Ripollès

Totes les opinions

TERESA JORDÀ, REGIDORA A L'AJUNTAMENT DE RIPOLL I DIPUTADA AL CONGRÉS DE DIPUTATS ESPANYOL

Madrid no tindrà mai mar i els catalans mai deixarem d’abraçar la democràcia

Aquesta setmana a Madrid no es parla d’altre cosa, Mariano Rajoy s’ha arremangat les mànigues de la camisa i ha decidit fer un pas més enllà en la surrealista Operación Diálogo. Sembla doncs que a l’executiu espanyol, capitanejat pel President gallec, li ha quedat clar que els catalans i el seu govern no té cap intenció de deixar de parlar de referèndum. Aquest és el motiu principal pel qual Rajoy viatjarà la propera setmana a la ciutat Comtal amb l’objectiu d’anunciar, segons ell, un “contundent” paquet d’inversions en infraestructures per Catalunya.

Presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya i Alcaldessa de Vallfogona del Ripollès

Quan les lleis no encaixen amb la realitat del territori, l’urbanisme com a exemple

Carme Freixa

Des dels ajuntaments, i sobretot des dels de menys de 500 habitants –els micropobles- i en tot el país, una de les principals preocupacions dels electes locals, i també dels seus habitants, és la pèrdua de població. El despoblament ha estat una crua realitat en els darrers 50 anys quan s’han patit les migracions més massives cap a les ciutats.   Per revertir aquesta tendència, i aconseguir que els actuals o nous habitants dels micropobles puguin desenvolupar-hi el seu projecte vital, s’ha de treballar i batallar des dels consistoris, amb unes normatives i legislacions que no tenen en compte la realitat, diversa i complexa, dels municipis amb menys població i que s’han fet des d’un despatx amb l’òptica del què els hi passa i necessita el món urbà.

Joan Vilaplana, Vicepresident i secretari d'organització d'ERC Ripollès

On està la igualtat?

Joan Vilaplana

Acabem de passar el 8 de març, dia internacional de la dona, on des dels mitjans de comunicació, governs de tota mena i colors polítics diferents, ens han llançat un allau de dates on ens demostren que a pesar dels esforços de molts, encara estem lluny de la igualtat de gènere. Fins i tot algunes dades ens parlen d’un retrocés en alguns aspectes negatius en aquest camí cap a la igualtat entre homes i dones.

Teresa Jordà, regidora a l'Ajuntament de Ripoll i diputada al Congrés de diputats espanyol

7 dies de pont aeri

Hem viscut una setmana  de les que podríem titllar d’hiperactives, políticament parlant. La vàrem encetar escoltant a  Mas, Ortega i Rigau declarant  en un judici surrealista en el que, per la porta d’entrada al TSJC, hi hauríem hagut de passar 2.305.090  catalans,  inclosos els  tres tenors. Un judici que ens acusava a tots d’un delicte de desobediència, una insubordinació , a priori fictícia, perquè si el que vàrem fer  aquell diumenge de novembre de 2014 era desobeir, que es preparin ara que arriba l’hora de la veritat.

Teresa Jordà, regidora a l'Ajuntament de Ripoll i diputada al Congrés de diputats espanyol

Un temporal de despropòsits

Teresa Jordà

Les eleccions del 26 de juny passat van ser el punt final de moltes coses a l'Estat espanyol. Entre aquestes destaca que es va posar fi a la trituradora del Partit Popular i la seva capacitat de legislar a cop de reial decret les polítiques que, de manera immediata, afectaven, i afecten, la majoria de la població. Un exemple recent d'aquesta particular manera d'entendre la política és la Llei de costes.

Joan Dordas, alcalde de l'Ajuntament Campelles i Conseller Comarcal del Ripollès

És un problema o una riquesa una nevada al mes de gener al Ripollès?

 S’ha creat una alarma social desmesurada per la nevada que va caure dies endarrere al Ripollès. Els municipis de la nostra comarca, disposem de mitjans i d’infraestructures suficients per fer front a les nevades, que de forma habitual o ocasional podem tenir als mesos d’hivern. Tot ique puguem tenir problemes puntuals al nostre territori, estem més preparats que mai.    A la nostra comarca hauríem d’ensenyar que les nevades són un benefici, ja que les nostres pistes d’esquí són un motor econòmic important a la nostra comarca, tant per el turisme com per els lloc de treball que generen, i al mateix temps el benefici de la reserva  d’aigua.

Teresa Jordà, regidora d'ERC a Ripoll i diputada al Congrés Espanyol

Mèrits d'uns i desmèrits d'altres

Teresa Jordà

“Us demano que no hi assistiu. La vostra presència podria ser utilitzada per crear la falsa impressió que el Partit popular europeu dóna suport al Referèndum il·legal”.  D’aquesta manera tant incisiva, començava la carta que l’Eurodiputat valencià i Doctor en dret Constitucional, Esteban González Pons, va adreçar als seus col·legues del Partit Popular Europeu, hores abans que el President Puigdemont, el Vice-President Junqueras i el Conseller Romeva exposessin, aquest dimarts a Brussel·les, les raons del referèndum sobre la Independència del nostre país.

Miquel Sitjar i Serra, expresident del Consell Comarcal del Ripollès i exregidor d'ERC de Ribes de Freser

Bierge de Núria

Miquel Sitjar i Serra

Que el lector no s’espanti. No he oblidat com s’escriu el nom de la  verge de Núria, patrona dels Pastors i advocada de tantes causes, com se li han fet  arribar al seu santuari,on és visitada des de molts anys abans que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya hi fes arribar multituds. No he oblidat ni el nom ni la història, però anem de camí d’oblidar-ho o de ni saber-ho. M’explico.

Maria Perramon, regidora a l'ajuntament de Ribes de Freser

El Tresor Somiat

Vivim en una comarca deprimida I amb pèrdua de poblacióconstant. Si bé és cert que els polítics  l l’administració hi tenen feina a fer, també ho és que la gent del territori hi ha de jugar un paper important. Durant  anys hem invertit molts diners en educació i hem impulsat els nostres joves a buscar nous horitzons pensant que fora trobarien un Món millor. Avui tenim moltes cases  buides i les terres ja són ermes.