Ripollès

Totes les notícies

Grup Comarcal d'ERC

ERC proposa que el Consell Comarcal lideri un estudi preventiu de cardiopaties a alumnes d'ESO

El grup d'ERC al Consell Comarcal del Ripoll ha proposat, a la sessió plenària d'avui 17 de juliol, que "l'equip de govern comarcal valori la possibilitat de liderar un estudi comarcal de l'alumnat d'Edudació Secundària Obligatòria per tal de dur a terme un anàlisis preventiu de cardiopaties a joves de 13 a 15 anys". La proposta contempla que el Consell Comarcal coordini els diversos ajuntaments ripollesos, el departament d’Ensenyament i els Centre d’Atenció Primària de la Comarca, així com la Comissió Comarcal d'Ensenyament, "per tal que es valori la possibilitat de dur a terme ànalisis de detecció de possibles cardiopaties a joves, similar al que han dut a terme l'Ajuntament de Banyoles i l'Hospital Josep Trueta de Girona", ha apuntat el conseller comarcal Sergi Albrich. "L’estudi, basat en la realització d'electrocardiogrames, recolliment de dades clíniques i altres proves mèdiques pretén evidenciar la identificació precoç d’aquestes malalties, i a l'hora permetre tractar-les adequadament i prevenir possibles conseqüències futures". El President Joan Manso ha entomat la proposta del grup d'ERC i s'ha compromès que al llarg de les properes setmanes la consideraria i en valoraria la possible aplicació. El plenari comarcal també ha aprovat per unanimitat l'atorgament de la subvenció de 2500€ a l'Agrupament de Persones Sordes del Ripollès. "Aquesta subvenció permet facilitar la interacció entre aquesta part de la població i l'Administració. Celebrem aquesta predisposició i sensibilitat del Consell Comarcal en aquest àmbit" va apuntar el conseller Roger Bosch. Ara cal mantenir la subvenció anualment i anar-la adaptant en funció de les necessitats del col·lectiu. Jordi Batchelli, conseller comarcal al llarg de diversos mandats a l'ens Ripollès, ha presentat avui la seva dimissió per motius personals i professionals. "Han sigut anys d'aprenentatge i treball per la comarca. Vull agraïr a totes les persones i equips amb els quals he treballat aquests anys.

Lluís Salvador explicarà la Hisenda Catalana a la Nova República a Ripoll

Lluís Salvador, Secretari d'Hisenda del Govern de la Generalitat de Catalunya, explicarà la futura Hisenda Catalana a la nova República, al Ripollès. L’acte tindrà lloc a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll el proper dijous 27 de juliol a 2/4 de 8 de la tarda. La conferència estarà conduïda pel portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Ripoll, Roger Bosch, i comptarà amb la presència de la diputada al Congrés dels diputats Espanyol, Teresa Jordà. Aquest acte s’emmarca dins la iniciativa que ERC Ripollès va endegar fa uns mesos amb la voluntat d’explicar les particularitats del referèndum previst pel proper 1 d’octubre i per explicar el futur de la República Catalana, als 19 municipis de la comarca.  

