) que són superiors a la partida pressupostada (1.033.400 euros).  Per tant, la recaptació per l'Impost sobre Béns Immobles serà superior en un 9% al què s'havia pressupostat inicialment.   Sergi Albrich, portaveu d'ERC a l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va considerar que "Aquestes dades confirmen allò que defensava el grup municipal d'ERC quan afirmava que l'equip de govern del PSC tenia marge d’actuació per disminuir el tipus de gravamen que regula l'Impost de Béns Immobles (IBI) i, per tant, reduir la quantia econòmica que han de pagar el conjunt de les llars santjoanines en concepte d'aquest impost. En moments de crisi econòmica cal ser seriosos i pressupostar de la forma més precisa possible".   En referència a l'endeutament del consistori santjoaní Albrich va afirmar que "si bé és veritat que l'endeutament ha disminuït respecte l'exercici 2011, ens continua preocupant com i quan es farà front al pagament de la compra de la parcel·la del futur i innecessari consultori mèdic.  Cal recordar que la compra d'aquesta parcel·la és preveu per un import de 267.000 euros. Pagament que, any rere any, l'alcalde va ajornant i s’acabarà transformant en una hipoteca pels exercicis posteriors".   A la mateixa sessió plenària es varen aprovar les modificacions de diverses ordenances fiscals i reglaments municipals. En concret, les modificacions proposades al Reglament Regulador de Tinença d'Animals Domèstics no van comptar amb el suport del grup municipal d'ERC atès que "considerem que les modificacions proposades no són suficients per eradicar l'increment de defecacions de gos esteses al llarg del municipi – ERC ja va demanar a la sessió plenària del mes de setembre que s’endeguessin accions pertinents a aquesta desagradable situació -.

Pirinat

Els diputats d’ERC visiten el Ripollès

La diputada al Congrés Teresa Jordà i el diputat a la Diputació de Girona, Joan Martí, van realitzar diferents visites  a la comarca del Ripollès dins el programa de proximitat al territori que realitza periòdicament ERC. Entre d'altres van visitar l'escola de Planoles que es troba dins una zona d'ensenyament rural i van assenyalar la ‘necessitat que té el país per a garantir la viabilitat i continuïtat d'aquestes escoles rurals per mantenir la qualitat de vida en els nostres pobles petits’ i també van visitar les instal·lacions de l'Aula d'Hostaleria del Ripollès. La jornada havia començat amb la visita a les instal·lacions de l'empresa PIRINAT de Campdevànol, especialitzada en la comercialització i distribució a domicili de carn de vaca bruna del Ripollès. Teresa Jordà va posar aquesta empresa com a ‘model d'emprenedoria i èxit -l'empresa ha passat de dos a nou treballadors en pocs anys i en cada exercici dobla la facturació de l'anterior- capaç d'introduir un nou model de comercialització i , sobretot, posar en valor un producte especialitzat de la zona’. La diputada també va assenyalar que ‘PIRINAT demostra que al Ripollès hi ha joves capaços d'innovar i tirar endavant i aquest és un valor de la gent del territori que hem de reconèixer i al que hem de donar suport des de les institucions catalanes’.

Ridao 1

Joan Ridao omple el Palmàs de Sant Joan de les Abadesses amb la presentació del seu nou llibre “Podem ser independents?”

El passat dissabte 16 de febrer del 2013 la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya va presentar el nou llibre – Podem ser independents? Els nous estats del segle XXI - del Doctor en Ciència Política i de l’Administració, Llicenciat en Dret i d’un dels portaveus amb gran experiència jurídica que ha tingut el Congrés dels Diputats Espanyol i el Parlament de Catalunya, Joan Ridao i Martín. L’acte, realitzat a l’auditori Jaume Nunó del Casal Centre Cívic – el Palmàs davant més de setanta persones ha comptat amb la presència del president de la secció local i regidor d’ERC de Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich.   El nou assaig polític de l’acadèmic Joan Ridao analitza la situació de desencís de la població catalana vers l’Estat Espanyol, agreujada des de la flagrant retallada de l’Estatut de Catalunya de l’any 2006,  que ha conduït a una important massa de la població catalana a l’anhel per assolir l’Estat Propi Català. Un testimoni que han recollit partits històricament independentistes, com Esquerra Republicana de Catalunya, i també aquells que finalment han copsat aquesta sortida com la millor opció per a una Catalunya futura. Al mateix temps l’obra de Joan Ridao compara la situació política i social que até a Catalunya amb aquells territoris que pretenen esdevenir nous estats, tals com el Quebec i Escòcia, i analitza de forma acurada el procés jurídic i polític que ha de dur a terme Catalunya per tal d’assolir la plena i completa sobirania. Una Catalunya independent que, segons assegura l’autor, “té plenes facultats econòmiques per caminar lliure i segons diversos tractats internacionals no hauria de superar grans dificultats per continuar formant part de la Unió Europea”.   Joan Ridao: “Actualment, i després de 150 anys de catalanisme polític, la situació política actual respon al pols més important que ha endegat Catalunya respecte l’Estat Espanyol. Un estat poc democràtic que no està disposat a permetre el dret a decidir d’una part del seu territori a diferència del Canadà, que ja ha permès dos referèndums d’autodeterminació pel Quebec, i Gran Bretanya, que ha obert donant llum verda a un de futur referèndum per Escòcia.

