Riudoms

Totes les notícies

Impulsar la República: coses estranyes que passen a Riudoms

Com podem exigir a l’estat espanyol que accepti un referèndum d’autodeterminació, si a Riudoms som incapaços de posar en marxa un petit canvi per millorar la nostra democràcia??? Fem aquesta pregunta perquè el govern de Riudoms -amb l’alcalde Pedret al capdavant- s’ha negat a fer un gest senzill a favor del debat públic i la transparència, elements que han de ser la base de la República Catalana. Resulta que al final de cada Ple -tal com la normativa indica- els partits de l’oposició podem fer un seguit de preguntes al govern per tal que aquest hagi de donar explicacions de tot allò que fa. El govern gairebé sempre evita contestar-les al moment i, per contra, ho fa en el següent Ple, passats dos mesos. I no només això… sinó que quan les acaba contestant -passats aquests dos mesos- no permet que es puguin fer repreguntes. Per això, a proposta de la CUP, s’ha demanat que es canviï aquesta dinàmica i s’acceptin les repreguntes.  La normativa permet fer aquest canvi, però Junts per Riudoms i l’alcalde Pedret -que és qui té l’última paraula- s’hi han negat. Ho podeu veure en aquest vídeo del Ple del 21 de novembre passat. Una última cosa: des d’Esquerra sempre hem dit que la República Catalana també es pot construir des de Riudoms. Per això és imprescindible acabar amb actituds partidistes i de curta volada com la que acabem d’explicar.

Per molts anys, Escola Beat Bonaventura!

El 1979, just fa 40 anys i coincidint amb les festes del Beat, es van inaugurar les actuals instal·lacions de l’Escola Beat Bonaventura. Primer de tot, felicitats per aquests 40 anys! Han estat quatre dècades de bona feina d’escola pública, reconeguda amb diversos premis. Això és fruit de la tasca del professorat -mai prou valorada- i també dels pares i mares dels alumnes. En aquest punt val la pena aturar-se i reconèixer el bon moment pel qual passen les AMPES de les dues escoles, de l'institut i de la llar d’infants de Riudoms. Fan una feina altruista de millora continua: cursos, projectes educatius, impuls dels patis, etc. Sense anar més lluny, l’AMPA de l’escola del Beat treballa actualment per la millora de la biblioteca i la reforma dels lavabos. Un altre tema que és sobre la taula tant de l’AMPA del Beat com del Cavaller Arnau és la situació del menjador escolar. L’objectiu és millorar-ne la gestió, augmentar la quantitat de monitors i la seva formació i potenciar-lo com a espai educatiu.  Per treballar aquest i d’altres temes és clau impulsar el Consell Escolar Municipal, on hi són representats pares, mares, professorat, Ajuntament, etc. Cal convertir-lo en un espai per aportar idees, prendre decisions i generar col·laboració entre centres. De fet, des d’una visió republicana, el nostre propòsit ha de ser convertir Riudoms en un municipi educador. Dit d’una altra manera, que els valors cívics es percebin en múltiples activitats i projectes, més enllà de la pròpia escola. Això requereix una aposta ferma per l’escola pública, de qualitat i catalana. És així com garantirem el progrés i la cohesió social. Impulsar el model de municipi educador està a les mans de l’Ajuntament de Riudoms. Se l’ha de creure i destinar-hi recursos. A tots ens agraden les festes, però cal racionalitzar la despesa que s’hi dedica i, per contra, destinar més recursos a projectes educatius que donaran fruits a mig i llarg termini.

A punt les obres de millora del barranc del Portal

Riudoms va patir la tarda-nit del 22 d’octubre un dels aiguats més greus dels últims anys. Son uns aiguats que van afectar amb força el nucli urbà de Riudoms, especialment la zona del Portal. De fet, la gran majoria de la seixantena d’afectats dins el nucli urbà ho són per l’aigua del barranc del Portal, un barranc que crea problemes molt sovint. Doncs bé, precisament, els propers mesos s’hi posaran en marxa unes obres de millora. No evitaran les conseqüències negatives davant de grans aiguats, però sí que haurien de reduir-ne l’impacte. En concret, la millora es farà a l’embocadura del barranc. És a dir, al punt per on l’aigua entra cap a la canonada que la fa passar per sota del poble. Actualment l’aigua entra a través d’una reixa, però queda taponada ràpidament per les canyes i la vegetació que arrossega l’aigua. Està situada al final del camí del Recreo, tocant al nucli urbà. Això es canviarà i es farà una nova entrada d’aigua uns 60 metres més amunt del camí. No tindrà reixa, sinó que serà un gran forat al costat del camí, similar a la que ja hi ha en un altre barranc del poble, el de Santa Eulàlia.  En aquestes dues fotos podeu veure la reixa actual i, a continuació, el model d’embocadura del barranc de Santa Eulàlia. Aquest projecte té un pressupost de 113.000 euros i ja fa temps que temps que s’hi està treballant. Està previst que les obres s’acabin a inicis de l’estiu vinent. Val a dir que aquest projecte no preveu canviar la canonada del barranc del Portal que passa per sota el poble i substituir-la per una de més gran. Fer-ho permetria engullir més aigua, però el govern municipal argumenta que seria una obra molt complexa i amb un pressupost elevat.  

