Riudoms

Totes les notícies

Un equip per portar Riudoms un pas més enllà

Us presentem la primera part de la nostra llista per a les elecciona municipals. Som un equip de persones amb un ampli coneixement de Riudoms i amb forta capacitat de gestió. Hem passat hores i més hores en entitats i també tenim entre nosaltres persones habituades a gestionar projectes i pressupostos. Volem aportar, contribuir i treballar. Tenim moltes ganes d’arromangar-nos i posar-nos al servei de les riudomenques i els riudomencs. I això ho farem en equip, entre tots: l’Ajuntament, les entitats i les riudomenques i els riudomencs anònims amb ganes d’implicar-s’hi. I és que volem sumar, sumar... i tornar a sumar. A Riudoms hi tenim molt de talent. Hem d’aprofitar-lo, posar-lo en valor.  Per això serem positius i propositius. Ens comprometem a tenir sempre la mà estesa. Els últims 20 anys Riudoms ha aconseguit un nivell d’equipaments molt elevat: el CAP, l’Institut, dues escoles, el Casal Riudomenc, la biblioteca, el pavelló, etc. Ara és hora de no adormir-se i seguir avançant. Cal fixar prioritats i actuar amb determinació. El nostre propòsit és impulsar Riudoms, fer-lo un poble més dinàmic i atrevit. I, a la vegada, treballar per una societat més justa, pròspera i participativa. Tot plegat amb un objectiu: portar Riudoms un pas més enllà. Siguem ambiciosos!  

Esquerra actua amb responsabilitat: el cas de les Escoles Velles i l’increment del preu de les obres

L’Ajuntament de Riudoms s’ha vist obligat a modificar el pressupost d’aquest 2019 per l’encariment de les obres de les Escoles Velles. En concret, ha canviat la partida destinada a “adequació d’edificis municipals”, que ha augmentat en 111.000 euros. Així, ha passat de 721.528 euros a 832.528, cosa que suposa un increment del 15%. I quin és el motiu principal d’aquest augment? Doncs que quan s’ha començat a reformar una de les plantes de les Escoles Velles s’ha detectat que calia reforçar el terra amb una nova capa de formigó. Es tracta d’un reforç vital per garantir la seguretat de l’edifici però que, malgrat la seva importància, la inspecció tècnica inicial va ser incapaç de detectar. Per això, ara, cal resoldre-la sí o sí. Esquerra actua amb responsabilitat Aquest tema es va debatre en el Ple municipal del passat dijous 7 de març. Per responsabilitat, des d’Esquerra vam decidir no votar en contra d’aquest increment de pressupost ja que les obres ja estan començades i el poble necessita unes Escoles Velles de primer nivell. I és que en aquest edifici s’hi ubicaran diverses entitats com l’Esplai, la Revista L’Om, l’AMPA de l’Escola Beat Bonaventura, l’AMPA de l’Institut o la Bella Llar. Per tot plegat, el que vam fer va ser abstenir-nos. A la vegada, vam reclamar al govern municipal que quan es facin obres d’aquest tipus es realitzin estudis tècnics el més exigents possibles per evitar sorpreses econòmiques desagradables, com les que hem tingut aquesta ocasió. Retallades en aparcaments, parcs i pista de pàdel Per poder fer front a aquest increment de les obres de les Escoles Velles l’Ajuntament ha hagut de suprimir o retallar altres partides. Les tres més destacades: 1.Desapareixen 22.000 euros que havien d’anar destinats a aparcaments i a obres de via pública. És a dir, es renuncia a arreglar diversos aparcaments, cosa que ara mateix és una necessitat evident. 2.Se suprimeixen 45.000 euros destinats a parcs i jardins, una bona part dels quals havien de servir per arreglar la font de la plaça de l’Església.

Un vídeo amb propostes per millorar el nucli antic de Riudoms

El nucli antic és orgull de Riudoms. Per això, des d’Esquerra plantegem una sèrie de propostes per convertir-lo en pol d’atracció. Te n’avancem algunes en aquest vídeo i també les trobaràs en aquest butlletí, que tot just estem repartint. Siguem ambiciosos! #Treballar #Sumar #UnPasMésEnllà  

Nou butlletí: 10 propostes per millorar el nucli antic

Durant les últimes dècades el nucli antic ha patit un procés de deteriorament constant: hem passat de més de 80 botigues obertes a la vintena actual; desenes i desenes de persones que hi vivien n’han marxat; molts dels habitatges deshabitades de Riudoms es concentren en aquesta zona… Per capgirar aquesta situació els darrers anys s’han fet alguns passos. El més visible és la reforma de diversos carrers. Però cal anar més enllà! Per què? Doncs per aconseguir tornar la vida al nucli antic i convertir-lo en orgull de poble, admirat dins i fora de Riudoms. Aquest és l’objectiu primordial: que el nucli antic sigui pol d’atracció, tant per viure-hi com per obrir-hi un negoci. Per aconseguir-ho, en aquest butlletí hi trobareu 10 propostes (i en tenim més en ment). Són 10 idees centrals per fer avançar el nucli antic que se sumen al pla que recentment ha presentat el govern municipal, al qual hem presentat múltiples al·legacions per contribuir a complementar-lo i millorar-lo. I és que en aquest àmbit cal un compromís ferm de tots. Siguem ambiciosos! Nosaltres ho serem. Clica sobre la imatge i s'obrirà el butlletí.  

