Riudoms

Totes les notícies

Confirmat: el Govern de la Generalitat ha declarat l’església de Riudoms com a Bé Cultural d’Interès Nacional

Aquest matí, Riudoms ha estat present a la reunió que el Govern de la Generalitat fa cada setmana, amb el president Quim Torra al capdavant i tots els consellers. I és que a la reunió d’avui s’ha aprovat que l’església de Sant Jaume de Riudoms sigui declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. És una gran notícia pel nostre poble i pel nostre patrimoni. Felicitats a tots els riudomencs i també a la Parròquia! Es protegeix tot l’entorn de l’església L’església de Riudoms es va construir en el període de transició del Gòtic al Renaixement. La primera pedra es va posar el 1588 i es va consagrar el 1617. Amb la decisió d’avui es reconeix el valor arquitectònic de l’església de Riudoms i, a la vegada, es protegeix tot el seu entorn. L’objectiu és garantir que el temple estigui sempre en primer pla i es pugui veure bé des de qualsevol angle. Per això es controlarà de manera especial que les obres en edificis propers no perjudiquen la visibilitat que avui es té de l’església. En línia amb el que proposem des d’Esquerra Aquesta decisió de la Generalitat va en línia de la reforma de la Plaça de l’Església que hem plantejat des d’Esquerra Riudoms. Entre d’altres coses, proposem que es posi més en valor l’església, que he d’estar més unida al conjunt que conformen la plaça de l’Església i la plaça Petita. A més, reclamem que es trobi una solució que eviti els elements amb un fort impacte visual com són l’entrada i sortida de la cisterna i la pantalla informativa. Tot el suport a la restauració de l’església La declaració de l’església de Riudoms com a Bé Cultural d’Interès Nacional ha de fer més fàcil aconseguir ajudes públiques per restaurar-la. En aquest sentit, des d’Esquerra ens hem compromès a col·laborar per seguir avançant en la seva restauració i a donar el nostre suport per aconseguir les subvencions necessàries que permetin executar les actuacions ja previstes a teulada, façanes, etc.

Dia Mundial de la Salut Sexual: trenquem tabús!

Il·lustració de @alinaballester_art. Aquest dimecres, 4 de setembre, serà el Dia Mundial de la Salut Sexual. Durant aquests dies compartirem diversos continguts amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de la salut sexual i contribuir a trencar tabús.  Fer polítiques atrevides Tres propostes que portàvem al nostre programa electoral i que l’actual govern s’hauria de fer seves: 1. Fer un pla d’educació sexual global tant per a noies com per a nois: sexualitat, afectivitat, embarassos no desitjats, prevenció de malalties, etc. 2. Augmentar la visibilitat de la dona, els seus drets, les seves malalties, la maternitat, etc. a través del butlletí municipal, conferències, exposicions, etc. Per exemple, cal mostrar el molt talent femení que tenim a Riudoms o elements d’higiene femenina encara tabus com la copa menstrual. 3. Augmentar la informació i formació per fer front a l'assetjament sexual i a la violència de gènere en l’entorn juvenil. Trenquem tabús També us deixem una animació que reivindica el desig i el plaer sexual femení. És obra de Lori Malépart-Traversy, una animadora quebequesa que es va proposar donar a conèixer la història i realitat del clítoris.  

