Ripollès

Totes les notícies

Joan Dordas i Teresa Jordà hissen l'Estelada a Campelles

Jordà també va realitzar un col·loqui sobre el referèndum de l’1O La Federació Comarcal d'ERC al Ripollès continua realitzant actes amb l'objectiu de pentinar tots els municipis de la comarca, i resoldre els dubtes existents de cara a la celebració del Referèndum del proper dia 1 d'Octubre. En aquest sentit, diumenge es va dur a terme un col·loqui a la sala polivalent de l'Ajuntament de Campelles, el municipi més petit del Ripollès amb 137 habitants, el qual va comptar amb la presència de Teresa Jordà, diputada al Congrés dels diputats Espanyol; Joan Dordas i Ramon Cutrina, alcalde i tinent d'alcalde del municipi, respectivament; Joan Jové, president secció local d'ERC de la Vall de Ribes; i Joan Vilaplana, vicepresident de la Federació Comarcal d'ERC. Previ a la realització del col·loqui, Dordas, Cutrina i Jordà van hissar la bandera Estelada a l'entrada del municipi. La secció local d'ERC de la Vall de Ribes va finançar el màstil de l'Estelada i l'agrupació de l'ANC de la Vall de Ribes va efectuar la donació de l’Estelada. Al col·loqui hi van assistir mig centenar de veïns i Jordà va destacar que "Catalunya avança amb determinació. Tot això ho fem perquè la ciutadania ho passa malament i l'Estat no vetlla pel seu benestar". "L'Estat, que pensa més amb l'estomac que amb el cervell, treballa amb els tribunals allò que no gosa fer a seu parlamentaria. Guanyarem pels nostres mèrits i pels seus desmèrits. El dia 1 ens hem de guanyar el dret a vot. Nosaltres respectarem el resultat del referèndum, sigui quin sigui, perquè primer de tot som demòcrates. Però si l’opció més votada és el Sí, ens permetrà crear un nou país des de baix". "Hem de ser conscients que no serà fàcil, però ens hem de sentir afortunats perquè construirem un país nou on podrem decidir quina serà la seva sanitat, educació, llengua... Serem els fundadors d'un nou país".  

Lluís Salvadó a Ripoll

Lluís Salvadó: “El 2 d'octubre disposarem d'unes estructures sòlides per recaptar tots els tributs del país”

El secretari d’Hisenda de la Generalitat parla a Ripoll sobre la futura Hisenda Catalana. “El 2 d'octubre disposarem d'unes estructures sòlides per recaptar tots els tributs del país”. Amb aquesta contundent afirmació el secretari d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluís Salvadó, va iniciar la xerrada Horitzó Referèndum, la Hisenda Catalana que s’ha dut a terme aquest dijous 27 de juliol a Ripoll. Concretament, l’acte es va dur a terme a la biblioteca Lambert Mata i també va comptar amb la participació de la presidenta comarcal d'ERC, Carme Freixa. Salvadó va parlar de la futura Hisenda Catalana explicant que, actualment, “el 70% de les tramitacions que gestionem es poden fer de telemàticament. Una Agència Tributària moderna s'ha de dedicar a la inspecció i en aquesta línia estem treballant”. A l’hora de passar balanç de la tasca realitzada durant l’actual legislatura, Salvadó va destacar que l’actual Govern “ha reduït el dèficit de 6 mil milions a 2 mil milions d’euros al mateix temps que l’economia creix un 2%. Estem consolidant despesa i generant expectatives de creixement dels ingressos” “La Futura República Catalana és una opció per construir un País amb millors serveis. Entre altres beneficis, podem optar a duplicar l'actual pressupost Generalitat”, va concloure Salvadó.  

