Riudoms

Totes les notícies

Butlletí sobre els aiguats: estem al vostre servei

Amb voluntat de ser a prop vostre, des d’Esquerra hem fet un butlletí sobre les conseqüències dels aiguats, que també inclou un seguit d’informació que us pot ser útil. Just aquests dies l’estem repartint per les cases de Riudoms i també el podeu llegir a continuació (clicant a sobre la imatge). Hi trobareu: -Un resum de les afectacions: més de 60 habitatges inundats i l’impacte en rieres, barrancs i camins. -Com fer-ho per reclamar danys: tant si sou un particular com si sou pagesos o teniu un comerç. -Una proposta per tal que des de l’Ajuntament es faci un bon acompanyament a tots els afectats. -Les feines que ja s’estan fent per recuperar rieres, barrancs i camins. -I com seran les obres de millor del barranc del Portal, que es posaran en marxa els propers mesos. #AlServeiDeRiudoms Clica sobre la imatge i podràs veure tot el butlletí.  

Aiguats: mira el vídeo que hem fet per posar-te al dia

Han passat ja gairebé 15 dies dels aiguats del 22 d’octubre. És bon moment de posar-nos al dia de la situació actual. Ho fem a través dels quatre regidors d’Esquerra a l’Ajuntament de Riudoms i del següent vídeo. S’hi responen preguntes com ara: quants habitatges afectats hi ha hagut? Quins són els punts del terme municipal més danyats? Com es poden reclamar els danys? Quines ajudes poden demanar els pagesos? Autor de la fotografia de la capçalera: Johnjoe Nugent @moments_oublies  

Aiguats: com reclamar danys i quines són les ajudes per a pagesos i comerços

Els aiguats del 22 d’octubre passat van inundar baixos, aparcaments i també comerços de Riudoms, sobretot a la zona del Portal, però també al Molí d’en Marc i a la plaça de l’Arbre. Cotxes, motos, electrodomèstics, sofàs, mobles, rentadores, congeladors i un llarg etcètera. Tot això és el que l’aigua ha fet malbé. I també cal afegir-hi portes trencades, parquets de fusta que caldrà canviar o ordinadors que han quedat inservibles. Com reclamar els danys? El primer requisit és tenir vigent una assegurança que cobreixi aquestes incidències, cosa que la majoria d’assegurances de llar i comerços inclouen. Ara bé, en situacions extraordinàries com les que hem viscut, no és la companyia d’assegurances la que paga els danys, sinó que ho fa el Consorci de Compensació d’Assegurances. És un organisme que depèn del govern espanyol.  Cal contactar-hi i donar-los el vostre número de pòlissa. Així es posen en marxa els tràmits per enviar un pèrit que avaluï els danys. De fet, els darrers dies, pèrits d’aquest consorci ja han visitat alguns afectats de Riudoms. Finalment, toca esperar que el Consorci aboni els diners corresponents a les indemnitzacions. Telèfon i web del Consorci de Compensació: 902 222 665 / consorseguros.es Ajudes als pagesos, empreses i autònoms Els aiguats han provocat danys en moltes finques: marges fets malbé o que han desaparegut, sistemes de rec malmesos, valles doblegades i, en alguns casos, l’aigua fins i tot s’ha emportat parts de finques. Per fer front a aquests danys, el Govern de la Generalitat ha ampliat una línia de préstecs ja existent, que tenen els interessos bonificats. S’hi poden acollir explotacions agrícoles, ramaderes i forestals afectades pel temporal i també les comunitats de regants. També ho poden fer empreses i autònoms d’altres sectors. Així ho va aprovar la Generalitat en una reunió el dia 29 d’octubre. A més, no es descarta que es posin en marxa altres línies d’ajuts.

