Ripollès

Totes les notícies

Francesc Català i Serra

ERC Ripoll impulsa la recuperació de la figura de Francesc Català i Serra

El grup municipal presenta aquest dimarts 27 de desembre una moció per difondre la tasca del patriota català i portar les seves despulles a Ripoll El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Ripoll presentarà aquest dimarts 27 de desembre una moció per tal d’enaltir i difondre la tasca del ripollès Francesc Català i Serra, el primer soldat voluntari català. Des d’ERC s’aposta per ‘crear, dins la Comissió sobre la Memòria històrica, una subcomissió per donar a conèixer la figura de Català i estudiar com difondre’n la seva tasca ingent pel país, a la seva vila’. Al mateix temps també es proposa ‘treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya per portar les seves despulles a Ripoll, ara mateix es troba enterrat a Bèlgica, i fer justícia amb un compatriota ripollès que va lluitar per la dignitat, la llibertat i la democràcia del seu país’. Francesc Català i Serra era de Ripoll i va ser dels primers d’entrar a militar a l'Estat Català d'en Macià. Va fer moltes vegades de correu entre Catalunya i els exiliats catalans. Per la seva activitat política, el jove Francesc Català va haver de marxar a l'exili i allí es va enrolar a l'Exèrcit català, que preparava una incursió militar des de la Catalunya Nord per tal d'alliberar Catalunya i proclamar la independència, coneguda històricament com els Fets de Prats de Molló, fets que van servir, malgrat el fracàs, per internacionalitzar el plet català com mai no ho havia estat abans. Macià va ser jutjat a París i, posteriorment, expulsat a Bèlgica. Va morir el 28 de juny de 1927 a Brusel·les, on va ser enterrat acompanyat dels seus companys exiliats.

Casilda Gómez

L’exregidora d’ERC Ripoll, Casilda Gómez, guardonada amb els Premis Macià que atorga la Generalitat

El govern reconeix d’aquesta manera als treballadors i treballadores, empreses i entitats que s'han distingit per la dedicació, la constància i l'esperit d'iniciativa en el treball L’exregidora d’Esquerra Republicana a Ripoll, Casilda Gómez, ha estat reconeguda amb els Premis Macià 2016 que atorga el Govern des de l’any 1938 com a reconeixement als treballadors i treballadores, empreses i entitats que s'han distingit per la dedicació, la constància i l'esperit d'iniciativa en el treball.  Des d’ERC Ripoll, ‘estem molt contents per l’entrega d’aquest guardó a una persona com la Casilda Gómez que sempre s’ha mostrat implicada a favor de les persones en risc d’exclusió social’. En aquesta línia, va fer possible la creació de la Taula d’Inclusió Social del Ripollès i, des de l’any 2012 col·labora amb Caritas Diocesana de Vic i és directiva de Cáritas Inter parroquial de Ripoll.   Gómez va ser regidora d’ERC a l’Ajuntament de Ripoll del juny del 2007 al juny del 2011. Durant aquest període,va estar a l'equip de govern, va ser cap d'àrea de serveis a les persones i regidora de serveis socials i de convivència i seguretat.   Casilda Gómez va néixer fa 75 anys a Hontomin-Merindad del Rio Ubierna(Burgos), i ha treballat la major part de la seva vida laboral a la Fundació MAP, entitat dedicada a crear els suports necessaris per millorar la qualitat de vida i fer realitat la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat de la comarca del Ripollès.   La Fundació ha anat creixent amb serveis i equipaments i s’ha convertit en una entitat capdavantera del sector. L’any 2007, es va jubilar, tot i que continua exercint com a presidenta del patronat fins a dia d’avui.