Butlletí sobre els aiguats: estem al vostre servei

Amb voluntat de ser a prop vostre, des d’Esquerra hem fet un butlletí sobre les conseqüències dels aiguats, que també inclou un seguit d’informació que us pot ser útil. Just aquests dies l’estem repartint per les cases de Riudoms i també el podeu llegir a continuació (clicant a sobre la imatge). Hi trobareu: -Un resum de les afectacions: més de 60 habitatges inundats i l’impacte en rieres, barrancs i camins. -Com fer-ho per reclamar danys: tant si sou un particular com si sou pagesos o teniu un comerç. -Una proposta per tal que des de l’Ajuntament es faci un bon acompanyament a tots els afectats. -Les feines que ja s’estan fent per recuperar rieres, barrancs i camins. -I com seran les obres de millor del barranc del Portal, que es posaran en marxa els propers mesos. #AlServeiDeRiudoms Clica sobre la imatge i podràs veure tot el butlletí.  

Aiguats: mira el vídeo que hem fet per posar-te al dia

Han passat ja gairebé 15 dies dels aiguats del 22 d’octubre. És bon moment de posar-nos al dia de la situació actual. Ho fem a través dels quatre regidors d’Esquerra a l’Ajuntament de Riudoms i del següent vídeo. S’hi responen preguntes com ara: quants habitatges afectats hi ha hagut? Quins són els punts del terme municipal més danyats? Com es poden reclamar els danys? Quines ajudes poden demanar els pagesos? Autor de la fotografia de la capçalera: Johnjoe Nugent @moments_oublies  

Aiguats: com reclamar danys i quines són les ajudes per a pagesos i comerços

Els aiguats del 22 d’octubre passat van inundar baixos, aparcaments i també comerços de Riudoms, sobretot a la zona del Portal, però també al Molí d’en Marc i a la plaça de l’Arbre. Cotxes, motos, electrodomèstics, sofàs, mobles, rentadores, congeladors i un llarg etcètera. Tot això és el que l’aigua ha fet malbé. I també cal afegir-hi portes trencades, parquets de fusta que caldrà canviar o ordinadors que han quedat inservibles. Com reclamar els danys? El primer requisit és tenir vigent una assegurança que cobreixi aquestes incidències, cosa que la majoria d’assegurances de llar i comerços inclouen. Ara bé, en situacions extraordinàries com les que hem viscut, no és la companyia d’assegurances la que paga els danys, sinó que ho fa el Consorci de Compensació d’Assegurances. És un organisme que depèn del govern espanyol.  Cal contactar-hi i donar-los el vostre número de pòlissa. Així es posen en marxa els tràmits per enviar un pèrit que avaluï els danys. De fet, els darrers dies, pèrits d’aquest consorci ja han visitat alguns afectats de Riudoms. Finalment, toca esperar que el Consorci aboni els diners corresponents a les indemnitzacions. Telèfon i web del Consorci de Compensació: 902 222 665 / consorseguros.es Ajudes als pagesos, empreses i autònoms Els aiguats han provocat danys en moltes finques: marges fets malbé o que han desaparegut, sistemes de rec malmesos, valles doblegades i, en alguns casos, l’aigua fins i tot s’ha emportat parts de finques. Per fer front a aquests danys, el Govern de la Generalitat ha ampliat una línia de préstecs ja existent, que tenen els interessos bonificats. S’hi poden acollir explotacions agrícoles, ramaderes i forestals afectades pel temporal i també les comunitats de regants. També ho poden fer empreses i autònoms d’altres sectors. Així ho va aprovar la Generalitat en una reunió el dia 29 d’octubre. A més, no es descarta que es posin en marxa altres línies d’ajuts.