Neteja dels abocaments de la riera: termini incomplert

En el Ple de l’1 d’agost vam alertar d’una quinzena d’abocaments il·legals en un tram de només 1 quilòmetre i mig de la riera de Maspujols, entre el Mas de la Calderera i la carretera de Les Borges (la N-240). La majoria són relativament recents. Hi ha mobles, tàsses de vater, runa de reformes i també uralita, un material que en alguns casos pot ser altament perillós. Per això vam demanar al govern que actués i que en el termini d’un mes retirés els abocaments, sobretot els d’uralita. Ja ha passat aquest termini i és un bon moment per fer cinc consideracions: 1. Un mes després, res de res: els abocaments segueixen on eren.  2. Som conscients de l’elevat volum de feina de la brigada municipal durant l’estiu, però això no pot anar en detriment del medi ambient ni, encara menys, de la salut pública. Cal prioritzar millor. També som conscients que la neteja de rieres recau en l’Agència Catalana de l’Aigua, però són molts els municipis que destinen recursos propis a aquest objectiu perquè el consideren prioritari. 3. El govern ha d’informar de què té previst fer amb aquests abocaments: quan actuarà? Ja ha contactat amb l’Agència Catalana de l’Aigua? El 2019, la informació és clau per generar confiança amb el ciutadà i, en això, l’Ajuntament va coix. 4. En el Ple de l’1 d’agost també vam demanar que s’instal·lin plafons en els punts més crítics de les rieres de Riudoms informant de les sancions en cas de fer abocaments il·legals i que, a més, incloguin missatges positius sobre la necessitat de cuidar el medi ambient. A la vegada, vam reclamar que l’Ajuntament es doti de recursos per poder perseguir i denunciar els responsables dels abocaments il·legals. De ben segur que l’ampliació de la plantilla de vigilants -tal com vam demanar durant la campanya- seria de molt ajut.  5. Finalment, com a mostra de la nostra voluntat de servei, els regidors d’Esquerra ens hem ofert per acompanyar al regidor de Medi Rural i als tècnics de l’Ajuntament a fer una ruta pel terme municipal de Riudoms i mostrar-los els abocaments il·legals que tenim detectats.

Proposem al conjunt de partits polítics que el pregoner de la Festa Major de Sant Jaume i la persona que inaugura la Fira s’escullin per consens

La polèmica que va generar l’elecció de la persona que havia d’inaugurar la darrera Fira de l’Avellana ha evidenciat que, davant de casos com aquest, és imprescindible apostar per un acord ampli que representi a una majoria de riudomencs. És per això i per evitar que en un futur es pugui repetir un cas similar que des d’Esquerra Republicana hem fet una proposta a la resta de partits polítics presents a l’Ajuntament.  La proposta és molt senzilla: que tant la persona que inauguri la Fira com la que faci de pregoner a la Festa Major de Sant Jaume siguin escollides amb consens polític i social. Tant en un cas com en l’altre es tracta de figures públiques que tenen un pes simbòlic destacat i, per tant, seria òptim que la seva elecció generi el màxim consens possible. En concret, plantegem que l’elecció d’aquestes persones tingui, com a mínim, el suport de dues terceres parts del regidors de l’Ajuntament de Riudoms. És a dir, d’un mínim de 9 dels 13 regidors. La proposta que hem fet arribar als altres partits polítics -Junts x Riudoms, CUP i PSC- és el que es coneix com a ‘moció’. Es debatrà i votarà en el proper Ple municipal, previst per a finals de setembre. La podeu llegir sencera en aquest enllaç. Cal apostar per persones representatives i per la igualtat dona-home La moció també inclou dos punts destacats més: 1. Que les persones escollides per fer de pregoner de Sant Jaume i per inaugurar la Fira representin a una part majoritària dels riudomencs. En concret, pensem en dos tipus de persones: aquelles que viuen a Riudoms o que, tot i no residir-hi, hi tenen un vincle especial; i aquelles amb un rol institucional rellevant en entitats, administracions públiques, etc. En aquest sentit, caldria apostar per persones vinculades als àmbits més lligats a la Festa Major i la Fira, com ara el cultural, l’associatiu, l’agrícola, el gastronòmic, el comercial, etc.  2. Que es prioritzi la igualtat dona-home en l’elecció del pregoner de la Festa Major i la persona que inaugura la Fira.