Vídeo: la importància del consens en els temes de poble

Tots compartim que en els temes de poble és bo que ens posem d’acord i actuem amb consens. Doncs bé, un tema en què seria bo prendre decisions per consens és l’elecció de les persones que inauguren la Fira i fan de pregoner de la Festa Major de Sant Jaume. Són dues figures molt simbòliques i és important que representin a la majoria de riudomencs. La passada Fira, el govern local de ‘Junts per Riudoms’ va cometre un clar error quan va convidar a inaugurar aquest certamen a una persona (Luis Díaz-Cacho, alcalde de La Solana) que havia donat suport als cops de porra contra els catalans durant el referèndum de l’1 d’Octubre i també a l’aplicació del 155. Per evitar errors d’aquest tipus, al darrer Ple municipal vam proposar que, a partir d’ara, la persona que inauguri la Fira i la que faci de pregoner per Sant Jaume s’escullin per consens (consulta la moció presentada). És a dir, amb el suport de com a mínim 9 dels 13 regidors de l’Ajuntament.  Doncs bé, ‘Junts per Riudoms’ i el PSC hi van votar en contra. El curiós del cas és que ‘Junts per Riudoms’ va admetre que, en un futur, estaven disposats a parlar-ne. Dit d’una altra manera: van votar en contra de la nostra proposta per intentar amagar el seu error, però a la vegada van admetre que és una bona idea i que, per això, estan disposats a parlar-ne. És evident que la pressió que hem fet ha donat fruits. I també és evident que caldrà seguir fent-la per obrir les portes de bat a bat. I és que, massa sovint, a ‘Junts per Riudoms’ li agrada fer les coses tot sol. I això no és bo. Ho podeu veure en aquest vídeo breu del darrer Ple municipal, del 19 de setembre.  

Impulsem el turisme i el patrimoni riudomenc

Aquest dimecres 25 de setembre vam fer la primera reunió d’aquest mandat de la Fundació Gaudí, que té per objectiu promocionar la figura d’Antoni Gaudí i, per extensió, de Riudoms. És una Fundació que des de fa molts anys està buida de contingut i serveix de ben poca cosa. Hi tenim representants tots els partits, tot i que la majoria són de Junts per Riudoms. És cert que la nova presidenta de la Fundació -la regidora Imma Parra- es va mostrar esperançada de poder tirar endavant alguns projectes. En aquest sentit, els dos representants d’Esquerra -el regidor Ricard Gili i el Jordi Gallisà- vam deixar clar que Riudoms necessita un impuls turístic i que Gaudí és clau per aconseguir-lo. De fet, vam posar algunes propostes sobre la taula i vam reclamar que es destini pressupost a aquest àmbit. Mà estesa!  Ara bé, en aquesta reunió no vam percebre una aposta ferma per la dinamització turística de Riudoms. Com segurament sabeu, Riudoms disposa d’un Pla de dinamització turística. En el seu moment ja ho vam dir i ara ho tornem a repetir: és un bon Pla. Ara falta executar-lo. I això vol dir destinar-hi recursos. Doncs bé, en aquesta trobada no es va transmetre que s’hi vulguin destinar massa recursos.  Un exemple paradigmàtic: la Fundació Gaudí es va crear l’any 2000. A dia d’avui, 19 anys després, Riudoms no disposa d’un tríptic amb cara i ulls que expliqui els atractius del poble. És un tríptic imprescindible per repartir-lo en hotels i oficines turístiques del Camp de Tarragona i la Costa Daurada, però també entre els restaurants de Riudoms. No hi ha excuses que valguin. És hora de passar a l’acció. Nosaltres hi som per a això!  

Vídeo: una campanya de civisme per millorar Riudoms

A Riudoms tenim un problema de civisme amb les escombraries. Hi ha gent que les deixa fora dels contenidors o llença als contenidors coses que, en realitat, s’haurien de portar a la deixalleria municipal, com ara mobles i electrodomèstics. Aquest és, de fet, un dels temes que més queixes genera entre els riudomencs. Per això, hem proposat posar en marxa una campanya de civisme, que ajudi a conscienciar i que també alerti que qui no faci bé les coses, pot acabar multat. Ho vam proposar en el Ple de dijous passat, 19 de setembre. Inexplicablement, el govern de Junts per Riudoms s’hi ha oposat. És una sorpresa desagradable perquè és de sentit comú que Riudoms necessita millorar en aquest àmbit. Sembla que el govern vol actuar en solitari i li costa acceptar les bones idees de la resta de regidors. Una llàstima que facin politiqueria amb això. Us ho expliquem en el vídeo següent i també podeu veure la moció sencera aquí.   

Confirmat: el Govern de la Generalitat ha declarat l’església de Riudoms com a Bé Cultural d’Interès Nacional