Vídeo: la importància del consens en els temes de poble

Tots compartim que en els temes de poble és bo que ens posem d’acord i actuem amb consens. Doncs bé, un tema en què seria bo prendre decisions per consens és l’elecció de les persones que inauguren la Fira i fan de pregoner de la Festa Major de Sant Jaume. Són dues figures molt simbòliques i és important que representin a la majoria de riudomencs. La passada Fira, el govern local de ‘Junts per Riudoms’ va cometre un clar error quan va convidar a inaugurar aquest certamen a una persona (Luis Díaz-Cacho, alcalde de La Solana) que havia donat suport als cops de porra contra els catalans durant el referèndum de l’1 d’Octubre i també a l’aplicació del 155. Per evitar errors d’aquest tipus, al darrer Ple municipal vam proposar que, a partir d’ara, la persona que inauguri la Fira i la que faci de pregoner per Sant Jaume s’escullin per consens (consulta la moció presentada). És a dir, amb el suport de com a mínim 9 dels 13 regidors de l’Ajuntament.  Doncs bé, ‘Junts per Riudoms’ i el PSC hi van votar en contra. El curiós del cas és que ‘Junts per Riudoms’ va admetre que, en un futur, estaven disposats a parlar-ne. Dit d’una altra manera: van votar en contra de la nostra proposta per intentar amagar el seu error, però a la vegada van admetre que és una bona idea i que, per això, estan disposats a parlar-ne. És evident que la pressió que hem fet ha donat fruits. I també és evident que caldrà seguir fent-la per obrir les portes de bat a bat. I és que, massa sovint, a ‘Junts per Riudoms’ li agrada fer les coses tot sol. I això no és bo. Ho podeu veure en aquest vídeo breu del darrer Ple municipal, del 19 de setembre.  

Impulsem el turisme i el patrimoni riudomenc

Aquest dimecres 25 de setembre vam fer la primera reunió d’aquest mandat de la Fundació Gaudí, que té per objectiu promocionar la figura d’Antoni Gaudí i, per extensió, de Riudoms. És una Fundació que des de fa molts anys està buida de contingut i serveix de ben poca cosa. Hi tenim representants tots els partits, tot i que la majoria són de Junts per Riudoms. És cert que la nova presidenta de la Fundació -la regidora Imma Parra- es va mostrar esperançada de poder tirar endavant alguns projectes. En aquest sentit, els dos representants d’Esquerra -el regidor Ricard Gili i el Jordi Gallisà- vam deixar clar que Riudoms necessita un impuls turístic i que Gaudí és clau per aconseguir-lo. De fet, vam posar algunes propostes sobre la taula i vam reclamar que es destini pressupost a aquest àmbit. Mà estesa!  Ara bé, en aquesta reunió no vam percebre una aposta ferma per la dinamització turística de Riudoms. Com segurament sabeu, Riudoms disposa d’un Pla de dinamització turística. En el seu moment ja ho vam dir i ara ho tornem a repetir: és un bon Pla. Ara falta executar-lo. I això vol dir destinar-hi recursos. Doncs bé, en aquesta trobada no es va transmetre que s’hi vulguin destinar massa recursos.  Un exemple paradigmàtic: la Fundació Gaudí es va crear l’any 2000. A dia d’avui, 19 anys després, Riudoms no disposa d’un tríptic amb cara i ulls que expliqui els atractius del poble. És un tríptic imprescindible per repartir-lo en hotels i oficines turístiques del Camp de Tarragona i la Costa Daurada, però també entre els restaurants de Riudoms. No hi ha excuses que valguin. És hora de passar a l’acció. Nosaltres hi som per a això!  

Vídeo: una campanya de civisme per millorar Riudoms

A Riudoms tenim un problema de civisme amb les escombraries. Hi ha gent que les deixa fora dels contenidors o llença als contenidors coses que, en realitat, s’haurien de portar a la deixalleria municipal, com ara mobles i electrodomèstics. Aquest és, de fet, un dels temes que més queixes genera entre els riudomencs. Per això, hem proposat posar en marxa una campanya de civisme, que ajudi a conscienciar i que també alerti que qui no faci bé les coses, pot acabar multat. Ho vam proposar en el Ple de dijous passat, 19 de setembre. Inexplicablement, el govern de Junts per Riudoms s’hi ha oposat. És una sorpresa desagradable perquè és de sentit comú que Riudoms necessita millorar en aquest àmbit. Sembla que el govern vol actuar en solitari i li costa acceptar les bones idees de la resta de regidors. Una llàstima que facin politiqueria amb això. Us ho expliquem en el vídeo següent i també podeu veure la moció sencera aquí.