Amb voluntat de fer avançar Riudoms

Hi ha una cosa que segur que compartim totes les riudomenques i tots els riudomencs: la voluntat de fer avançar Riudoms. Pensem d’una manera o pensem d’una altra, volem que aquest poble no pari de millorar i que ofereixi oportunitats per a totes i tots. És amb aquest propòsit que els darrers mesos hem fet diverses propostes, que van des de les petites coses del dia a dia fins a elements més estratègics. Us n’expliquem dues. PRIMERA: bonificacions fiscals Hem proposat un paquet de bonificacions fiscals que posin les coses més fàcils a les persones que vulguin obrir un comerç, botiga o bar al nucli antic. Això inclou: bonificar el 50% de la taxa de recollida d’escombraries durant els primers tres anys d’activitat; bonificar el 100% de l’impost de construccions a les obres que es facin per obrir o reformar un comerç, bar, etc., i bonificar un 50% l’IBI dels propietaris que cedeixin un local comercial a la borsa de lloguer de locals. SEGONA: contractar empresaris de Riudoms Hem plantejat que l’Ajuntament ho tingui més fàcil per contractar empresaris i constructors de Riudoms quan fa obres. Fins ara, ben pocs es presentaven a licitacions -encara que fos com a subcontractista- perquè temien que els pagaments s’endarrerissin massa. Tanmateix, la nova llei de contractes públics permet que les administracions paguin directament als subcontractistes sense passar per l’empresa adjudicatària. Per això, hem demanat que l’Ajuntament incorpori en els plecs de licitació una clàusula que reguli el pagament directe al subcontractista. La primera proposta no va tirar endavant perquè el PdCat va al·legar detalls de forma i hi va votar en contra. Tot i així es va mostrar disposat a parlar-ne en un futur. Pel que fa a la segona va ser aprovada pels tres partits presents a l’Ajuntament. Tot plegat evidencia una cosa: la voluntat d’Esquerra és crear espais de diàleg i consens per fer avançar Riudoms. Estem convençuts que podem portar el nostre estimat poble un pas més enllà!  

IGUALTAT i FEMINISME: cinc reflexions arran de la publicació d’una oferta de feina discriminatòria

1.Una oferta de feina discriminatòria Aquest dimecres, a Riudoms s’ha publicat una oferta de feina clarament discriminatòria envers les dones. Es tracta d’una oferta de feina d’una empresa i que l’Ajuntament de Riudoms ha difós a través de les seves xarxes socials. L’oferta -com podeu veure a la imatge- contribueix a afiançar l'estereotip que hi ha determinades feines que només les poden fer dones, com és el cas de la neteja. Això és inadmissible. Ho és socialment i també legalment. L’Estatut dels treballadors alerta que “els treballadors tenen dret a no ser discriminats per a l’ocupació, o una vegada contractats, per raons de sexe, estat civil, edat…”. 2. No és un problema de llenguatge, és un problema estructural Arran de la denúncia feta des de diversos àmbits, l’Ajuntament ha emès un comunicat que redueix aquest cas a una qüestió de “ús correcte del llenguatge” i de “interpretació”. A la vegada, afegeix que a partir d’ara “no s'admetrà cap oferta de treball que pugui prestar a confusió i ser interpretada com una discriminació”. Davant això, volem evidenciar que, més enllà d’aquesta oferta, el problema de la discriminació per raó de gènere és estructural i, per tant, cal oferir solucions estructurals. Per això és imprescindible avançar en l’aplicació del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament, que queda lluny del que seria desitjable. No estem davant una discriminació només de llenguatge, sinó sobretot social, econòmica i cultural. També és important tenir clar que encara que l'oferta publicada és d'una empresa, el fet que l'Ajuntament la publiqui a les seves xarxes li dona una cobertura institucional que no hauria d'haver tingut. 3. Acabar amb la discriminació de gènere és responsabilitat de totes i tots La responsabilitat d’acabar amb la discriminació per raó de gènere és responsabilitat de totes i tots. En aquest sentit, és molt positiu que l’actual Ajuntament i govern municipal sigui el primer de la història de Riudoms amb més dones que homes.

