Ripollès

Totes les notícies

Teresa Jordà, Joan Martí, Carme Freixa, David Serrat

L’alcalde de les Lloses, David Serrat, es reuneix amb representants de l'Oficina Parlamentària d'ERC

A la trobada hi van assistir la diputada al Congrés, Teresa Jordà, el membre del grup d’Esquerra a la Diputació de Girona, Joan Martí, i la presidenta d'ERC Ripollès i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, Carme Freixa. L’alcalde de les Lloses, David Serrat, s’ha reunit aquesta darrera setmana amb la diputada al Congrés, Teresa Jordà, i la presidenta de la Federació Comarcal d'ERC al Ripollès i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, Carme Freixa, per tal de tractar diverses problemàtiques que viu el municipi i treballar, conjuntament, per buscar solucions. A la trobada també hi va assistir el membre del grup d’Esquerra Republicana a la Diputació de Girona, Joan Martí.   La reunió de treball s'emmarca dins el calendari de l'Oficina Parlamentària, iniciativa que impulsa la Federació gironina d’ERC i que consisteix amb visites periòdiques al territori que duen a terme els càrrecs electes gironins d’Esquerra (Congrés, Senat, Parlament, Diputació de Girona). Aquestes trobades permeten recollir peticions dels consistoris adreçades a les respectives administracions i oferir suport a les mateixes.   Concretament, a la visita a l'Ajuntament de les Llosses es van abordar dues temàtiques principals: condicionar la primera planta de l'Ajuntament per destinar-la a habitatge social i el tractament especial que ha de disposar l'arxiu local que està molt malmès per haver-se cremat. Jordà, Martí i Freixa, també van aprofitar la visita al Ripollès per reunir-se amb el regidor d'ERC a Campdevànol, Toni Riera, i el president de la secció local d'ERC a aquesta localitat, Jaume Bassaganya, amb la voluntat d'analitzar i gestionar les problemàtiques del grup municipal a aquesta població del Baix Ripollès.  

Consell Comarcal del Ripollès. Grup ERC.

ERC reclama rigor a l'equip de govern del Consell Comarcal del Ripollès pel nou sistema de recollida de deixalles

El concurs pel nou sistema de recollida de deixalles queda desert tot i haver anunciat precipitadament una rebaixa del 14% respecte la licitació inicial. ERC mostra la seva sorpresa davant l'afirmació de president dient que els serveis socials del Ripollès no requereixen de mes recursos.   El conseller comarcal d'ERC, Roger Bosch, ha mostrat la seva sorpresa davant l'afirmació de president Joan Manso, després que aquest expliqués que ‘el Consorci de Benestar Social no requereix de més recursos’. Aquesta afirmació es va produir després que Bosch insistís a crear una partida específica per les situacions de pobresa energètica que han passat de les 66 ajudes atorgades al 2014 fins a les 220 del 2015. ‘A una comarca cada cop més envellida i on s'incrementa exponencialment el nombre de persones dependents està fora de lloc fer afirmacions com aquesta’.   D’altra banda, el ple del Consell Comarcal ha votat per unanimitat la moció presentada pel grup comarcal d'Esquerra Republicana, a proposta de la plataforma Perquè no ens fotin el tren per reclamar una racionalització dels horaris de la línia de rodalies R3. Sergi Albrich ha agraït la feina i la reivindicació que ‘duen a terme els companys de la plataforma, atès que les incidències són múltiples i constants’. Albrich ha instat a la presidència del Consell a pressionar i insistir per millorar la línia R3. ‘El seu desdoblament és clau pel foment econòmic del Ripollès’. Al torn obert de paraula i pocs dies després que la Diputació de Girona hagi anunciat un canvi en la gestió de la dinamització dels Parcs de Salut de la comarca, el conseller Jordi Barchelli ha reclamat que el ple del Consell reivindiqui ‘des de la proximitat’ la dinamització dels usuaris dels Parcs de Salut per evitar la intervenció d'una empresa externa que ‘desconegui les necessitats de la nostra gent’.   Al plenari també s’ha produït l’anunci del president detallant que el concurs del nou sistema de recollida de deixalles comarcal ha quedat desert.

