Ripollet

Notícia

Joan Tardà omple la seu d'Esquerra Republicana analitzant la situació actual de l'independentisme

Davant una seu local plena a vessar de gent —es va arribar a l'aforament màxim— Joan Tardà es va adreçar a les ripolletenques i ripolletencs que hi eren presents per a analitzar la situació política i social del nostre país així com els següents passos a seguir per part de l'independentisme. Tot plegat, en una xerrada d'uns cinquanta minuts de durada, que va començar sobre les vuit i vint minuts del vespre —just després del pregó de festa major, tal i com estava previst— i dirigida per la regidora d'ERC-Junts per Ripollet al ple municipal, Lurdes Serra.

Tardà va fer servir el símil de la muntanya per a explicar la situació en que es troba l'independentisme actualment: «Vam arribar al peu de la muntanya i vam veure que era més alta del que ens pensàvem». Seguint amb el mateix símil, el diputat d'ERC va apostar per no ser 'sectaris ni dogmàtics' i «pujar aquesta muntanya per un camí ample, on hi càpiga no només més gent sinó també gent més diversa». En aquest sentit, Tardà va assegurar ser partidari d'estendre la mà a forces republicanes i progressistes d'esquerres. També va parlar de les possibles sentències dels judicis que presumiblement es celebraran durant aquesta tardor: «seran molt dures perquè no volen que ho tornem a intentar en vint anys» i va acusar l'Estat espanyol de no voler comprendre la situació de la societat catalana i escollir la via de la repressió. Segons el diputat, l'Estat creu que els catalans no independentistes mai ho seran, li són fidels sense importar com aquest actuï; «un error descomunal», diu Tardà. Sobre les relacions de les institucions catalanes amb l'Estat espanyol, no va descartar la desobediència —sempre pacífica— en cas que, un cop explorades totes les vies de diàleg i pacte no s'hagi obtingut cap solució. «Desobeir és lícit per a resoldre les qüestions democràticament», afegeix Tardà.
 
«Pujar aquesta muntanya per un camí ample, on hi càpiga no només més gent sinó també gent més diversa».

Durant l'acte, el polític català féu diverses al·lusions a Oriol Junqueras, tot explicant les seves converses amb el president del partit a la presó de Lledoners, la darrera aquell mateix matí, explicà Tardà; qui assegurà que Junqueras sempre li repeteix les mateixes dues idees: «un sol poble i diàleg». En referència a les preses i presos polítics, Tardà explicà que segons l'Oriol Junqueras, la millor manera que té la ciutadania de Catalunya per ajudar-los és fent guanyar les eleccions municipals i europees.
 
Tardà explicà que segons l'Oriol Junqueras, la millor manera que té la ciutadania de Catalunya per ajudar-los és fent guanyar les eleccions municipals i europees.

L'acte va acabar amb un torn d'intervencions per part del públic en que la gent podia preguntar i debatre amb el diputat d'ERC. La primera pregunta —en que tornava a aparèixer en escena el símil de la muntanya— demanava la valoració de Tardà a aquella gent que acusava a Esquerra Republicana de voler «ancorar la tenda de campanya al peu de la muntanya i no pujar-hi». Joan Tardà va replicar exigint a aquesta gent que demostrés dita afirmació, i va rebatre aquesta idea argumentant que Esquerra Republicana en concret i l’independentisme en general havia anat conquerint darrerament nous espais de llibertat, posant com a exemple les comissions bilaterals que la Generalitat manté des de fa unes setmanes amb el govern espanyol: «Ara ja no assistim a les reunions de finançament autonòmic, només acceptem parlar de tu a tu amb l’Estat». Les darreres preguntes van anar enfocades cap a la necessitat o no de formar llistes unitàries independentistes. Tardà remarcà la diferencia entre la unitat d’acció i la unitat electoral. Segons ell, l’important és que es mantingui aquesta unitat d’acció independentista —el millor exemple d’això és el fet que tant a la presó com a l’exili hi hagi gent de tots els partits—. «A més, demanar llistes unitàries de l’independentisme sense la CUP no té sentit». L’acte, que finalitzà amb una tancada ovació, anà seguit d’una trobada entre Joan Tardà i militants, simpatitzants i amigues i amics d’Esquerra Republicana de Ripollet.
 
«[...] demanar llistes unitàries de l’independentisme sense la CUP no té sentit».