Riudoms

Totes les notícies

Nou butlletí: mà estesa al govern i compromís per millorar l'Ajuntament

Aquests dies hem repartit un nou butlletí, amb voluntat de ser a prop vostre i d’estar al servei de Riudoms. Hi trobareu: 1. Des d’Esquerra Riudoms oferim mà estesa al govern en temes de poble. 2. Expliquem una sèrie de casos per reflexionar sobre el funcionament de l’Ajuntament i com millorar-lo. 3. També posem sobre la taula l’opció d’ampliar la Guàrdia Municipal i reforçar la seguretat pública del municipi. 4. I fem un resum fotogràfic del nostre dia a dia com a regidors. Podeu accedir al butlletí, clicant sobre la següent imatge. Si no l'heu rebut, escriviu a riudoms@esquerra.cat indicant-nos la vostra adreça i us en farem arribar un exemplar.

Una petita acció per ajudar la pagesia de Riudoms

Donar un cop de mà als pagesos de Riudoms. Això és el que hem fet al Ple de l’Ajuntament d’aquest dilluns 23 de desembre. En concret, hem demanat formalment al Ministeri d’Agricultura que rebaixi els mòduls de l’IRPF del 2019 als pagesos de Riudoms afectats per les diverses adversitats que hem tingut aquest any. Ens referim a tres elements: les fortes ventades de principis d’any; la sequera persistent, que s’arrossega des de fa diversos anys; i els aiguats de finals d’octubre, on Riudoms va ser un dels municipis més castigats. Per tal d’aconseguir aquesta rebaixa de l’IRPF cal que prèviament el Ministeri d’Agricultura declari la nostra zona geogràfica com a especialment perjudicada per totes aquestes adversitats. La decisió la sabrem durant els propers mesos. L’objectiu final és clar: ajudar els pagesos a compensar les pèrdues que han tingut. Al nostre poble, l’agricultura continua tenint un pes econòmic i social destacat. Per això és especialment rellevant la mesura que hem aprovat al Ple de l’Ajuntament. Com no podia ser d’altra manera, ho hem fet per unanimitat, amb el vot a favor dels 13 regidors.

I si ampliem la Guàrdia Municipal? 

Les darreres setmanes hi ha hagut una desena de robatoris en cases i comerços de Riudoms. Els regidors d’Esquerra hem parlat personalment amb diversos dels afectats, ja que en situacions com aquestes el mínim imprescindible és ser a prop de les persones que ho passen malament.  Més enllà d’això, estem obligats a buscar solucions a les mancances que tenim com a poble. Per això posem sobre la taula una proposta que ja vam fer la darrera campanya electoral: ampliar la Guàrdia Municipal. A dia d’avui, tenim 10 agents, És una xifra reduïda que posa les costures al límit quan hi ha qualsevol baixa o quan alguna de les places queda vacant. De fet, molt sovint els guàrdies han de sortir a patrullar sols, i allò desitjable seria que ho fessin de dos en dos. A més, acumulen una gran quantitat d’hores extraordinàries, cosa que evidencia una falta d’efectius. Crear una nova plaça de Guàrdia Municipal tindria un cost d’uns 30.000 euros anuals. És una xifra del tot assumible per Riudoms. Per què no ho fem? De fet, tal com consta a la relació de llocs de treball de la plantilla de l’Ajuntament, hi ha una plaça de Guàrdia Municipal a temps parcial que no s’està cobrint. És evident que augmentant la plantilla de la Guàrdia Municipal no acabarem amb els robatoris a Riudoms, però també ho és cal treballar i avançar en l’àmbit de la seguretat pública. Aplaudim les mesures que el govern municipal ha posat en marxa davant el repunt de robatoris i, a la vegada, plantegem l’opció d’ampliar la Guàrdia Municipal. Els diners de què disposa qualsevol ajuntament són limitats. Això fa que s’hagi de tenir molt clar en què ens els gastem.  (Article que es publicarà properament al Butlletí d'Informació Municipal de l'Ajuntament de Riudoms)

Menjador de les escoles: quantitat de monitors i informació que reben les famílies