Encara no hi ha data per a la reforma del carrer Galanes i del tercer pis de les Escoles Velles

Aquest dilluns 19 d’agost s’ha fet una reunió de la Comissió d’Urbanisme i dos dels nostres regidors -la Carme Cros i l’Arnau Salvat- hi han assistit, ja que així està estipulat. Hem fet preguntes al govern sobre diversos temes i us volem compartir la informació sobre dos d’ells. Sense data al carrer Galanes Encara no hi ha data per posar en marxa les obres del carrer Galanes. De fet, aquest carrer s’hauria d’haver reformat ja fa uns mesos, però l’empresa que havia de fer les obres (Tecno-Conrad SL) és la mateixa que va fer les del carrer Sant Bonifaci, que van generar molts problemes: retards, falta d’operaris, mal servei, etc.  Just quan faltava poc per les eleccions municipals del maig passat i davant la possibilitat que es poguessin repetir els mateixos problemes al carrer Galanes, el govern municipal va optar per no posar en marxa la reforma d’aquest carrer. A dia d’avui, com us dèiem, encara no sap quan la podrà començar. Així ho ha admès el govern a partir de les preguntes que els nostres regidors han fet durant la Comissió d’Urbanisme. El tercer pis de les Escoles Velles, al llarg del mandat El projecte de reforma de les Escoles Velles inclou la reforma de tots els pisos. En una primera fase s’han fet els dos primers pisos, on ja s’han traslladat una part de les entitats que s’hi han d’ubicar. Aquest procés -segons ha explicat el govern com a resposta a les nostres preguntes- va endarrerit perquè hi ha hagut problemes d’electricitat. Tanmateix, ha afirmat que totes les entitats haurien d’estar instal·lades a principis del mes que ve. Pel que fa a la reforma del tercer pis, el govern ha explicat que es farà al llarg del mandat, però no ha sabut concretar una data aproximada.

Hort del Coques: cinc preguntes i cinc propostes per desbloquejar la situació

Una dels problemes enquistats a Riudoms és la situació de l’Hort del Coques, en concret del PERI-1 (Pla Especial de Reforma Interior). Ja fa anys -massa- que ens hem acostumat a veure aquell edifici deshabitat i els carrers del voltant fets un nyap, amb males herbes, brossa, tanques, coloms i alguna rata. Tot plegat és fruit de l’explosió de la bombolla immobiliària. És hora de començar a desbloquejar aquest problema i, sobretot, és hora de ser més a prop dels veïns, als quals els manca moltíssima informació.  Precisament, abans de les eleccions ens vam reunir amb una dotzena de veïns afectats pel PERI-1 i ens vam comprometre a tenir aquest tema ben present un cop es constituís el nou Ajuntament. Per això, vam portar-lo al primer ple ordinari del mandat, l’1 d’agost passat. Vam demanar un seguit d’informació al govern municipal i també vam reclamar-li que treballi amb decisió per acabar amb aquest problema.  Existeix algun pla per desbloquejar la situació? Les preguntes que vam fer al govern van ser: 1. Qui és l’actual propietari de l’edifici de pisos que està sense habitar? 2. Quina relació té l’Ajuntament amb aquest propietari? Quan va ser l’última vegada que hi va parlar per intentar desbloquejar la situació? 3. Quin pla té l’actual govern per desbloquejar la situació existent a l’Hort del Coques? Quines mesures inclou aquest pla per tal de paliar conseqüències negatives sobre els veïns? 4. Quan té previst informar-ne als veïns?  5. Quina va ser l’última vegada que el govern es va reunir amb els veïns afectats? Els actuals regidors d’Esquerra ens hi vam reunir recentment i som conscients de la manca d’informació que tenen els veïns i del seu malestar. En el proper Ple, que segurament es farà el 19 de setembre, el govern hauria de donar resposta a aquestes preguntes. Cal explicar als veïns quina és la situació actual Més enllà d’aquestes preguntes, també vam fer diverses reclamacions al govern: 1.

És necessari augmentar la neteja a la zona del Campàs on es fa ‘botellón’