ERC Ripollès, Berguedà i Cerdanya sumen sinèrgies tricomarcalment

El passat dijous 29 de juny la secció local d'ERC de la Pobla de Lillet va organitzar la primera trobada tricomarcal de les federacions d'ERC al Berguedà, Cerdanya i Ripollès, per tal que els representats d'aquestes tres comarques limítrofes poguessin compartir experiències de gestió dels seus respectius territoris i, sobretot, sumar sinèrgies i establir polítiques comunes. A la trobada hi van assistir més de 40 persones i va ser encapçalada per la diputada al Congrés dels diputats Espanyol i regidora de Ripoll, Teresa Jordà, i la senadora Morella Cortés. A més a més de Jordà, el Ripollès hi fou representat per Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona del Ripollès i Presidenta d'ERC Ripollès; Sergi Albrich, regidor de Sant Joan de les Abadesses i conseller comarcal d'ERC Ripollès; Toni Riera, regidor de Campdevànol ; i Miquel Casas, representant de la Federació Comarcal d'ERC. La reunió va posar en valor la necessitat de treballar conjuntament en els àmbits medi ambiental, econòmic i comunicatiu. El pla de treball acordat va remarcar la necessitat d'actuar a les cotes altes de les respectives comarques, per tal d'establir millors mecanismes de gestió a l'estació d'esquí de la Molina. I es va compartir l'urgència pel desplegament de la fibra òptica per tal de minvar la despoblació dels tres territoris - Ripollès i Berguedà són comarques catalanes considerades deprimides econòmicament - per tal de revertir positivament la seva competitivitat. El tercer gran eix que es va acordar reclamar conjuntament fou l'establiment de millores a la carretera B-402/GI-402 entre la Pobla de Lillet i Gombrèn. Es van posar sobre la taula les peticions històriques de millora a una via de comunicació de poc menys de 40 quilòmetres  i més de 365 revolts que han de permetre recuperar un vincle històric entre el Berguedà i el Ripollès, oblidat al llarg dels anys pels diversos governs de la Generalitat de Catalunya, i que encara utilitzen moltes persones diàriament i que cal dignificar i potenciar.

ERC desaprova l'increment de taxes de l'Escola de Música del Ripollès

El plenari extraordinari del Consell Comarcal del Ripollès d'avui, dimarts dia 20 de juny, ha aprovat un increment de taxes del 2% de l'Escola de Música del Ripollès amb els vots favorables dels grups de l'equip de govern (CiU i MES), l'abstenció del grup de MES i el vot contrari del grup comarcal d'ERC. El conseller comarcal d'ERC Sergi Albrich ha apuntat que "A altres escoles de música properes, per exemple la del Lluçanès, les administracions públiques hi aporten a l'entorn del 30% del cost total. Tanmateix, a l'Escola de Música del Ripollès, les administracions públiques tant sols arriben al 18%. Per tant, al nostre entendre, un increment de l'aportació de les administracions públiques podria evitar l'increment de quotes que tot i ser simbòlic podria ser evitable. També, cal dir que quan es comparen les quotes de l'Escola de Música del Ripollès amb altres escoles properes, la nostra té un nivell de taxes més elevat". "No compartim que les inversions que es proposen dur a terme a l'Escola de Música - la nova escala d'emergència (11.000€) i la caldera de biomassa (2.000)-  s'imputin a les despeses de la pròpia escola. L'ensenyament, encara que no sigui obligatori, no ha d'assumir les despeses d'inversió". "Compartim l'establiment de bonificacions contemplades per a membres d'una mateixa unitat familiar que assisteixen a l'escola o la congelació del primer curs d'infantil per tal de mantenir un major alumnat. A l'hora, celebrem que l'Ajuntament de Campdevànol torni a disposar - després de quatre anys sense tenir-ne - d'una seu municipal de l'Escola de Música". Al seu torn, Roger Bosch ha apuntat que "cal revisar la manera de funcionar actual de l'escola. El claustre de mestres no són gestors, són mestres i, per aquest fet, hem de buscar la seva excel·lència. Tot el temps que perden en hores de gestió va en detriment de l'ensenyament musical. Tot i entendre el sentit legal d'haver externalitzat l'escola de música, considerem que cal buscar una forma mixta de gestió entre l'actual empresa de professors i el Consell - per exemple la gestió de la secretaria de l'Ateneu de professors -.

ERC Ripollès denuncia que PP i Ciutadans han evitat la inversió de dotze milions d'euros al Ripollès

