Riudoms

Notícia

Aiguats: com reclamar danys i quines són les ajudes per a pagesos i comerços

Els aiguats del 22 d’octubre passat van inundar baixos, aparcaments i també comerços de Riudoms, sobretot a la zona del Portal, però també al Molí d’en Marc i a la plaça de l’Arbre. Cotxes, motos, electrodomèstics, sofàs, mobles, rentadores, congeladors i un llarg etcètera. Tot això és el que l’aigua ha fet malbé. I també cal afegir-hi portes trencades, parquets de fusta que caldrà canviar o ordinadors que han quedat inservibles.

Com reclamar els danys?
El primer requisit és tenir vigent una assegurança que cobreixi aquestes incidències, cosa que la majoria d’assegurances de llar i comerços inclouen. Ara bé, en situacions extraordinàries com les que hem viscut, no és la companyia d’assegurances la que paga els danys, sinó que ho fa el Consorci de Compensació d’Assegurances. És un organisme que depèn del govern espanyol. 

Cal contactar-hi i donar-los el vostre número de pòlissa. Així es posen en marxa els tràmits per enviar un pèrit que avaluï els danys. De fet, els darrers dies, pèrits d’aquest consorci ja han visitat alguns afectats de Riudoms. Finalment, toca esperar que el Consorci aboni els diners corresponents a les indemnitzacions.

Telèfon i web del Consorci de Compensació: 902 222 665 / consorseguros.esAjudes als pagesos, empreses i autònoms

Els aiguats han provocat danys en moltes finques: marges fets malbé o que han desaparegut, sistemes de rec malmesos, valles doblegades i, en alguns casos, l’aigua fins i tot s’ha emportat parts de finques.

Per fer front a aquests danys, el Govern de la Generalitat ha ampliat una línia de préstecs ja existent, que tenen els interessos bonificats. S’hi poden acollir explotacions agrícoles, ramaderes i forestals afectades pel temporal i també les comunitats de regants. També ho poden fer empreses i autònoms d’altres sectors. Així ho va aprovar la Generalitat en una reunió el dia 29 d’octubre. A més, no es descarta que es posin en marxa altres línies d’ajuts.

Els pagesos, ramaders i comunitats de regants que hagin tingut danys han de fer un llistat amb tots els desperfectes que han patit i, si és possible, acompanyar-lo de diverses fotografies. Un cop fet, cal portar-ho al Departament d’Agricultura (oficina de Reus: passeig Sunyer, 4).  Allí els faran omplir una fitxa i entregar-la. Això és imprescindible per poder optar a qualsevol ajuda.

El mateix han de fer els comerços, empreses i autònoms afectats. En aquest cas, contactant amb el Departament d’Empresa i Coneixement (oficina de Tarragona: carrer Pompeu Fabra, 1).Autor de la fotografia de la capçalera: Johnjoe Nugent @moments_oublies