El fracking omple l'auditori

El fracking omple l'auditori Jaume Nunó del Palmàs de Sant Joan de les Abadesses

El passat dissabte 26 de gener del 2013 la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya va organitzar la sessió informativa "què és el fracking?", per tal de donar a conèixer els possibles efectes que pot tenir aquesta tècnica sobre el medi, així com la seva viabilitat econòmica. La conferència, que va anar a càrrec del Sr. Enric Vinyals, enginyer de mines, la Sra. Eulàlia Massana, alcaldessa de Riudaura, i la Sra. Blanca Gómez, presidenta de plataforma Riudaura Junts, va tenir lloc a l'auditori Jaume Nunó del Palmàs de Sant Joan de les Abadesses davant de seixanta persones que es varen interessar per l'ús d'aquesta tècnica. L'acte fou conduït i moderat pel president de la secció local d'ERC, Sergi Albrich.   La fracturació hidràulica o “fracking” és una procés d’extracció del gas natural atrapat al subsòl mitjançant la fracturació de la roca mare a través d’una tècnica de perforació mixta on primer es perfora fins a uns 5000 metres en vertical i després es perfora en horitzontal, arribant a una distància de diversos quilòmetres. Posteriorment s’injecta aigua amb sorres i un seguit d’additius químics a gran pressió que fa que la roca es trenqui, alliberi el gas contingut i ascendeixi a la superfície a través del pou amb una part de la mescla injectada, que també torna a la superfície. Aquest procés es repeteix fins que s’exhaureix el gas i fa necessària la perforació d’un gran nombre de pous que s’estenen per la superfície que ocupa el jaciment de gas no convencional. El fracking es considera una tècnica d’extracció que pot comportar impactes i riscos importants al medi, tals com la contaminació dels aqüífers i de les aigües subterrànies, a través de l’utilització de substàncies químiques, o bé greus impactes a la biodiversitat, així com riscos de desenvolupar fenòmens sísmics als territoris afectats.   Enric Vinyals va destacar que "la fracturació hidràulica pot provocar fractures a gran profunditat sense poder-ne controlar el seu abast i extensió.

Regidors i alcaldes d’erc del Ripollès preocupats pel permís d’investigació d’hidrocarburs anomenat Ripoll que afecta municipis del Ripollès, Garrotxa i Osona

La diputada al Congrés i regidora de Ripoll, Teresa Jordà, l’alcalde d’Ogassa, Josep Tremps, l’alcaldessa de Vallfogona, M Carme Freixa i el regidor de Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich, van assistir a la reunió que l’alcaldessa de Riudaura, també d’ERC, Eulàlia Massana va convocar dilluns 14 de gener amb alcaldes i regidors dels municipis del Ripollès, Osona i Garrotxa afectat pel permís d’investigació d’hidrocarburs Ripoll que va atorgar a l’empresa Teredo Oils, el passat mes d’octubre, la Generalitat de Catalunya.   L’alcaldessa de Riudaura, que ha estat fins ara l’única que ha rebut la visita de representants de Teredo Oils, ha comptat amb l’assessorament de l’enginyer de mines Enric Viñals que havia treballat en les prospeccions petrolíferes que als anys 80s va fer l’empresa Union Texas a Ogassa, Riudaura i Sant Privat d’en Bas principalment.    Els electes locals lamenten que temes de tanta implicació per als municipis es tramitin sense donar-los-hi trasllat en ser part implicada directament, tant sols només amb una publicació al DOGC. Això vol dir que es desconeixen els programes de treball concret i les afectacions reals en les zones a investigar. D’aquí la preocupació sobre com es faran els mateixos treballs i estudis d’investigació i sobretot si hi haurà futures perforacions de pous mitjançant tècniques d’extracció no convencionals, tals com el fracking. Una tècnica prohibida en diversos països d’Europa per les afectacions ambientals que poden provocar els productes químics utilitzats als aqüífers i al sòl afectats, així com els riscos que poden comportar per la salut i l’entorn afectat.   Els alcaldes i regidors afectats d’ERC entenen que els riscos ambientals i sobre l’entorn i la salut que aquesta tecnologia comporta en territoris com els nostres que tenen grans valors paisatgístics i naturals (reconegudes moltes hectàrees com a PEIN o Xarxa Natura 2000) no es poden compensar.

