Riudoms

Totes les notícies

Mala olor: els veïns se senten desatesos

Com sabeu, aquest dijous 2 de juliol, Esquerra va organitzar una reunió amb veïns afectats per la forta mala olor que se sent des de fa setmanes a Riudoms, sobretot a la zona sud. Tot indica que procedeix de la depuradora, que ha quedat petita i que està pendent d’una ampliació. La conclusió de la reunió d’ahir i de les moltes queixes que hem rebut les darreres setmanes és clara: els veïns se senten desatesos i reclamen solucions i informació sobre què està passant. Des d’Esquerra hem recollit els neguits dels veïns i per això reclamem al govern municipal (de Junts per Riudoms) que agilitzi tot el que pugui els tràmits per resoldre aquesta situació i que expliqui amb detall al conjunt de riudomencs el següent: -Quan se solucionarà el problema? -L’ampliació de la depuradora serà una solució definitiva? -Mentrestant, es pot fer alguna cosa que faci baixar la mala olor? -La mala olor s’allargarà tot aquest estiu? I el que ve? Tot això no ho demanem amb voluntat de criticar al govern. Ho demanem perquè aquest és un problema sensible que causa molèsties a centenars de riudomencs. Donar explicacions és una obligació de l’administració i la millor manera de ser a prop del ciutadà. De fet, ja fa gairebé 20 dies que des d’Esquerra li vam demanar oficialment bona part d’aquesta informació al govern i encara no ens ha respost. Davant la falta de proactivitat del govern, des d’Esquerra hem fet un pas endavant. Per això ahir vam fer una reunió de veïns i també, per això, fa dues setmanes vam repartir un butlletí informatiu per la zona sud de Riudoms on s’explicava què estava passant. Molts veïns ens ho van agrair perquè no sabien d’on venia la mala olor. Just aquesta setmana, el govern va anunciar a través del Facebook de l’Ajuntament que ha tornat a posar en marxa les gestions per ampliar la depuradora, però no va donar cap data aproximada de quan estarà enllestida aquesta ampliació i tampoc va dir res de res de les males olors.

Mala olor a la zona sud de Riudoms

Les últimes setmanes una forta mala olor s’ha escampat per la zona sud de Riudoms. No se sent cada dia, però sí força sovint. Afecta, sobretot, als barris del Molí d’en Marc i del Campàs i a les masies properes a la depuradora municipal. També l’han sentit a l’avinguda Verge de Montserrat, al barri Ferrant i al polígon El Prat. Així ens ho han fet saber un bon grapat de veïns i, de fet, diversos regidors i membres de l’equip d’Esquerra ho hem comprovat en primera persona.  Estem, per tant, davant un tema sensible, ja que afecta a la salut pública i a una àmplia zona de Riudoms on viuen centenars de persones. Tot indica que la mala olor ve de la depuradora  Els indicis apunten que l’origen de la forta mala olor és la depuradora municipal, situada just a sota del Molí d’en Marc. I és que la pudor que se sent és la típica que fan les aigües residuals d’aquest tipus. A més, algun dels dies que s’ha sentit la mala olor, ens hem apropat a la depuradora i hem comprovat en primera persona la pudor que en sortia. La depuradora de Riudoms es va construir fa gairebé 30 anys i ha quedat petita per les necessitats que actualment té el nostre poble. Això, unit a la pujada de temperatures de les darreres setmanes -que haurien fet fermentar les aigües residuals- seria el que ha causat aquest episodi de mala olor.  Pendents de l’ampliació de la depuradora L’octubre de l’any passat, el govern municipal va anunciar que l’ampliació de la depuradora era qüestió de mesos. De fet, va afirmar que a mitjans d’aquest any 2020 començaria l’execució de les obres. A dia d’avui, però, no se’n sap res. Cal que l’Ajuntament doni explicacions als veïns Estem davant un tema sensible, ja que afecta a la salut pública. Per això és important que els veïns afectats per la mala olor tinguin informació ràpida i directa de l’Ajuntament de Riudoms. Per tant, el govern municipal hauria d’explicar la següent informació als veïns: -Quin és el motiu de la mala olor? -Fins quan es pot allargar aquesta pudor? Seguirà durant tot l’estiu? -Quina és la solució? L’ampliació de la depuradora? -Quin és el termini per tenir feta l’ampliació de la depuradora? La petició que hem fet al govern municipal No es tracta de buscar culpables, sinó de donar bona informació als riudomencs.

