Riudoms

Totes les notícies

Riudoms tindrà un nou paquet d'ajudes: són necessàries, però insuficients

L’Ajuntament de Riudoms ha anunciat avui un nou paquet de mesures per ajudar a Riudoms a sortir de la crisi del coronavirus. L’hem encarrilat entre els diversos grups polítics i el govern i, en bona part, és fruit de les aportacions que hem fet des d’Esquerra, ja que hem marcat el camí a seguir. Però no ens podem quedar aquí. De fet, en aquest nou paquet hi trobem a faltar més ajudes socials i la contractació d’un dinamitzador econòmic, mesures que altres ajuntaments ja estan posant en marxa Per això, des d’Esquerra ho tenim clar: cal prendre més decisions i portar el pressupost de l’Ajuntament al límit. És hora de tenir prioritats. Un exemple evident: els diners de les festes i activitats públiques que no es faran cal destinar-los a ajudes socials i dinamització econòmica. I fer-ho amb agilitat. MESURES QUE ARA ES POSARAN EN MARXA A finals de març des de l’Ajuntament ja vam aprovar un primer paquet de mesures socials i econòmiques. Ara se n’activarà un de nou. Les més destacades són: - Destinar 45.000 € a subvencions directes al sector comercial i empresarial local. És una mesura que des d’Esquerra ja vam posar sobre la taula fa més d’un mes. - Derogar la taxa de terrasses dels bars durant un any. És una mesura que des d’Esquerra vam plantejar ja fa dos mesos, com també vam proposar que els bars puguin ampliar l’espai destinat a terrasses. - A més, tal com vam proposar des d’Esquerra, l’Ajuntament ha subministrat material de protecció (mascaretes, guants i gel desinfectant) als establiments de Riudoms un cop han anat reobrint. De moment, s’hi han destinat 16.000 €.  CALEN MÉS MESURES D'IMMEDIAT L’anunci que avui ha fet el govern de Junts per Riudoms ens ha sorprès perquè no inclou altres mesures molt necessàries i urgents, que s’havien tractat en les reunions prèvies entre els diversos grups polítics i el govern.  - És imprescindible incorporar un tècnic a l’Ajuntament per potenciar tots els aspectes relacionats amb la dinamització econòmica.

Ara és l’hora: fem una guia d’autònoms i negocis de Riudoms

Sovint, quan parlem de comerç local només pensem en les botigues del centre de Riudoms, ja siguin d’alimentació, roba, perruqueries, etc. És evident, però, que l’economia local va molt més enllà d’això. De fet, durant aquesta crisi i tal com vam demanar des d’Esquerra, l’Ajuntament està repartint material de protecció sanitari a més de 130 establiments, molts dels quals ubicats a l’extraradi o al polígon el Prat. Ara bé, la xifra de negocis de Riudoms encara és més gran, ja que n’hi ha molts que no tenen una oficina física. Per exemple, molts autònoms vinculats a l’àmbit digital treballen des de casa, com ara dissenyadors, programadors, etc. i aquest és un perfil que va en augment. Una guia del teixit econòmic local Aquest escenari evidencia que hem de fer un salt endavant en la promoció del teixit econòmic local. No podem limitar-nos als comerços del centre del poble que tenen una botiga física, sinó que des de l’Ajuntament hem d’obrir-nos a tota la xarxa econòmica de Riudoms. És per això que en l’actual context de crisi es fa més necessari que mai posar en marxa una guia comercial que reculli tots els negocis de Riudoms, la gran majoria dels quals estan en mans d’autònoms i petits i mitjans empresaris. Botigues d’alimentació, botigues de roba, jardiners, paletes, fusters, tallers d’automoció, autònoms de l’àmbit digital, perruqueries, pagesos, centres educatius i qualsevol altre tipus de servei. L’objectiu és clar: tenir un llistat actualitzat dels negocis locals per fer-ne publicitat.  Sovint es va a buscar un informàtic, dissenyador o paleta fora del poble perquè no es coneixen prou bé els de Riudoms. Hem de posar en valor als nostres professionals. Siguem àgils i fem-ho aviat! En una situació com l’actual, no podem deixar passar el temps. Com fer la guia? L’Ajuntament disposa dels contactes dels negocis que tenen un espai de treball físic, però segurament li poden passar per alt els autònoms que treballen des de casa.

