Ripollès

Notícia

ERC Ripollès registra al Consell Comarcal la proposta de crear una taula comarcal d’emergència social i econòmica per tal de consensuar un Pla de Xoc.

A causa del confinament comarcal del Ripollès, aprovat pel Procicat el passat 23 de desembre, degut als indicadors sanitaris i empitjorament de la pandèmia a la comarca del Ripollès ha dut a la pèrdua econòmica del sector turístic en plena temporada d’hivern. Aquesta situació agreuja la situació continuada de mesos de confinament.
 
Segons dades facilitades pel Consorci de Benestar Social del Ripollès, entitat que gestiona i realitza la prestació de serveis socials al Ripollès, s’ha incrementat en 750 persones, com a usuaris dels serveis, persones que treballaven principalment al sector del turisme i a l’assistència de la llar abans de la pandèmia i que s’han quedat sense feina ni recursos.
 
El govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat una partida d’ajudes de 4,3 milions d’euros pel tancament perimetral del Ripollès i la Cerdanya dels quals el Ripollès en rebrà 2.339.000 euros. Una quantitat que queda curta per abastir a tots els sectors afectats. Té una orientació positiva per la injecció ràpida de diners, però té uns criteris massa homogenis, on no es contempla la facturació dels negocis en els darrers anys o la multiactivitat per fer un repartiment més equitatiu. És per aquest motiu que cal proposar una segona tongada d’ajuts més equitativa i real a les pèrdues destinades al sector comerç, restauració i hostaleria. A més també cal tenir en compte proveïdors, serveis, productors, guies de muntanya, empreses d’animació turística, etc.
 
El Consell comarcal del Ripollès rebrà un fons extraordinari de més de 800.000 euros del Fons de cooperació local. Aquests recursos seria òptim que es dediquessin al pla de xoc econòmic i social de la comarca.
 
El Govern de l’Estat és qui té les competències en Seguretat Social, que afecten a treballadors autònoms i empreses i en el repartiment dels recursos financers dels impostos principals. És l’administració que més s’hauria d’implicar en atorgar ajuts.
 
Per aquesta raó, el grup d’ERC a la comarca del Ripollès han registrar al Consell Comarcal la proposta de creació d’una taula de reactivació econòmica i social amb l’objectiu d’aprovar un Pla de xoc econòmic i social a la comarca que sigui realitzat de manera unitària i consensuada entre tothom. Ha de ser un espai transversal per quantificar les ajudes justes que necessita la comarca que inclogui tots els sectors econòmics, zones geogràfiques, municipis i tots grups polítics.
 
Aquest Pla de xoc econòmic i social ha de tenir com a objectiu principal contribuir a la recuperació del sector serveis de la comarca, així com la totalitat del sector econòmic afectat per la pandèmia i, a l’hora, ha de contribuir a la recuperació dels sectors socials i culturals i els serveis més afectats. És important traslladar també aquest document a les administracions superiors per tal que facin l’aportació de més ajuts.
 
Aquests serien els acords de la proposta del grup d’ERC al Consell Comarcal del Ripollès: 
 • -Crear la taula comarcal de reactivació econòmica i social de manera transversal, per quantificar les ajudes justes que necessita la comarca que inclogui tots els sectors econòmics, àmbits geogràfics, municipis i tots els grups polítics. Un cop quantificats els ajuts necessaris per tots els àmbits que s’incloguin dins del Pla de xoc de reactivació econòmica i social del Ripollès. 
 •  
 • - Acordar amb els Ajuntaments de la comarca del Ripollès a condicionar els fons rebuts pel Fons de Cooperació Local extraordinari i els romanents que podran fer servir per l’anul·lació de la regla de la despesa a finançar aquest Pla de xoc de reactivació econòmica i social del Ripollès. Ja sigui per a la bonificació de taxes i tributs municipals o altres conceptes. 
 •  
 • - Destinar una part important dels fons de cooperació local extraordinaris destinats al Consell Comarcal del Ripollès al Pla de xoc de reactivació econòmica i social del Ripollès. 
 •  
 • - Dialogar, interpel·lar i acordar amb la Generalitat de Catalunya noves línies d’ajut d’aplicació més justa per compensar el confinament perimetral del Ripollès. Amb una proposta prèvia de consens comarcal a través de la taula comarcal de reactivació econòmica i social. 
 •  
 • - Dissenyar projectes que siguin consensuats i inclosos al Pla de xoc de reactivació econòmica i social del Ripollès per ser presentats als Fons europeus extraordinaris de recuperació econòmica. 
 •  
 • - Instar a l’Estat i a sol·licitar fons per ajudar les empreses, autònoms i serveis socials del Ripollès.

 

 • ERC reclama fer front comú per gestionar els ajuts per la pandèmia
http://locals.esquerra.cat/ripolles