Ripollès

Totes les notícies

Parada autocars St. Joan

ERC DE SANT JOAN RECLAMA NOVAMENT QUE EL PROPER PRESSUPOST MUNICIPAL CONTEMPLI LA NOVA PARADA D'AUTOCARS

Sergi Albrich: "El PSC es va comprometre  construir una nova parada més segura al llarg d'aquesta legislatura. Esperem que no sigui una utopia electoral com els 250 llocs de treball de Llaudet. No es pot jugar amb la vida i les expectatives de les persones"   L'any 2010, l’equip de govern del Partit dels Socialistes de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va prendre la decisió unilateral, i innecessària, d’eliminar la parada d’autocars ubicada a l'aparcament de can Creuet per tal de traslladar-la a la carretera Camprodon.   La ubicació d’aquesta parada al bell mig de la carretera Camprodon genera, de forma freqüent, situacions de perill en el moment que els autocars paren per tal de permetre l’accés dels vilatans a l’interior del vehicle. Masses vegades es produeixen temptatives d’accident provocades per l’intent d’avançament dels vehicles situats darrere l’autocar que, al no disposar de prou visibilitat, s’aventuren a dur a terme la maniobra.    Per aquest motiu, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, des de l'any 2010 ha sol•licitat en reiterades ocasions que es busqués un nou espai, més segur i menys perillós, per tal d’ubicar la parada d’autocars, o en defecte es retorni a la posició original fins disposar d'un espai definitiu. Una proposta que el Partit dels Socialistes contemplava al seu programa electoral i, tres anys més tard, cap projecte d'execució ha estat contemplat als pressupostos municipals aprovats fins al moment.   Sergi Albrich, portaveu d'ERC a l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses: "Fins al moment, ja s'ha produït un accident en aquest punt negre i per sort sense ferits. Són masses i reiterades les temptatives d’accident que s’han produït en aquest punt i, per sort, no s'han arribat a materialitzar en més quantitat".    Albrich també afirma que: "si bé la parada no s'hauria d'haver canviat d'ubicació fins decidir-ne una de més segura, després de tres anys cal trobar una ubicació definitiva.

Teresa Jordà

EL PP i el PSC-­‐PSOE contraris a la cessió de la caserna de la Guàrdia Civil a l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

La diputada d’Esquerra Republicana, i regidora de l'Ajuntament de Ripoll Teresa Jordà, ha defensat a la Comissió de Defensa una proposta per tal que l’Estat cedeixi als ajuntaments les casernes de la Guàrdia Civil buides al preu simbòlic d’1 euro per metro quadrat quan així ho sol•licitin els ens locals. La proposta a 1 euro el metro quadrat és l’alternativa d’Esquerra Republicana per evitar la modificació de legislació que va fer en el seu dia Carme Chacón i que impedia la cessió gratuïta d’antigues casernes i obligava a vendre’ls, un canvi però que es va fer “després de regalar a Madrid l'Operació Campament”.    Jordà ha criticat la vergonya que suposa que “els ministeris d'Interior i Defensa estiguin fent negoci a costa dels mal finançats ajuntaments, amb uns terrenys que aquests ministeris no utilitzen. La diputada ha recordat que “el Ministeri de Defensa el que fa no és establir un preu raonable o negociar amb l'Administració de bona fe. Són uns usurers que imposaran el preu i busquen fer negoci. Pretenen treure partit imposant preus molt superiors als preus de mercat “.   Jordà ha exemplificat alguns casos com els de Sant Quintí de Mediona, Sant Joan de les Abadesses o Manlleu, on van obtenir el sòl de manera gratuïta o cedit per l’Ajuntament i ara pretenen vendre a l’Ajuntament la caserna per un preu molt superior del que realment costaria. Els vots contraris de PP i PSOE han fet que la iniciativa no tirés endavant.

Sergi Albrich

Sergi Albrich: "Es confirma la petició reiterada d'ERC; Es rebaixaran els valors cadastrals dels habitatges”