Aquest matí, Riudoms ha estat present a la reunió que el Govern de la Generalitat fa cada setmana, amb el president Quim Torra al capdavant i tots els consellers. I és que a la reunió d’avui s’ha aprovat que l’església de Sant Jaume de Riudoms sigui declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. És una gran notícia pel nostre poble i pel nostre patrimoni. Felicitats a tots els riudomencs i també a la Parròquia! Es protegeix tot l’entorn de l’església L’església de Riudoms es va construir en el període de transició del Gòtic al Renaixement. La primera pedra es va posar el 1588 i es va consagrar el 1617. Amb la decisió d’avui es reconeix el valor arquitectònic de l’església de Riudoms i, a la vegada, es protegeix tot el seu entorn. L’objectiu és garantir que el temple estigui sempre en primer pla i es pugui veure bé des de qualsevol angle. Per això es controlarà de manera especial que les obres en edificis propers no perjudiquen la visibilitat que avui es té de l’església. En línia amb el que proposem des d’Esquerra Aquesta decisió de la Generalitat va en línia de la reforma de la Plaça de l’Església que hem plantejat des d’Esquerra Riudoms. Entre d’altres coses, proposem que es posi més en valor l’església, que he d’estar més unida al conjunt que conformen la plaça de l’Església i la plaça Petita. A més, reclamem que es trobi una solució que eviti els elements amb un fort impacte visual com són l’entrada i sortida de la cisterna i la pantalla informativa. Tot el suport a la restauració de l’església La declaració de l’església de Riudoms com a Bé Cultural d’Interès Nacional ha de fer més fàcil aconseguir ajudes públiques per restaurar-la. En aquest sentit, des d’Esquerra ens hem compromès a col·laborar per seguir avançant en la seva restauració i a donar el nostre suport per aconseguir les subvencions necessàries que permetin executar les actuacions ja previstes a teulada, façanes, etc.

Dia Mundial de la Salut Sexual: trenquem tabús!

Il·lustració de @alinaballester_art. Aquest dimecres, 4 de setembre, serà el Dia Mundial de la Salut Sexual. Durant aquests dies compartirem diversos continguts amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de la salut sexual i contribuir a trencar tabús.  Fer polítiques atrevides Tres propostes que portàvem al nostre programa electoral i que l’actual govern s’hauria de fer seves: 1. Fer un pla d’educació sexual global tant per a noies com per a nois: sexualitat, afectivitat, embarassos no desitjats, prevenció de malalties, etc. 2. Augmentar la visibilitat de la dona, els seus drets, les seves malalties, la maternitat, etc. a través del butlletí municipal, conferències, exposicions, etc. Per exemple, cal mostrar el molt talent femení que tenim a Riudoms o elements d’higiene femenina encara tabus com la copa menstrual. 3. Augmentar la informació i formació per fer front a l'assetjament sexual i a la violència de gènere en l’entorn juvenil. Trenquem tabús També us deixem una animació que reivindica el desig i el plaer sexual femení. És obra de Lori Malépart-Traversy, una animadora quebequesa que es va proposar donar a conèixer la història i realitat del clítoris.  

Neteja dels abocaments de la riera: termini incomplert

En el Ple de l’1 d’agost vam alertar d’una quinzena d’abocaments il·legals en un tram de només 1 quilòmetre i mig de la riera de Maspujols, entre el Mas de la Calderera i la carretera de Les Borges (la N-240). La majoria són relativament recents. Hi ha mobles, tàsses de vater, runa de reformes i també uralita, un material que en alguns casos pot ser altament perillós. Per això vam demanar al govern que actués i que en el termini d’un mes retirés els abocaments, sobretot els d’uralita. Ja ha passat aquest termini i és un bon moment per fer cinc consideracions: 1. Un mes després, res de res: els abocaments segueixen on eren.  2. Som conscients de l’elevat volum de feina de la brigada municipal durant l’estiu, però això no pot anar en detriment del medi ambient ni, encara menys, de la salut pública. Cal prioritzar millor. També som conscients que la neteja de rieres recau en l’Agència Catalana de l’Aigua, però són molts els municipis que destinen recursos propis a aquest objectiu perquè el consideren prioritari. 3. El govern ha d’informar de què té previst fer amb aquests abocaments: quan actuarà? Ja ha contactat amb l’Agència Catalana de l’Aigua? El 2019, la informació és clau per generar confiança amb el ciutadà i, en això, l’Ajuntament va coix. 4. En el Ple de l’1 d’agost també vam demanar que s’instal·lin plafons en els punts més crítics de les rieres de Riudoms informant de les sancions en cas de fer abocaments il·legals i que, a més, incloguin missatges positius sobre la necessitat de cuidar el medi ambient. A la vegada, vam reclamar que l’Ajuntament es doti de recursos per poder perseguir i denunciar els responsables dels abocaments il·legals. De ben segur que l’ampliació de la plantilla de vigilants -tal com vam demanar durant la campanya- seria de molt ajut.  5. Finalment, com a mostra de la nostra voluntat de servei, els regidors d’Esquerra ens hem ofert per acompanyar al regidor de Medi Rural i als tècnics de l’Ajuntament a fer una ruta pel terme municipal de Riudoms i mostrar-los els abocaments il·legals que tenim detectats.