Ripollès

Notícia

ERC demana que tots els municipis del Ripollès rebin la subvenció de camins rurals del Consell Comarcal

Camí
Camí
Per primera vegada la subvenció només es repartirà en 5 camins i no als 19 municipis de la comarca.
 
El Ripollès forma part de les comarques de muntanya i el Departament de Territori i Sostenibilitat periòdicament pública una convocatòria per als consells comarcals de muntanya destinada a fer actuacions de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural.
 
Són objecte de subvenció les següents actuacions: camins d’accés a nuclis, habitatges disseminats i serveis bàsics, camins d’accés a punts d’interès econòmic (espais agroforestals, àrees turístiques o paisatgístiques) i actuacions d’emergència necessàries per a l’adequada circulació de camins.
 
Fins l’any 2018 el Consell Comarcal del Ripollès, quan feia la petició de la subvenció, a l’entorn de 248.000 euros, consensuava el criteri de repartiment amb els alcaldes, es feia un concurs de 3 lots per zones i s’acordava que a tots els municipis de la comarca s’actués en algun camí, prioritzant els que tenen més quilòmetres, fent servir una fórmula objectiva. El 25% del pressupost es repartia a parts iguals entre els 19 municipis; mentre que el 75% restant es distribuïa proporcionalment en funció de la superfície dels termes. Tot plegat, amb l'objectiu d'abastar el màxim nombre de camins possibles, dins d'una xarxa de més 208,7 km.
Aquest mes d'agost el departament de Territori va convocar la subvenció de l’any 2020 i l’actual equip de govern del consell comarcal del Ripollès (JxCat, PSC, MES), sense consensuar amb els 19 municipis de la comarca han repartit la subvenció de 206.297 euros  en només 5 camins de forma unilateral i sense valorar les necessitats i les prioritats de forma conjunta. Dels 5 camins només s’actua en 4 municipis i no als 19 municipis tal i com s’havia acordat sempre.

El conseller comarcal d’ERC i alcalde de Llanars, Amadeu Rosell,  ha reiterat “la necessitat de recuperar el consens comarcal i no prendre les decisions de forma unilateral i amb un cert sectarisme. Per primera vegada la subvenció de camins només es repartirà en 4 municipis i no als 19 municipis de la comarca. Cal que des de l’equip de govern s’informi i es consensuïn les accions amb tots els municipis de la comarca i a més a més, tenint en compte que els municipis petits són els que tenen menys recursos econòmics i més quilometres de camins. Cal ajudar a la gent que viu al territori i al sector primari.”
 
  
 
Les Llosses
Un clar exemple de la necessitat d’ajudes per a camins és el municipi de Les Llosses, que aquest estiu arran de les fortes pluges va patir desperfectes en camins municipals i una important esllavissada al camí que condueix cap a la part alta de la Riera de Merlès, que va deixar masies incomunicades. “L’Ajuntament es va veure obligat a fer una nova inversió per tenir un camí alternatiu provisional i té pendent reparar alguns camins amb una forta inversió. Malgrat que l’Ajuntament de les Llosses va demanar suport al Consell Comarcal del Ripollès per poder reparar els camins, tot i la urgència, no n’ha obtingut resposta. Cal tenir en compte que Les Llosses té superfície de 114 km2.”, apunta la consellera comarcal, Marina Puigcorbé.

 

  • ERC Ripollès demana equitat en la subvenció de camins, ho explica el conseller comarcal i alcalde de Llanars, Amadeu Rossell.
http://locals.esquerra.cat/ripolles