Carta de l'Oriol Junqueras a les riudomenques i riudomencs

Ha començat el judici farsa i hem pogut tornar a escoltar l’Oriol Junqueras. Ha deixat clar que és un pres polític, s’ha reafirmat en els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat i hem sentit un immens orgull per tot el que representa. Per això, coincidint amb l’inici del judici, volem fer pública la carta que l’Oriol Junqueras ha escrit a totes les riudomenques i riudomencs, amb una menció especial al nostre candidat, el Ricard Gili. La va redactar just abans de ser traslladat a Madrid, amb l’ordinador que els han donat per preparar el judici. Us deixem la carta original escanejada.

Fem les coses i fem-les bé: el carrer Major i les llambordes en mal estat

Just en l’últim Ple, del 17 de gener passat, des d’Esquerra vam fer un seguit de preguntes sobre la reforma del Carrer Nou i Carrer Major, acabada fa al voltant d’un any. Doncs bé, just ahir es va fer evident que fer aquestes preguntes era del tot necessari. Ens expliquem. En el darrer Ple vam alertar que en aquests dos carrers s’han detectat zones on el ciment que uneix les llambordes està esquerdat. També s’han detectat llambordes que s’han desprès i que es mouen. De fet, ens consta que algunes de les llambordes es van tallar massa primes i que això fa que saltin amb el pas dels cotxes. Per això, pel que sabem, la brigada municipal ha hagut d’arreglar algunes d’aquestes llambordes Per tot plegat, en l'últim Ple vam fer les següents preguntes al govern municipal: -s’ha fet algun tipus de reclamació a l’empresa que va fer les obres per tal que es faci càrrec dels desperfectes? -des del govern municipal teniu detectats tots els punts que estan malmesos? -quan es van fer els carrers es va tenir en compte que tallar les llambordes massa primers podia fer que saltessin amb certa facilitat? El govern municipal va evitar respondre aquestes preguntes i imaginem que ho farà en el proper Ple, d’aquí un mes i mig aproximadament. Tanmateix, com dèiem, ahir dijous 24 de gener es va fer evident que aquestes preguntes eren del tot necessàries. I és que just ahir vam poder veure com un seguit d’operaris arreglaven un bon grapat de llambordes del Carrer Major. Per tal que us en feu una idea: en un tram de 25 metres del Carrer Major -entre el carrer Galanes i la plaça de l’Om- hem comptat que la reparació que es va fer ahir afecta unes 90 llambordes (vegeu la foto del principi d'aquesta notíca). I aquesta xifra és encara més gran, ja que se n’han hagut d’arreglar en altres zones del Carrer Major, tal com veureu si passegeu per aquest carrer. Pel que hem pogut esbrinar, els operaris que estan fent aquestes tasques son de l’empresa que va realitzar les obres originals de reforma del carrer, però cal que això ho confirmi el govern municipal en el proper Ple.

Amb voluntat de fer avançar Riudoms

Hi ha una cosa que segur que compartim totes les riudomenques i tots els riudomencs: la voluntat de fer avançar Riudoms. Pensem d’una manera o pensem d’una altra, volem que aquest poble no pari de millorar i que ofereixi oportunitats per a totes i tots. És amb aquest propòsit que els darrers mesos hem fet diverses propostes, que van des de les petites coses del dia a dia fins a elements més estratègics. Un cas recent el vam viure al darrer Ple de l’Ajuntament, de dijous 17 de gener. Hi vam presentar diverses mocions que evidencien aquesta manera de fer. Tres exemples: PRIMER: posem-ho fàcil per obrir una botiga al nucli antic Hem proposat un paquet de bonificacions fiscals que posin les coses més fàcils a les persones que vulguin obrir un comerç, botiga o bar al nucli antic. Això inclou: bonificar el 50% de la taxa de recollida d’escombraries durant els primers tres anys d’activitat; bonificar el 100% de l’impost de construccions a les obres que es facin per obrir o reformar un comerç, bar, etc., i bonificar un 50% l’IBI dels propietaris que cedeixin un local comercial a la borsa de lloguer de locals. SEGON: afavorim als que més ho necessiten i als que més ajuden Proposem bonificar un 50% la taxa de recollida d’escombrarires al llogaters d’habitatges del nucli antic si la família no supera un determinat nivell d’ingressos bruts anuals. Per exemple, en el cas de les famílies de tres persones, se’n beneficiarien les que tinguessin uns ingressos inferiors a 14.400 euros/any. D’altra banda, també apostem per bonificar un 40% l’IBI dels propietaris que cedeixin el seu habitatge a la Borsa de Lloguer Social, que caldria crear. TERCER: ajudem als empresaris riudomencs Hem plantejat que l’Ajuntament ho tingui més fàcil per contractar empresaris i constructors de Riudoms quan fa obres. Fins ara, ben pocs es presentaven a licitacions -encara que fos com a subcontractista- perquè temien que els pagaments s’endarrerissin massa.