Ripollès

Totes les notícies

ERC insisteix per tal de reduir la sinistralitat de la N-260 al seu pas per la comarca del Ripollès i la Garrotxa

La candidata per Girona i alcaldessa de Vallfogona de Ripollès, Maria Carme Freixa i els diputats Teresa Jordà i Pere Bosch, acompanyats dels regidors de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, Nancy Rovira i Sergi Albrich,  han denunciat aquest matí la deixadesa de l’Estat pel que fa a la comarca del Ripollès.  Les infraestructures que són cabdals pel desenvolupament de la comarca, com és la N-260 és una de les més oblidades. Aquest oblit no fa més que accentuar la manca de sensibilitat de l’Estat per una via de la seva competència, que a banda de la importància de les comunicacions comarcals presenta un índex de perillositat i accidentalitat massa elevat. ‘Segons un informe del RACC d’aquest passat mes de setembre, aquesta és una de les 20 carreteres més perilloses de l’Estat. Aquesta carretera centra més del 70% dels accidents mortals al Ripollès. La manca d’inversions a les nostres carreteres, a banda de ser una clara demostració de manca de sensatesa i sensibilitat, és una nova demostració de la voluntat de Madrid per incentivar que construïm vies cap a la independència del nostre país’, ha explicat Carme Freixa.  Per la seva banda, la diputada Teresa Jordà ha destacat que ‘no és admissible que l’Estat abandoni les inversions obligades en aquestes carreteres i deixi els nostres usuaris amb una carretera amb aquest índex de perillositat i accidentalitat”. Les inversions estatals al Ripollès no contemplen altres infraestructures tan importants pel desenvolupament econòmic de la comarca, com són el túnel de Toses, les variants de Ribes de Freser, de Sant Joan de les Abadesess i de Ripoll i la C-152. ‘L’abandonament manifest de l’Estat per aquestes inversions ha quedat plenament palès a partir del moment que Fomento no les ha inclòs ni les preveu incloure en el Pla d’infraestructures de transport i habitatge fins el 2024’, ha explicat Freixa. ERC lidera les reclamacions per les infraestructures del Ripollès ERC ha presentat esmenes als pressupostos en anys anteriors i aquest també ho farà.

Carme, Teresa i Roger

ERC inicia la precampanya reclamant una aposta pel sector agroalimentari - El Ripollès.info

ERC va aprofitar la Fira de Santa Teresa per estrenar la seva precampanya. Una coincidència volguda ja que el cap de llista per Girona, Roger Torrent, va anunciar des de Ripoll la necessitat d'apostar decidament pel sector primari amb la creació d'un macrodepartament agroalimentari. Torrent, que també és alcalde de Sarrià de Ter, considera que la nova estructura ha de ser “transversal” i agrupar no només les competències de l'actual Departament d'Agricultura sinó incorporar aquelles qüestions de Territori, Indústria i altres conselleries que afectin al sector primari. “És un dels sectors estratègics que tenim per sortir de la crisi” va assegurar al mateix temps que va recordar que apostar-hi és “la millor manera d'evitar desastres com el de l'Empordà”. Torrent va estar acompanyat de Teresa Jordà, diputada al Congrés espanyo, així com de Maria Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona i número 4 dels republicans als comicis del 25N. Freixa va assegurar que calia continuar prioritzant actuacions per potenciar les marques pròpies dels productes agroalimentaris com s'ha fet els darrers anys al Ripollès. En aquest sentit va assenyalar la importància de mantenir unes línies d'ajut que són necessàries en un moment “que el producte de km 0 es valora més que mai”. El candidat d'ERC, per la seva banda, va lamentar que en l'última legislatura s'han frenat “polítiques imprescindibles” com són els programes d'electrificació rural o la millora de camins. Notícia del Ripollès.info

Carme Freixa ocuparà la quarta posició a la candidatura d'ERC per Girona

El passat dissabte 13 d'octubre de 2012 el Consell Nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya va ratificar les llistes electorals pels comicis al Parlament de Catalunya previstos pel proper 25 de novembre. El Consell Nacional va aprovar que Oriol Junqueres, president d'Esquerra Republicana de Catalunya i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, esdevingués candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya i encapçalés la llista electoral del Parlament de Catalunya per Barcelona, i que Roger Torrent, alcalde de Sarrià de Ter, encapçalés la llista electoral per la demarcació de Girona. Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, ocuparà la quarta posició de la llista electoral per Girona, precedida per Sergi Sabrià, exalcalde de Palafrugell, com a número dos, i Pere Bosch, diputat al Parlament de Catalunya i exalcalde de Banyoles, com a número tres. Freixa estarà acompanyada per Nanci Rovira i Sergi Albrich que ocuparan les posicions quarta i novena  respectivament, de la llista de reserves de la formació.