Nou butlletí d'Esquerra Riudoms: especial Covid-19

Ha estat dur i encara ho segueix sent, però estem superant la crisi del coronavirus gràcies a l’esforç de totes i tots. A Riudoms hem sumat responsabilitat, solidaritat i coneixement. Us ho expliquem en un nou butlletí d’Esquerra Riudoms, centrat totalment en el Covid-19. Cliqueu aquí sobre la imatge i accedireu al butlletí sencer.

Riudoms tindrà un nou paquet d'ajudes: són necessàries, però insuficients

L’Ajuntament de Riudoms ha anunciat avui un nou paquet de mesures per ajudar a Riudoms a sortir de la crisi del coronavirus. L’hem encarrilat entre els diversos grups polítics i el govern i, en bona part, és fruit de les aportacions que hem fet des d’Esquerra, ja que hem marcat el camí a seguir. Però no ens podem quedar aquí. De fet, en aquest nou paquet hi trobem a faltar més ajudes socials i la contractació d’un dinamitzador econòmic, mesures que altres ajuntaments ja estan posant en marxa Per això, des d’Esquerra ho tenim clar: cal prendre més decisions i portar el pressupost de l’Ajuntament al límit. És hora de tenir prioritats. Un exemple evident: els diners de les festes i activitats públiques que no es faran cal destinar-los a ajudes socials i dinamització econòmica. I fer-ho amb agilitat. MESURES QUE ARA ES POSARAN EN MARXA A finals de març des de l’Ajuntament ja vam aprovar un primer paquet de mesures socials i econòmiques. Ara se n’activarà un de nou. Les més destacades són: - Destinar 45.000 € a subvencions directes al sector comercial i empresarial local. És una mesura que des d’Esquerra ja vam posar sobre la taula fa més d’un mes. - Derogar la taxa de terrasses dels bars durant un any. És una mesura que des d’Esquerra vam plantejar ja fa dos mesos, com també vam proposar que els bars puguin ampliar l’espai destinat a terrasses. - A més, tal com vam proposar des d’Esquerra, l’Ajuntament ha subministrat material de protecció (mascaretes, guants i gel desinfectant) als establiments de Riudoms un cop han anat reobrint. De moment, s’hi han destinat 16.000 €.  CALEN MÉS MESURES D'IMMEDIAT L’anunci que avui ha fet el govern de Junts per Riudoms ens ha sorprès perquè no inclou altres mesures molt necessàries i urgents, que s’havien tractat en les reunions prèvies entre els diversos grups polítics i el govern.  - És imprescindible incorporar un tècnic a l’Ajuntament per potenciar tots els aspectes relacionats amb la dinamització econòmica.

Ara és l’hora: fem una guia d’autònoms i negocis de Riudoms

Sovint, quan parlem de comerç local només pensem en les botigues del centre de Riudoms, ja siguin d’alimentació, roba, perruqueries, etc. És evident, però, que l’economia local va molt més enllà d’això. De fet, durant aquesta crisi i tal com vam demanar des d’Esquerra, l’Ajuntament està repartint material de protecció sanitari a més de 130 establiments, molts dels quals ubicats a l’extraradi o al polígon el Prat. Ara bé, la xifra de negocis de Riudoms encara és més gran, ja que n’hi ha molts que no tenen una oficina física. Per exemple, molts autònoms vinculats a l’àmbit digital treballen des de casa, com ara dissenyadors, programadors, etc. i aquest és un perfil que va en augment. Una guia del teixit econòmic local Aquest escenari evidencia que hem de fer un salt endavant en la promoció del teixit econòmic local. No podem limitar-nos als comerços del centre del poble que tenen una botiga física, sinó que des de l’Ajuntament hem d’obrir-nos a tota la xarxa econòmica de Riudoms. És per això que en l’actual context de crisi es fa més necessari que mai posar en marxa una guia comercial que reculli tots els negocis de Riudoms, la gran majoria dels quals estan en mans d’autònoms i petits i mitjans empresaris. Botigues d’alimentació, botigues de roba, jardiners, paletes, fusters, tallers d’automoció, autònoms de l’àmbit digital, perruqueries, pagesos, centres educatius i qualsevol altre tipus de servei. L’objectiu és clar: tenir un llistat actualitzat dels negocis locals per fer-ne publicitat.  Sovint es va a buscar un informàtic, dissenyador o paleta fora del poble perquè no es coneixen prou bé els de Riudoms. Hem de posar en valor als nostres professionals. Siguem àgils i fem-ho aviat! En una situació com l’actual, no podem deixar passar el temps. Com fer la guia? L’Ajuntament disposa dels contactes dels negocis que tenen un espai de treball físic, però segurament li poden passar per alt els autònoms que treballen des de casa.

