Riudoms

Notícia

Més poder per a les entitats

(Article publicat al darrer Butlletí d'Informació Municipal, que edita l'Ajuntament de Riudoms)

Quan escrivim aquest article fa pocs dies que s’ha celebrat a Riudoms la primera festa major comarcal del Baix Camp. Ha estat un èxit. Enhorabona als impulsors, a tots aquells que vau sortir al carrer i, sobretot, a les entitats!

Les entitats són un dels millors termòmetres de la vitalitat d’una societat i a Riudoms podem dir que estan molt vives. Exemples recents: el dinar de la Lliga contra el càncer, la sortida dels Diables a Beranui o Càrites liderant el Gran Recapte. I no oblidem que cada cap de setmana els clubs esportius fan que centenars de riudomencs practiquin esport i facin pinya.

Les entitats han de volar soles, i l’administració el que hauria de fer és dotar-les de força perquè puguin volar encara més alt i més lluny. Això vol dir atorgar subvencions adequades, però és evident que els diners no són l’únic camí. Cal anar més enllà.

Les entitats són, essencialment, energia i ganes de tirar endavant projectes. Per tant, se les ha de deixar volar lliures i acompanyar-les en allò que necessitin. No es tracta que l’administració assumeixi el seu paper i passi a organitzar activitats que abans feien aquestes entitats.

Això, precisament, ha passat en diverses ocasions a Riudoms: amb la cavalcada dels Reis, amb la megagimcana, amb els pastorets i amb d’altres activitats culturals. El motiu? El govern municipal sovint té tics que no són de lideratge, sinó de control i dirigisme. No ho diem només nosaltres, sinó també persones que piquen pedra des de dins les entitats i que, més vegades de les que voldrien, pateixen situacions d’aquestes.

Dues propostes més:

1. Sempre que sigui possible, l’Ajuntament hauria d’evitar que els seus actes no se solapin amb els de les entitats, sobretot si comparteixen el mateix públic.

2. Ens agradaria que la web entitatsderiudoms.cat, creada el 2016, fos una autèntica agenda de tot allò que fan les entitats del poble.

I per acabar: gràcies, gràcies i gràcies a les entitats i a les persones que les fan bategar!

https://www.youtube.com/watch?v=XnBv1bxEp18