Ripollès

Totes les opinions

Sergi Albrich. Regidor-portaveu ERC Sant Joan de les Abadesses

Els murs de la vergonya

Sergi Albrich

Les poblacions de la Catalunya Nord, Argelers i Elna, són cada cop més conegudes pel paper destacat que varen tenir durant la retirada i la dictadura franquista. A la primera, aprofitant les seves extenses platges banyades pel mar Mediterrani, s'hi va construir un immens camp de concentració per "acollir-hi" els milers de refugiats que emigraven de la repressió nacional espanyola. Un èxode que va ser possible quan el govern Francès, després d'una forta pressió internacional, va permetre, moral i humanitàriament tard, obrir les fronteres i deixar pas a aquells que ho havien abandonat tot per intentar mantenir la vida.

Laia Capdevila. JERC Sant Joan de les Abadesses_Ripollès

Oportunitats al Ripollès

Com cada divendres, pujant de Barcelona, vam quedar per sopar amb la colla. Curiosament, vam coincidir amb les ganes de poder tornar a viure tota la setmana al Ripollès. Cada un de nosaltres, primer per estudis i després per feina, vàrem marxar a viure a Barcelona però tots creiem que ja és el moment de tornar. I em vaig preguntar el per què? El per què tots tenim aquesta necessitat de tornar al nostre poble i a la nostra comarca.

Sergi Albrich, regidor-portaveu ERC Sant Joan de les Abadesses

Sensibilitat històrica

Sergi Albrich

El Banc d’ADN de Catalunya és una iniciativa social altament necessària que per dignitat històrica cal contribuir a muscular. Va néixer l’any 2012, davant la necessitat de diversos familiars de persones desaparegudes durant la guerra civil espanyola, per tal de recollir i conservar el testimoni genètic de la seva descendència viva, a fi de poder arribar a identificar els desapareguts mitjançant la comparativa de l’historial genètic.

Teresa Jordà, regidora a l'Ajuntament de Ripoll i diputada al Congrés dels diputats espanyol

La Unidad de España

Teresa Jordà

“Franco me cogió la mano y me dijo: Alteza, la única cosa que os pido es que preservéis la unidad de España. No me dijo “haz una cosa u otra”, no: la unidad de España”. Pocs dies abans d’abdicar, el rei Juan Carlos I explicava en una entrevista a la Zarzuela que el Generalíssim, gairebé agonitzant, li va fer aquesta demanda en forma de prec. Les eleccions del 20 de desembre varen donar uns resultats electorals complicats: la fi del bipartidisme, l’emergència de nous partits i sens cap mena de dubte l’evidència que els catalans ja hem desconnectat d’un estat espanyol absolutament fallit i trencat.

M.Carme Freixa, Presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Alcaldessa de Vallfogona del Ripollès i Presidenta ERC Ripollès

Els micropobles o com poc vol dir molt

Carme Freixa

A Catalunya hi ha 330 municipis amb menys de 500 habitants. Representen un 34 per cent del territori català. Ara, això sí, només hi vivim un 1,2 per cent dels catalanes i catalanes. Se’n troben sobretot a les comarques de muntanya però també a zones més planes de la Catalunya central o de l’Empordà, en canvi cap a la costa i a les comarques metropolitanes, no. En algunes comarques són la majoria de municipis com a Conca de Barberà, el Priorat, el Solsonès o el Ripollès.

Carles Bassaganya, expresident d'ERC Ripollès i exalcalde de Sant Joan de les Abadesses

Tren d’Alta Paciència

Escric aquest petit text, en una setmana on s’ha fet públic que l’agència Standard & Poor’s no veu clar, que el Reino de España sigui el segon país del món (fa poc, els va avançar el petit estat de la Xina) en inversió i explotació d’alta velocitat ferroviària. Escric també, només una setmana després de conèixer que uns “pikolin” van paralitzar la xarxa ferroviària de rodalies de Barcelona, sembla que uns 230 trens amb retard o que no van sortir, perquè els amics del gestor de la infraestructura ferroviària no havien tancat una estació en desús.

Sergi Albirch Viñas, Regidor i portaveu d'ERC a Sant Joan de les Abadesses i President de la secció local d'ERC.

Nous reptes, objectius clars

Sergi Albrich

La consolidació econòmica d’un municipi o d’una comarca és proporcional a l’increment de les polítiques públiques i socials que s’han de a dur a terme pel bé comú. Per aquest fet, un dels objectius prioritaris de les administracions locals ha de ser potenciar econòmicament els àmbits territorials als quals desenvolupen llurs competències. El Ripollès és una comarca econòmicament deprimida.

Sergi Albirch Viñas, Regidor i portaveu d'ERC a Sant Joan de les Abadesses i President de la secció local d'ERC

És a les nostres mans, no ens equivoquem

Sergi Albrich

Enguany es commemoren 75 anys de l’afusellament de Lluís Companys i, aquest fet, acompanyat de l’exaltada situació política que viu actualment Catalunya, va fer que la marxa de torxes organitzada cada 15 d’octubre per ERC per tal de retre homenatge a l’assassinat de l'únic president escollit democràticament arreu d'Europa al Fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuic fos altament concorreguda.

Carles Bassaganya i Serra, President d’Esquerra- Ripollès

Esquerra i la llei del cinema en català

Carles Bassaganya i Serra, President d’Esquerra- Ripollès

El 2.7 per cent. O sigui, de cada 100 pel•lícules que es projecten a Catalunya encara no 3 (2.7) són projectades en llengua catalana. Aquests dies es poden escoltar arguments molt diferents, sobretot per la tancada patronal de cinemes de fa dos dilluns, pel suposat prejudici que això els causarà. Aquests dies, he escoltat defensors i arguments sobre la protecció de drets col•lectius, drets individuals, drets lingüístics, que si llibertat d’empresa, que.