Els negocis de Riudoms van engegant motors!

Una molt bona notícia: veure com els negocis de Riudoms, mica en mica, tornen a engegar motors! Gràcies per tant… i gràcies per donar vida a Riudoms! Sobretot, ara… en uns moments que sabem que per vosaltres són molt difícils.  Per això, ara cal: 1. Que el govern municipal publiqui amb rapidesa el llistat de negocis de Riudoms que ja estan oberts. Cal donar informació àgil per ajudar el nostres petits empresaris i autònoms. 2. També és hora de renovar la pàgina web de l’Ajuntament. Aquesta crisi ha evidenciat la importància de la comunicació digital i sou molts els que ens heu dit que no éreu capaços de trobar la informació al web de l’Ajuntament perquè és confús. Des d’Esquerra, el gener passat ja vam reclamar que calia actualitzar-lo. 3. És urgent activar mesures econòmiques en l’àmbit local. Des d’Esquerra hem fet una dotzena de propostes que ja us hem anat explicant. També la CUP n’ha presentat. Per contra, el govern de Junts per Riudoms i el PSC encara no han mogut fitxa.

316 persones que treballen a Riudoms, afectades per un ERTO

Fa un parell de dies us explicàvem les dades d’atur de Riudoms: entre els mesos de març i abril 61 riudomencs s’han quedat sense feina (11 al març i 50 a l’abril). I això per culpa de la crisi del coronavirus. Doncs bé, avui podem afegir més dades relacionades amb Riudoms i l’impacte del Covid-19. En aquest cas sobre ERTOs. Com sabeu, es tracata dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació que moltes empreses han hagut de realitzar perquè s’han vist obligades a suspendre de manera temporal la seva activitat. La conseqüència d’un ERTO és que els treballadors de l’empresa també es queden sense feina temporalment o se’ls redueix la jornada laboral. En concret, des de l’inici de la crisi (al març) i fins al dia 6 de maig hi ha un total de 71 empreses de Riudoms que han presentat un ERTO. I aquests 71 ERTOs han afectat a un total de 316 persones que hi treballen. Si desglossem aquestes dades per tipus de sector, s’observa el següent: Tot plegat són dades oficials del Departament de Treball, que també podeu consultar al seu web. D’altra banda, hi ha dues coses que cal tenir en compte: - Totes les 316 persones afectades no vol dir que hagin estat sense treballar des del primer dia de la crisi i fins avui, sinó que en alguns casos és possible que es quedessin sense feina més tard o que ja hagin tornat a treballar. - No totes les 316 persones afectades per un ERTO d’una empresa de Riudoms viuen obligatòriament a Riudoms, sinó que es pot tractar de persones d’altres municipis que treballen al nostre poble. De la mateixa manera, hi pot haver riudomencs que treballen a Reus, Cambrils, Tarragona, Valls, etc. que també estan afectats per un ERTO i que no surten en aquestes dades ja que aquesta és una informació de la qual no es disposa. Passem a l’acció Davant aquestes xifres es fa encara més evident la urgència de posar en marxa accions des de l’Ajuntament de Riudoms per ajudar a reduir els efectes de la crisi del coronavirus al nostre poble.

