Ripollès

Totes les notícies

Plaça de la Vila

La plaça Espanya de Camprodon passarà a dir-se plaça de la Vila a proposta d’ERC

ERC ha presentat una moció perquè Camprodon canvïi el nom de la plaça Espanya del municipi. Esquerra ha proposat als dos altres partits amb representació al consistori –PSC i CiU- fins a tres denominacions: Major, Ajuntament i Vila. Ha estat aquest últim el que ha tingut més acceptació, i els tres grups polítics han consensuat un text que s’aprovarà per unanimitat al ple. El regidor d’ERC, Jordi Batchelli, valora positivament que tots els grups del consistori donin suport a la proposta presentada. ‘Aquest és un dels espais més emblemàtics de Camprodon, i vam proposar el canvi de nomenclatura per eliminar noms amb significació política’, ha dit Batchelli. La plaça on hi ha l'Ajuntament de Camprodon es denomina Espanya des del 1939. Anteriorment havia tingut almenys cinc noms més: plaça Major, plaça de la Constitució i de Carles VII –dos noms que s'alternaven en una placa reversible segons l'evolució militar de les carlinades-, plaça Alfons XII i plaça de la República. ‘Tots aquests canvis interessats i fets per raons polítiques van en contra dels noms tradicionals que la saviesa popular havia anat forjant al llarg dels temps’ ha explicat Batchelli.

Sergi Albrich

Autonomia i prioritats pressupostàries a Sant Joan

“És totalment una invasió de competències a l’autonomia local”. D’aquesta manera vaig definir la llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera al ple municipal del passat 30 d’abril. És l’última directriu recentralitzadora del Govern Rajoy que té com a principal objectiu obligar a destinar els romanents positius de tresoreria dels ajuntaments – diferència entre la suma de fons líquids i drets pendents de recaptar (quantitats que terceres persones deuen a l’ajuntament) i aquells compromisos que té l’ajuntament amb proveïdors pendents de pagar (quantitats que l’ajuntament deu a terceres persones) – a eixugar el deute acumulat al llarg de la seva història més recent. Al meu entendre, aquesta mesura manté una certa coherència en el fons – és saludable minvar el lligam pendent amb les entitats bancàries – però agressiu en la forma, ja que obliga a fer forts esforços econòmics a aquelles administracions, especialment als ens locals, – que treballen per solucionar el dia a dia dels vilatans– a destinar els seus diners a una finalitat establerta i concreta. Crec, que fóra bo deixar un cert marge de maniobra a les entitats locals i que cada ajuntament pogués adaptar les mesures econòmiques adients a les seves necessitats, sempre hi quan existeixi una bona planificació a mig termini. Aquesta bona planificació hauria d’anar lligada al fet de no deixar un ajuntament molt endeutat als possibles nous equips de govern que puguin sorgir fruit dels nous comicis electorals del 2015. Així, retornant a la llei aprovada, és evident que a ningú li agrada que li diguin amb què s’ha de gastar els diners, però en un moment com l’actual cal evitar hipoteques futures i rebaixar el deute dels ajuntaments i, al mateix temps, prioritzar les inversions a realitzar. A tall d’exemple, actualment, l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses té un deute de 2,8 milions d’euros i un romanent de tresoreria d’1,1 milions d’euros.

Esteve Perpinyà

ERC reconeix els 25 anys de militància d'Esteve Perpinyà, alcalde de Pardines

Aquest divendres 27 de maig s’ha realitzat un emotiu acte de reconeixement a l’Esteve Perpinyà pels seus 25 anys de compromís i militància a Esquerra Republicana de Catalunya. L'acte va consistir en un sopar de reconeixement amb el lliurament d'una placa que feia referència a tots aquests 25 anys de compromís amb el projecte del partit republicà. Es van dur a terme parlaments per part del president comarcal d’ERC Ripollès i vicepresident de la regional de Girona, Carles Bassaganya, del president de la Secció Local de la Vall de Ribes Joan Jover, altres militants com en Josep Jordà, en Jaume Bassaganya, en Nicolau Parramon o el mateix Pere Vigo. L’acte va comptar amb la presència d’unes 30 persones com la diputada Teresa Jordà, l'alcaldessa de Vallfogona Carme Freixa i altres electes i militants de la Vall de Ribes i del Ripollès. Esteve Perpinyà és l’alcalde de Pardines des del 2003 i un dels militants veterans d'Esquerra al Ripollès. ERC al Ripollès té 71 militants i més de 30 simpatitzants a la comarca.