Comiat Teresa Jordà

Discurs de comiat de Teresa Jordà com a regidora de Ripoll

Bon vespre a totes i a tots. Ja ho deia l’amic Pep Pujals: “No hi ha res, que duri per sempre”  i és que a mida que et fas gran, te n’adones, que és una immensa sort que això sigui així. Suposo que hi ha poques excepcions, de fet quan  al s.V a.c Aristòtil teoritzava sobre Política ho va clavar, i encara avui les seves tesis regeixen l’administració del poder, deu ser una de les excepcions que confirmen la regla. Però avui no toca ni teoritzar, ni filosofar, ni tan sols fer història. Avui m’acomiado d’aquesta casa, de la Casa consistorial, de fet..., de la casa de tots els ripollesos i les ripolleses. Una casa que com a ciutadana seguirà sent meva, ara però des d’una altra òptica i des d’una posició diferent, la d’una ripollesa que aspira a viure en un poble millor. De fet, la mateixa aspiració que em va portar a encapçalar el projecte d’Esquerra Republicana de Catalunya a Ripoll, aquell ja llunyà 1999 ( que dur sona reconèixer que sóc regidora de la casa des del segle passat. Tot i que cal dir que d’altres em superen amb escreix...). Tenia 24 anys i mil ganes de menjar-me el món. Una il·lusió desfermada per fer més gran i sobretot més just el poble que coneixia i estimava. Ho feia des del convenciment que la justícia social havia de ser la base de la societat i que només sota els valors del republicanisme radical podíem tenir un Ripoll de ciutadans lliures i iguals. Vaig ser regidora a l’oposició al costat d’un gran company, bon amic i excel·lent compatriota, en Quico Terradelles; tots dos substituíem a una insigne ripollesa que durant anys va defensar els postulats d’esquerra i independentistes a Ripoll, l’Anna Ma Faja. Van ser anys d’aprenentatge i de començar a sentir a la pell la duresa de la política en la proximitat de l’univers municipal. El 2003 la vila de Ripoll ens va donar la oportunitat de gestionar l’Ajuntament a través d’una coalició de forces d’esquerres i així ho vàrem fer.

Campelles hissarà l’Estelada a l’entrada del municipi

El proper diumenge dia 30 de juliol, a les 12 del migdia, l’Ajuntament de Campelles hissarà l’Estelada a l’entrada del poble. Un acte que comptarà amb la presència de Joan Dordas, alcalde del municipi, i Teresa Jordà, diputada al Congrés dels diputats Espanyol. Aquest acte tindrà lloc després que l’Ajuntament de Campelles, el passat 13 de maig, endegués un acte de rebuig a les diverses amenaces i coaccions que el van obligar a penjar la bandera estatal a la façana del municipi. Així doncs, després de diverses setmanes on l'estat espanyol va enviar diversos requeriments al consistori per tal que pengés la bandera estatal sota amenaça d'una multa i la possible inhabilitació de l'alcalde Joan Dordas, Campelles va col·locar un cartell a la façana del consistori que indicava que "la bandera estatal penja a aquest ajuntament per imperatiu legal i en compliment d'una sentència i en contra de la nostra voluntat". Ara, tres mesos després, el consistori de la Vall de Ribes vol mostrar el seu ple suport al procés d’emancipació nacional i a la celebració del referèndum d’independència del proper 1 d’octubre amb la hissada de la bandera Estelada a l’entrada del municipi de Campelles.  

ERC Campdevànol celebra que la nova escola Pirineu s’acabi fent al terreny proposat inicialment

Equerra Republicana de Campdevànol celebra que, finalment, “s´ha imposat la lògica i la nova escola Pirineu s'acabarà fent en el terreny inicial tal i com des d’ERC hem apostat sempre”.   Els republicans recorden que ja s’ha invertit prop d’un milió d’euros per descontaminar i edificar l’escola i afirmen que “teníem clar que el lloc idoni era l’actual proposta tot i que l’equip de govern estava entestat en buscar diferents ubicacions i exposant propostes absurdes. Calia treballar només en una única direcció, descontaminant, edificant i acabant l'escola en l’actual ubicació. Finalment la lògica, tal i com era de preveure, s’ha imposat i des d’Esquerra aplaudim aquesta decisió valenta”.   El departament d’Ensenyament de la Generalitat ha treballat conjuntament amb el de Salut per tirar endavant la descontaminació i posterior construcció de l’escola. Diferents estudis per assegurar la descontaminació amb garanties han endarrerit l’execució del projecte i ha quedat clar que “tot i que l’alcalde, Joan Manso, treia pit de les seves reunions a Palau i de les seves negociacions per tirar-ho endavant s’ha demostrat que no calien i la lògica s’ha acabat imposant”.     Diners retornats D’altra banda des d’ERC Campdevànol també informen que “el nostre regidor a l’ajuntament, Toni Riera, és l'únic membre del consistori que ja ha retornat els diners cobrats del ple extraordinari corresponent al malaurat accident mortal que tant ens va doldre a la piscina de Ripoll, tal i com vam anunciar que faria”.    

