Riudoms

Totes les notícies

Portem Riudoms un pas més enllà: el Ricard Gili us explica la seva visió de Riudoms

Portar Riudoms un pas més enllà. Ser atrevits. Fer xarxa amb tot el talent riudomenc. Sumar entre tots. Treballar. Aquesta és la visió de futur que Ricard Gili té de Riudoms. Us l’explica en la carta que s’ha repartit per totes les cases de Riudoms, en què també trobareu més detalls del seu compromís amb Riudoms i la seva trajectòria professional. La podeu llegir a continuació (clica sobre la imatge i se't descarregarà en format pdf). #Treballar #Sumar #UnPasMésEnllà  

Més poder per a les entitats

(Article publicat al darrer Butlletí d'Informació Municipal, que edita l'Ajuntament de Riudoms) Quan escrivim aquest article fa pocs dies que s’ha celebrat a Riudoms la primera festa major comarcal del Baix Camp. Ha estat un èxit. Enhorabona als impulsors, a tots aquells que vau sortir al carrer i, sobretot, a les entitats! Les entitats són un dels millors termòmetres de la vitalitat d’una societat i a Riudoms podem dir que estan molt vives. Exemples recents: el dinar de la Lliga contra el càncer, la sortida dels Diables a Beranui o Càrites liderant el Gran Recapte. I no oblidem que cada cap de setmana els clubs esportius fan que centenars de riudomencs practiquin esport i facin pinya. Les entitats han de volar soles, i l’administració el que hauria de fer és dotar-les de força perquè puguin volar encara més alt i més lluny. Això vol dir atorgar subvencions adequades, però és evident que els diners no són l’únic camí. Cal anar més enllà. Les entitats són, essencialment, energia i ganes de tirar endavant projectes. Per tant, se les ha de deixar volar lliures i acompanyar-les en allò que necessitin. No es tracta que l’administració assumeixi el seu paper i passi a organitzar activitats que abans feien aquestes entitats. Això, precisament, ha passat en diverses ocasions a Riudoms: amb la cavalcada dels Reis, amb la megagimcana, amb els pastorets i amb d’altres activitats culturals. El motiu? El govern municipal sovint té tics que no són de lideratge, sinó de control i dirigisme. No ho diem només nosaltres, sinó també persones que piquen pedra des de dins les entitats i que, més vegades de les que voldrien, pateixen situacions d’aquestes. Dues propostes més: 1. Sempre que sigui possible, l’Ajuntament hauria d’evitar que els seus actes no se solapin amb els de les entitats, sobretot si comparteixen el mateix públic. 2. Ens agradaria que la web entitatsderiudoms.cat, creada el 2016, fos una autèntica agenda de tot allò que fan les entitats del poble.

Discurs d’Esquerra al Ple en què s’ha nomenat Sergi Pedret nou alcalde

(Discurs llegit pel nostre regidor portaveu, Jordi Ortiz)   Bon dia a totes i a tots,   Avui hem vingut aquí a triar un nou alcalde de Riudoms i l’escollit ha estat el regidor Sergi Pedret, ja que els seus companys de partit així ho han volgut.   Però l’elecció d’un alcalde no s’hauria de fer així. La manera òptima de fer-ho és passar per les urnes i aconseguir la confiança dels ciutadans. Així és com es garanteixen uns nivells de qualitat democràtica ben alts, que és el que el volem per a la República que estem construint. En canvi, el que avui ha succeït aquí és una operació que té un objectiu ben clar: posar en marxa la candidatura del Senyor Pedret de cara a les properes eleccions municipals, que es faran només d’aquí a sis mesos. En realitat, però, avui a Riudoms també ha passat una altra cosa: hem tancat una etapa i hem entrat en una situació d’interinatge en què, durant els propers mesos, viurem instal·lats en la provisionalitat.   Per què diem això? Molt senzill: amb la seva renúncia, l’anterior alcalde -Josep Maria Cruset- ha tancat una etapa de la història de Riudoms que ha estat marcada per un fet central: haver portat al nostre municipi un seguit de serveis i infraestructures destacades: el CAP, l’Institut, la recuperació del Casal, el pavelló o l’Escola Cavaller Arnau. És una etapa que va començar l’alcalde Vallès i que l’alcalde Cruset va continuar i que ara, amb la seva marxa, podem donar per tancada.   Per tant, l’alcalde Pedret és un suplent que ve a jugar els minuts de descompte d’un partit que és a punt d’acabar-se. De fet, és el suplent que fa ben poc temps ningú esperava que acabaria saltant al terreny de joc. I ningú l’esperava perquè no ha estat al centre de la presa de decisions de l’Ajuntament. Tres exemples sobre això:   PRIMER: fins fa 15 dies -quan es va fer un decret a corre cuita- el regidor Pedret no ocupava cap de les quatre tinències d’alcaldia existents a l’Ajuntament de Riudoms, que són els càrrecs de més responsabilitat després del d’alcalde.

