Riudoms

Totes les notícies

Nou butlletí d’Esquerra!

Aquests dies s’ha repartit un nou butlletí d’Esquerra. Hi trobareu informació sobre: - les males olors i la depuradora - la necessitat de fer, també a Riudoms, una aposta social davant la Covid-19 - una reflexió sobre la feina que fem des d’Esquerra - diverses imatges de la tasca que hem fet els darrers tres mesos Si algú no l’ha rebut, ens pot escriure a riudoms@esquerra.cat i n’hi portarem un exemplar a casa. Clica damunt la imatge i accediràs al butlletí sencer.  

Quan s’acabarà l’ampliació de la depuradora? Tot indica que d’aquí a dos anys

Els darrers mesos hem parlat molt de les males olors que han afectat Riudoms, sobretot la zona sud del poble. I la culpa la té la depuradora municipal, que ha quedat petita. Per acabar amb la pudor cal ampliar la depuradora, però fins ara no hi ha hagut manera que el govern municipal expliqui quan estarà acabada aquesta ampliació. Des d’Esquerra li hem preguntat insistentment, però no n’ha dit res. Potser el govern no té la data exacta, però sí que ha de saber quin és el termini aproximat.  Un termini d’uns dos anys Per això, amb voluntat de donar informació de servei i de transparència, des d’Esquerra us expliquem el que sabem d’aquest tema. Ara mateix, tot indica que l’ampliació trigarà entre un any i mig i dos anys a estar acabada. Això ens porta, aproximadament, fins a l’estiu del 2022. Així es desprèn de la diversa documentació oficial existent. Dos elements clau: 1. Un dels veïns afectats per les males olors va escriure a l’Agència Catalana de l’Aigua -que és qui s’encarrega de fer l’ampliació- per preguntar quan estaria feta l’ampliació. No li van donar una data concreta, però sí que li van dir que les obres trigarien 15 mesos (podeu veure-ho en aquest document oficial). Si tenim en compte que a banda d’aquests 15 mesos, també calen alguns mesos per fer la licitació prèvia de les obres i acabar amb la compra d’uns terrenys, això ens situa en un període total d’uns dos anys. 2. D’altra banda, també cal tenir present que mentre no es fa l’ampliació, s’aplicarà una solució temporal per reduir la mala olor. En concret, aviat es començarà a injectarà oxígen líquid a les aigües residuals de la depuradora. Doncs bé, segons consta a la documentació oficial, aquesta solució temporal s’aplicarà durant un període que va dels 15 mesos a un màxim de dos anys. Cal que el govern informi als riudomencs Tota aquesta documentació evidencia que el govern municipal ha d’estar al cas que l’ampliació de la depuradora trigarà al voltant de dos anys.

On és l’aposta social a Riudoms?

La Covid exigeix una reposta social potent, també a Riudoms. Dues dades a tenir en compte: des de l’inici de la pandèmia, a Riudoms tenim gairebé 100 nous aturats i un 40% més de peticions d’ajuda a Càritas. Doncs bé, el govern municipal no està reaccionant a aquesta situació. En el Ple del 31 d’agost el govern va plantejar un seguit de canvis al pressupost de l’Ajuntament però no hi hem trobat cap aposta social destacada: ni més diners a serveis socials, ni a una ludoteca per fer reforç als alumnes més vulnerables, ni al suport als aturats, etc. Això ens preocupa i així ho vam deixar clar aquell dia, per boca del nostre regidor Ricard Gili. Mira-ho en aquest vídeo: https://www.facebook.com/ERC.Riudoms/videos/1409501929419081 I en el Ple del 17 de setembre va tornar a passar el mateix. Esquerra, la CUP i el PSC vam fer una proposta conjunta per impulsar la tarifació social. Què vol dir això? Doncs que a partir d’ara els riudomencs paguem la llar d’infants, l’escola de lleure o la taxa d’escombraries segons la nostra renda. És a dir, aquests serveis haurien de ser més cars per a una família que guanya 70.000 euros l’any i més econòmics per una que només arriba als 30.000. Desafortunadament, els regidors de Junts per Riudoms s’hi van oposar. Ja sabem que no ho portaven al programa electoral, però davant una crisi com l’actual cal saber reaccionar amb rapidesa. Mira-ho en aquest vídeo: https://www.facebook.com/ERC.Riudoms/videos/666561857598799