Sant Joan de les Abadesses ja és Territori Català Lliure

El plenari de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar el passat divendres 28 de setembre i per la unanimitat de tots els grups municipals del consistori, la moció presentada pels grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya i Convergència i Unió, les assemblees locals de l'ANC i les CUP i el col.lectiu santjoaní Fills de la Terra, per tal de declarar Sant Joan de les Abadesses com a Territori Català Lliure i mostrar el suport del consistori vers el govern de la Generalitat de Catalunya, resultant dels comicis electorals del proper 25 de novembre, per tal que realitzi un referèndum que permeti decidir als catalans i les catalanes quin futur desitjen per Catalunya, és a dir, perquè els catalans i les catalanes decideixein si Catalunya ha d'esdevenir un estat propi i sobirà.

L'equip de govern rebutja l'establiment d'un sistema de bonificacions a la llar d'infants de Sant Joan de les Abadesses.

El passat 28 de setembre va tenir lloc la sessió plenària de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses a la qual es sotmetia a votació la proposta del grup municipal d'Esquerra per tal d'establir un doble sistema de bonificacions econòmiques per aquelles famílies del municipi amb infants a la llar d'infants "el Molí Petit" i que puguin patir situacions econòmiques i/o socials complicades. La proposta, registrada a l’ajuntament del municipi el dia 31 d’agost de 2012, preveia elaborar un doble sistema de bonificacions per tal d’establir, per una banda, una bonificació econòmica del 25% de la quota mensual de la llar d'infants per a famílies nombroses, famílies monoparentals i famílies amb més d'un fill a la llar de forma simultània i, per l'altra, es preveia establir un sistema de bonificació econòmica del 30% de la quota mensual de la llar adreçada a aquelles famílies que el còmput total de rendes econòmiques dels membres de la llar no arribi a uns llindars econòmics òptims i decents establerts a partir del salari mínim interprofessional. El sistema de bonificacions plantejat pel Grup Municipal d’Esquerra Republicana fou rebutjat, tot i els intents reiterats de debat per part dels representants de l'AMPA i els grups de l’oposició a diverses juntes de la llar d'infants, amb els nou vots contraris dels regidors del partit dels socialistes de Catalunya i de Convergència i Unió. Amb la mateixa aritmètica també es va aprovar definitivament l’increment de quotes (de 100 a 140 euros mensuals) de la llar d’infants “el Molí Petit”, incomplint allò promès per part de l’alcalde santjoaní de repartir, entre les famílies i l’ajuntament, la quantitat econòmica que la Generalitat de Catalunya deixa d’aportar a la llar per aquest any 2012.

Reunió amb Fundació MAP

ERC Ripollès es reuneix amb la direcció de la Fundació Map per donar-los recolzament

El dia 6 de juny l’executiva comarcal del Ripollès es va reunir amb la directora gerent de la Fundació Map, Hermínia Ordeig. El motiu era saber, valorar l’abast i conseqüències per la Fundació Map de les retallades que hi estan havent per entitats d’aquest estil en els pressupostos públics, especialment el que darrerament ha anunciat l’estat. En concret, en els pressupostos de l’estat s’ha anunciat una retallada del 57% en la partida de bonificacions de la seguretat social dels centres especials del treball. La Fundació Map és una entitat sense ànim de lucre que a través dels centres especials de treball permet la capacitat laboral i treball de discapacitats intel•lectuals. Actualment té 225 treballadors i aproximadament un 60% del pressupost, uns 8 milions, provenen de finançament públic. La Fundació Map en aquests moments, planteja nous sectors de creixement, per poder tenir capacitat per ser utilitzats per centres especials de treball. En concret, en sectors com el turístic, mediambiental i agroalimentari. Segons el President comarcal ERC Ripollès, Carles Bassaganya: “La Fundació Map és important pel Ripollès, per la tasca que fa i sobretot per fer-ho d’una forma on dóna valor a la persona a través de la inserció laboral, l’hem de recolzar al màxim” Catalunya és el territori on hi ha més discapacitats contractats de l’estat espanyol. Per aquest motiu, aquest tipus d’entitats com la Fundació Map, que actua al Ripollès i nord d’Osona, demanen una discriminació positiva del model de les entitats que insereixen persones amb discapacitat a nivell territorial. Els membres presents de l’executiva comarcal, Carles Bassaganya, Carme Freixa, Roger Peñarroya, Joan Muro, Josep Bassaganya, Helena Angrill, Jaume Bassaganya i Josep Jordà, van acordar elevar una moció a nivell municipal a tots els ajuntaments on ERC té presència.