Propostes per impulsar el nucli antic: l’ambició d’Esquerra VS les mancances del govern

La manera com impulsar el nucli antic de Riudoms va centrar el Ple d’ahir 21 de novembre. El govern municipal va portar-hi a aprovació el ‘Programa de dinamització del nucli antic’ i la posició que vam adoptar des d’Esquerra va ser clara: vam exposar un seguit de propostes que creiem imprescindibles per tornar a fer lluir el nucli antic i vam anunciar que aquestes propostes les inclourem en el període d’al·legacions que ara comença. De moment, ahir, vam optar per abstenir-nos, ja que el pla que va presentar el govern és conformista. I per què ho diem això? Doncs perquè tot i incloure idees interessants, també té mancances evidents i ha estat redactat en solitari. Des d’Esquerra tenim clar que per impulsar el nucli antic cal ambició i energia. A continuació us exposem les línies mestres de les propostes que farem i ho fem contraposant-les amb les idees que planteja el programa presentat pel Govern. Són propostes que hem elaborat els darrers mesos i que poden ajudar a convertir el nucli antic en un pol d’atracció i, de retruc, enfortir-lo, cohesionar-lo i dignificar-lo. Atacar amb urgència l’abandonament de cases Les línies estratègiques definides en el programa no entren i no tracten el veritable problema del nucli antic: l’abandonament tant de locals com de cases, que a més estan en molt mal estat. Des d’Esquerra proposem una ordenació integral que millori les condicions de l’espai i que també faci que el nucli antic tingui múltiples usos. Establir diversos nivells de conservació i de rehabilitació També proposem establir diferents nivells de conservació del patrimoni cultural i històric, així com l’establiment d’àrees de rehabilitació integrada. S’hauríen d’estudiar actuacions com les que s’han fet a Alcover, La Selva del Camp, Vinyols o Torredembarra, però també caldria veure i aprendre del que s’ha fet a Montblanc, on hi ha una vida comercial molt activa. Reus també es un bon referent: es van establir 3 nivells de protecció, es van delimitar àrees i s’ha anat actuant en cada àrea de manera integral (Baluard, Pallol i Carme) Aconseguir el retorn del petit comerç i de nous professionals En el pla del govern es proposen mesures atractives com la creació de noves vialitats o la generació de fluxes de circulació diferents, però no hi ha cap aprofundiment en crear una àrea d’activitat comercial i de serveis potent, ni de com millorar la qualitat de vida i això s’ha de fer mirant els nivells d’habitabilitat, de serveis del comerç, de zones de lleure, etc.

120.000 € en ajuts al lloguer desaprofitats: el govern no ha fet la feina!

Els darrers 4 anys el govern no ha executat 120.000 € que havia promès per al lloguer jove. En concret, cada any ha pressupostat 30.000 € amb aquest objectiu, però no s’han utilitzat. Ens referim als anys 2015, 2016, 2017 i 2018. Ara, per justificar-se, el govern ha fet públic un informe de l’interventor que afirma que, a falta d’un conveni, l’Ajuntament no pot donar aquests ajuts perquè serien competència de la Generalitat. Aquest informe es va demanar just el 25 d’octubre de 2018… fa encara no un mes… i quatre anys després d’haver promès els ajuts!!! D’altra banda, pobles similars al nostre -com La Canonja- sí que donen ajuts al lloguer.  Davant de tot això, plantegem un seguit de preguntes: - si hi ha governs que han trobat la via per donar aquest ajuts, per què el de Riudoms no? Des d’Esquerra estem analitzant a fons el tema i sembla que es podrien trobar vies polítiques per donar aquest tipus d’ajuts. - per què l’informe no es va demanar fa 4 anys? El març de 2016 des d’Esquerra ja vam reclamar fer una normativa que deixés clar com els joves es podien beneficiar d’aquests ajuts. Si el govern ens hagués fet cas, potser ja hauríem trobat una solució. Què ha fet tot aquest temps? - per últim: per què el govern no va fer la feina quan tocava i va prometre una cosa que, suposadament, no es podia complir? Per què no es va assessorar bé ja fa 4 anys? En definitiva, sembla clar que el govern de Riudoms no ha fet bé la feina. No ha planificat bé i no ha tingut visió política per trobar una solució. I això és especialment preocupant si tenim en compte que l’accés a l’habitatge és, juntament amb els salaris baixos i les dificultats de trobar una feina digna, un dels principals problemes dels joves.  Així ho vam denunciar al Ple d’ahir 22 de novembre. Ara estem treballant el tema per donar-vos-en més informació properament.

