Riudoms

Totes les notícies

Esquerra reclama al govern municipal que no cedeixi el superàvit de l’Ajuntament de Riudoms a l’Estat

Cada any, són molts els ajuntaments que no es gasten tots els diners del seu pressupost. Aquesta quantitat que, un cop acabat l’any, no s’ha gastat es coneix com a superàvit o romanent de tresoreria. Els ajuntaments poden utilitzar aquests diners l’any següent, però no en qualsevol cosa sinó només en algunes coses concretes que determina el govern espanyol. En el cas de Riudoms, encara no s’ha fet públic quin va ser el superàvit de l’últim any que hem deixat enrere (el 2019), però sí que sabem el del 2018. Va ser de 122.590 euros. Davant l’actual crisi econòmica originada per la Covid-19 són molts els consistoris i partits polítics -com Esquerra Republicana- que han reclamat que el superàvit del 2019 es pugui destinar a allò que cregui convenient cada ajuntament i que es faci amb un objectiu clar: fer front a la crisi del coronavirus. És a dir, que en cap cas sigui el govern espanyol qui ens digui en què ens podem gastar el superàvit i en què no. La negativa del govern espanyol Doncs bé, el govern espanyol no ha escoltat aquestes reclamacions i no donarà llibertat als ajuntaments per gastar-se el superàvit del 2019 en allò que millor considerin. Per contra, ara el govern espanyol ha demanat als ajuntaments que, si volen, li cedeixin aquest superàvit a ell per tal de gestionar-lo des de Madrid. Seria una cessió en forma de préstec per un període de 15 anys. Durant aquests 15 anys, l’Estat aniria tornant els diners a l’ajuntament i també uns interessos anuals, però tot indica que serien uns interessos escassos. La petició que hem fet al govern municipal Davant de tota aquesta situació, des d’Esquerra ho tenim clar: no podem cedir el superàvit de Riudoms del 2019 al govern espanyol. Aquests diners són de les riudomenques i riudomencs i, per tant, s’han d’invertir al propi municipi per fer front a la crisi sanitària i a altres necessitats socials. No són ni dels bancs ni del govern espanyol. Per això, hem demanat formalment al govern municipal que no cedeixi el superàvit a l’Estat.

L’Ajuntament de Riudoms rebrà fins a 77.000 € de la Diputació per fer front a la Covid-19

La irrupció de la Covid-19 ha tingut i tindrà un impacte sobre les arques de l’Ajuntament de Riudoms. Per exemple, l’Ajuntament ja ha invertit uns 16.000 euros en compra de material de protecció per als comerços de Riudoms i també destinarà 45.000 euros a subvencions directes als comerços i empreses afectats pel coronavirus. Són dues mesures que el conjunt de grups polítics presents a l’Ajuntament vam estar d’acord que calia tirar endavant. Doncs bé, l’Ajuntament de Riudoms podrà beneficiar-se d’un paquet d’ajudes provinent de la Diputació de Tarragona per fer front a les despeses derivades de la Covid-19. En concret, Riudoms pot aconseguir fins a 77.200 euros provinents de la Diputació, que es desglossen de la següent manera: 1. Reactivació econòmica: 35.300 € Amb aquests diners, l’Ajuntament de Riudoms pot contractar persones aturades (especialment joves de menys de 35 anys i dones), fer campanyes que incentivin la compra al comerç local, programes de formació i transformació digital, etc. 2. Protecció de la salut pública: 26.900 € En concret, aquesta partida de diners es podrà destinar a fer front a la compra de material de protecció, neteja d’espais, etc. 3. Activitats culturals, esportives i educatives: 15.000 euros Són diners que s’han de destinar a aspectes com ara el pagament d’activitats culturals i esportives, beques educatives per a persones vulnerables, reforç educatiu, casals d’estiu, etc. Ajuts també per a les entitats culturals i esportives A banda d’aquesta ajuts que la Diputació dona directament als ajuntaments, recentment la Diputació també ha obert una línia d’ajuts per a entitats culturals i esportives. Per tant, les entitats de Riudoms d’aquests àmbits també poden beneficiar-se’n. Les sol·licituds es poden presentar al Registre General de la Diputació fins al 16 d’agost. Es poden finançar activitats culturals i esportives extraordinàries que ja s’hagin realitzat o que es facin durant el que queda de 2020.