La sessió plenària de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses del passat divendres dia 11 d'octubre va acordar congelar, amb els vots favorables de l'equip de govern del Partit dels Socialistes i Convergència i Unió, la totalitat de les ordenances fiscals pel proper curs 2014. Aquesta aprovació no va comptar amb el suport dels regidors d'ERC atès que "l'ajuntament de Sant Joan contempla taxes i impostos tals com l'Impost de vehicles de tracció mecànica, que disposa el topall màxim que la llei permet, i la taxa de casaments (500€) que els situen als nivells més elevats de la comarca.  Fa més de cinc anys que sol·licitem la seva rebaixa i s'ha ignorat la nostra proposta. No podem donar suport a unes ordenances que s'allunyen de la realitat econòmica dels ciutadans. Un altre exemple en són les bonificacions de la llar d'infants municipal: Són tant restrictives que cap família s'hi ha pogut acollir a l'últim curs escolar", va afirmar el portaveu d'ERC Sergi Albrich.   Albrich va puntualitzar que: "Celebrem que haguem aconseguit una rebaixa - mitjançant la modificació de la Llei del Cadastre Immobiliari - del valor cadastral dels habitatges de Sant Joan de les Abadesses. Una petició que, un cop acceptada, pot comportar una rebaixa de l'IBI dels veïns de Sant Joan de les Abadesses, sempre i quan l'ajuntament mantingui un tipus de gravamen baix. Des de l'any 2010, el grup municipal d'ERC ha peticionat a cada ple d'aprovació d'ordenances fiscals, la necessitat d'adaptar els valors cadastrals als valors posteriors a l'esclat de la bombolla immobiliària. Finalment es demostra que aquesta rebaixa era factible i ara és una realitat". En aquest sentit, Albrich va afegir que "Lamentablement, el tipus de gravamen que possibilita una rebaixa de l'IBI més agosarada i que regula el propi ajuntament es congela un any més. Caldria rebaixar-lo i provocar una reducció significativa de l'impost.

ERC Ripollès

ERC Ripollès denuncia que l'estat, amb els seus pressuposots, continua menystenint la comarca

La diputada d'ERC-Rcat-Catsi al Congreso dels diputats Espanyol, Teresa Jordà, ha valorat aquest matí a Ripoll l'afectació dels pressupostos espanyols a les comarques gironines i, especialment, a la comarca del Ripollès. Jordà ha valorat aquesta nova manca d'inversions espanyoles acompanyada de l'alcaldessa de Vallfogona del Ripollès i consellera comarcal, Carme Freixa, el regidor d’ERC de Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich, i el president d'ERC de Vall de Ribes, Joan Jové.   Teresa Jordà ha considerat que "els pressupostos generals de l'Estat Espanyol pel proper 2014 són un pols entre els governs català i espanyol. Són injustos socialment i menystenen, un any més, el poble Catalunya. La partida econòmica s'ha reduït, al llarg dels últims sis anys, dels 3700 milions d'euros als 944 Milions d'euros". Al mateix temps ha afirmat que "A les comarques Gironines les inversions han caigut un 60%, essent inexistent cap partida econòmica per les expropiacions dels afectats pel traçat del tren d'alta velocitat o l'oblit reiterat del desdoblament de la carretera de la mort gironina, la N-II".   Teresa Jordà, diputada i regidora de l'ajuntament de Ripoll ha volgut deixar palès que "el Ripollès és una comarca altament menystinguda per l’Estat Espanyol. Així, els PGE 2014 tant sols contemplen 15.000 euros pel desdoblament de la via de tren de Barcelona a Puigcerdà, s'obliden del túnel de Toses i no contemplen cap projecte ambiciós per millorar els punts negres de la carretera N-260 que, al llarg de tot el seu traçat i especialment al seu pas pels municipis de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses, són els responsables de masses accidents esdevinguts als últims anys".   Per acabar, Teresa Jordà ha afegit que "En aquest sentit presentarem, a les properes setmanes, un ampli ventall d’al·legacions per tal de batallar i incloure totes aquestes mancances, tant a nivell gironí com Ripollès, als pressupostos espanyols pel proper 2014.

Tardà a Sant Joan

Joan Tardà: "La constitució de 1812 també afirmava que Espanya era indissoluble i avui la República de Mèxic és una realitat”