Esquerra proposa un seguit de mesures per reduir els problemes causats per les obres, però el govern les rebutja

Tal com us hem explicat les darreres setmanes, diversos veïns i comerciants de carrers del nucli antic on s’estan fent obres han alertat que aquestes avancen més lentament del que seria desitjable i que això els ocasiona problemes. També han reclamat tenir més informació de com evolucionen, ja que sovint no en saben massa cosa. Ens referim, en concret, al que ha succeït als carrers Sant Bonifaci, Antoni Gaudí, Sant Tomàs i Sant Josep. De fet, com recordareu, el mateix govern municipal va admetre endarreriments en aquestes obres. Doncs bé, després d’haver parlat amb veïns i comerciants afectats i amb l’objectiu d’evitar maldecaps futurs, des d’Esquerra hem proposat tres mesures concretes: 1. Que l'Ajuntament de Riudoms elabori un protocol d'actuació per reduir els inconvenients i molèsties que causen les obres -tant públiques com privades- als comerciants i a la ciutadania en general. Hauria d’incloure accions per millorar la coordinació, la informació/senyalització i l’accés als carrers en obres. I també actuacions per dinamitzar les zones afectades, com ara campanyes promocionals i/o bonificacions fiscals. 2. Que aquest protocol es faci de manera consensuada amb els comerciants i les associacions de veïns. 3. Que l'Ajuntament de Riudoms incorpori cartells informatius amb les dades principals de les obres públiques que es facin per tal de millorar la transparència i la informació ciutadana. El govern rebutja les mesures de millora Per tal de tirar endavant aquestes mesures, des d’Esquerra hem presentat una moció d'urgència al Ple municipal d’aquest dijous 15 de novembre, ja que aquest és un tema d'absoluta actualitat. Doncs bé, el govern municipal ha decidit no admetre aquesta moció, que ni tan sols ha pogut ser votada durant el Ple. Sincerament, no creiem que aquesta sigui la millor manera d’estar al servei ni dels comerciants ni del conjunt dels riudomencs. Per això esperem que el govern municipal es replantegi la seva posició.

Fem seguiment de les obres al nucli antic

Fa uns dies vam alertar sobre l’endarreriment de les obres als carrers Sant Bonifaci i Antoni Gaudí. Doncs bé, ahir hi va haver comissió d’urbanisme i us volem explicar la informació nova que tenim, extreta de les preguntes que vam fer al govern municipal: 1.El govern va admetre que l’empresa que realitza les obres no té massa experiència i que ara la controlen més de prop per intentar complir el calendari. 2.No hi ha data concreta de finalització de les obres, però la previsió amb què es treballa és que el carrer Gaudí estigui enllestit per Nadal i el de Sant Bonifaci al gener. 3. Des d’ERC vam reclamar que es posin en marxa les mesures pertinents per assegurar que les obres acabin a temps i també que, en properes ocasions, s’informi més i millor als veïns dels carrers afectats, especialment als comerciants. 4. D’altra banda, sobre les futures obres al carrer Sant Pere, la previsió és que comencin al gener-febrer. Ara, el projecte està en informació pública i en quedarà pendent la licitació i adjudicació. #EsquerraEnMoviment #PropostesPerRiudoms #SumemPerRiudoms

Comunicat d’Esquerra Riudoms davant la renúncia al càrrec de l’alcalde Cruset i l’elecció del regidor Pedret com a substitut

