Ripollès

Totes les notícies

Finalitza del cicle Esquerra Parla 2010 i es duu a terme l'Assemblea General de la Federació Comarcal

Aquest dissabte 7 de juny ha finalitzat el cicle Esquerra Parla d’aquest 2010 amb la ponència del Conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya, en Jordi Ausàs (resum fet pel mateix conseller a: http://www.youtube.com/watch?v=dSaN6QjhOYc ). Aquesta ponència va girar al voltant de la llei de vegueries i sobre com quedarà distribuït el territori català. També va insistir sobre la necessitat de superar la distribució territorial provincial per una altra definida per la mateixa Generalitat (amb els diferents agents que s’han consultat durant la redacció del projecte), que respongui a la realitat cultural, social i econòmica del nostre país. Per altra banda, durant el mateix dissabte es va dur a terme una assemblea general de la Federació Comarcal d’Esquerra amb dos principals punt sobre la taula: la renovació de l’executiva i l’elecció dels dos candidats per representar al Ripollès a les eleccions al Parlament de Catalunya. Pel que fa a la renovació de l’executiva, només hi haurà dos canvis: el militant Josep Bassaganya de Sant Joan de les Abadesses substituirà al militant de Vallfogona Josep Safra en la secretaria de finances. Per altra banda, la militant Elisabeth Regué causa baixa en l’executiva tot i que encara no s’ha definit el seu substitut. A nivell de la representació del Ripollès a les eleccions del Parlament, només es va presentar una candidatura formada per la militant Teresa Jordà i la militant Maria Carme Freixa. Aquesta va ser votada per unanimitat.

Esquerra de Sant Joan demana a l’equip de govern que respongui les més de 100 al•legacions del POUM demanant que l’escoles no marxin del centre del municipi

Fa més d’un any que es va aprovar inicialment el futur planejament urbanístic, més de 100 al•legacions qüestionàvem treure les escoles del centre de la vila pel perjudici al comerç i al model de poble. El 20 de març del 2009, fa més d’un any, es va aprovar inicialment el Planejament Urbanístic Municipal (POUM), de Sant Joan de les Abadesses. En la fase d’exposició pública, que va durar 45 dies, és varen presentar més de 120 al•legacions per part dels veïns i veïnes de Sant Joan de les Abadesses, una part d’elles, era un escrit on es demanava que no es traslladés l’escola a una punta del nucli i al zona esportiva a l’altre. A més, d’aquestes cent al•legacions, moltes d’elles eren signades per més d’una persona, per tant, es calcula que unes 160 persones van manifestar per escrit la incoherència que suposa la dispersió dels equipaments, on es qüestionava l’espai del futur centre educatiu i la nova zona esportiva. La previsió de l’equip de govern del PSC és que el futur centre educatiu vagi a la Coromina del Bac a l’alçada del Covilar i que la futura zona esportiva (camp de futbol, pavelló, piscina, etc...) a les Planes de la Torre. Entre un punt i l’altre hi han més de dos quilometres de distància, fet que provocaria l’augment del vehicle rodat. Per altra banda, treure les escoles del centre de la vila podria afectar l’activitat social, comercial i econòmica del municipi de manera important. Per aquest motiu, es demanava a l’equip de govern estudiar alternatives per acostar els equipaments al centre de la vila, amb espais com l’actual camp de futbol, amb els annexes de l’actual pavelló i l’antic escorxador, o les dependències de l’antiga fàbrica Espona, com a possible ubicació del nou centre educatiu, si fes falta treure’l de l’actual indret; una altra proposta era millorar i ampliar la ubicació actual. D’aquesta manera es podria garantir que la situació de la zona esportiva fos a la Coromina del Bac i l’activitat al centre de la vila no se’n ressentis.

Esquerra Parla 2010

Tret de sortida de l’Esquerra Parla del 2010

Avui, 17 d’abril de 2010, s’ha presentat al local comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya el programa de xerrades “Temes de País, Esquerra Parla” per enguany. Aquest any es comptarà amb les següents ponències: - El dret a decidir de les nacions d’Europa, el referèndum d’Escòcia. Conduïda per la Marta Rovira (secretaria nacional de política europea, internacional i secretaria general de l’Aliança Lliure Europea – ALE). Dissabte 24 d’abril a les 19h. Casal Municipal de Cultura de Ribes de Freser. - El magatzem nuclear a les Terres de l’Ebre? Conduïda per en Bernat Pellisa (president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i alcalde de Rasquera). Dissabte 15 de maig a les 19h. Sala Polivalent de Vallfogona del Ripollès. - La immigració a Catalunya, reptes de país. Conduïda per en Joan Tardà (diputat al Congrés) i la Clàudia Fernández (presidenta de la sectorial d’immigració). Dissabte 29 de maig a les 19h. Seu Comarcal d’ERC de Ripoll - Les vegueries a Catalunya, la nova divisió territorial de Catalunya. Conduïda per Jordi Ausàs (Conseller de Governació i Administracions Públiques de Catalunya). Dissabte 5 de juny a les 19h. Centre Cívic la Confiança de Campdevànol.

NAIXEMENT I MORT D’UN POETA, JOAN MARAGALL

A finals del segle XIX, tal i com passa actualment, la migració turística de la capital catalana vers les nostres terres ja era tot un fet. Eren molts, principalment famílies benestants, els i les que decidien passar les seves vacances estivals, o de cap de setmana, a la comarca del Ripollès. L’estiu de l'any 1895, un jove poeta va decidir sortir de la seva casa d’estiueig ubicada al carrer Major de Sant Joan de les Abadesses, amb l’objectiu de fer un tomb pels paratges del nostre municipi. I, tot caminant, va anar a parar als prats de la casa del Covilar quedant perplex en veure una vaca que pasturava, “brandant llànguidament la llarga cua”, completament cega. Allà mateix, un vailet va explicar-li que l’animal s’allunyava del lloc de pastura i, que per tal de cridar-li l’atenció, va llençar-li un roc que “llançat amb massa traça” va buidar-li un ull, deixant-lo inservible. A l’altre, se l’hi havia posat un tel. Aquesta imatge fou la inspiració que el poeta Joan Maragall va utilitzar per escriure el poema de la Vaca Cega. Enguany estem commemorant el centenari de la mort d’un crític d’art modernista, en Raimon Casellas. Personatge que únicament resta vinculat al nostre municipi pel seu fatídic desenllaç a les vies de l’antic tren que unia Barcelona i Sant Joan. Tanmateix, la relació històrica de Sant Joan de les Abadesses amb Joan Maragall, poeta, també modernista, és molt més estreta, ja que aquest va deixar-nos un gran llegat literari conformat pel propi poema de la Vaca Cega i d’altres com el poema del Comte Arnau i els Goigs de la Mare de Déu de Núria, fruit de la inspiració que el nostre poble va representar pel poeta durant les seves estades estivals. El passat mes de març van iniciar-se, a la capital catalana, els actes commemoratius en motiu de l’Any Maragall. Aquest s’inicia enguany en motiu del 150è aniversari del naixement del poeta i finalitza l’any vinent en motiu del centenari de la seva defunció.