ERC proposa que Ripoll es regeixi per l'horari solar de primavera i estiu

El plenari del passat dimarts dia 29 de novembre va aparovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal d'ERC per tal que l’Ajuntament de Ripoll recolzés institucionalment  la proposta de reforma consistent en mantenir l’horari de primavera i estiu durant tot l’any. Un horari lògic, racional i natural, per a treure el màxim de profit d’aquest recurs tan valuós que són les hores de llum diürna, o sia el sol. MOCIÓ A FAVOR D’UNA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA PER REGIR-SE SEMPRE PER L’HORARI SOLAR DE PRIMAVERA I ESTIU   EXPOSICIÓ DE MOTIUS El passat diumenge 30 d’octubre, els rellotges de tot l’estat espanyol es van endarrerir una hora. Des de llavors, a molt punts de la península a dos quarts de sis ja és fosc. Durant l’hivern les hores de llum natural es redueixen arreu dels territoris que es troben a la nostra latitud, però aquesta minva de les hores de sol s’accentua molt més amb el canvi d’horari administratiu.  Als Països Catalans, pel fet de trobar-se situats a llevant de la península ibèrica, es percep aquest canvi de forma més acusada. A tall d’exemple, el dia 29 de novembre de 2016, a la Costa Brava el sol és pon a les 17:17 hores mentre que a les Rías Baixas, a la costa gallega ho fa 48 minuts més tard, a les 18:05 hores. El passat 25 d’octubre el Parlament de les Illes Balears aprovà per unanimitat una declaració institucional que insta el govern espanyol a regir-se sempre per l'horari solar dels mesos de primavera i estiu. També el seguiren les Corts Valencianes tot elaborant una declaració institucional amb el mateix fi.   Els arguments que expliquen el canvi d’hora vigent han quedat obsolets perquè van molt vinculats a l’economia industrial del segle passat.  L’horari d’estiu, mantingut tot l’any, avui dia, tindria beneficis per a l’estalvi energètic, el turisme i la conciliació de la vida laboral i familiar. La llum solar és clau per la salut i el bon estat d’ànim de la societat.

Consell Comarcal del Ripollès

ERC reclama més ambició social al Consell Comarcal del Ripollès i partides per a pal·liar la vulnerabilitat energètica

Els republicans s’abstenen al pressupost 2017, demanen més diàleg i que s’escoltin totes les propostes   Esquerra Republicana no ha donat suport als pressupostos del Consell Comarcal del Ripollès perquè consideren que ‘hi falta ambició social’. El pressupost 2017 s’ha aprovat amb els vots favorables dels consellers de CiU, MES, CUP i PSC i l'abstenció dels consellers d'ERC.   El conseller Sergi Albrich, argumenta l’abstenció, entre altres motius, ‘per la poca ambició social dels comptes presentats per l'equip de govern de CiU i MES’. Albrich, per exemple, explica que des d’ERC ‘trobem a faltar una partida que permeti incrementar l'atenció a la dependència i a la gent gran i que duu a terme el Consorci de Benestar Social. Una realitat i unes necessitats que aniran en augment als propers anys".   Des d’ERC defensa que ‘ens hagués agradat disposar d'una partida destinada a pal·liar les situacions de vulnerabilitat energètica en què es troben més de 200 persones al Ripollès. Una realitat que gairebé s’ha quadruplicat des del 2014. També haguéssim trobat encertada una partida específica per desplegar la llei LGTB per tal de formar el personal laboral i promoure accions de sensibilització’.   Pel que fa al dia a dia a l’ens comarcal, el portaveu del grup d’ERC al Consell, Roger Bosch, ha alertat que ‘l'actual president, en un any i mig, s'ha carregat l'essència de la comarca. Una comarca, la nostra, que precisament si necessita alguna cosa és que tots plegats la mimem i la portem amb cotó fluix. Els republicans vàrem alertar, ja fa uns mesos, que la dinàmica d'aquesta presidència i les polítiques de l'equip de govern no ens agradaven ni poc ni gens si comporten desmembrar la comarca’.   Bosch recorda que ha estat a partir d’aquesta crítica que ‘el president ha començat a escoltar als seus socis de MES al govern i els hi ha donat un cert protagonisme i una certa acció de govern. S'han introduït partides que compartim i, aquest fet, ha motivat que ens abstinguéssim a la votació’.

Sergi Albrich serà el nou conseller comarcal per ERC al Consell Comarcal del Ripollès

El regidor i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses serà el nou conseller del grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal del Ripollès. Albrich prendrà possessió en substitució del ja exregidor a l’ajuntament de Campdevànol, Jaume Garcia, que va dimitir del càrrec de conseller comarcal el passat mes de setembre. Sergi Albrich és regidor de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses des del 2009 i president de l’agrupació local d’ERC d’aquest municipi. Albrich és geòleg, doctorat en geologia i disposa de la titulació de Màster en Govern Local. Amb la seva incorporació, el grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal quedarà conformat per Jordi Batchelli, regidor i primer tinent d’alcalde a l’ajuntament de Camprodon, Roger Bosch, regidor-portaveu del grup municipal d’ERC a l’ajuntament de Ripoll, Joan Dordas, alcalde de l’ajuntament de Campelles i Josep Tremps, alcalde de l’ajuntament d’Ogassa.  