Festes populars i arrelades

No hem vist els Diables, els Diablons ni els seus tabalers. Tampoc els capgrossos i gegants portats per la Colla Gegantera al ritme dels grallers. El Cavall dels Nebot no ha pogut treure a passejar la seva majestuositat. No hem gaudit del Ball de Cercolets, de Gitanes, de Valencians i de Bastons i tampoc dels seus grups de grallers. I encara menys hem pogut ballar amb la música dels Riudrum’s. Escrivim aquest article el dia 26 de juliol, just l’endemà de Sant Jaume, un Sant Jaume que aquest any no ha tingut Festa Major. I, malgrat això, les xarxes socials de Riudoms s’han omplert de fotografies i vídeos recordant-nos aquesta celebració, que no és una festa qualsevol. És la nostra gran Festa Major. I al seu costat, l’altra gran moment festiu de Riudoms són els Barris, una festa que amb el pas dels anys s’ha fet seva tothom, des dels més joves als més grans, i amb el paper central de les comissions de cada barri. Malauradament, aquest any i per culpa de la Covid-19, també ens hem quedat sense Barris. La Festa Major de Sant Jaume i els Barris comparteixen una cosa: són festes populars, amb unes arrels profundes que any rera any segueixent creixent. Som les riudomenques i els riudomencs els que les hem fet grans perquè ens hi sentim representats. I això passa perquè són unes festes populars, massives i sentides. Vinguem d’on vinguem tots ens hi podem sentir a gust. I aquest és l’esperit que hem de seguir potenciant. Fem de la festes populars un element de cohesió social i de transversalitat. Visca els Barris i Visca la Festa Major de Sant Jaume! (Article que es publicarà al proper Butlletí d'Informació Municipal. La fotografia és de l'Ajuntament de Riudoms)  

Treballar i sumar... encara que a alguns els molesti

Treballar, sumar i portar Riudoms un pas més enllà. Aquests van ser els compromisos d’Esquerra a les eleccions de fa un any i escaig i això és, precisament, el que hem fet des d’aleshores. Ho hem fet els quatre regidors que som a l’Ajuntament i tot l’equip de treball d’Esquerra que estem construint aquest projecte. TREBALLAR Les moltíssimes converses amb tots els que ho esteu passant malament per culpa del coronavirus per saber com us podem ajudar des de l’Ajuntament. L’alerta per la forta mala olor que provoca la depuradora, que ha quedat petita i s’ha convertit en un problema pels veïns del sud de Riudoms. Les gestions per tornar a posar la situació de l’Hort del Coques sobre la taula del consistori. La recollida d’informació sobre els microtalls d’electricitat de les darreres setmanes. Les visites als afectats pels aiguats de l’octubre passat i pel temporal Glòria. SUMAR La capacitat de votar conjuntament tant amb el govern de JxR com amb la CUP i el PSC. I sobretot la voluntat de mà estesa per fer avançar Riudoms. Hem ofert acords al govern en temes de poble. Hem fet propostes de millora al pressupost municipal. Ens hem posat a disposició de Riudoms durant la crisi del coronavirus. Fins ara, però, el govern no ha recollit aquesta mà estesa i està optant per la solitud. El més decebedor ha estat veure que per fer front al coronavirus no ha volgut comptar amb la metgessa i la treballadora social que tenim a l’equip de regidors -la Teresa Basora i la Carme Cros- pel simple fet que són d’Esquerra. UN PAS MÉS ENLLÀ Des d’Esquerra hem treballat per ampliar la Guàrdia Urbana de Riudoms. Hem proposat reduir les despeses en publicitat i festes i, per contra, contractar un dinamitzador econòmic, ampliar les beques menjador i elaborar un Pla de mobilitat local. Davant la crisi del coronavirus, hem apostat per donar subvencions al teixit econòmic local i per elaborar una guia comercial que reculli tots els negocis de Riudoms.

