Ripollès

Notícia

ERC Ripoll impulsa la recuperació de la figura de Francesc Català i Serra

Francesc Català i Serra
Francesc Català i Serra
El grup municipal presenta aquest dimarts 27 de desembre una moció per difondre la tasca del patriota català i portar les seves despulles a Ripoll

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Ripoll presentarà aquest dimarts 27 de desembre una moció per tal d’enaltir i difondre la tasca del ripollès Francesc Català i Serra, el primer soldat voluntari català. Des d’ERC s’aposta per ‘crear, dins la Comissió sobre la Memòria històrica, una subcomissió per donar a conèixer la figura de Català i estudiar com difondre’n la seva tasca ingent pel país, a la seva vila’. Al mateix temps també es proposa ‘treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya per portar les seves despulles a Ripoll, ara mateix es troba enterrat a Bèlgica, i fer justícia amb un compatriota ripollès que va lluitar per la dignitat, la llibertat i la democràcia del seu país’.

Francesc Català i Serra era de Ripoll i va ser dels primers d’entrar a militar a l'Estat Català d'en Macià. Va fer moltes vegades de correu entre Catalunya i els exiliats catalans. Per la seva activitat política, el jove Francesc Català va haver de marxar a l'exili i allí es va enrolar a l'Exèrcit català, que preparava una incursió militar des de la Catalunya Nord per tal d'alliberar Catalunya i proclamar la independència, coneguda històricament com els Fets de Prats de Molló, fets que van servir, malgrat el fracàs, per internacionalitzar el plet català com mai no ho havia estat abans.

Macià va ser jutjat a París i, posteriorment, expulsat a Bèlgica. Va morir el 28 de juny de 1927 a Brusel·les, on va ser enterrat acompanyat dels seus companys exiliats.