Els negocis de Riudoms van engegant motors!

Una molt bona notícia: veure com els negocis de Riudoms, mica en mica, tornen a engegar motors! Gràcies per tant… i gràcies per donar vida a Riudoms! Sobretot, ara… en uns moments que sabem que per vosaltres són molt difícils.  Per això, ara cal: 1. Que el govern municipal publiqui amb rapidesa el llistat de negocis de Riudoms que ja estan oberts. Cal donar informació àgil per ajudar el nostres petits empresaris i autònoms. 2. També és hora de renovar la pàgina web de l’Ajuntament. Aquesta crisi ha evidenciat la importància de la comunicació digital i sou molts els que ens heu dit que no éreu capaços de trobar la informació al web de l’Ajuntament perquè és confús. Des d’Esquerra, el gener passat ja vam reclamar que calia actualitzar-lo. 3. És urgent activar mesures econòmiques en l’àmbit local. Des d’Esquerra hem fet una dotzena de propostes que ja us hem anat explicant. També la CUP n’ha presentat. Per contra, el govern de Junts per Riudoms i el PSC encara no han mogut fitxa.

316 persones que treballen a Riudoms, afectades per un ERTO

Fa un parell de dies us explicàvem les dades d’atur de Riudoms: entre els mesos de març i abril 61 riudomencs s’han quedat sense feina (11 al març i 50 a l’abril). I això per culpa de la crisi del coronavirus. Doncs bé, avui podem afegir més dades relacionades amb Riudoms i l’impacte del Covid-19. En aquest cas sobre ERTOs. Com sabeu, es tracata dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació que moltes empreses han hagut de realitzar perquè s’han vist obligades a suspendre de manera temporal la seva activitat. La conseqüència d’un ERTO és que els treballadors de l’empresa també es queden sense feina temporalment o se’ls redueix la jornada laboral. En concret, des de l’inici de la crisi (al març) i fins al dia 6 de maig hi ha un total de 71 empreses de Riudoms que han presentat un ERTO. I aquests 71 ERTOs han afectat a un total de 316 persones que hi treballen. Si desglossem aquestes dades per tipus de sector, s’observa el següent: Tot plegat són dades oficials del Departament de Treball, que també podeu consultar al seu web. D’altra banda, hi ha dues coses que cal tenir en compte: - Totes les 316 persones afectades no vol dir que hagin estat sense treballar des del primer dia de la crisi i fins avui, sinó que en alguns casos és possible que es quedessin sense feina més tard o que ja hagin tornat a treballar. - No totes les 316 persones afectades per un ERTO d’una empresa de Riudoms viuen obligatòriament a Riudoms, sinó que es pot tractar de persones d’altres municipis que treballen al nostre poble. De la mateixa manera, hi pot haver riudomencs que treballen a Reus, Cambrils, Tarragona, Valls, etc. que també estan afectats per un ERTO i que no surten en aquestes dades ja que aquesta és una informació de la qual no es disposa. Passem a l’acció Davant aquestes xifres es fa encara més evident la urgència de posar en marxa accions des de l’Ajuntament de Riudoms per ajudar a reduir els efectes de la crisi del coronavirus al nostre poble.

50 riudomencs s'han quedat sense feina durant l’abril

Avui s’han fet públiques les dades d’atur del mes d’abril i a Riudoms, com era previsible, la xifra també és ben negativa. El mes d’abril, 50 persones s’han quedat sense feina al nostre municipi. Se sumen a les 11 que ja es van quedar sense feina al març. Tot plegat fa que a dia d’avui hi hagi 366 riudomencs a l’atur. A més, hi ha desenes de riudomencs que ara mateix estan subjectes a un ERTO (no hi ha xifres oficials per municipis). I és que moltes empreses han hagut de recórrer a aquest instrument per poder aturar el cop del Covid-19. Per tot plegat, és evident que ens hem de preparar per a l’endemà. Com ja us vam explicar, les darreres setmanes des d’Esquerra hem plantejat una dotzena de mesures socials i econòmiques per fer front als efectes del Covid-19, per exemple amb ajuts a comerços i una partida d'impuls a l'ocupació. Les podeu trobar en aquesta notícia i en aquesta altra. És important actuar amb agilitat Els diversos grups polítics i el govern ens hem citat per dilluns vinent, 11 de maig, per analitzar a fons diverses mesures, debatre-les, consensuar-les i posar-les en marxa ben aviat. Sobre la taula hi ha les propostes que hem fet arribar des d’Esquerra i també les que ha plantejat la CUP. El govern també s’ha compromès a fer-nos arribar un seguit de propostes. És important actuar amb agilitat perquè hi ha negocis que no ho estan passant gens bé. En aquest sentit, des d’Esquerra tenim clar que per acordar propostes cal que tots els grups polítics i el govern compartim tres elements: - Posar mesures concretes sobre la taula, tal com hem fet des d’Esquerra. - Assignar un pressupost -encara que sigui orientatiu- a cadascuna d’aquestes propostes per evitar que quedin en paper mullat. - Tenir una voluntat de debat i consens real.