En el darrer ple ordinari, celebrat el 21 de novembre passat, des d’Esquerra vam posar sobre la taula dos temes que afecten el servei de menjador de les escoles Beat Bonaventura i Cavaller Arnau. Són dos temes dels quals, malauradament, no tindrem resposta fins al proper ple -a finals del mes de gener-, però que us volem avançar. Quantitat de monitors El primer tema fa referència a la quantitat de monitors que hi ha al menjador mentre els alumnes hi dinen. Fins fa poc, entre tots dos menjadors, l’Ajuntament tenia contractats 10 monitors. Ara bé, arran de l’increment d’alumnes que es queden a dinar, s’hi han afegit 4 monitors més.  Tanmateix, aquest ampliació de plantilla només està prevista fins al 21 de desembre. Per això, al Ple vam preguntar si el govern pot garantir que més enllà d’aquesta data es podrà seguir comptant amb aquests 4 nous monitors. És una necessitat real ja que com el mateix govern ha admès si no es pogués comptar amb ells, “el funcionament i la qualitat” del servei de menjador “se’n veurà afectat”. Rebut mensual El segon tema està relacionat amb la informació que reben les famílies sobre el cost del servei del menjador. Aquest cost pot variar cada mes, ja que depèn de la quantitat de dies que un alumne es queda a dinar al menjador. Per això els pares demanen que cada mes se’ls faci un rebut amb la xifra de dies que els seus fills han fet ús del menjador. És una informació que l’Ajuntament té, però que no fa arribar a les famílies. De fet, a dia d’avui, l’únic que poden fer els pares és mirar el compte bancari cada final de mes per saber quant els ha costat el menjador, però en cap cas podran saber la xifra exacte de dies que els seus fills s’han quedat a dinar a l’escola.  (Foto: Ajuntament de Riudoms)

Impulsar la República: coses estranyes que passen a Riudoms

Com podem exigir a l’estat espanyol que accepti un referèndum d’autodeterminació, si a Riudoms som incapaços de posar en marxa un petit canvi per millorar la nostra democràcia??? Fem aquesta pregunta perquè el govern de Riudoms -amb l’alcalde Pedret al capdavant- s’ha negat a fer un gest senzill a favor del debat públic i la transparència, elements que han de ser la base de la República Catalana. Resulta que al final de cada Ple -tal com la normativa indica- els partits de l’oposició podem fer un seguit de preguntes al govern per tal que aquest hagi de donar explicacions de tot allò que fa. El govern gairebé sempre evita contestar-les al moment i, per contra, ho fa en el següent Ple, passats dos mesos. I no només això… sinó que quan les acaba contestant -passats aquests dos mesos- no permet que es puguin fer repreguntes. Per això, a proposta de la CUP, s’ha demanat que es canviï aquesta dinàmica i s’acceptin les repreguntes.  La normativa permet fer aquest canvi, però Junts per Riudoms i l’alcalde Pedret -que és qui té l’última paraula- s’hi han negat. Ho podeu veure en aquest vídeo del Ple del 21 de novembre passat. Una última cosa: des d’Esquerra sempre hem dit que la República Catalana també es pot construir des de Riudoms. Per això és imprescindible acabar amb actituds partidistes i de curta volada com la que acabem d’explicar.

Per molts anys, Escola Beat Bonaventura!

El 1979, just fa 40 anys i coincidint amb les festes del Beat, es van inaugurar les actuals instal·lacions de l’Escola Beat Bonaventura. Primer de tot, felicitats per aquests 40 anys! Han estat quatre dècades de bona feina d’escola pública, reconeguda amb diversos premis. Això és fruit de la tasca del professorat -mai prou valorada- i també dels pares i mares dels alumnes. En aquest punt val la pena aturar-se i reconèixer el bon moment pel qual passen les AMPES de les dues escoles, de l'institut i de la llar d’infants de Riudoms. Fan una feina altruista de millora continua: cursos, projectes educatius, impuls dels patis, etc. Sense anar més lluny, l’AMPA de l’escola del Beat treballa actualment per la millora de la biblioteca i la reforma dels lavabos. Un altre tema que és sobre la taula tant de l’AMPA del Beat com del Cavaller Arnau és la situació del menjador escolar. L’objectiu és millorar-ne la gestió, augmentar la quantitat de monitors i la seva formació i potenciar-lo com a espai educatiu.  Per treballar aquest i d’altres temes és clau impulsar el Consell Escolar Municipal, on hi són representats pares, mares, professorat, Ajuntament, etc. Cal convertir-lo en un espai per aportar idees, prendre decisions i generar col·laboració entre centres. De fet, des d’una visió republicana, el nostre propòsit ha de ser convertir Riudoms en un municipi educador. Dit d’una altra manera, que els valors cívics es percebin en múltiples activitats i projectes, més enllà de la pròpia escola. Això requereix una aposta ferma per l’escola pública, de qualitat i catalana. És així com garantirem el progrés i la cohesió social. Impulsar el model de municipi educador està a les mans de l’Ajuntament de Riudoms. Se l’ha de creure i destinar-hi recursos. A tots ens agraden les festes, però cal racionalitzar la despesa que s’hi dedica i, per contra, destinar més recursos a projectes educatius que donaran fruits a mig i llarg termini.