Memòria Històrica

ERC Sant Joan de les Abadesses reclama un acte d'homenatge pels santjoanins sotmesos a consells de guerra franquistes

El Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics, en data 29 de juny de 2017, la llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, per tal de declarar definitivament la nul·litat dels consells de guerra franquistes, que es poden qualificar de farsa, i de les sancions i condemnes de greus conseqüències que se'n derivaren. Cal recordar que l'Estatut de Catalunya del 1932 va ésser derogat per la Llei del 5 d'abril de 1938, un acte il·legal de la dictadura franquista que només va poder ésser imposat per la força de les armes. Per això es van constituir els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar i es van dur a terme els processos aplicats pel procediment dels consells de guerra com a mitjà de repressió política vulnerant les competències i la legalitat aleshores vigent, també respecte als delictes tipificats, els procediments seguits i les garanties processals que eren exigibles. Aquesta llei ha permès que es declarin il·legals els tribunals, els procediments i els consells de guerra instruïts a Catalunya des del 5 d'abril de 1938 fins al desembre del 1978 i ha permès elaborar i publicar una llista de més de 66.590 processos i sentències per tal d'assumir la responsabilitat històrica del Parlament de Catalunya, davant les víctimes d'aquells processos, reparant els abusos comesos pel règim franquista contra la legalitat judicial i procedimental i fent la reparació exigida per les persones represaliades, la societat catalana i les instàncies internacionals. Atès que una primera revisió ha permès preveure que la llista podria incloure com a mínim 22 persones que podrien ser de Sant Joan de les Abadesses, de les quals 6 haurien sigut executades durant el règim Franquista, els regidors del grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses han proposat que el plenari del proper 28 de juliol aprovi una moció perquè l'ens revisi detingudament la llista elaborada per l’Arxiu Nacional de Catalunya per tal d’identificar la totalitat dels santjoanins i de les santjoanines que s’hi puguin localitzar i, posteriorment, dugui a terme un acte de reconeixement adreçat a tots aquells santjoanins als quals se'ls va aplicar un consell de guerra franquista, amb un especial record a aquelles persones que foren condemnades a mort i posteriorment executades.

Grup Comarcal d'ERC

ERC proposa que el Consell Comarcal lideri un estudi preventiu de cardiopaties a alumnes d'ESO