L’endemà del coronavirus: a Riudoms, avancem des del consens

(Foto d'arxiu) La crisi del coronavirus fa més imprescindible que mai la necessitat de sumar, col·laborar i aconseguir consensos. De fet, això és el que hem proposat des del principi d’aquest mandat -ja fa gairebé un any- des del grup d’Esquerra Riudoms: hem fet oferiments clars al govern municipal per pactar els temes de poble. La nostra voluntat de mà estesa ha estat constant i, en aquesta línia, el primer que vam fer quan va esclatar l’actual crisi del Covid-19 va ser posar-nos a disposició de Riudoms i del govern per tot el que calgués. Tenim voluntat de servei públic i, ara més que mai, això ho hem deixat ben clar. Propostes per ajudar Riudoms Aquest dimarts vam fer una reunió telemàtica entre tots els grups polítics presents a l’Ajuntament, on hi érem els portaveus de cada grup i l’alcalde. Nosaltres hem arribat a aquesta reunió amb un paquet de propostes sobre la taula. Són una dotzena de propostes socials i econòmiques que, en la seva majoria, vam plantejar ja fa quinze dies. Fem tot el que estigui a les nostres mans L’objectiu -tal com vam explicar aleshores-  és clar: són propostes que hem de debatre, consensuar i posar en pràctica el més aviat possible per tal de reactivar Riudoms. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per ajudar els riudomencs i els negocis locals.  En la reunió d’aquest dimarts vam començar a comentar algunes d’aquestes mesures i es va evidenciar el consens en algunes d’elles: 1. Modificar el pressupost de l’Ajuntament d’aquest 2020 per destinar més recursos en clau social i de dinamització econòmica. 2. Subministrar el material de protecció que necessiten els negocis de Riudoms: que l’Ajuntament el compri, es faci càrrec del seu cost i després el faci arribar als negocis. 3. Formar els negocis de Riudoms en l’ús del material de protecció i en com fer una atenció al públic que asseguri unes bones mesures de prevenció. 4. Incorporar un tècnic a l’Ajuntament per potenciar tots els aspectes relacionats amb la dinamització econòmica.

Ajudem els negocis de Riudoms: proposem que l’Ajuntament subministri el material de protecció que necessiten

La crisi del coronavirus està generant un fort impacte en la nostra economia i de manera molt especial en els petits i mitjans negocis que estan de cara al públic. I és que en la gran majoria de casos ja fa més de 40 dies que estan tancats. Ens referim a bars, restaurants, botigues de roba, perruqueries, centres d’estètica, centres de fisioteràpia, clíniques dentals, centres d’estudi, tintoreries i molts altres tipus de botigues. En aquest paquet també s’hi poden afegir altres comerços i negocis que segueixen oberts però que també han vist afectat el seu dia a dia, com ara forns de pa, botigues d’alimentació i tallers mecànics. Tots ells -tant si ja estan oberts com si tornen a obrir quan s’aixequi el confinament- tindran una despesa econòmica afegida: hauran de comprar material essencial de protecció. És a dir, mascaretes, guants, bates, gel desinfectant, etc. De fet, en alguns casos s’haurà de canviar aquest material de protecció molt sovint, com ara en perruqueries, clíniques dentals i centres d’estètica i fisioteràpia. Davant d’aquesta realitat i de la situació delicada que estan patint molts negocis, des d’Esquerra Riudoms proposem que l’Ajuntament de Riudoms assumeixi aquesta despesa. És a dir, que sigui l’Ajuntament qui compri aquest material de protecció, es faci càrrec del seu cost i després el faci arribar als negocis. Es tractaria d’habilitar una partida del pressupost del consistori amb aquest objectiu. Fer la compra el més aviat possible Això suposaria un doble alleujament pels negocis: l’econòmic, però també el de gestionar tota aquesta tasca. En aquest sentit, l’Ajuntament de Riudoms pot fer la compra de manera centralitzada -si cal, en coordinació amb administracions superiors- i aconseguir un millor preu. Aquesta mesura s’hauria d’activar el més aviat possible ja que són diversos els negocis que ja estan preparant una possible reobertura. Per tant, és important que des de l’Ajuntament se’ls contacti i ofereixi aquest servei ben aviat.