La diputada al Congrés i regidora d’Esquerra Republicana de Ripoll, Teresa Jordà, denuncia la pinça orquestrada pel Partit Popular i Ciutadans per anul·lar i ignorar les més de 800 esmenes que Esquerra Republicana de Catalunya va defensar als Pressupostos Estatals 2017. D'aquestes, 21 corresponien a millores directes i cabdals pels municipis del Ripollès que, en total, suposaven dotze milions d'euros en inversions.   ERC tornarà a presentar les esmenes durant la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat pel 2017 al Senat. Tot i això, Jordà explica que “tot apunta que PP i C's, tornaran a ignorar les més de 4.000 esmenes defensades per la resta de grups”.   Jordà va insistir, a l’hora de parlar del Ripollès, que “les 21 esmenes que hem proposat als pressupostos estatals d'aquest 2017 corresponen als problemes reals de la gent de la comarca. Sense anar més lluny fa uns dies la cap de l'oposició del Parlament de Catalunya, Inès Arrimadas, va apuntar que els independentistes no defensàvem els veritables problemes dels nostres ciutadans. Aquí en tenen la prova i ara es dóna el cas que la pinça entre PP i C's ha negat dotze milions d'inversions al Ripollès”.    A l’hora de posar exemples, Jordà va explicar que les esmenes “defensen els accessos als polígons industrials de cal Gat i Llaudet de Sant Joan de les Abadesses, una mostra clara de fomentar el desenvolupament econòmic de la comarca”. Altres propostes “corresponen a un millora flagrant de les infraestructures comarcals com la petició reiterada del desdoblament de la línia entre Vic i Ripoll o la redacció del túnel de Toses. Dues infraestructures que permetrien una major connectivitat i competitivitat a la comarca”.   Jordà també va reivindicar “la necessitat de millorar les carreteres N-152 i N-260, així com la redacció de les seves variants a a Ribes de Freser i Ripoll, respectivament, l'Eix Pirinenc entre Ripoll i Olot i la rehabilitació de l'estació de tren de Ripoll”.

Ajuntament de Campdevànol

Comunicat conjunt dels grups municipals d’ERC i la CUP de Campdevànol referent al darrer ple extraordinari

Els regidors de l'Ajuntament de Campdevànol, Toni Riera Masjoan i Mariona Baraldés i Cabarrocas, conjuntament amb els grups polítics que representem d'ERC i de la CUP, no trobem ètic ni moral que els regidors d'aquest consistori haguem cobrat el ple extraordinari urgent de la corporació que va tenir lloc a la Sala d'Actes de l'Ajuntament, el passat dia 19 de maig.  El ple feia es va convocar pel malaurat accident esdevingut a la piscina municipal de Ripoll, en el qual va perdre la vida una alumna de l'escola Pirineu de Campdevànol. Un plenari que va servir per mostrar suport i fer costat, en un moment molt dolorós, a la família i decretar dos dies de dol a la població. Com a representants dels grups polítics esmenats creiem que moral i èticament, és necessari retornar l'import que se'ns ha abonat d'aquest ple per part de  l'Ajuntament. Així mateix demanen que la resta de regidors dels altres partits es sumin  a la nostre petició.   

Jordà: “Fer el referèndum és un combat per la democràcia”

Més de trenta persones van assistir a l'acte d'Esquerra a GombrènEntre tots construirem una nova República. Sota aquest títol, Esquerra Republicana va organitzar aquest dissabte 3 de juny un acte de precampanya pel Sí al Referèndum a Gombrèn. Més de 30 persones van assistir a la xerrada que van dur a terme la diputada al Congrés, Teresa Jordà, i el diputat al Parlament de Catalunya, Eduardo Reyes. El regidor d’ERC a l’Ajuntament de Gombrèn, Ramon Cortina, va obrir l’acte posant a sobre la taula el fet que “el procés català és un moviment transversal i la prova en són els ponents que avui ens acompanyen”. Durant la seva intervenció, Reyes va explicar que “Catalunya l'hem aixecat entre tots, Catalunya és de tots i ara ens toca fer un país millor i més digne pels nostres fills”. A l’hora d’afrontar el Referèndum, el diputat va fer una crida per “donar-ho tot per convèncer els que encara no ho estan”. Per la seva banda, Teresa Jordà va deixar clar des del principi que “això no va de banderes i partits. Va de dignitat, de la dignitat de les persones. Guanyarem, que ningú ho dubti, pels nostres mèrits i pels seus desmèrits. I és que això va de democràcia i aquesta és imbatible”. La diputada al Congrés va descriure Catalunya com “un poble que s'adona que hi ha un estat, l'Espanyol, que no és amic dels ciutadans i que els oprimeix a nivell econòmic, polític i social. Un estat que és només amic dels seus, privatitzant els beneficis i socialitzant les pèrdues”. “És per aquest motiu que fer el referèndum és un combat per la democràcia. Un procés que va de l'esquerra anticapitalista a la democràcia cristiana”, va afegir Jordà que va cloure l’acte afirmant que “farem un país net, sense corrupció. Som afortunats de poder construir un nou país, les bases del futur estat català”.