Ponència Josep Suñol i Garriga 1998-1936

El dissabte 10 de març es durà a terme una ponència sobre la figura d'en Josep Suñol i Garriga 1998-1936, president del FC Barcelona i diputat d'ERC assassinat a mans feixistes. La ponència anirà a càrrec de l´honorable Sr. Josep Bergalló i Valls, conseller primer del Govern de la Generalitat de Catalunya (fins el 2006) i Director de l'Institut Ramon Llull (2006-2010) i d'en Sr. Jordi Baladia, director de comunicació del FC Barcelona (2003-2008), autor de la biografia d'en Josep Suñol i Garriga:"Viure i morir per Catalunya". L'acte és organitzat per ERC de Sant Joan i la Penya Barcelonista de Sant Joan.  

Teresa

Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll i militant de la comarca, diputada al Congreso espanyol!!!

La Junta Electoral Provincial de Girona ha finalitzat avui al migdia l’escrutini del vot de l’estranger, cosa que ha confirmat l’escó d’ERC per les comarques gironines, que l’ocuparà la Teresa Jordà. El director de campanya d'ERC-RCat-Catalunya Sí, Lluís Salvadó ha explicat que ‘estem molt satisfets de revalidar el resultat de l’anterior legislatura, i de mantenir el tercer diputat’, ‘Creiem que és difícil que la evisió dels vots alteri substancialment els resultats, atès que el PSC hauria de trobar més de 150 paperetes més al seu favor respecte les d’ERC’, ha prosseguit Salvadó. Tanmateix, el dirigent d’ERC ha expressat que calia estar amatents fins l’escruti final i la proclamació dels resultats. El resultat de l'escrutini realitzat avui sobre el vot estranger ha estat el següent tenint en compte que hi havia 696 vots a recomptar: 200 PSC 75 ERC-RCat-Catalunya Sí 125 PP 182 CiU 67 ICV 38 altres 7 nuls 2 blancs 

Palau

El Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya demana que es rebaixi la taxa de casaments de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

Les ordenances aprovades pel PSC a la sessió plenària del passat 30 de setembre mantenen que la taxa de casaments al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses sobrepassa els 500 euros. El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya sol•licita una disminució de 200 € de la taxa de casaments i també presenta al•legacions a la baixa de l’increment de l’Impost de Béns i mobles, de impost de vehicles de tracció mecànica i de la taxa de documents administratius. El passat 30 de setembre de 2011 l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar inicialment, únicament amb els vots favorables del Partit dels Socialistes i els vots en contra dels grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya i Convergència i Unió, les ordenances fiscals pel proper any 2012. A la sessió plenària, el Grup Municipal d'ERC va definir els documents aprovats com a irreals i allunyats de la realitat econòmica de la gent ja que, en conjunt, no representen cap disminució econòmica pels vilatans atès que, aquelles ordenances que més afecten a la quotidianitat dels santjoanins i santjoanines no disminueixen i, o bé es mantenen al topall màxim legalment permès per la Llei d’Hisendes Locals o bé l’ajuntament no aplica coeficients de rebaixa més alts tot i tenir plena potestat per fer-ho. Per aquest fet, el grup municipal d’ERC ha presentat al registre de l’ajuntament, a fi de ser votades per sessió plenària, les següents al•legacions a fi que les ordenances fiscals definitives resultin una eina reguladora acord amb els temps de crisi econòmica que esdevenen actualment. PRIMERA. Al•legació a l’ordenança fiscal número 26, reguladora de la Taxa per la utilització privativa de la sala de sessions o altres dependències municipals amb motiu d'un casament o actes similars. La tarifa establerta (452,12 € més 50,80€) de gestió protocol•lària) per la preparació del Claustre del Palau de l'Abadia està totalment desorbitada i té l'efecte de dissuadir que la gent decideixi casar-se en aquest lloc.

Campanya República del Sí

Junqueras, Carretero i Jordà reclamen un pacte gironí d’infraestructures per revifar l’economia

