Riudoms

Totes les notícies

Vídeo: la importància del consens en els temes de poble

Tots compartim que en els temes de poble és bo que ens posem d’acord i actuem amb consens. Doncs bé, un tema en què seria bo prendre decisions per consens és l’elecció de les persones que inauguren la Fira i fan de pregoner de la Festa Major de Sant Jaume. Són dues figures molt simbòliques i és important que representin a la majoria de riudomencs. La passada Fira, el govern local de ‘Junts per Riudoms’ va cometre un clar error quan va convidar a inaugurar aquest certamen a una persona (Luis Díaz-Cacho, alcalde de La Solana) que havia donat suport als cops de porra contra els catalans durant el referèndum de l’1 d’Octubre i també a l’aplicació del 155. Per evitar errors d’aquest tipus, al darrer Ple municipal vam proposar que, a partir d’ara, la persona que inauguri la Fira i la que faci de pregoner per Sant Jaume s’escullin per consens (consulta la moció presentada). És a dir, amb el suport de com a mínim 9 dels 13 regidors de l’Ajuntament.  Doncs bé, ‘Junts per Riudoms’ i el PSC hi van votar en contra. El curiós del cas és que ‘Junts per Riudoms’ va admetre que, en un futur, estaven disposats a parlar-ne. Dit d’una altra manera: van votar en contra de la nostra proposta per intentar amagar el seu error, però a la vegada van admetre que és una bona idea i que, per això, estan disposats a parlar-ne. És evident que la pressió que hem fet ha donat fruits. I també és evident que caldrà seguir fent-la per obrir les portes de bat a bat. I és que, massa sovint, a ‘Junts per Riudoms’ li agrada fer les coses tot sol. I això no és bo. Ho podeu veure en aquest vídeo breu del darrer Ple municipal, del 19 de setembre.  

Impulsem el turisme i el patrimoni riudomenc

Aquest dimecres 25 de setembre vam fer la primera reunió d’aquest mandat de la Fundació Gaudí, que té per objectiu promocionar la figura d’Antoni Gaudí i, per extensió, de Riudoms. És una Fundació que des de fa molts anys està buida de contingut i serveix de ben poca cosa. Hi tenim representants tots els partits, tot i que la majoria són de Junts per Riudoms. És cert que la nova presidenta de la Fundació -la regidora Imma Parra- es va mostrar esperançada de poder tirar endavant alguns projectes. En aquest sentit, els dos representants d’Esquerra -el regidor Ricard Gili i el Jordi Gallisà- vam deixar clar que Riudoms necessita un impuls turístic i que Gaudí és clau per aconseguir-lo. De fet, vam posar algunes propostes sobre la taula i vam reclamar que es destini pressupost a aquest àmbit. Mà estesa!  Ara bé, en aquesta reunió no vam percebre una aposta ferma per la dinamització turística de Riudoms. Com segurament sabeu, Riudoms disposa d’un Pla de dinamització turística. En el seu moment ja ho vam dir i ara ho tornem a repetir: és un bon Pla. Ara falta executar-lo. I això vol dir destinar-hi recursos. Doncs bé, en aquesta trobada no es va transmetre que s’hi vulguin destinar massa recursos.  Un exemple paradigmàtic: la Fundació Gaudí es va crear l’any 2000. A dia d’avui, 19 anys després, Riudoms no disposa d’un tríptic amb cara i ulls que expliqui els atractius del poble. És un tríptic imprescindible per repartir-lo en hotels i oficines turístiques del Camp de Tarragona i la Costa Daurada, però també entre els restaurants de Riudoms. No hi ha excuses que valguin. És hora de passar a l’acció. Nosaltres hi som per a això!  