Esquerra proposa crear un Consell Municipal de Salut per millorar en aquest àmbit però el govern ho rebutja

L’actual crisi sanitària de la Covid-19 ha evidenciat la necessitat de tenir una xarxa de salut i intervenció social potent i ben coordinada. Tenir creada i consolidada una xarxa d’aquest tipus permet que els agents que en formen part puguin conèixer-se, treballar de manera conjunta i donar una resposta més àgil i eficaç davant de situacions que ho requereixin, com per exemple la gestió de l’actual pandèmia. En definitiva, permet millorar l’atenció a la ciutadania. És per això que en el Ple de dijous passat, dia 16, vam portar-hi una proposta per tal de crear el Consell Municipal de Salut i Benestar Social de Riudoms. És un organisme que la mateixa Generalitat de Catalunya recomana que es posi en marxa als municipis. Estaria format per diverses regidories de l’Ajuntament (salut, benestar social, educació, esports, etc.), representants del CAP i membres d’entitats i empreses locals que treballin en aquest àmbit, com les farmàcies o la residència de gent gran. Aquest Consell seria un primer pas per millorar en aquest àmbit i, més endavant, caldria elaborar un Pla Local de Salut i Benestar Social. Doncs bé, el govern local -de Junts per Riudoms- ho va rebutjar tot plegat. I ho va fer amb un argument molt feble. Va dir que ells al seu programa electoral ja porten l’elaboració d’un Pla Local de Salut i que, per tant, la nostra proposta és del tot “innecessària”. Sobre això, tres consideracions: 1. Davant la situació de la Covid és necessari agilitzar els projectes en l’àmbit de la salut. No pot ser que el govern municipal digui que ara no toca i que ja farà el Pla Local de Salut quan a ell li sembli (sense concretar cap data). És incomprensible. 2. El govern es va limitar a parlar del Pla Local de Salut, però no va dir res sobre la creació d’un Consell Municipal de Salut i Benestar Social, un projecte que no porta al seu programa electoral. Simplement, va amagar el cap sota l’ala. 3. Des d’Esquerra ens vam oferir per treballar i posar hores en la creació del Consell i l’elaboració del Pla.

Esquerra porta al Ple les males olors i el conflicte al carrer Sant Bonifaci

Esquerra va portar al Ple d’aquest dijous 16 de juliol a l’Ajuntament dues problemàtiques veïnals destacades: les males olors que afecten la zona sud de Riudoms i el conflicte que es viu al carrer Sant Bonifaci. Ho pots veure en següent vídeo resum del Ple. Sobre les males olors Hem reclamat al govern que acceleri l’ampliació de la depuradora i que, mentrestant, posi en marxa una solució temporal per acabar amb la pudor. També hem exigit que s’informi de tot plegat a la ciutadania, ja que fins ara no s’ha fet. De fet, tot això ho vam reclamar ja fa un mes, però fins ara el govern no n’havia dit res. Ahir, finalment, el govern va parlar-ne públicament. Va dir que s’està treballant per solucionar-ho, però no va donar cap data de quan estarà resolt. I pel que fa al conflicte del carrer Sant Bonifaci En aquest carrer s’hi viu una situació complicada i, en ocasions, insostenible: soroll, crits i, fins i tot, alguns veïns parlen d’amenaces. És una situació que fa anys que dura i que ara s’ha agreujat. Per això reclamem al govern municipal que actuï amb agilitat i utilitzi totes les eines al seu abast per resoldre-la. Cal acabar amb el desgast que estan patint veïnes i veïns. Clica sobre la foto per veure el vídeo.