Comença el curs escolar: l'educació és una prioritat

Aquest dilluns comença el curs escolar, un curs amb incerteses per culpa de la Covid. Per això, tothom està fent esforços perquè tot surti bé. És possible que hi hagi algun moment delicat, però estem convençuts que sabrem afrontar-lo amb tranquilitat i professionalitat. L’educació és imprescindible per a la mainada i els adolescents, i és hora que vagin recuperant el seu dia a dia i els espais de socialització. Això, els regidors d'Esquerra ho tenim molt clar i per això aquest és un àmbit en què centrem els nostres esforços. Us ho expliquem en aquest vídeo. Clica sobre la imatge per veure'l.  

Els diners de Riudoms es queden a Riudoms

Com recordareu, fa un mes des d’Esquerra vam demanar al govern municipal que no cedís a l’estat espanyol el superàvit de l’Ajuntament del 2019. De fet, davant la Covid-19, molts ajuntaments i partits han reclamant poder utilitzar íntegrament aquest superàvit per fer front a les conseqüències de la pandèmia. El govern espanyol, però, no ho ha permès i ha demanat als ajuntaments que li cedeixin el superàvit a ell per gestionar-ne la major part des de Madrid. Doncs bé, al Ple de dilluns passat, tant ERC com JxR i la CUP vam donar suport al fet que aquests diners es quedin tots a Riudoms. No n’enviarem ni un a Madrid. Són diners de les riudomenques i riudomencs i s’han d’invertir a casa nostra per fer front a la crisi sanitària i a altres necessitats socials.

Males olors: la pressió ha fet efecte

El juny passat, des d’Esquerra vam posar sobre la taula la necessitat de resoldre un problema que afecta centenars de riudomencs, sobretot del sud del poble: les males olors que genera la depuradora.  Vam fer un butlletí explicant aquesta problema, vam convocar una reunió on van assistir seixanta veïns i vam portar aquest tema al Ple municipal de juliol. Allí vam reclamar una solució temporal per acabar amb la pudor mentre no es faci l’ampliació de la depuradora. Finalment, ara hem sabut que les properes setmanes s’iniciarà un tractament d’oxígen líquid a la depuradora, que hauria de permetre acabar amb les males olors. El contractarà l’empresa que gestiona la depuradora (Comaigua) i el finançarà l’Agència Catalana de l’Aigua. Gràcies a totes les veïnes i veïns que heu fet pressió! Des d’Esquerra us hem acompanyat i hem posat aquest tema sobre la taula de l’Ajuntament. #AlServeiDeRiudoms

Esquerra reclama al govern municipal que no cedeixi el superàvit de l’Ajuntament de Riudoms a l’Estat

Cada any, són molts els ajuntaments que no es gasten tots els diners del seu pressupost. Aquesta quantitat que, un cop acabat l’any, no s’ha gastat es coneix com a superàvit o romanent de tresoreria. Els ajuntaments poden utilitzar aquests diners l’any següent, però no en qualsevol cosa sinó només en algunes coses concretes que determina el govern espanyol. En el cas de Riudoms, encara no s’ha fet públic quin va ser el superàvit de l’últim any que hem deixat enrere (el 2019), però sí que sabem el del 2018. Va ser de 122.590 euros. Davant l’actual crisi econòmica originada per la Covid-19 són molts els consistoris i partits polítics -com Esquerra Republicana- que han reclamat que el superàvit del 2019 es pugui destinar a allò que cregui convenient cada ajuntament i que es faci amb un objectiu clar: fer front a la crisi del coronavirus. És a dir, que en cap cas sigui el govern espanyol qui ens digui en què ens podem gastar el superàvit i en què no. La negativa del govern espanyol Doncs bé, el govern espanyol no ha escoltat aquestes reclamacions i no donarà llibertat als ajuntaments per gastar-se el superàvit del 2019 en allò que millor considerin. Per contra, ara el govern espanyol ha demanat als ajuntaments que, si volen, li cedeixin aquest superàvit a ell per tal de gestionar-lo des de Madrid. Seria una cessió en forma de préstec per un període de 15 anys. Durant aquests 15 anys, l’Estat aniria tornant els diners a l’ajuntament i també uns interessos anuals, però tot indica que serien uns interessos escassos. La petició que hem fet al govern municipal Davant de tota aquesta situació, des d’Esquerra ho tenim clar: no podem cedir el superàvit de Riudoms del 2019 al govern espanyol. Aquests diners són de les riudomenques i riudomencs i, per tant, s’han d’invertir al propi municipi per fer front a la crisi sanitària i a altres necessitats socials. No són ni dels bancs ni del govern espanyol. Per això, hem demanat formalment al govern municipal que no cedeixi el superàvit a l’Estat.