ERC, Campdevànol, Toni Riera, Joan Manso,

ERC Campdevànol denuncia ‘la manca de rigor i compromís de l’equip de govern en el projecte de construcció de les noves escoles’

Els republicans afirmem que ‘iniciatives tan importants precisen d’una gestió molt més eficient’ El grup municipal d’ERC Campdevànol exigeix a l’alcalde del municipi, Joan Manso, ‘rigor i quelcom més que compromís davant la població a l’hora de tractar projectes vitals per al municipi com la construcció de les noves escoles situades al carrer Puigmal’. Els republicans considerem totalment ‘insuficients’ les explicacions que el batlle ha donat de la situació actual En aquest sentit, des d’Esquerra afirmem que Manso ‘no es pot presentar davant els ciutadans amb una qüestió més que rellevant, com és el seguiment i la construcció de les noves escoles tan reivindicades històricament, i no tenir cap document, compromís o acord signat, on puguem llegir que, malgrat la contaminació existent i la seva garantia de descontaminació a curt termini dels terrenys existents, el departament d'ensenyament no accepti continuar amb la tasca de construcció en el mateix emplaçament’. Els republicans considerem inacceptable que un projecte d’aquest mena només es defensi ‘exclusivament amb la paraula compromís, sense anar seguida d'una signatura del departament corresponent per garantir a la població la construcció de les escoles’. A l’hora de valorar amb més detall tot el procés, ERC Campdevànol tampoc entenem que ‘tot i que l’ajuntament fa un seguiment setmanal de les obres, en cap moment, no es va insistir en que els terrenys eren susceptibles de contaminació’. Esquerra vol argumentar que ‘la responsabilitat no acaba en la cessió dels terrenys i que cal estar més a sobre de projectes tan importants com aquest. Cal més compromís i una gestió més eficient’.   Signatura d’Ensenyament A partir d’ara, des d’ERC  demanem que ‘s’aconsegueixi la signatura d'un compromís real del departament d'Ensenyament tal com es va comprometre l’alcalde davant dels veïns de Campdevànol. També esperem la visita del responsable del departament de Salut per donar-nos les explicacions necessàries.

Lluïsa Pérez, Sergi Albrich, Elisenda Guillaumes

ERC de Sant Joan s'oposa a l'increment de l'IBI que preveu l'equip de govern pel 2017

Ramon Roqué va desestimar la proposta d’ERC de crear un “Servei Bon Dia”, d’acompanyament a la gent gran. El plenari de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses del passat divendres 30 de setembre va aprovar, amb els vots favorables de l'equip de govern de MES i els vots contraris d'ERC i CIU, les modificacions de les ordenances fiscals pel proper any 2017.  Unes modificacions que contemplen un increment dels valors impositius que regula l'Ajuntament per calcular les quotes a pagar dels veïns de Sant Joan de les Abadesses, en concepte d'IBI i Plusvàlua. "Aquest increment dels valors impositius implicarà un augment de la seva recaptació i, per tant, un increment de les quotes a pagar pels veïns de Sant Joan de les Abadesses", apunta el regidor d’ERC Sergi Albrich. Pel proper any 2017, l'equip de govern preveu recaptar, en concepte d'IBI, més de 1.122.000 euros. Uns 54.000 euros més que els que preveia recaptar per aquest impost al 2015 i al qual cal sumar-hi els 84.000€ que es recaptaran addicionalment per l'error de càlcul del propi ajuntament a l'hora de calcular les quotes al 2016. "Una gestió que denota una clara deixadesa de l'equip de govern i que hauran d'assumir els vilatans". "Després que el Ministeri permetés rebaixar els valors cadastrals un 20% al 2014 i un 23% al 2016, l'Ajuntament podia establir uns valors impositius que rebaixessin les quotes a pagar pels ciutadans en concepte d’IBI. Enlloc de fer-ho, continuant mantenint valors que incrementen la recaptació i, pel proper 2017, augmentarà la quota a pagar de les llars santjoanines. A tall d'exemple, un habitatge que hagi de pagar 600€ al 2016, en pagarà 630€ al 2017". "Un altre impost municipal que l’ajuntament incrementa els dos valors impositius que pot regular de l'impost de transmissió de terrenys d'Urbana, és a dir la Plusvàlua. Aquests coeficients incrementaran un 40% i un 25%, respectivament, fet que també comportarà un increment de les quotes a pagar per aquest impost" "L'Ajuntament es va veure obligat a aprovar un pla de reducció de la despesa per reduir el tancament amb negatiu de més de 145.