El diputat d'ERC al Congrés de Diputats, Joan Tardà, va deixar sense cap cadira lliure l'auditori Jaume Nunó del Centre Cívic - El Palmàs - de Sant Joan de les Abadesses. Més de 90 persones van assistir a la conferència "De la Independència de Mèxic, a la Catalunya Independent", organitzada per la secció local d'Esquerra Republicana de Sant Joan de les Abadesses i que va comptar amb la presència del diputat republicà i del regidor santjoaní Sergi Albrich. Joan Tardà va analitzar el procés polític català des d’un punt de vista històric i també futurible. Així, va relatar que "la constitució del 1812 també contemplava la indissolubilitat de la nació espanyola i Mèxic finalment va aconseguir esdevenir un estat independent l'any 1821. El conflicte mexicà va aprofitar un moment de forta debilitat de l'imperi espanyol per assolir la plena llibertat i Catalunya ha d'aprofitar l'actual conjuntura política. No hi ha res estàtic i tot pot canviar en un estat democràtic i ho demostra el fet impensable que, en l'actual marc econòmic espanyol, el dret al treball, l'estat del benestar o les pròpies pensions estarien en més risc que mai. Amb un nou estat tindrem l'opció de fer les coses millor i, sobretot, garantir els drets fonamentals de tots els integrants de la futura República Catalana". Tardà va afirmar que "Catalunya tindrà la pilota al mig del camp quan sàpiga la data i la pregunta de la consulta i el govern de la Generalitat ha de desvetllar aquestes incògnites abans d'acabar l'any, ja que així ho contempla l'acord d'estabilitat parlamentària entre ERC i CIU. Això provocarà que tot el món estigui pendent de nosaltres, igual que Escòcia". Per acabar, el diputat republicà va apuntar que "La Via Catalana va ser un èxit aclaparador i l’assemblea es mereixerà un monument en un futur immediat. No podem permetre que d'aquí deu o quinze anys ningú ens retregui que no hem fet les coses bé.

Joan Tardà realitzarà aquest dissabte la conferència "De la Independència de Mèxic a la Catalunya independent" a Sant Joan de les Abadesses

Enguany, la secció local d'ERC realitzarà la conferència "De la Independència de Mèxic, a la Catalunya independent", a càrrec del diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Espanyol Joan Tardà. L'acte tindrà lloc el proper 21 de setembre, a dos quarts de cinc de la tarda, a l'auditori Jaume Nunó del Centre Cívic - el Palmàs i estarà moderat pel portaveu del grup municipal d'ERC a l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses Sergi Albrich.    Joan Tardà analitzarà les semblances i les diferències existents entre el procés de descolonització del poble Mexicà, que va culminar amb l'assoliment de la seva Independència de l'estat Espanuol l'any 1810, i  el procés polític que actualment s'esdevé Catalunya i que té com a horitzó l'any 2014, quan els catalans i les catalanes han de poder decidir quin futur volen pel nostre país. Així mateix, el diputat republicà detallarà  la situació política actual, especialment des de l'èxit de la Via Catalana, així com els esdeveniments que l'han precedit. Enguany, la secció local d'ERC realitzarà la conferència "De la Independència de Mèxic, a la Catalunya independent", a càrrec del diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Espanyol Joan Tardà. L'acte tindrà lloc el proper 21 de setembre, a dos quarts de cinc de la tarda, a l'auditori Jaume Nunó del Centre Cívic - el Palmàs i estarà moderat pel portaveu del grup municipal d'ERC a l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses Sergi Albrich.    Joan Tardà analitzarà les semblances i les diferències existents entre el procés de descolonització del poble Mexicà, que va culminar amb l'assoliment de la seva Independència de l'estat Espanuol l'any 1810, i  el procés polític que actualment s'esdevé Catalunya i que té com a horitzó l'any 2014, quan els catalans i les catalanes han de poder decidir quin futur volen pel nostre país. Així mateix, el diputat republicà detallarà  la situació política actual, especialment des de l'èxit de la Via Catalana, així com els esdeveniments que l'han precedit.

Junqueras-Camprodon1

Junqueras: ‘Estem aquí per fer el possible per salvar el nostre país, no per guanyar eleccions ni diputats’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha visitat aquest passat dissabte el Ripollès. Al migdia, va fer un acte públic a Camprodon, on la sala va quedar petita per les més de 350 persones que hi varen assistir.   Junqueras va destacar que estem en un moment decisiu pel nostre país, i tot i que ‘tenim la sensació que fa més de 300 anys que esperem, hem de ser pacients, mantenir la serenitat i la fermesa per culminar amb èxit el procés’. El líder republicà va remarcar que ‘estem aquí per fer el possible per salvar el nostre país, no pas per guanyar eleccions ni diputats’. Per això, va dir, hem de tenir com més gent millor al nostre costat. Va reconèixer la gran feina dels predecessors que han permès que arribessim fins aquest moment, començant pels mestres, la gent que ha construït hospitals pel país, que ha asfaltat carrers… En definitiva, gent que ha lluitat per fer el país que tenim.   El president d’ERC va explicar que ‘cada vegada hi ha més independentistes, que s’uneixen al projecte per diferents motius. La clau, però, és que a ulls del món, ara veuen la divisió com a demòcrates –que volen que els catalans i catalanes puguin votar per decidir el futur del país- i com als que no volen que votem ni que decidim el futur del nostre país’. ‘Ens hem d’aferrar a l’argument de la democràcia i del pret a votar’.   El líder republicà va tornar a insistir en què ‘la pregunta per el referéndum ha de ser una, ha de ser clara i amb només una desposta explícita’.   Durant l’acte a Camprodon, es va fer la presentació de la Secció local d’ERC de la Vall de Camprodon, el president de la qual és en Jordi Batchelli, que va destacar la importància d’anar implantant i estenent el projecte d’ERC a tota la vall.   A Ripoll va fer un acte públic al Cinema Teatre Comtal, on hi van assistir centenars de persones.  

