Ripollès

Notícia

ERC Ripollès proposa un pla d’emergència social i econòmica per fer front a la pandèmia als comptes del consell comarcal

El nou pressupost preveu un increment de la taxa d’escombraries en alguns municipis.

El ple del Consell Comarcal del Ripollès ha aprovat el pressupost comarcal de l’ens per l’any 2021, amb un import de  10.908.527,67 euros, únicament amb els vots favorables de l’equip de govern (JxCAT, PSC i MES) i el vot contrari d’ERC i l’abstenció de la CUP.

El grup comarcal d’ERC va lamentar que “els pressupostos comarcals no siguin uns comptes adaptats a la situació social i econòmica que viu el país com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Hem trobat a faltar la creació d’una partida econòmica adreçada a contribuir a pal·liar la situació que viuen persones, empreses autònoms i sectors de la cultura de la comarca. Així com ampliar l’aportació al Consorci de Benestar Social. Trobem incoherent que es plantegi un mandat 2021 obviant la situació actual”. Va apuntar el portaveu d’ERC al Consell Comarcal, Roger Bosch.

Els pressupostos comarcals contemplen un increment de 1,14% de les despeses en la matèria de residus respecte l’any anterior, preveient una despesa d’aquest àmbit de 3.625.741.14 euros. “Més enllà dels tractaments i actuacions necessàries que s’han de fer per reduir el flux de lixiviats de l’abocador de les Llosses, l’actual sistema de recollida comarcal no està enfocat a reduir la generació de residus ni a un agosarat increment del percentatge de reciclatge i, a més a més  i un nou any, alguns municipis veuran com les seves llars incrementen la taxa d’escombraries”.

Aquest pressupost no pot comptar amb el suport del grup d’ERC, el grup comarcal majoritari al consell comarcal atès que “no hi ha hagut la voluntat de consensuar cap de les partides” i un cop més “es demostra que el pacte actual obvia i menysté els alcaldes o alcaldesses que no formen part de l’òrbita de l’actual equip de govern”.

Si el repartiment dels 206.297 euros provinents de ¨la subvenció del departament de Territori i Sostenibilitat va fer-se amb criteris poc comarcalistes i es van arranjar camins poc prioritaris¨, obviant el criteri consensuat amb el conjunt d’alcaldes i alcaldesses, es continuen deixant de banda l’atenció a alguns dels alcaldes. “Per això cal urgentment iniciar un Pla de Camins, a fi de detectar les prioritats de la comarca i actuar objectivament davant properes convocatòries”. Un nou exemple n’ha sigut ¨l’eliminació de l’aportació de 7.000 euros a l’Ajuntament de les Llosses com a compensació per la ubicació de l’abocador. Una eliminació executada a corre-cuita i sense comunicació formal a l’ens local¨. Conclou Bosch.
 

  • Valoració del pressupost del Consell Comarcal del Ripollès de l'any 2021
http://locals.esquerra.cat/ripolles