A punt les obres de millora del barranc del Portal

Riudoms va patir la tarda-nit del 22 d’octubre un dels aiguats més greus dels últims anys. Son uns aiguats que van afectar amb força el nucli urbà de Riudoms, especialment la zona del Portal. De fet, la gran majoria de la seixantena d’afectats dins el nucli urbà ho són per l’aigua del barranc del Portal, un barranc que crea problemes molt sovint. Doncs bé, precisament, els propers mesos s’hi posaran en marxa unes obres de millora. No evitaran les conseqüències negatives davant de grans aiguats, però sí que haurien de reduir-ne l’impacte. En concret, la millora es farà a l’embocadura del barranc. És a dir, al punt per on l’aigua entra cap a la canonada que la fa passar per sota del poble. Actualment l’aigua entra a través d’una reixa, però queda taponada ràpidament per les canyes i la vegetació que arrossega l’aigua. Està situada al final del camí del Recreo, tocant al nucli urbà. Això es canviarà i es farà una nova entrada d’aigua uns 60 metres més amunt del camí. No tindrà reixa, sinó que serà un gran forat al costat del camí, similar a la que ja hi ha en un altre barranc del poble, el de Santa Eulàlia.  En aquestes dues fotos podeu veure la reixa actual i, a continuació, el model d’embocadura del barranc de Santa Eulàlia. Aquest projecte té un pressupost de 113.000 euros i ja fa temps que temps que s’hi està treballant. Està previst que les obres s’acabin a inicis de l’estiu vinent. Val a dir que aquest projecte no preveu canviar la canonada del barranc del Portal que passa per sota el poble i substituir-la per una de més gran. Fer-ho permetria engullir més aigua, però el govern municipal argumenta que seria una obra molt complexa i amb un pressupost elevat.  

Butlletí sobre els aiguats: estem al vostre servei

Amb voluntat de ser a prop vostre, des d’Esquerra hem fet un butlletí sobre les conseqüències dels aiguats, que també inclou un seguit d’informació que us pot ser útil. Just aquests dies l’estem repartint per les cases de Riudoms i també el podeu llegir a continuació (clicant a sobre la imatge). Hi trobareu: -Un resum de les afectacions: més de 60 habitatges inundats i l’impacte en rieres, barrancs i camins. -Com fer-ho per reclamar danys: tant si sou un particular com si sou pagesos o teniu un comerç. -Una proposta per tal que des de l’Ajuntament es faci un bon acompanyament a tots els afectats. -Les feines que ja s’estan fent per recuperar rieres, barrancs i camins. -I com seran les obres de millor del barranc del Portal, que es posaran en marxa els propers mesos. #AlServeiDeRiudoms Clica sobre la imatge i podràs veure tot el butlletí.  

Aiguats: mira el vídeo que hem fet per posar-te al dia

Han passat ja gairebé 15 dies dels aiguats del 22 d’octubre. És bon moment de posar-nos al dia de la situació actual. Ho fem a través dels quatre regidors d’Esquerra a l’Ajuntament de Riudoms i del següent vídeo. S’hi responen preguntes com ara: quants habitatges afectats hi ha hagut? Quins són els punts del terme municipal més danyats? Com es poden reclamar els danys? Quines ajudes poden demanar els pagesos? Autor de la fotografia de la capçalera: Johnjoe Nugent @moments_oublies