Riudoms

Totes les notícies

Amb voluntat de fer avançar Riudoms

Hi ha una cosa que segur que compartim totes les riudomenques i tots els riudomencs: la voluntat de fer avançar Riudoms. Pensem d’una manera o pensem d’una altra, volem que aquest poble no pari de millorar i que ofereixi oportunitats per a totes i tots. És amb aquest propòsit que els darrers mesos hem fet diverses propostes, que van des de les petites coses del dia a dia fins a elements més estratègics. Us n’expliquem dues. PRIMERA: bonificacions fiscals Hem proposat un paquet de bonificacions fiscals que posin les coses més fàcils a les persones que vulguin obrir un comerç, botiga o bar al nucli antic. Això inclou: bonificar el 50% de la taxa de recollida d’escombraries durant els primers tres anys d’activitat; bonificar el 100% de l’impost de construccions a les obres que es facin per obrir o reformar un comerç, bar, etc., i bonificar un 50% l’IBI dels propietaris que cedeixin un local comercial a la borsa de lloguer de locals. SEGONA: contractar empresaris de Riudoms Hem plantejat que l’Ajuntament ho tingui més fàcil per contractar empresaris i constructors de Riudoms quan fa obres. Fins ara, ben pocs es presentaven a licitacions -encara que fos com a subcontractista- perquè temien que els pagaments s’endarrerissin massa. Tanmateix, la nova llei de contractes públics permet que les administracions paguin directament als subcontractistes sense passar per l’empresa adjudicatària. Per això, hem demanat que l’Ajuntament incorpori en els plecs de licitació una clàusula que reguli el pagament directe al subcontractista. La primera proposta no va tirar endavant perquè el PdCat va al·legar detalls de forma i hi va votar en contra. Tot i així es va mostrar disposat a parlar-ne en un futur. Pel que fa a la segona va ser aprovada pels tres partits presents a l’Ajuntament. Tot plegat evidencia una cosa: la voluntat d’Esquerra és crear espais de diàleg i consens per fer avançar Riudoms. Estem convençuts que podem portar el nostre estimat poble un pas més enllà!  

IGUALTAT i FEMINISME: cinc reflexions arran de la publicació d’una oferta de feina discriminatòria

1.Una oferta de feina discriminatòria Aquest dimecres, a Riudoms s’ha publicat una oferta de feina clarament discriminatòria envers les dones. Es tracta d’una oferta de feina d’una empresa i que l’Ajuntament de Riudoms ha difós a través de les seves xarxes socials. L’oferta -com podeu veure a la imatge- contribueix a afiançar l'estereotip que hi ha determinades feines que només les poden fer dones, com és el cas de la neteja. Això és inadmissible. Ho és socialment i també legalment. L’Estatut dels treballadors alerta que “els treballadors tenen dret a no ser discriminats per a l’ocupació, o una vegada contractats, per raons de sexe, estat civil, edat…”. 2. No és un problema de llenguatge, és un problema estructural Arran de la denúncia feta des de diversos àmbits, l’Ajuntament ha emès un comunicat que redueix aquest cas a una qüestió de “ús correcte del llenguatge” i de “interpretació”. A la vegada, afegeix que a partir d’ara “no s'admetrà cap oferta de treball que pugui prestar a confusió i ser interpretada com una discriminació”. Davant això, volem evidenciar que, més enllà d’aquesta oferta, el problema de la discriminació per raó de gènere és estructural i, per tant, cal oferir solucions estructurals. Per això és imprescindible avançar en l’aplicació del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament, que queda lluny del que seria desitjable. No estem davant una discriminació només de llenguatge, sinó sobretot social, econòmica i cultural. També és important tenir clar que encara que l'oferta publicada és d'una empresa, el fet que l'Ajuntament la publiqui a les seves xarxes li dona una cobertura institucional que no hauria d'haver tingut. 3. Acabar amb la discriminació de gènere és responsabilitat de totes i tots La responsabilitat d’acabar amb la discriminació per raó de gènere és responsabilitat de totes i tots. En aquest sentit, és molt positiu que l’actual Ajuntament i govern municipal sigui el primer de la història de Riudoms amb més dones que homes.