50 riudomencs s'han quedat sense feina durant l’abril

Avui s’han fet públiques les dades d’atur del mes d’abril i a Riudoms, com era previsible, la xifra també és ben negativa. El mes d’abril, 50 persones s’han quedat sense feina al nostre municipi. Se sumen a les 11 que ja es van quedar sense feina al març. Tot plegat fa que a dia d’avui hi hagi 366 riudomencs a l’atur. A més, hi ha desenes de riudomencs que ara mateix estan subjectes a un ERTO (no hi ha xifres oficials per municipis). I és que moltes empreses han hagut de recórrer a aquest instrument per poder aturar el cop del Covid-19. Per tot plegat, és evident que ens hem de preparar per a l’endemà. Com ja us vam explicar, les darreres setmanes des d’Esquerra hem plantejat una dotzena de mesures socials i econòmiques per fer front als efectes del Covid-19, per exemple amb ajuts a comerços i una partida d'impuls a l'ocupació. Les podeu trobar en aquesta notícia i en aquesta altra. És important actuar amb agilitat Els diversos grups polítics i el govern ens hem citat per dilluns vinent, 11 de maig, per analitzar a fons diverses mesures, debatre-les, consensuar-les i posar-les en marxa ben aviat. Sobre la taula hi ha les propostes que hem fet arribar des d’Esquerra i també les que ha plantejat la CUP. El govern també s’ha compromès a fer-nos arribar un seguit de propostes. És important actuar amb agilitat perquè hi ha negocis que no ho estan passant gens bé. En aquest sentit, des d’Esquerra tenim clar que per acordar propostes cal que tots els grups polítics i el govern compartim tres elements: - Posar mesures concretes sobre la taula, tal com hem fet des d’Esquerra. - Assignar un pressupost -encara que sigui orientatiu- a cadascuna d’aquestes propostes per evitar que quedin en paper mullat. - Tenir una voluntat de debat i consens real.

L’endemà del coronavirus: a Riudoms, avancem des del consens

(Foto d'arxiu) La crisi del coronavirus fa més imprescindible que mai la necessitat de sumar, col·laborar i aconseguir consensos. De fet, això és el que hem proposat des del principi d’aquest mandat -ja fa gairebé un any- des del grup d’Esquerra Riudoms: hem fet oferiments clars al govern municipal per pactar els temes de poble. La nostra voluntat de mà estesa ha estat constant i, en aquesta línia, el primer que vam fer quan va esclatar l’actual crisi del Covid-19 va ser posar-nos a disposició de Riudoms i del govern per tot el que calgués. Tenim voluntat de servei públic i, ara més que mai, això ho hem deixat ben clar. Propostes per ajudar Riudoms Aquest dimarts vam fer una reunió telemàtica entre tots els grups polítics presents a l’Ajuntament, on hi érem els portaveus de cada grup i l’alcalde. Nosaltres hem arribat a aquesta reunió amb un paquet de propostes sobre la taula. Són una dotzena de propostes socials i econòmiques que, en la seva majoria, vam plantejar ja fa quinze dies. Fem tot el que estigui a les nostres mans L’objectiu -tal com vam explicar aleshores-  és clar: són propostes que hem de debatre, consensuar i posar en pràctica el més aviat possible per tal de reactivar Riudoms. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per ajudar els riudomencs i els negocis locals.  En la reunió d’aquest dimarts vam començar a comentar algunes d’aquestes mesures i es va evidenciar el consens en algunes d’elles: 1. Modificar el pressupost de l’Ajuntament d’aquest 2020 per destinar més recursos en clau social i de dinamització econòmica. 2. Subministrar el material de protecció que necessiten els negocis de Riudoms: que l’Ajuntament el compri, es faci càrrec del seu cost i després el faci arribar als negocis. 3. Formar els negocis de Riudoms en l’ús del material de protecció i en com fer una atenció al públic que asseguri unes bones mesures de prevenció. 4. Incorporar un tècnic a l’Ajuntament per potenciar tots els aspectes relacionats amb la dinamització econòmica.