ERC Ripollès denuncia que ‘o el Consell Comarcal canvia la seva dinàmica o ens porten cap a un carrer sense sortida’

Els republicans demanen a l’equip de govern de l’ens comarcal que ‘treballi per a millorar el benestar dels ciutadans de la nostra comarca’ ERC Ripollès ha denunciat les polítiques impulsades pel Consell Comarcal durant el darrer any per part de Presidència i l’equip de govern. Els republicans defensen que ‘no es pot fer un ús partidista d’una administració que considerem com a fonamental en una comarca de muntanya com la nostra’. Des d’Esquerra recorden que ’la legislatura ja va començar de manera sorprenent amb un canvi de president a última hora. A partir d’aquí, durant aquest primer any, s’han aplicat polítiques que no ajuden a fer comarca’. En aquesta línia des d’ERC afirmen que ‘no existeix cap mena d’unitat i això no ajuda al benestar dels nostres ciutadans ni a la seva economia.’ ‘Mai com fins ara hi havia hagut tant poca unitat comarcal’. A l’hora de posar exemples, des d’ERC expliquen que ‘un exemple seria el Consorci Ripollès Desenvolupament on en un Consell d’Alcaldes es va decidir el seu futur sense valorar les conseqüències posteriors. Es va decidir la seva dissolució (finalment no s’ha dut a terme), una aposta que considerem negativa perquè hem de tenir en compte que hi ha moltes polítiques que compartim els municipis. A més a més, aquesta decisió ha provocat que  la gent que treballa en aquest organisme a hores d’ara tingui un futur incert davant seu’. Des d’Esquerra denuncien que les tensions provocades per l’equip de govern del Consell Comarcal de Ripollès només han fet que augmentar i un altre exemple és el nou contracte de residus. ‘Desapareix l’economia d’escala. En una població de 26.000 persones existiran 5 tipus de models de recollida, i es produirà un important augment del cost per al ciutadà’. Des del Grup Comarcal d’ERC també denuncien ‘la manca de diàleg i recerca del consens constant per part de l’actual direcció’ i demanen que ‘cal canviar aquestes polítiques del grup de govern del Consell Comarcal i sobretot, de la seva Presidència, perquè si continuem en aquesta dinàmica ens porten cap a un carrer sense sortida per a la nostra comarca, fet que podria

Jaume García

Jaume García passa el relleu de l'acta de regidor d'ERC a Campdevànol a Toni Riera.

Jaume Garcia, regidor a l'ajuntament de Campdevànol des de les darreres eleccions municipals, ha renunciat al càrrec al consistori i, per tant, també  el de conseller al Consell Comarcal del Ripollès, per motius personals. Garcia ha volgut deixar palès que "En aquests moments la impossibilitat de poder atendre correctament el dia a dia de la política del nostre poble fa que hagi arribat el moment de la renúncia i per tant que el meu successor pugui tenir el temps necessari per aportar noves estratègies e il·lusions. Es per tant una renúncia per qüestions particulars amb l´objectiu d´aconseguir una millora política de dedicació, treball i entusiasme donat el profund respecte que sento per els vilatans, els votants i per el meu partit ERC - AM. Han estat uns anys on tot el meu grup polític ha estat en tot moment al meu costat i ara els podria fallar i no ho vull. Cal aprofitar els moments actuals per ser el més forts possible, son anys intensos i s´ha d´estar al 100 % i ara políticament no ho puc estar. Seguiré en la mesura de les meves possibilitats ajudant i compartint els moments que el meu grup necessiti i ajudaré al màxim al que properament serà el meu substitut. A ell li agraeixo que es posi al capdavant per arribar a les properes eleccions amb totes les il·lusions intactes. Agraeixo a tota la gent que va votar a ERC-Am el 24.05.2015 i que va fer possible que novament tinguéssim representació a l´Ajuntament de Campdevànol. A tots mil gràcies, estic segur que en un futur podrem estar novament un partit de govern". Carme Freixa, presidenta d'ERC Ripollès "Lamentem que la situació personal d'en Jaume l'hagi forçat a veure's obligat a dimitir del càrrec de regidor. Vull agraïr-li l'esforç personal i la dedicació que ha tingut en Jaume al projecte d'ERC a la comarca, i especialment a Campdevànol, durant aquest darrer any com a càrrec públic i desitjar-li tota la sort i els encerts possibles. Al mateix temps, esperem continuar comptant amb ell.