Carta de l'Oriol Junqueras a les riudomenques i riudomencs

Ha començat el judici farsa i hem pogut tornar a escoltar l’Oriol Junqueras. Ha deixat clar que és un pres polític, s’ha reafirmat en els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat i hem sentit un immens orgull per tot el que representa. Per això, coincidint amb l’inici del judici, volem fer pública la carta que l’Oriol Junqueras ha escrit a totes les riudomenques i riudomencs, amb una menció especial al nostre candidat, el Ricard Gili. La va redactar just abans de ser traslladat a Madrid, amb l’ordinador que els han donat per preparar el judici. Us deixem la carta original escanejada.

Fem les coses i fem-les bé: el carrer Major i les llambordes en mal estat

Just en l’últim Ple, del 17 de gener passat, des d’Esquerra vam fer un seguit de preguntes sobre la reforma del Carrer Nou i Carrer Major, acabada fa al voltant d’un any. Doncs bé, just ahir es va fer evident que fer aquestes preguntes era del tot necessari. Ens expliquem. En el darrer Ple vam alertar que en aquests dos carrers s’han detectat zones on el ciment que uneix les llambordes està esquerdat. També s’han detectat llambordes que s’han desprès i que es mouen. De fet, ens consta que algunes de les llambordes es van tallar massa primes i que això fa que saltin amb el pas dels cotxes. Per això, pel que sabem, la brigada municipal ha hagut d’arreglar algunes d’aquestes llambordes Per tot plegat, en l'últim Ple vam fer les següents preguntes al govern municipal: -s’ha fet algun tipus de reclamació a l’empresa que va fer les obres per tal que es faci càrrec dels desperfectes? -des del govern municipal teniu detectats tots els punts que estan malmesos? -quan es van fer els carrers es va tenir en compte que tallar les llambordes massa primers podia fer que saltessin amb certa facilitat? El govern municipal va evitar respondre aquestes preguntes i imaginem que ho farà en el proper Ple, d’aquí un mes i mig aproximadament. Tanmateix, com dèiem, ahir dijous 24 de gener es va fer evident que aquestes preguntes eren del tot necessàries. I és que just ahir vam poder veure com un seguit d’operaris arreglaven un bon grapat de llambordes del Carrer Major. Per tal que us en feu una idea: en un tram de 25 metres del Carrer Major -entre el carrer Galanes i la plaça de l’Om- hem comptat que la reparació que es va fer ahir afecta unes 90 llambordes (vegeu la foto del principi d'aquesta notíca). I aquesta xifra és encara més gran, ja que se n’han hagut d’arreglar en altres zones del Carrer Major, tal com veureu si passegeu per aquest carrer. Pel que hem pogut esbrinar, els operaris que estan fent aquestes tasques son de l’empresa que va realitzar les obres originals de reforma del carrer, però cal que això ho confirmi el govern municipal en el proper Ple.

Amb voluntat de fer avançar Riudoms

Hi ha una cosa que segur que compartim totes les riudomenques i tots els riudomencs: la voluntat de fer avançar Riudoms. Pensem d’una manera o pensem d’una altra, volem que aquest poble no pari de millorar i que ofereixi oportunitats per a totes i tots. És amb aquest propòsit que els darrers mesos hem fet diverses propostes, que van des de les petites coses del dia a dia fins a elements més estratègics. Un cas recent el vam viure al darrer Ple de l’Ajuntament, de dijous 17 de gener. Hi vam presentar diverses mocions que evidencien aquesta manera de fer. Tres exemples: PRIMER: posem-ho fàcil per obrir una botiga al nucli antic Hem proposat un paquet de bonificacions fiscals que posin les coses més fàcils a les persones que vulguin obrir un comerç, botiga o bar al nucli antic. Això inclou: bonificar el 50% de la taxa de recollida d’escombraries durant els primers tres anys d’activitat; bonificar el 100% de l’impost de construccions a les obres que es facin per obrir o reformar un comerç, bar, etc., i bonificar un 50% l’IBI dels propietaris que cedeixin un local comercial a la borsa de lloguer de locals. SEGON: afavorim als que més ho necessiten i als que més ajuden Proposem bonificar un 50% la taxa de recollida d’escombrarires al llogaters d’habitatges del nucli antic si la família no supera un determinat nivell d’ingressos bruts anuals. Per exemple, en el cas de les famílies de tres persones, se’n beneficiarien les que tinguessin uns ingressos inferiors a 14.400 euros/any. D’altra banda, també apostem per bonificar un 40% l’IBI dels propietaris que cedeixin el seu habitatge a la Borsa de Lloguer Social, que caldria crear. TERCER: ajudem als empresaris riudomencs Hem plantejat que l’Ajuntament ho tingui més fàcil per contractar empresaris i constructors de Riudoms quan fa obres. Fins ara, ben pocs es presentaven a licitacions -encara que fos com a subcontractista- perquè temien que els pagaments s’endarrerissin massa.