Fixar fites i dates: ser creïbles!!!

L’altre dia, una amiga ripollesa m’explicava que el President Mas tenia previst visitar el Monestir de Ripoll el dia 11 de setembre, per commemorar la diada nacional després dels actes institucionals de Barcelona.  En el moment d’escriure aquest article, anterior a la diada, no sé si això ha ocorregut. Tot comentant-ho, em deia que el principal favor que podia fer al moment, al procés nacional, i a la Via Catalana organitzada per l’Assemblea nacional, seria aprofitar la visita per posar una previsible data a la consulta, que les dues formacions que tenen un acord parlamentari, CiU i ERC, van convenir a l’inici de la legislatura. Els arguments per demanar que el President -fixant una data- vagi “aconductant”, governant, liderant... el procés, no són pocs, però sobretot en detecto dos de determinants: confirmar que això va de veres; i la pressió, estrés, cansament que significa, per molta gent del país, anar col·laborant en el mateix procés, impulsant-lo, sense tenir la certesa que una part de la “política” l’escoltarà i executarà.   És en aquest context, que la Via Catalana, sense saber en el moment d’escriure aquestes ratlles el grau d’èxit de la mateixa, té una especial dimensió. Probablement, és un penúltim recordatori als delegats de la nostra sobirania, els representants al Parlament, el mateix govern i lògicament el President, que la voluntat d’un poble no només no pot ser traïcionada, sinó que tampoc no consentirà, ni serà possible, una nova etapa d’anestèsia autonòmica. Avui en dia,  no seria assumit una nova claudicació per no fer allò tan senzill, i complicat per alguns, com és preguntar-se si volem seguir amb el tracte, és més idoni el mot maltracte, espanyol.   Sóc conscient que el President Mas no vindrà a Ripoll per anunciar la data. De fet, ha afirmat que es fixa l’horitzó, com a màxim del 2016 per fer unes eleccions de caràcter plebiscitari, si no és possible la consulta. Hagués estat bé! És necessari governar el procés i liderar-lo, cogovernar-lo amb tota la gent que el vol empènyer.

EL TEMPS A LA CATALANA

Aquest estiu està siguent calent. Possiblement es dóna la paradoxa que les temperatures no han acompanyat el termòmetre de l’agenda política, però el cert és que els 47/48 graus, els hem assolit en més d’una ocasió. Tots els observatoris metereològics porten mesos registrant múltiples variables en el temps, i les prediccions no són a priori del tot favorables. Els models econòmics i socials europeus es troben en crisi, i justament aquest xàfec permanent ha provocat que es facin evidents de manera progressiva els mecanismes de subordinació política, econòmica, social  i cultural de Catalunya, així com el malestar creixent i la capacitat de mobilització d’amplis sectors ciutadans. El canvi climàtic s’ha accentuat de valent i al notre petit país ha començat un procés sense retorn, un viatge sense retrovisor, un procés viu, intens i dinàmic. Una oportunitat real de canvi que pot alterar la situació ecològica del planeta i crear un microclima en un nou Estat sobirà, lliure i complert políticament i també socialment. En el terreny polític les fortes tensions entre l’Estat Espanyol i la Generalitat catalana, i la creixent indignació ciutadana han provocat una pedragada sense precedents sobre el model d’autogovern que ha evidenciat la subordinació absoluta de la política catalana a la dinàmica espanyola i una clara explotació batejada com espoli fiscal. La boira de la crisi i l’enèssim intent d’encaixar amb Espanya a través del nou Estatut van precipitar, fa uns anys, aquesta reiterada i perssistent tempesta. Val a dir que amb l’Estatut del 2006 es buscava incrementar el sobiranisme, corregir el model fiscal i obrir la possibilitat de la via federal, però res va fer cumplir les prediccions, va seguir plovent sobre mullat, i després de múltiples calamarssades, l’inefable Tribunal Constitucional s’ho va acabar de carregar tot d’una ventada. Cert és però que després del xàfec sempre arriba la calma, i el sol va tornar al país aquell 10 de juliol com una demostració palpable que el sobiranisme ja era hegemònic després de la tempesta estatutària.