Els darrers mesos la zona del Campàs s’ha convertit en punt de trobada per fer “botellón” les nits de cap de setmana. El resultat és que sovint pot trobar-s’hi brutícia en forma d’ampolles i gots i, el que és pitjor, ampolles de vidre trencades al mig del carrer. Això és especialment inapropiat si tenim en compte que l’Escola Cavaller Arnau és a tocar d’aquests carrers. De fet, els participants a la bicicletada de Sant Jaume del diumenge 28 de juliol -molts d’ells nenes i nens- van haver de passar en bici de damunt de vidres trencats. Tres peticions al govern Per tot això, en el darrer Ple municipal -l’1 d’agost passat- vam reclamem tres coses al govern: 1. Augmentar la vigilància en aquesta zona del municipi durant les nits de cap de setmana. 2. Augmentar la neteja d’aquesta zona del municipi, sobretot després dels caps de setmana. De fet, al rieró de Santa Eulàlia caldria fer-hi una actuació específica perquè hi abunden les ampolles de vidre i llaunes. 3. Plantejar l’opció de fer una campanya de sensibilització en aquesta zona de Riudoms. Podria incloure cartells informatius sobre els perjudicis de l’abús de l'alcohol i consells en l’àmbit de la salut.  Disposats a col·laborar per resoldre aquest problema Precisament, gràcies al coneixement que alguns dels regidors d’Esquerra tenim en l’àmbit de la salut i la comunicació, ens vam oferir al govern municipal per col·laborar a l’hora de marcar l’estratègia d’una possible campanya de sensibilització i fer-ne el seguiment. #LesPetitesCoses #AlServeiDeRiudoms

Informació sobre el vessament d’aigua contaminada de la depuradora de Riudoms a la Riera de Maspujols

Els darrers dies hi ha hagut un vessament d’aigua contaminada des de la depuradora de Riudoms cap a la riera de Maspujols. El govern de Riudoms, tot i tractar-se d’un tema que afecta al medi ambient i que ha causat molèsties als veïns de la zona, no n’ha informat públicament. L’únic que n’hem sabut és gràcies al que han publicat alguns veïns a les seves xarxes socials i a una breu notícia publicada pel Diari de Tarragona. Precisament, els veïns de la depuradora estan queixosos per la falta d’informació. I és que la comunicació i la transparència són essencials en casos com aquests. Per això, des d’Esquerra hem treballat per aconseguir un mínim d’informació bàsica, que us resumim en tres punts i us traslladem seguint la nostra voluntat de servei públic: 1. El divendres 26 de juliol va entrar un volum important d’aigua contaminada a la depuradora de Riudoms. A hores d’ara s’està investigant quin va ser l’origen. 2. Tot i que ja s’han posat en marxa mesures per revertir la situació i que aquesta ha millorat, es trigarà un cert temps a recuperar la normalitat. Podria tractar-se d’uns 20 dies, però es fa difícil de concretar un període exacte. Això és el que fa que encara se sentint males olors a la zona i que l’aigua que s’aboca a la riera encara sigui més fosca que l’habitual. 3. Des del 26 de juliol, quan es va produir l’entrada d’aigua contaminada, no s’ha detectat cap més entrada del mateix producte nociu. A continuació podeu veure fotos del vessament d’aigua contaminada. Les dues primeres fotos són de poc després del vessament i les dues últimes són d’ahir 8 d’agost. Les ha fet i ens les ha cedit una veïna de la zona, Mo Gispert.      

Pas endavant per garantir que tots els regidors siguem informats de les activitats que organitzen les entitats i l’Ajuntament

En el darrer Ple municipal -de dijous passat, 1 d’agost- vam portar-hi una moció per tal de garantir que tots els regidors de l’Ajuntament siguem informats amb antelació dels actes que organitzen les entitats i el mateix Ajuntament. D’aquesta manera ens assegurem que els regidors -tant si estem al govern com a l’oposició- puguem representar institucionalment als riudomencs i puguem donar suport als projectes que impulsen les entitats. Els quatre partits que som a l’Ajuntament vam votar-hi a favor: ERC, JxR, CUP i PSC. Des de la constitució de l’actual Ajuntament ja hem percebut certa voluntat de la regidoria de Protocol de fer-nos arribar aquest tipus d’informació. Per tant, sembla que anem en el bon camí. A la vegada, es tracta de processos que sempre es poden millorar. Per exemple, els regidors de l’oposició no vam ser informats de la trobada de Puntaires del 30 de juny passat, en què l’equip de govern va tenir un paper destacat no només en la salutació protocolaria als assistents, sinó també en el sorteig de regals. És per tot plegat i amb la voluntat de seguir millorant que des d’Esquerra vam presentar aquesta moció, que va ser aprovada per tots els partits.