Mira el vídeo de la conversa entre el Carles Mundó i el Ricard Gili

El conseller Carles Mundó i el nostre candidat a l’alcaldia, el Ricard Gili, van compartir conversa el diumenge 13 de gener a la sala multiús del Casal Riudomenc. Van parlar del país, del progrés social, del Procés, de com fer República… i, per descomptat, de Riudoms. Us es en deixem un vídeo resum de set minuts i, un cop més, aprofitem per enviar tot el nostre escalf als presos i preses i als exiliats i exiliades. Llibertat presos polítics i retorn a casa dels exiliats!!! #Treballar #Sumar #UnPasMésEnllà  

Fem propostes de millora: obres al nucli antic, elements per reduir la velocitat dels cotxes i comunicació municipal

A continuació detallem els precs i preguntes que des d’Esquerra Republicana hem fet al govern municipal en el Ple del 17 de gener de 2019. Les fem per millorar i en benefici de Riudoms. Obres al carrer Sant Bonifaci L’octubre passat, des del grup municipal d’Esquerra Republicana vam denunciar l’endarreriment en les obres de diversos carrers del nucli antic, com el carrer Gaudí i el carrer Sant Bonifaci. De fet, en el ple del 15 de novembre passat vam fer diverses preguntes sobre aquest tema. Avui volem centrar-nos específicament en les obres del carrer Sant Bonifaci, ja que continuen generant crítiques dels veïns, tal com alguns d’ells ens han fet arribar. Alerten que les obres no avancen prou ràpid. De fet, alguns dies feiners no s’hi han vist treballadors de l’empresa adjudicatària. Els comerciants de la zona pateixen especialment aquesta situació, ja que els clients ho tenen més difícil per arribar-hi. A més, s’han produït diverses caigudes de vianants des que van començar les obres. Per tot plegat, volem fer les següents preguntes al govern municipal: -hi ha una data de finalització de les obres? -ens poden confirmar que s’ha fet una pròrroga a l’empresa adjudicataria de les obres per tal que les puguin acabar? Fins quan dura aquesta pròrroga? Si les obres no s’han acabat dins el marge d’aquesta pròrroga, quina decisió prendran des del govern? -els canvis en la data d’acabament de les obres s’han comunicat als veïns? En aquest sentit, demanem millorar la comunicació envers els veïns i comerciants. Llambordes que han saltat als carrers del nucli antic A continuació volem fer més preguntes sobre les obres del nucli antic, però no sobre obres que s’estan fent ara mateix, sinó sobre les obres ja acabades fa temps al Carrer Nou i Carrer Major. Tal com ja s’ha denunciat en altres ocasions, en aquests dos carrers s’han detectat zones on el ciment que uneix les llambordes està esquerdat. També s’han detectat llambordes que s’han desprès i que es mouen.

Agraïments del Ricard Gili després de ser escollit candidat

Ara que ja han passat uns dies des que va ser escollit candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Riudoms, el Ricard Gili ha volgut fer tres agraïments públics: per la rebuda, pels consells i idees que li esteu fent arribar i pel bon to en la conversa compartida amb el Sergi Pedret i el Pere Campíñez. Els podeu veure en aquest vídeo  #Treballar #Sumar #UnPasMésEnllà  

Ricard Gili, candidat d’Esquerra a les eleccions municipals: no us perdeu el vídeo de presentació!

El Ricard Gili serà el candidat d’Esquerra Republicana a les properes eleccions municipals a Riudoms. L’assemblea local l’ha escollit aquest diumenge 23 de desembre per unanimitat. Periodista de 37 anys, s’ha marcat un objectiu: contribuir a portar Riudoms un pas més enllà. Us ho explica en primera persona en aquest vídeo. No us el perdeu! #Treballar #Sumar #UnPasMésEnllà