Vídeo: una campanya de civisme per millorar Riudoms

A Riudoms tenim un problema de civisme amb les escombraries. Hi ha gent que les deixa fora dels contenidors o llença als contenidors coses que, en realitat, s’haurien de portar a la deixalleria municipal, com ara mobles i electrodomèstics. Aquest és, de fet, un dels temes que més queixes genera entre els riudomencs. Per això, hem proposat posar en marxa una campanya de civisme, que ajudi a conscienciar i que també alerti que qui no faci bé les coses, pot acabar multat. Ho vam proposar en el Ple de dijous passat, 19 de setembre. Inexplicablement, el govern de Junts per Riudoms s’hi ha oposat. És una sorpresa desagradable perquè és de sentit comú que Riudoms necessita millorar en aquest àmbit. Sembla que el govern vol actuar en solitari i li costa acceptar les bones idees de la resta de regidors. Una llàstima que facin politiqueria amb això. Us ho expliquem en el vídeo següent i també podeu veure la moció sencera aquí.   

Confirmat: el Govern de la Generalitat ha declarat l’església de Riudoms com a Bé Cultural d’Interès Nacional

Aquest matí, Riudoms ha estat present a la reunió que el Govern de la Generalitat fa cada setmana, amb el president Quim Torra al capdavant i tots els consellers. I és que a la reunió d’avui s’ha aprovat que l’església de Sant Jaume de Riudoms sigui declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. És una gran notícia pel nostre poble i pel nostre patrimoni. Felicitats a tots els riudomencs i també a la Parròquia! Es protegeix tot l’entorn de l’església L’església de Riudoms es va construir en el període de transició del Gòtic al Renaixement. La primera pedra es va posar el 1588 i es va consagrar el 1617. Amb la decisió d’avui es reconeix el valor arquitectònic de l’església de Riudoms i, a la vegada, es protegeix tot el seu entorn. L’objectiu és garantir que el temple estigui sempre en primer pla i es pugui veure bé des de qualsevol angle. Per això es controlarà de manera especial que les obres en edificis propers no perjudiquen la visibilitat que avui es té de l’església. En línia amb el que proposem des d’Esquerra Aquesta decisió de la Generalitat va en línia de la reforma de la Plaça de l’Església que hem plantejat des d’Esquerra Riudoms. Entre d’altres coses, proposem que es posi més en valor l’església, que he d’estar més unida al conjunt que conformen la plaça de l’Església i la plaça Petita. A més, reclamem que es trobi una solució que eviti els elements amb un fort impacte visual com són l’entrada i sortida de la cisterna i la pantalla informativa. Tot el suport a la restauració de l’església La declaració de l’església de Riudoms com a Bé Cultural d’Interès Nacional ha de fer més fàcil aconseguir ajudes públiques per restaurar-la. En aquest sentit, des d’Esquerra ens hem compromès a col·laborar per seguir avançant en la seva restauració i a donar el nostre suport per aconseguir les subvencions necessàries que permetin executar les actuacions ja previstes a teulada, façanes, etc.

Dia Mundial de la Salut Sexual: trenquem tabús!

Il·lustració de @alinaballester_art. Aquest dimecres, 4 de setembre, serà el Dia Mundial de la Salut Sexual. Durant aquests dies compartirem diversos continguts amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de la salut sexual i contribuir a trencar tabús.  Fer polítiques atrevides Tres propostes que portàvem al nostre programa electoral i que l’actual govern s’hauria de fer seves: 1. Fer un pla d’educació sexual global tant per a noies com per a nois: sexualitat, afectivitat, embarassos no desitjats, prevenció de malalties, etc. 2. Augmentar la visibilitat de la dona, els seus drets, les seves malalties, la maternitat, etc. a través del butlletí municipal, conferències, exposicions, etc. Per exemple, cal mostrar el molt talent femení que tenim a Riudoms o elements d’higiene femenina encara tabus com la copa menstrual. 3. Augmentar la informació i formació per fer front a l'assetjament sexual i a la violència de gènere en l’entorn juvenil. Trenquem tabús També us deixem una animació que reivindica el desig i el plaer sexual femení. És obra de Lori Malépart-Traversy, una animadora quebequesa que es va proposar donar a conèixer la història i realitat del clítoris.  