El grup comarcal d’ERC, en nom del col·lectiu Perquè no ens fotin el tren, exigeix la racionalització dels horaris de la R3

Els consellers del grup comarcal d'ERC al Consell Comarcal del Ripollès han presentat una moció, en nom del col·lectiu Perquè no ens fotin el tren, per tal d'exigir la racionalització dels horaris de la línia de Rodalies R3. La moció serà sotmesa a votació a la sessió plenària del proper dimarts dia 17 de gener. Atès que el transport ferroviari és un servei essencial, bàsic i d’interès general i, sovint, imprescindible per a la vida quotidiana de les persones de les nostres comarques.   Atès que el col·lectiu “Perquè no ens fotin el tren” té com a objectiu treballar constructivament per aconseguir un transport públic digne i de qualitat.   Atès que les activitats del col·lectiu se centren a treballar perquè la línia ferroviària R3 funcioni amb uns horaris racionals, uns serveis dignes i accessibles per a tothom i a uns preus raonables.   Atès que el gener de 2015 el col·lectiu “Perquè no ens fotin el tren” va aprovar el document “Racionalització dels horaris” que es transcriu a continuació:   És fonamental que els horaris es compleixin per generar confiança en el tren. I és fonamental també que s’informi sobre obres, limitacions de velocitat temporals, etc. Les dades demostren que hi ha trens que arriben sistemàticament amb retard, fet que genera perjudicis als usuaris i contribueix a donar una mala imatge del tren, alhora que no en fomenta l’ús.  No pot ser que els canvis d’horaris es facin d’un dia per l’altre i sense cap avís als usuaris i tampoc no pot ser que els canvis impliquin que s’allargui la durada dels trajectes. El primer tren del matí que surt de Ripoll en direcció BCN hauria d’arribar a La Sagrera a les 7:45 (seria molt més compatible amb els horaris habituals de treball dels usuaris). Hauria de sortir més d’hora i ser semidirecte. S’hauria de retornar a l’horari habitual el 2n tren del matí direcció BCN que permetia arribar a treballar a Vic, on es desplaça força gent del Ripollès i Osona Nord, a les 9 del matí (el dia 30 de juny es va canviar sense previ avís per unes suposades obres que no han començat mai.

Francesc Català i Serra

ERC Ripoll impulsa la recuperació de la figura de Francesc Català i Serra

El grup municipal presenta aquest dimarts 27 de desembre una moció per difondre la tasca del patriota català i portar les seves despulles a Ripoll El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Ripoll presentarà aquest dimarts 27 de desembre una moció per tal d’enaltir i difondre la tasca del ripollès Francesc Català i Serra, el primer soldat voluntari català. Des d’ERC s’aposta per ‘crear, dins la Comissió sobre la Memòria històrica, una subcomissió per donar a conèixer la figura de Català i estudiar com difondre’n la seva tasca ingent pel país, a la seva vila’. Al mateix temps també es proposa ‘treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya per portar les seves despulles a Ripoll, ara mateix es troba enterrat a Bèlgica, i fer justícia amb un compatriota ripollès que va lluitar per la dignitat, la llibertat i la democràcia del seu país’. Francesc Català i Serra era de Ripoll i va ser dels primers d’entrar a militar a l'Estat Català d'en Macià. Va fer moltes vegades de correu entre Catalunya i els exiliats catalans. Per la seva activitat política, el jove Francesc Català va haver de marxar a l'exili i allí es va enrolar a l'Exèrcit català, que preparava una incursió militar des de la Catalunya Nord per tal d'alliberar Catalunya i proclamar la independència, coneguda històricament com els Fets de Prats de Molló, fets que van servir, malgrat el fracàs, per internacionalitzar el plet català com mai no ho havia estat abans. Macià va ser jutjat a París i, posteriorment, expulsat a Bèlgica. Va morir el 28 de juny de 1927 a Brusel·les, on va ser enterrat acompanyat dels seus companys exiliats.