10 mesures per reactivar Riudoms: preparem-nos per a l’endemà! 

Més d’hora que tard s’acabarà el confinament que ha provocat la crisi del Covid-19. Però, tots sabem que l’endemà no tornarem al punt on érem abans que tot això comencés. Al contrari, les conseqüències socials i econòmiques que deixarà aquesta crisi estan sent i seran dures. Ho saben bé el centenar de treballadors, autònoms, comerciants, empresaris i riudomencs de tot tipus amb qui hem conversat els regidors d’Esquerra les últimes setmanes. A Riudoms, el mes de març l’atur ha pujat en 11 persones i ara hi ha 316 riudomencs sense feina, cosa que trenca una tendència a la baixa de molts mesos. A més, aquestes darreres setmanes són moltes les petites i mitjanes empreses del nostre poble que han presentat un ERTO per poder aturar el cop del Covid-19. Per tot plegat, és evident que ens hem de preparar per a l’endemà. El 24 de març passat, des de l’Ajuntament de Riudoms vam activar un primer paquet de mesures per fer front a l’impacte del coronavirus (les podeu trobar al web del consistori). Ara, passada la primera fase d’aquesta crisi, és moment d’activar noves mesures. De fet, quan vagin passant els mesos i vegem l’impacte d’aquesta crisi, segurament caldrà prendre més decisions. Fem-ho com més aviat millor i fem-ho entre tots, sumant esforços. Ens cal un acord per reimpulsar Riudoms.  Ple monogràfic per reactivar Riudoms Des d’Esquerra, plantegem un nou paquet de 10 mesures, unes mesures que ja hem fet arribar al govern i al conjunt de grups polítics. El propòsit és debatre-les i consensuar-les el més aviat possible. Per això, hem proposat fer un ple monogràfic. És cert que l’ajuda que podem oferir els ajuntaments és limitada, però és del tot necessari fer tot el que estigui a les nostres mans per donar suport a les riudomenques i riudomencs. A continuació us deixem les mesures que proposem des d’Esquerra i també us les expliquem en aquest vídeo. Cliqueu a sobre de la imatge i el podreu veure. Les 10 mesures 1.

Coronavirus: estem a disposició de Riudoms! 

Aquests són uns moments complicats. Per això, com diu l’expressió castellana, és hora de ‘arrimar el hombro’. Nosaltres, des d’Esquerra Riudoms, també volem fer la nostra modesta aportació en el camp que ens pertoca: la gestió de l’Ajuntament. És per això que hem treballat amb agilitat un paquet de mesures socials i econòmiques per ajudar a fer front a la situació actual.  Són mesures fruit d’una ronda de contactes amb més de 30 comerciants, autònoms, empresaris i personal sanitari i de l’àmbit de l’atenció social. Hem parlat amb elles i ells els darrers dies per conèixer de primera mà els seus neguits i necessitats. Són mesures que fan referència a allò que podem fer des dels Ajuntaments, és a dir, a les competències que tenim com a municipis. Aquestes propostes les vam fer arribar ahir dimarts al govern de Riudoms per tal que les tingui en consideració. Estem convençuts que el govern ja treballa en aquesta línia i, per això, hem volgut contribuir-hi. Ho fem de manera constructiva. De fet, tal com hem expressat des del primer moment d’aquesta crisi al govern i en particular a l’alcalde Sergi Pedret, tot el grup d’Esquerra posem a disposició de l’Ajuntament la nostra voluntat de servei públic i el coneixement professional que cadascú de nosaltres té per fer front a una situació com aquesta. Clica sobre la imatge per veure les mesures proposades en un document pdf.