Pacte legislatura 2012

Reunió informativa d’ERC sobre el pacte de govern i el referèndum de Catalunya pel 2014

El divendres 21 de desembre al Casal Republicà Ramón Arqués de Sant Joan de les Abadesses, es va celebrar una assemblea informativa del procés  i contingut de l’acord de govern entre Esquerra Republicana de Catalunya i Convergència i Unió per assolir la investidura del President Mas i del programa de govern, que entre d’altres, inclou la celebració d’un referèndum o consulta pel 2014. L’assemblea que va comptar amb la presència de 31 simpatitzants i militants de la comarca va incloure també la valoració dels resultats d’Esquerra Republicana al Ripollès, que va suposar ser la segona força política a tots els 19 municipis de la comarca, el passat 25 de novembre.   A la reunió, van intervenir el president Comarcal Carles Bassaganya, la candidata per la comarca a les eleccions del Parlament i alcaldessa de Vallfogona Carme Freixa, el president de la secció local i regidor de Sant Joan de les Abadesses Sergi Albrich, així com el Secretari nacional d’organització, Josep Carrapiço.   La valoració dels resultats de la comarca fou realitzada pels ponents comarcals, catalogant-los de  molt positius, ja que el Ripollès fou la tercera comarca amb més vots, percentualment, només darrera del Pla de l’Estany i la Garrotxa. El resultat del Ripollès, fou un punt i mig superior al de la mitjana de Girona.  A més, els cinc municipis amb més bon resultat a la cormarca foren Vallfogona del Ripollès ( que va ser el segon de tota la demarcació de Girona amb més bon resultat, només superat per Susqueda), Planoles, Pardines, Vilallonga de Ter i Campdevànol.   Pel que fa al pacte de govern, que inclou la realització d’un referèndum sobre respecte a la independència de Catalunya, Carrapiço va destacar: “el pacte de govern entre ERC i  CiU, garanteix que la consulta es farà, ja que és necessària perquè les persones que viuen a Catalunya no continuïin sent sotmeses a l’afogament econòmic que Espanya ens realitza. La independència ha de servir perquè la classes mitja i baixa del país, no continuïi rebent per totes bandes”.

Jaume Garcia substitueix a l'Helga Pujol a l'Ajuntament de Campdevànol

Per raons personals i laborals, l’Helga Pujol ha anunciat la seva renúncia a la regidoria de l’Ajuntament de Campdevànol. La substituirà el militant d’ERC Jaume Garcia. En Jaume Garcia ha anunciat que donarà continuïtat a gestió duta per Pujol i no es preveuen canvis amb la relació amb el grup municipal de CIU. En Jaume Bassaganya, president de la secció local d’ERC Campdevànol i la Federació Comarcal del Ripollès agraeixen l’esforç i dedicació durant tot aquest temps per part de l’Helga Pujol  i desitgen sort i encert en aquesta nova etapa a en Jaume Garcia.

El temps dóna la raó a Esquerra i la planta de biomassa i els 250 llocs de treball s'han esfumat.

La sessió plenària del passat divendres dia 30 de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar, per unanimitat, l'última fase d'urbanització del polígon industrial de la colònia Llaudet i, al mateix temps, l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, va reconèixer que la planta de biomassa promesa durant la campanya electoral de les eleccions municipals 2011, i que havia de generar 250 llocs de treball, no seria una realitat i no s'implantaria al municipi, tot excusant-se que l'Estat Espanyol havia tallat les primes atorgades que feien sostenibles aquests equipaments. Sergi Albrich, portaveu del grup municipal d'ERC va afirmar que: "Des d'Esquerra, tal i com hem fet fins ara, donarem suport a tot aquell projecte que pretengui desenvolupar-se a la Colònia Llaudet per tal de generar feina i riquesa al municipi però malauradament el temps ens ha donat la raó i el fum electoral promès per l'alcalde a fi d'establir una planta de biomassa i 250 llocs de treball a la colònia Llaudet s'ha esvaït. Era un projecte mancat de solidesa que havia creat moltes expectatives i, sobretot, il·lusions laborals als santjoanins i santjoanines. Ha estat un acte flagrant d'irresponsabilitat per part de l’alcalde Ramon Roqué".

Esquerra Republicana de Catalunya passa a ser segona força política del Ripollès

ERC ha esdevingut la força política amb un avenç més notori en aquestes eleccions del 25N. Vallfogona amb el 34%, Planoles amb un 28%,  Pardines amb un 25% i Vilallonga de Ter amb un 22% són els quatre municipis amb el vot percentual més alt a favor d'ERC. ERC ha esdevingut la segona força política del Ripollès amb 2.928 vots i un 19% de vot, per sobre la mitjana de la demaració de Girona que fou del 17.76%, amb un avenç més que notori a tots els municipis de la comarca. CiU ha guanyat amb el 50% del vots (7729) i el PSC tercer amb un 8% (1268). Així doncs, ERC s’ha consolidat com a segona força política i ha augmentat molt significativament el seu suport a tots els municipisde la comarca. De fet, els resultats als cinc municipis més grans de la comarca han estat a Ripoll 18%, Sant Joan de les Abadesses 19%, Campdevànol 21%, Camprodon 17% i Ribes de Freser 19% La candidata número 4 per Girona, l'Alcaldesa de Vallfogona Maria Carme Freixa, es va quedar a les portes d’entrar a formar part del Parlament de Catalunya però, tot i així, la Federació comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya fa una valoració molt positiva dels resultats. Trobareu els resultats detallats al ripolles.info