Plaça de la Vila

La plaça Espanya de Camprodon passarà a dir-se plaça de la Vila a proposta d’ERC

ERC ha presentat una moció perquè Camprodon canvïi el nom de la plaça Espanya del municipi. Esquerra ha proposat als dos altres partits amb representació al consistori –PSC i CiU- fins a tres denominacions: Major, Ajuntament i Vila. Ha estat aquest últim el que ha tingut més acceptació, i els tres grups polítics han consensuat un text que s’aprovarà per unanimitat al ple. El regidor d’ERC, Jordi Batchelli, valora positivament que tots els grups del consistori donin suport a la proposta presentada. ‘Aquest és un dels espais més emblemàtics de Camprodon, i vam proposar el canvi de nomenclatura per eliminar noms amb significació política’, ha dit Batchelli. La plaça on hi ha l'Ajuntament de Camprodon es denomina Espanya des del 1939. Anteriorment havia tingut almenys cinc noms més: plaça Major, plaça de la Constitució i de Carles VII –dos noms que s'alternaven en una placa reversible segons l'evolució militar de les carlinades-, plaça Alfons XII i plaça de la República. ‘Tots aquests canvis interessats i fets per raons polítiques van en contra dels noms tradicionals que la saviesa popular havia anat forjant al llarg dels temps’ ha explicat Batchelli.

Sergi Albrich

Autonomia i prioritats pressupostàries a Sant Joan

“És totalment una invasió de competències a l’autonomia local”. D’aquesta manera vaig definir la llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera al ple municipal del passat 30 d’abril. És l’última directriu recentralitzadora del Govern Rajoy que té com a principal objectiu obligar a destinar els romanents positius de tresoreria dels ajuntaments – diferència entre la suma de fons líquids i drets pendents de recaptar (quantitats que terceres persones deuen a l’ajuntament) i aquells compromisos que té l’ajuntament amb proveïdors pendents de pagar (quantitats que l’ajuntament deu a terceres persones) – a eixugar el deute acumulat al llarg de la seva història més recent. Al meu entendre, aquesta mesura manté una certa coherència en el fons – és saludable minvar el lligam pendent amb les entitats bancàries – però agressiu en la forma, ja que obliga a fer forts esforços econòmics a aquelles administracions, especialment als ens locals, – que treballen per solucionar el dia a dia dels vilatans– a destinar els seus diners a una finalitat establerta i concreta. Crec, que fóra bo deixar un cert marge de maniobra a les entitats locals i que cada ajuntament pogués adaptar les mesures econòmiques adients a les seves necessitats, sempre hi quan existeixi una bona planificació a mig termini. Aquesta bona planificació hauria d’anar lligada al fet de no deixar un ajuntament molt endeutat als possibles nous equips de govern que puguin sorgir fruit dels nous comicis electorals del 2015. Així, retornant a la llei aprovada, és evident que a ningú li agrada que li diguin amb què s’ha de gastar els diners, però en un moment com l’actual cal evitar hipoteques futures i rebaixar el deute dels ajuntaments i, al mateix temps, prioritzar les inversions a realitzar. A tall d’exemple, actualment, l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses té un deute de 2,8 milions d’euros i un romanent de tresoreria d’1,1 milions d’euros.

Esteve Perpinyà

ERC reconeix els 25 anys de militància d'Esteve Perpinyà, alcalde de Pardines

Aquest divendres 27 de maig s’ha realitzat un emotiu acte de reconeixement a l’Esteve Perpinyà pels seus 25 anys de compromís i militància a Esquerra Republicana de Catalunya. L'acte va consistir en un sopar de reconeixement amb el lliurament d'una placa que feia referència a tots aquests 25 anys de compromís amb el projecte del partit republicà. Es van dur a terme parlaments per part del president comarcal d’ERC Ripollès i vicepresident de la regional de Girona, Carles Bassaganya, del president de la Secció Local de la Vall de Ribes Joan Jover, altres militants com en Josep Jordà, en Jaume Bassaganya, en Nicolau Parramon o el mateix Pere Vigo. L’acte va comptar amb la presència d’unes 30 persones com la diputada Teresa Jordà, l'alcaldessa de Vallfogona Carme Freixa i altres electes i militants de la Vall de Ribes i del Ripollès. Esteve Perpinyà és l’alcalde de Pardines des del 2003 i un dels militants veterans d'Esquerra al Ripollès. ERC al Ripollès té 71 militants i més de 30 simpatitzants a la comarca.