L’Ajuntament de Riudoms rebrà fins a 77.000 € de la Diputació per fer front a la Covid-19

La irrupció de la Covid-19 ha tingut i tindrà un impacte sobre les arques de l’Ajuntament de Riudoms. Per exemple, l’Ajuntament ja ha invertit uns 16.000 euros en compra de material de protecció per als comerços de Riudoms i també destinarà 45.000 euros a subvencions directes als comerços i empreses afectats pel coronavirus. Són dues mesures que el conjunt de grups polítics presents a l’Ajuntament vam estar d’acord que calia tirar endavant. Doncs bé, l’Ajuntament de Riudoms podrà beneficiar-se d’un paquet d’ajudes provinent de la Diputació de Tarragona per fer front a les despeses derivades de la Covid-19. En concret, Riudoms pot aconseguir fins a 77.200 euros provinents de la Diputació, que es desglossen de la següent manera: 1. Reactivació econòmica: 35.300 € Amb aquests diners, l’Ajuntament de Riudoms pot contractar persones aturades (especialment joves de menys de 35 anys i dones), fer campanyes que incentivin la compra al comerç local, programes de formació i transformació digital, etc. 2. Protecció de la salut pública: 26.900 € En concret, aquesta partida de diners es podrà destinar a fer front a la compra de material de protecció, neteja d’espais, etc. 3. Activitats culturals, esportives i educatives: 15.000 euros Són diners que s’han de destinar a aspectes com ara el pagament d’activitats culturals i esportives, beques educatives per a persones vulnerables, reforç educatiu, casals d’estiu, etc. Ajuts també per a les entitats culturals i esportives A banda d’aquesta ajuts que la Diputació dona directament als ajuntaments, recentment la Diputació també ha obert una línia d’ajuts per a entitats culturals i esportives. Per tant, les entitats de Riudoms d’aquests àmbits també poden beneficiar-se’n. Les sol·licituds es poden presentar al Registre General de la Diputació fins al 16 d’agost. Es poden finançar activitats culturals i esportives extraordinàries que ja s’hagin realitzat o que es facin durant el que queda de 2020.

Festes populars i arrelades

No hem vist els Diables, els Diablons ni els seus tabalers. Tampoc els capgrossos i gegants portats per la Colla Gegantera al ritme dels grallers. El Cavall dels Nebot no ha pogut treure a passejar la seva majestuositat. No hem gaudit del Ball de Cercolets, de Gitanes, de Valencians i de Bastons i tampoc dels seus grups de grallers. I encara menys hem pogut ballar amb la música dels Riudrum’s. Escrivim aquest article el dia 26 de juliol, just l’endemà de Sant Jaume, un Sant Jaume que aquest any no ha tingut Festa Major. I, malgrat això, les xarxes socials de Riudoms s’han omplert de fotografies i vídeos recordant-nos aquesta celebració, que no és una festa qualsevol. És la nostra gran Festa Major. I al seu costat, l’altra gran moment festiu de Riudoms són els Barris, una festa que amb el pas dels anys s’ha fet seva tothom, des dels més joves als més grans, i amb el paper central de les comissions de cada barri. Malauradament, aquest any i per culpa de la Covid-19, també ens hem quedat sense Barris. La Festa Major de Sant Jaume i els Barris comparteixen una cosa: són festes populars, amb unes arrels profundes que any rera any segueixent creixent. Som les riudomenques i els riudomencs els que les hem fet grans perquè ens hi sentim representats. I això passa perquè són unes festes populars, massives i sentides. Vinguem d’on vinguem tots ens hi podem sentir a gust. I aquest és l’esperit que hem de seguir potenciant. Fem de la festes populars un element de cohesió social i de transversalitat. Visca els Barris i Visca la Festa Major de Sant Jaume! (Article que es publicarà al proper Butlletí d'Informació Municipal. La fotografia és de l'Ajuntament de Riudoms)