Riudoms

Notícia

Discurs d’Esquerra al Ple en què s’ha nomenat Sergi Pedret nou alcalde

(Discurs llegit pel nostre regidor portaveu, Jordi Ortiz)
 
Bon dia a totes i a tots,
 
Avui hem vingut aquí a triar un nou alcalde de Riudoms i l’escollit ha estat el regidor Sergi Pedret, ja que els seus companys de partit així ho han volgut.
 
Però l’elecció d’un alcalde no s’hauria de fer així. La manera òptima de fer-ho és passar per les urnes i aconseguir la confiança dels ciutadans. Així és com es garanteixen uns nivells de qualitat democràtica ben alts, que és el que el volem per a la República que estem construint. En canvi, el que avui ha succeït aquí és una operació que té un objectiu ben clar: posar en marxa la candidatura del Senyor Pedret de cara a les properes eleccions municipals, que es faran només d’aquí a sis mesos.

En realitat, però, avui a Riudoms també ha passat una altra cosa: hem tancat una etapa i hem entrat en una situació d’interinatge en què, durant els propers mesos, viurem instal·lats en la provisionalitat.
 
Per què diem això? Molt senzill: amb la seva renúncia, l’anterior alcalde -Josep Maria Cruset- ha tancat una etapa de la història de Riudoms que ha estat marcada per un fet central: haver portat al nostre municipi un seguit de serveis i infraestructures destacades: el CAP, l’Institut, la recuperació del Casal, el pavelló o l’Escola Cavaller Arnau. És una etapa que va començar l’alcalde Vallès i que l’alcalde Cruset va continuar i que ara, amb la seva marxa, podem donar per tancada.
 
Per tant, l’alcalde Pedret és un suplent que ve a jugar els minuts de descompte d’un partit que és a punt d’acabar-se. De fet, és el suplent que fa ben poc temps ningú esperava que acabaria saltant al terreny de joc. I ningú l’esperava perquè no ha estat al centre de la presa de decisions de l’Ajuntament. Tres exemples sobre això:
 
PRIMER: fins fa 15 dies -quan es va fer un decret a corre cuita- el regidor Pedret no ocupava cap de les quatre tinències d’alcaldia existents a l’Ajuntament de Riudoms, que són els càrrecs de més responsabilitat després del d’alcalde.
 
SEGON: durant aquest mandat, el regidor Pedret no ha format part del que s’anomena Junta de Govern, que és l’organisme que de manera quinzenal pren les decisions executives de l’Ajuntament.
 
TERCER: en el darrer Ple de l’Ajuntament el govern va presentar el pla de dinamització del nucli antic, un dels seus projectes estrella del mandat. Tal com consta en el pla, en la seva elaboració hi han participat sis regidors de l’equip de govern. Entre ells no hi ha el Senyor Pedret.
 
Davant de tot això és més que comprensible que la seva elecció com a alcalde generi dubtes i incerteses. Recordem, a més, que el Senyor Pedret ocupava la posició número 8 de la llista de Convergència i Unió a les darreres eleccions municipals. En altres paraules, els riudomencs no podien imaginar-se que pogués acabar sent l’alcalde del seu poble.
 
Per tot plegat és evident que avui el grup d’Esquerra Republicana-Avancem no podia votar a favor del Senyor Pedret per ser escollit alcalde. El que hem fet ha estat molt clar: NO proposar cap candidat per ser escollit alcalde, ni tan sols proposar un regidor nostre.
 
I per què? Doncs molt senzill: com dèiem abans, a Riudoms hem tancat una etapa política. Per tant, ara no és l’hora de posar cap nom sobre la taula. Ara és l’hora d’anar a les urnes i que els riudomencs acabin amb aquesta situació d’interinatge.
 
Considerem que aquesta és la millor manera d’actuar amb sentit institucional i d’evitar el joc tacticista.
 
Malgrat tot això, malgrat totes les mancances que observem, volem desitjar sort i encerts al nou alcalde. I ho volem fer perquè la seva sort i els seus encerts seran els de Riudoms. Per descomptat, també els millors desitjos a la regidora Eugenia Montalvo.
 
Per acabar volem explicar com afrontem des d’Esquerra Republicana els propers mesos. El mandat actual està exhaurit, estem en una situació provisional. Per això les decisions importants les ha de prendre el següent Ajuntament, que sortirà de les votacions del maig que ve. Que ningú esperi que fem seguidisme d’un govern que està en temps de descompte.
 
Des d’Esquerra treballarem en positiu fins al final de mandat. Això vol dir que no ens cansarem de fer propostes i que, quan calgui, serem crítics amb l’actuació del govern municipal.
 
La nostra voluntat és, entre tots, fer un Riudoms millor.
 
Just aquí havia d’acabar el discurs que havíem preparat, però deixeu-me que m’allargui una mica més arran del que ha succeït les darreres hores a Catalunya.
 
Ahir a la nit es va fer pública la primera foto de tots els presos polítics que són a Lledoners, segur que molts ja l’heu vist. Hi falten la Carme Forcadell i la Dolors Bassa, però hi sobra dignitat.
 
Es veu a tots els nostres companys amb un somriure als llavis. Tanta misèria i tanta injustícia NO ens destruiran. Una immensa abraçada per tots ells!
 
I aquest matí hem tingut una altra notícia: en Jordi Sánchez i en Jordi Turull inicien una vaga de fam. És una mesura que han consensuat amb la resta de presos de Lledoners.
 
Per què fan una vaga de fam? Molt senzill: una vaga de fam és una acció amarada de no-violència, una de les poques protestes legítimes que els presos poden fer des de dins de la presó. La vaga de fam no es fa contra ningú, sinó a favor de remoure consciències i voluntats per acabar amb una situació indecent, amb una injustícia absoluta.
 
Ara sí, acabo.
 
Visca Riudoms!
Visca Catalunya!
I davant de fets com els de les darreres hores, visca la democràcia!
 
Gràcies a totes i tots!