Neteja dels abocaments de la riera: termini incomplert

En el Ple de l’1 d’agost vam alertar d’una quinzena d’abocaments il·legals en un tram de només 1 quilòmetre i mig de la riera de Maspujols, entre el Mas de la Calderera i la carretera de Les Borges (la N-240). La majoria són relativament recents. Hi ha mobles, tàsses de vater, runa de reformes i també uralita, un material que en alguns casos pot ser altament perillós. Per això vam demanar al govern que actués i que en el termini d’un mes retirés els abocaments, sobretot els d’uralita. Ja ha passat aquest termini i és un bon moment per fer cinc consideracions: 1. Un mes després, res de res: els abocaments segueixen on eren.  2. Som conscients de l’elevat volum de feina de la brigada municipal durant l’estiu, però això no pot anar en detriment del medi ambient ni, encara menys, de la salut pública. Cal prioritzar millor. També som conscients que la neteja de rieres recau en l’Agència Catalana de l’Aigua, però són molts els municipis que destinen recursos propis a aquest objectiu perquè el consideren prioritari. 3. El govern ha d’informar de què té previst fer amb aquests abocaments: quan actuarà? Ja ha contactat amb l’Agència Catalana de l’Aigua? El 2019, la informació és clau per generar confiança amb el ciutadà i, en això, l’Ajuntament va coix. 4. En el Ple de l’1 d’agost també vam demanar que s’instal·lin plafons en els punts més crítics de les rieres de Riudoms informant de les sancions en cas de fer abocaments il·legals i que, a més, incloguin missatges positius sobre la necessitat de cuidar el medi ambient. A la vegada, vam reclamar que l’Ajuntament es doti de recursos per poder perseguir i denunciar els responsables dels abocaments il·legals. De ben segur que l’ampliació de la plantilla de vigilants -tal com vam demanar durant la campanya- seria de molt ajut.  5. Finalment, com a mostra de la nostra voluntat de servei, els regidors d’Esquerra ens hem ofert per acompanyar al regidor de Medi Rural i als tècnics de l’Ajuntament a fer una ruta pel terme municipal de Riudoms i mostrar-los els abocaments il·legals que tenim detectats.

Proposem al conjunt de partits polítics que el pregoner de la Festa Major de Sant Jaume i la persona que inaugura la Fira s’escullin per consens

La polèmica que va generar l’elecció de la persona que havia d’inaugurar la darrera Fira de l’Avellana ha evidenciat que, davant de casos com aquest, és imprescindible apostar per un acord ampli que representi a una majoria de riudomencs. És per això i per evitar que en un futur es pugui repetir un cas similar que des d’Esquerra Republicana hem fet una proposta a la resta de partits polítics presents a l’Ajuntament.  La proposta és molt senzilla: que tant la persona que inauguri la Fira com la que faci de pregoner a la Festa Major de Sant Jaume siguin escollides amb consens polític i social. Tant en un cas com en l’altre es tracta de figures públiques que tenen un pes simbòlic destacat i, per tant, seria òptim que la seva elecció generi el màxim consens possible. En concret, plantegem que l’elecció d’aquestes persones tingui, com a mínim, el suport de dues terceres parts del regidors de l’Ajuntament de Riudoms. És a dir, d’un mínim de 9 dels 13 regidors. La proposta que hem fet arribar als altres partits polítics -Junts x Riudoms, CUP i PSC- és el que es coneix com a ‘moció’. Es debatrà i votarà en el proper Ple municipal, previst per a finals de setembre. La podeu llegir sencera en aquest enllaç. Cal apostar per persones representatives i per la igualtat dona-home La moció també inclou dos punts destacats més: 1. Que les persones escollides per fer de pregoner de Sant Jaume i per inaugurar la Fira representin a una part majoritària dels riudomencs. En concret, pensem en dos tipus de persones: aquelles que viuen a Riudoms o que, tot i no residir-hi, hi tenen un vincle especial; i aquelles amb un rol institucional rellevant en entitats, administracions públiques, etc. En aquest sentit, caldria apostar per persones vinculades als àmbits més lligats a la Festa Major i la Fira, com ara el cultural, l’associatiu, l’agrícola, el gastronòmic, el comercial, etc.  2. Que es prioritzi la igualtat dona-home en l’elecció del pregoner de la Festa Major i la persona que inaugura la Fira.