Mala olor: els veïns se senten desatesos

Com sabeu, aquest dijous 2 de juliol, Esquerra va organitzar una reunió amb veïns afectats per la forta mala olor que se sent des de fa setmanes a Riudoms, sobretot a la zona sud. Tot indica que procedeix de la depuradora, que ha quedat petita i que està pendent d’una ampliació. La conclusió de la reunió d’ahir i de les moltes queixes que hem rebut les darreres setmanes és clara: els veïns se senten desatesos i reclamen solucions i informació sobre què està passant. Des d’Esquerra hem recollit els neguits dels veïns i per això reclamem al govern municipal (de Junts per Riudoms) que agilitzi tot el que pugui els tràmits per resoldre aquesta situació i que expliqui amb detall al conjunt de riudomencs el següent: -Quan se solucionarà el problema? -L’ampliació de la depuradora serà una solució definitiva? -Mentrestant, es pot fer alguna cosa que faci baixar la mala olor? -La mala olor s’allargarà tot aquest estiu? I el que ve? Tot això no ho demanem amb voluntat de criticar al govern. Ho demanem perquè aquest és un problema sensible que causa molèsties a centenars de riudomencs. Donar explicacions és una obligació de l’administració i la millor manera de ser a prop del ciutadà. De fet, ja fa gairebé 20 dies que des d’Esquerra li vam demanar oficialment bona part d’aquesta informació al govern i encara no ens ha respost. Davant la falta de proactivitat del govern, des d’Esquerra hem fet un pas endavant. Per això ahir vam fer una reunió de veïns i també, per això, fa dues setmanes vam repartir un butlletí informatiu per la zona sud de Riudoms on s’explicava què estava passant. Molts veïns ens ho van agrair perquè no sabien d’on venia la mala olor. Just aquesta setmana, el govern va anunciar a través del Facebook de l’Ajuntament que ha tornat a posar en marxa les gestions per ampliar la depuradora, però no va donar cap data aproximada de quan estarà enllestida aquesta ampliació i tampoc va dir res de res de les males olors.

Mala olor a la zona sud de Riudoms

Les últimes setmanes una forta mala olor s’ha escampat per la zona sud de Riudoms. No se sent cada dia, però sí força sovint. Afecta, sobretot, als barris del Molí d’en Marc i del Campàs i a les masies properes a la depuradora municipal. També l’han sentit a l’avinguda Verge de Montserrat, al barri Ferrant i al polígon El Prat. Així ens ho han fet saber un bon grapat de veïns i, de fet, diversos regidors i membres de l’equip d’Esquerra ho hem comprovat en primera persona.  Estem, per tant, davant un tema sensible, ja que afecta a la salut pública i a una àmplia zona de Riudoms on viuen centenars de persones. Tot indica que la mala olor ve de la depuradora  Els indicis apunten que l’origen de la forta mala olor és la depuradora municipal, situada just a sota del Molí d’en Marc. I és que la pudor que se sent és la típica que fan les aigües residuals d’aquest tipus. A més, algun dels dies que s’ha sentit la mala olor, ens hem apropat a la depuradora i hem comprovat en primera persona la pudor que en sortia. La depuradora de Riudoms es va construir fa gairebé 30 anys i ha quedat petita per les necessitats que actualment té el nostre poble. Això, unit a la pujada de temperatures de les darreres setmanes -que haurien fet fermentar les aigües residuals- seria el que ha causat aquest episodi de mala olor.  Pendents de l’ampliació de la depuradora L’octubre de l’any passat, el govern municipal va anunciar que l’ampliació de la depuradora era qüestió de mesos. De fet, va afirmar que a mitjans d’aquest any 2020 començaria l’execució de les obres. A dia d’avui, però, no se’n sap res. Cal que l’Ajuntament doni explicacions als veïns Estem davant un tema sensible, ja que afecta a la salut pública. Per això és important que els veïns afectats per la mala olor tinguin informació ràpida i directa de l’Ajuntament de Riudoms. Per tant, el govern municipal hauria d’explicar la següent informació als veïns: -Quin és el motiu de la mala olor? -Fins quan es pot allargar aquesta pudor? Seguirà durant tot l’estiu? -Quina és la solució? L’ampliació de la depuradora? -Quin és el termini per tenir feta l’ampliació de la depuradora? La petició que hem fet al govern municipal No es tracta de buscar culpables, sinó de donar bona informació als riudomencs.

Nou butlletí d'Esquerra Riudoms: especial Covid-19

Ha estat dur i encara ho segueix sent, però estem superant la crisi del coronavirus gràcies a l’esforç de totes i tots. A Riudoms hem sumat responsabilitat, solidaritat i coneixement. Us ho expliquem en un nou butlletí d’Esquerra Riudoms, centrat totalment en el Covid-19. Cliqueu aquí sobre la imatge i accedireu al butlletí sencer.