Casilda Gómez

L’exregidora d’ERC Ripoll, Casilda Gómez, guardonada amb els Premis Macià que atorga la Generalitat

El govern reconeix d’aquesta manera als treballadors i treballadores, empreses i entitats que s'han distingit per la dedicació, la constància i l'esperit d'iniciativa en el treball L’exregidora d’Esquerra Republicana a Ripoll, Casilda Gómez, ha estat reconeguda amb els Premis Macià 2016 que atorga el Govern des de l’any 1938 com a reconeixement als treballadors i treballadores, empreses i entitats que s'han distingit per la dedicació, la constància i l'esperit d'iniciativa en el treball.  Des d’ERC Ripoll, ‘estem molt contents per l’entrega d’aquest guardó a una persona com la Casilda Gómez que sempre s’ha mostrat implicada a favor de les persones en risc d’exclusió social’. En aquesta línia, va fer possible la creació de la Taula d’Inclusió Social del Ripollès i, des de l’any 2012 col·labora amb Caritas Diocesana de Vic i és directiva de Cáritas Inter parroquial de Ripoll.   Gómez va ser regidora d’ERC a l’Ajuntament de Ripoll del juny del 2007 al juny del 2011. Durant aquest període,va estar a l'equip de govern, va ser cap d'àrea de serveis a les persones i regidora de serveis socials i de convivència i seguretat.   Casilda Gómez va néixer fa 75 anys a Hontomin-Merindad del Rio Ubierna(Burgos), i ha treballat la major part de la seva vida laboral a la Fundació MAP, entitat dedicada a crear els suports necessaris per millorar la qualitat de vida i fer realitat la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat de la comarca del Ripollès.   La Fundació ha anat creixent amb serveis i equipaments i s’ha convertit en una entitat capdavantera del sector. L’any 2007, es va jubilar, tot i que continua exercint com a presidenta del patronat fins a dia d’avui.

ERC proposa que Ripoll es regeixi per l'horari solar de primavera i estiu

El plenari del passat dimarts dia 29 de novembre va aparovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal d'ERC per tal que l’Ajuntament de Ripoll recolzés institucionalment  la proposta de reforma consistent en mantenir l’horari de primavera i estiu durant tot l’any. Un horari lògic, racional i natural, per a treure el màxim de profit d’aquest recurs tan valuós que són les hores de llum diürna, o sia el sol. MOCIÓ A FAVOR D’UNA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA PER REGIR-SE SEMPRE PER L’HORARI SOLAR DE PRIMAVERA I ESTIU   EXPOSICIÓ DE MOTIUS El passat diumenge 30 d’octubre, els rellotges de tot l’estat espanyol es van endarrerir una hora. Des de llavors, a molt punts de la península a dos quarts de sis ja és fosc. Durant l’hivern les hores de llum natural es redueixen arreu dels territoris que es troben a la nostra latitud, però aquesta minva de les hores de sol s’accentua molt més amb el canvi d’horari administratiu.  Als Països Catalans, pel fet de trobar-se situats a llevant de la península ibèrica, es percep aquest canvi de forma més acusada. A tall d’exemple, el dia 29 de novembre de 2016, a la Costa Brava el sol és pon a les 17:17 hores mentre que a les Rías Baixas, a la costa gallega ho fa 48 minuts més tard, a les 18:05 hores. El passat 25 d’octubre el Parlament de les Illes Balears aprovà per unanimitat una declaració institucional que insta el govern espanyol a regir-se sempre per l'horari solar dels mesos de primavera i estiu. També el seguiren les Corts Valencianes tot elaborant una declaració institucional amb el mateix fi.   Els arguments que expliquen el canvi d’hora vigent han quedat obsolets perquè van molt vinculats a l’economia industrial del segle passat.  L’horari d’estiu, mantingut tot l’any, avui dia, tindria beneficis per a l’estalvi energètic, el turisme i la conciliació de la vida laboral i familiar. La llum solar és clau per la salut i el bon estat d’ànim de la societat.

Consell Comarcal del Ripollès

ERC reclama més ambició social al Consell Comarcal del Ripollès i partides per a pal·liar la vulnerabilitat energètica