Encara no hi ha data per a la reforma del carrer Galanes i del tercer pis de les Escoles Velles

Aquest dilluns 19 d’agost s’ha fet una reunió de la Comissió d’Urbanisme i dos dels nostres regidors -la Carme Cros i l’Arnau Salvat- hi han assistit, ja que així està estipulat. Hem fet preguntes al govern sobre diversos temes i us volem compartir la informació sobre dos d’ells. Sense data al carrer Galanes Encara no hi ha data per posar en marxa les obres del carrer Galanes. De fet, aquest carrer s’hauria d’haver reformat ja fa uns mesos, però l’empresa que havia de fer les obres (Tecno-Conrad SL) és la mateixa que va fer les del carrer Sant Bonifaci, que van generar molts problemes: retards, falta d’operaris, mal servei, etc.  Just quan faltava poc per les eleccions municipals del maig passat i davant la possibilitat que es poguessin repetir els mateixos problemes al carrer Galanes, el govern municipal va optar per no posar en marxa la reforma d’aquest carrer. A dia d’avui, com us dèiem, encara no sap quan la podrà començar. Així ho ha admès el govern a partir de les preguntes que els nostres regidors han fet durant la Comissió d’Urbanisme. El tercer pis de les Escoles Velles, al llarg del mandat El projecte de reforma de les Escoles Velles inclou la reforma de tots els pisos. En una primera fase s’han fet els dos primers pisos, on ja s’han traslladat una part de les entitats que s’hi han d’ubicar. Aquest procés -segons ha explicat el govern com a resposta a les nostres preguntes- va endarrerit perquè hi ha hagut problemes d’electricitat. Tanmateix, ha afirmat que totes les entitats haurien d’estar instal·lades a principis del mes que ve. Pel que fa a la reforma del tercer pis, el govern ha explicat que es farà al llarg del mandat, però no ha sabut concretar una data aproximada.

Hort del Coques: cinc preguntes i cinc propostes per desbloquejar la situació

Una dels problemes enquistats a Riudoms és la situació de l’Hort del Coques, en concret del PERI-1 (Pla Especial de Reforma Interior). Ja fa anys -massa- que ens hem acostumat a veure aquell edifici deshabitat i els carrers del voltant fets un nyap, amb males herbes, brossa, tanques, coloms i alguna rata. Tot plegat és fruit de l’explosió de la bombolla immobiliària. És hora de començar a desbloquejar aquest problema i, sobretot, és hora de ser més a prop dels veïns, als quals els manca moltíssima informació.  Precisament, abans de les eleccions ens vam reunir amb una dotzena de veïns afectats pel PERI-1 i ens vam comprometre a tenir aquest tema ben present un cop es constituís el nou Ajuntament. Per això, vam portar-lo al primer ple ordinari del mandat, l’1 d’agost passat. Vam demanar un seguit d’informació al govern municipal i també vam reclamar-li que treballi amb decisió per acabar amb aquest problema.  Existeix algun pla per desbloquejar la situació? Les preguntes que vam fer al govern van ser: 1. Qui és l’actual propietari de l’edifici de pisos que està sense habitar? 2. Quina relació té l’Ajuntament amb aquest propietari? Quan va ser l’última vegada que hi va parlar per intentar desbloquejar la situació? 3. Quin pla té l’actual govern per desbloquejar la situació existent a l’Hort del Coques? Quines mesures inclou aquest pla per tal de paliar conseqüències negatives sobre els veïns? 4. Quan té previst informar-ne als veïns?  5. Quina va ser l’última vegada que el govern es va reunir amb els veïns afectats? Els actuals regidors d’Esquerra ens hi vam reunir recentment i som conscients de la manca d’informació que tenen els veïns i del seu malestar. En el proper Ple, que segurament es farà el 19 de setembre, el govern hauria de donar resposta a aquestes preguntes. Cal explicar als veïns quina és la situació actual Més enllà d’aquestes preguntes, també vam fer diverses reclamacions al govern: 1.