Reyes i Jordà explicaran la campanya pel si al referèndum a Gombrèn

L’objectiu d’ERC Ripollès és fer actes a la majoria de municipis de la comarca Després dels actes organitzats a Llanars, Ripoll, Ribes de Freser i Sant Pau de Segúries, la Federació Comarcal d'ERC al Ripollès continua escalfant motors de cara a la imminent convocatòria del Referèndum d'Independència que ha de convocar el Govern de la Generalitat pel mes de setembre d'aquest 2017. El pròxim acte previst tindrà lloc aquest proper dissabte 3 de juny a la plaça del Roser de Gombrèn, a les 12 del migdia. L’acte en qüestió consistirà amb la conferència Horitzó Referèndum. Entre tots construirem una nova República, i comptarà amb la presència del diputat al Parlament de Catalunya i expresident de Súmate, Eduardo Reyes, la diputada al Congrés de Diputats Espanyol, Teresa Jordà i el regidor d’ERC a l’Ajuntament de Gombrèn, Ramon Cortina. Reyes és nascut a Còrdova i va arribar a Barcelona amb nou anys d’edat. Va ser un dels fundadors de l’entitat Súmate i la va presidir entre el 2013 i el 2016.Súmate és una entitat independentista formada per castellanoparlants que reclama una Catalunya sobirana i social. Eduardo Reyes és diputat al Parlament de Catalunya des de l’any 2015. Ocupà la sisena posició a la candidatura independentista Junts pel Sí. ERC Ripollès té la voluntat de recórrer la major part dels municipis del Ripollès, independent de la mida de la població, per tal d’explicar les particularitats del referèndum, els motius pel Sí i les característiques principals de la nova República Catalana.  

Roger Bosch, Sergi Albrich, Josep Tremps, Jordi Batchelli, Joan Dordas

ERC reclama transparència sobre el futur del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès

Una de les principals funcions del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès és la gestió forestal de les forests de propietat municipal. Una gestió dels boscos comunals que engloba tots els municipis del Ripollès i, també, Castellar de n'Hug. Tot i la necessària i impecable gestió de l'equip tècnic i la gerència, el Consell Plenari, l'òrgan que integra tots els representants dels municipis de la comarca, fa més d'un any que no es convoca. Concretament des del 16 de març del 2016. Així, durant aquest any, han aparegut diversos rumors que apunten que el mateix equip tècnic del CEINR podria acabar gestionant el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, en detriment de la gestió forestal que fins ara realitzava. Davant d'aquesta prepcupació, el conseller comarcal d'ERC i alcalde de Campelles, Joan Dordas, ha manifestat que "Ens agradaria saber què està passant al CEINR, a què es deu aquesta poca voluntat de donar explicacions, aquesta manca de lideratge i, sobretot, què passarà amb el consorci. No es pot desmantellar un element que fa una gran feina als municipis de la comarca. La gestió, cura i neteja dels nostres boscos es fonamental". La intervenció de Dordas, ha comportat que la presidenta de l'organisme, Imma Constans, expliqués que la intervenció del Departament de Territori i Sostenibilitat ha alentit la convocatòria - més d'un any - però que en breu es posarà fil a l'agulla amb la voluntat que el CEINR continuï duent a terme les seves funcions. Atès que dimecres 17 de maig és el dia Contra l'Homofòbia, el Consell Comarcal de Ripollès ha col·locat la bandera Arc Iris, símbol de la reivindicació dels drets lèsbics, gais, transexual i bisexuals, a petició de l'associació Tal Com Són. En aquest sentit, el conseller Roger Bosch, ha manifestat que "volem agraïr la iniciativa de l'entitat i volem posar en valor la proposta que ERC va plantejar fa uns mesos. Cal redactar un pla comarcal de polítiques LGTBI.