Els líders d’ERC i Reagrupament, Oriol Junqueras i Joan Carretero, han participat avui en la campanya de la coalició ERC-RCAT-Catalunya Sí a Girona. Els dos líders acompanyats de la cap de cartell, Teresa Jordà, i de Rosa Cruz, número 2 a la llista, han coincidit a reclamar un pacte gironí d’infraestructures que posi fi al mal estat que pateixen les infraestructures gironines particularment castigades des de fa anys. ERC-RCAT-Catalunya Sí, sosté que aquest pacte és “imprescindible” en un moment de crisi com l’actual. Atès que la situació és extremadament excepcional i negativa, la coalició independentista apel•la a la responsabilitat de la resta de partits. “Volen continuar treballant en clau interna o pels seus territoris i per la gent?”, han afirmat els tres líders. La coalició ERC-RCAT i Catalunya Sí es mostra crítica amb les inversions aconseguides fins ara a la demarcació i amb la poca pressió que han fet els partits catalans a la capital. Perquè això no torni a succeir proposa una pinya gironina que voti en clau Girona a Madrid. En una roda de premsa a l’N-II a l’alçada de Caldes de Malavella, Junqueras, Carretero i Jordà, han explicat que la situació actual és insostenible, no només perquè fa anys que les infraestructures gironines es troben en un estat pèssim sinó també perquè a més a més el mal estat d’aquestes perjudica l’economia gironina cosa que reverteix d’una manera encara més negativa en un moment de crisi com l’actual. Tots han coincidit que l’N-II, amb més de mil camions diaris al seu pas per la Jonquera és una infraestructura estratègica pel desenvolupament de la demarcació gironina i que el pacte gironí hauria de ser un lobby per desencallar-la. Actualment el tram Maçanet-Sils té les obres aturades des del 2008 i el de Sils-Caldes de Malavella des del 2009. La candidatura entén que aquesta obra porta massa retard i per si això no fos poc, actualment és un punt negre de les carreteres catalanes.

Carles Bassaganya

La reiterada frustració dels catalans

He escoltat en molts moments, per part de polítics de “primera línia” (de foc?), una coartada perfecte per evitar un pronunciament favorable sobre un tema: “...aquest posicionament, aquest objectiu, al no aconseguir-se, generaria frustració al poble de Catalunya”. Insisteixo, ho he escoltat moltes vegades i sorgint de tots “els colors” de l’arc de Sant Martí polític. D’uns més que altres, també és veritat!. A partir d’aquesta expressió fantàstica... “jo penso que això pot arribar ser bo, però com que no sé segur si ens ho donaran, o ho aconseguirem, no ho podem ni plantejar, perquè sinó genera frustració a l’immadur (això ho dic jo), poble de Catalunya...” em permeto fer-hi alguna reflexió. A la política, als objectius polítics, amb voluntat de transformar i millorar la societat, hem de prioritzar ser ambiciosos. Segurament també a molts altres àmbits de la vida, el professional, el de l’amistat... hauríem de prioritzar ser ambiciosos. Sóc conscient que aquesta paraula té, o pot tenir, si és de forma desmesurada i sense altres valors i contrapesos, una entrada negativa. L’ambició pot arribar a ser malaltissa, i no bona, en excés. Per tant, crec que en política i als objectius de la mateixa, l’ingredient ambició ha de ser-hi present, com també el factor de ser previsors, el del consens, el fet d’entendre i positivar la incertesa (no tot hem d’exigir que sempre haguem de saber com acaba i amb un 100% de seguretat), com a mecanismesamb per realment fer avançar les coses de forma decidida. La situació econòmica, però no només econòmica sinó amb l’afectació amb moltes i diverses cares de la vida, fa que s’hagin de prendre decisions, és un moment que cal endevinar més que mai les decisions en base a un certa ruta definida. I aquí, per mi és un bon moment per ser ambiciosos, pel bé, pel futur i sobretot per la felicitat de la gent que vivim en aquest país. Dos exemples de la coartada, això generaria frustració.

Obra alcalde republicà

L'obra de l'alcalde republicà Ramon Arqués centrarà la ponència que organitza la secció local d'Esquerra de Sant Joan de les Abadesses.

Atès que el present any es celebra el 80è aniversari de la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya i també es commemora el 80è aniversari de la proclamació de la Segona República Catalana i, també Espanyola, Esquerra de Sant Joan de les Abadesses participarà, per cinquè any consecutiu a la Festa Major del municipi, organitzant un acte de caire històric amb components clarament catalanistes i de defensa dels nostres trets definitoris. Enguany, la secció local d’Esquerra ha organitzat la conferència “l’obra de l’alcalde Republicà Ramon Arqués a Sant Joan de les Abadesses”, que relatarà la vida del partit durant els primers anys de la seva fundació a nivell municipal, així com l’obra realitzada pel primer alcalde que tingué el municipi, així com aquells que el substituïren, Joan Mayol i Josep Mayà, sota les sigles d’Esquerra Republicana de Catalunya, un cop proclamada la Guerra Civil Espanyola. La conferència anirà a càrrec de Teresa Massoni, Historiadora i professora d’història, Àlex Porta, arxiver i historiador de l’art, i Sergi Albrich, president de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya. L’acte tindrà lloc el proper dissabte 10 de setembre a dos quarts de set de la tarda, al vestíbul de l’Edifici Duran i Reynals (Antiga Escola Abadessa Emma).