Davant la notícia que l’alcalde de Riudoms, Josep M. Cruset, renuncia al càrrec per tal de poder assumir la presidència del Port de Tarragona i que ha triat el regidor Sergi Pedret com a substitut seu, Esquerra Republicana de Riudoms realitza les següents consideracions:   PRIMER: Gràcies a l’alcalde Cruset i sort al regidor Pedret Volem agrair a l’alcalde Josep M. Cruset la seva tasca al capdavant de l’Ajuntament de Riudoms durant els seus anys de mandat. De la mateixa manera, volem desitjar-li molta sort en la seva nova tasca com a president del Port de Tarragona, una de les institucions econòmiques més rellevants del Camp de Tarragona i de Catalunya. A la vegada, aprofitem un cop més per donar-li el nostre més sincer suport davant el procés d’investigació que recau sobre ell i molts d’altres alcaldes pel referèndum de l’1 d’Octubre de 2017. En la mateixa línia, volem desitjar sort al que tot indica que serà el nou alcalde de Riudoms, Sergi Pedret.   SEGON: Es genera una situació d’interinitat que no beneficia Riudoms Ens hauria agradat que l’alcalde Cruset hagués acabat el mandat per al qual va ser escollit, que finalitza amb les eleccions del maig de l’any que ve, 2019. Tenint en compte que queden pocs mesos per a les eleccions, considerem que hauria d’haver esperat a fer el canvi per no deixar l’Ajuntament de Riudoms en una situació d’interinitat no desitjada com la que viurem des d’ara i fins a les eleccions. Aquesta situació no és la millor per Riudoms.   TERCER: Escollir un alcalde a dit no és la millor manera de fer-ho L’alcalde Cruset ha anunciat que el seu substitut serà el regidor Sergi Pedret. Considerem que aquesta no és la manera d’escollir un alcalde, ja que per garantir els més alts estàndards de qualitat democràtica un alcalde s’ha de guanyar el seu càrrec a les urnes. El regidor Pedret no ha estat votat pels riudomencs. QUART: L’elecció de Pedret com a alcalde genera dubtes i incerteses La tria del regidor Pedret com a futur alcalde és una elecció que sobta i genera dubtes i incerteses.

Crítiques de veïns i comerciants pels endarreriments en les obres del nucli antic

Aquests darrers dies hem parlat amb un grapat de veïns dels carrers del nucli antic on ara es fan obres: Sant Bonifaci, Gaudí, Sant Joan i Sant Tomàs. Han estat diversos els que ens han comentat que les obres avancen més lentament del que seria desitjable i que això els ocasiona problemes. Fins i tot, alguns ens han explicat que havien fet arribar les crítiques al govern municipal. De fet, l’Ajuntantament s’ha vist obligat a admetre la situació. Així, en una carta repartida divendres passat (26 d'octubre) pels carrers Sant Bonifaci i Gaudí assegura literalment que les obres van “a un ritme més lent del que nosaltres mateixos voldríem”. La podeu llegir a continuació: Comerços preocupats Entre els veïns dels carrers afectats hi ha dos tipus de veus: els que argumenten que “les obres saps quan comencen, però no quan acaben i que cal prendre paciència” i els que són clarament crítics. Aquests darrers es queixen de manca d’informació i alerten que si les obres s’allarguen més del previst “poden acabar sent un suplici”. Ara bé, els que més pateixen les obres i més temen que s’allarguin són els comerços. Alguns ens han explicat que “així no es pot treballar en condicions”, per exemple pels problemes de càrrega i descàrrega. Però el que més por els fa és que el nivell de vendes se’n pugui ressentir, ja que els clients “ho tenen més difícil per arribar fins a les nostres botigues”.  Una execució d’obres millorable Les obres dels carrers Sant Joan i Sant Tomàs les està fent la brigada municipal. En canvi, les dels carrers Sant Bonifaci i Gaudí les realitza l’empresa Grupo Tecno-Conrad SL, que properament també farà les del carrer Galanes. Doncs bé, en el cas dels carrers que està fent aquesta empresa, a la lentitud s’hi afegeix un altre problema: l’execució de les obres s'hauria de millorar. Un exemple el trobareu en la imatge següent: tant al carrer Sant Bonifaci com al carrer Gaudí s’hi veuen varetes de ferro amb les puntes descobertes, que podrien danyar un vianant.