Els republicans s’abstenen al pressupost 2017, demanen més diàleg i que s’escoltin totes les propostes   Esquerra Republicana no ha donat suport als pressupostos del Consell Comarcal del Ripollès perquè consideren que ‘hi falta ambició social’. El pressupost 2017 s’ha aprovat amb els vots favorables dels consellers de CiU, MES, CUP i PSC i l'abstenció dels consellers d'ERC.   El conseller Sergi Albrich, argumenta l’abstenció, entre altres motius, ‘per la poca ambició social dels comptes presentats per l'equip de govern de CiU i MES’. Albrich, per exemple, explica que des d’ERC ‘trobem a faltar una partida que permeti incrementar l'atenció a la dependència i a la gent gran i que duu a terme el Consorci de Benestar Social. Una realitat i unes necessitats que aniran en augment als propers anys".   Des d’ERC defensa que ‘ens hagués agradat disposar d'una partida destinada a pal·liar les situacions de vulnerabilitat energètica en què es troben més de 200 persones al Ripollès. Una realitat que gairebé s’ha quadruplicat des del 2014. També haguéssim trobat encertada una partida específica per desplegar la llei LGTB per tal de formar el personal laboral i promoure accions de sensibilització’.   Pel que fa al dia a dia a l’ens comarcal, el portaveu del grup d’ERC al Consell, Roger Bosch, ha alertat que ‘l'actual president, en un any i mig, s'ha carregat l'essència de la comarca. Una comarca, la nostra, que precisament si necessita alguna cosa és que tots plegats la mimem i la portem amb cotó fluix. Els republicans vàrem alertar, ja fa uns mesos, que la dinàmica d'aquesta presidència i les polítiques de l'equip de govern no ens agradaven ni poc ni gens si comporten desmembrar la comarca’.   Bosch recorda que ha estat a partir d’aquesta crítica que ‘el president ha començat a escoltar als seus socis de MES al govern i els hi ha donat un cert protagonisme i una certa acció de govern. S'han introduït partides que compartim i, aquest fet, ha motivat que ens abstinguéssim a la votació’.

Sergi Albrich serà el nou conseller comarcal per ERC al Consell Comarcal del Ripollès

El regidor i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses serà el nou conseller del grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal del Ripollès. Albrich prendrà possessió en substitució del ja exregidor a l’ajuntament de Campdevànol, Jaume Garcia, que va dimitir del càrrec de conseller comarcal el passat mes de setembre. Sergi Albrich és regidor de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses des del 2009 i president de l’agrupació local d’ERC d’aquest municipi. Albrich és geòleg, doctorat en geologia i disposa de la titulació de Màster en Govern Local. Amb la seva incorporació, el grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal quedarà conformat per Jordi Batchelli, regidor i primer tinent d’alcalde a l’ajuntament de Camprodon, Roger Bosch, regidor-portaveu del grup municipal d’ERC a l’ajuntament de Ripoll, Joan Dordas, alcalde de l’ajuntament de Campelles i Josep Tremps, alcalde de l’ajuntament d’Ogassa.  

ERC, Campdevànol, Toni Riera, Joan Manso,

ERC Campdevànol denuncia ‘la manca de rigor i compromís de l’equip de govern en el projecte de construcció de les noves escoles’

Els republicans afirmem que ‘iniciatives tan importants precisen d’una gestió molt més eficient’ El grup municipal d’ERC Campdevànol exigeix a l’alcalde del municipi, Joan Manso, ‘rigor i quelcom més que compromís davant la població a l’hora de tractar projectes vitals per al municipi com la construcció de les noves escoles situades al carrer Puigmal’. Els republicans considerem totalment ‘insuficients’ les explicacions que el batlle ha donat de la situació actual En aquest sentit, des d’Esquerra afirmem que Manso ‘no es pot presentar davant els ciutadans amb una qüestió més que rellevant, com és el seguiment i la construcció de les noves escoles tan reivindicades històricament, i no tenir cap document, compromís o acord signat, on puguem llegir que, malgrat la contaminació existent i la seva garantia de descontaminació a curt termini dels terrenys existents, el departament d'ensenyament no accepti continuar amb la tasca de construcció en el mateix emplaçament’. Els republicans considerem inacceptable que un projecte d’aquest mena només es defensi ‘exclusivament amb la paraula compromís, sense anar seguida d'una signatura del departament corresponent per garantir a la població la construcció de les escoles’. A l’hora de valorar amb més detall tot el procés, ERC Campdevànol tampoc entenem que ‘tot i que l’ajuntament fa un seguiment setmanal de les obres, en cap moment, no es va insistir en que els terrenys eren susceptibles de contaminació’. Esquerra vol argumentar que ‘la responsabilitat no acaba en la cessió dels terrenys i que cal estar més a sobre de projectes tan importants com aquest. Cal més compromís i una gestió més eficient’.   Signatura d’Ensenyament A partir d’ara, des d’ERC  demanem que ‘s’aconsegueixi la signatura d'un compromís real del departament d'Ensenyament tal com es va comprometre l’alcalde davant dels veïns de Campdevànol. També esperem la visita del responsable del departament de Salut per donar-nos les explicacions necessàries.