El grup d'ERC al Consell Comarcal del Ripoll ha proposat, a la sessió plenària d'avui 17 de juliol, que "l'equip de govern comarcal valori la possibilitat de liderar un estudi comarcal de l'alumnat d'Edudació Secundària Obligatòria per tal de dur a terme un anàlisis preventiu de cardiopaties a joves de 13 a 15 anys". La proposta contempla que el Consell Comarcal coordini els diversos ajuntaments ripollesos, el departament d’Ensenyament i els Centre d’Atenció Primària de la Comarca, així com la Comissió Comarcal d'Ensenyament, "per tal que es valori la possibilitat de dur a terme ànalisis de detecció de possibles cardiopaties a joves, similar al que han dut a terme l'Ajuntament de Banyoles i l'Hospital Josep Trueta de Girona", ha apuntat el conseller comarcal Sergi Albrich. "L’estudi, basat en la realització d'electrocardiogrames, recolliment de dades clíniques i altres proves mèdiques pretén evidenciar la identificació precoç d’aquestes malalties, i a l'hora permetre tractar-les adequadament i prevenir possibles conseqüències futures". El President Joan Manso ha entomat la proposta del grup d'ERC i s'ha compromès que al llarg de les properes setmanes la consideraria i en valoraria la possible aplicació. El plenari comarcal també ha aprovat per unanimitat l'atorgament de la subvenció de 2500€ a l'Agrupament de Persones Sordes del Ripollès. "Aquesta subvenció permet facilitar la interacció entre aquesta part de la població i l'Administració. Celebrem aquesta predisposició i sensibilitat del Consell Comarcal en aquest àmbit" va apuntar el conseller Roger Bosch. Ara cal mantenir la subvenció anualment i anar-la adaptant en funció de les necessitats del col·lectiu. Jordi Batchelli, conseller comarcal al llarg de diversos mandats a l'ens Ripollès, ha presentat avui la seva dimissió per motius personals i professionals. "Han sigut anys d'aprenentatge i treball per la comarca. Vull agraïr a totes les persones i equips amb els quals he treballat aquests anys.

Lluís Salvador explicarà la Hisenda Catalana a la Nova República a Ripoll

Lluís Salvador, Secretari d'Hisenda del Govern de la Generalitat de Catalunya, explicarà la futura Hisenda Catalana a la nova República, al Ripollès. L’acte tindrà lloc a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll el proper dijous 27 de juliol a 2/4 de 8 de la tarda. La conferència estarà conduïda pel portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Ripoll, Roger Bosch, i comptarà amb la presència de la diputada al Congrés dels diputats Espanyol, Teresa Jordà. Aquest acte s’emmarca dins la iniciativa que ERC Ripollès va endegar fa uns mesos amb la voluntat d’explicar les particularitats del referèndum previst pel proper 1 d’octubre i per explicar el futur de la República Catalana, als 19 municipis de la comarca.  

ERC Ripollès, Berguedà i Cerdanya sumen sinèrgies tricomarcalment

El passat dijous 29 de juny la secció local d'ERC de la Pobla de Lillet va organitzar la primera trobada tricomarcal de les federacions d'ERC al Berguedà, Cerdanya i Ripollès, per tal que els representats d'aquestes tres comarques limítrofes poguessin compartir experiències de gestió dels seus respectius territoris i, sobretot, sumar sinèrgies i establir polítiques comunes. A la trobada hi van assistir més de 40 persones i va ser encapçalada per la diputada al Congrés dels diputats Espanyol i regidora de Ripoll, Teresa Jordà, i la senadora Morella Cortés. A més a més de Jordà, el Ripollès hi fou representat per Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona del Ripollès i Presidenta d'ERC Ripollès; Sergi Albrich, regidor de Sant Joan de les Abadesses i conseller comarcal d'ERC Ripollès; Toni Riera, regidor de Campdevànol ; i Miquel Casas, representant de la Federació Comarcal d'ERC. La reunió va posar en valor la necessitat de treballar conjuntament en els àmbits medi ambiental, econòmic i comunicatiu. El pla de treball acordat va remarcar la necessitat d'actuar a les cotes altes de les respectives comarques, per tal d'establir millors mecanismes de gestió a l'estació d'esquí de la Molina. I es va compartir l'urgència pel desplegament de la fibra òptica per tal de minvar la despoblació dels tres territoris - Ripollès i Berguedà són comarques catalanes considerades deprimides econòmicament - per tal de revertir positivament la seva competitivitat. El tercer gran eix que es va acordar reclamar conjuntament fou l'establiment de millores a la carretera B-402/GI-402 entre la Pobla de Lillet i Gombrèn. Es van posar sobre la taula les peticions històriques de millora a una via de comunicació de poc menys de 40 quilòmetres  i més de 365 revolts que han de permetre recuperar un vincle històric entre el Berguedà i el Ripollès, oblidat al llarg dels anys pels diversos governs de la Generalitat de Catalunya, i que encara utilitzen moltes persones diàriament i que cal dignificar i potenciar.