Riudoms

Notícia

Fem propostes de millora: obres al nucli antic, elements per reduir la velocitat dels cotxes i comunicació municipal

A continuació detallem els precs i preguntes que des d’Esquerra Republicana hem fet al govern municipal en el Ple del 17 de gener de 2019. Les fem per millorar i en benefici de Riudoms.

Obres al carrer Sant Bonifaci
L’octubre passat, des del grup municipal d’Esquerra Republicana vam denunciar l’endarreriment en les obres de diversos carrers del nucli antic, com el carrer Gaudí i el carrer Sant Bonifaci. De fet, en el ple del 15 de novembre passat vam fer diverses preguntes sobre aquest tema.

Avui volem centrar-nos específicament en les obres del carrer Sant Bonifaci, ja que continuen generant crítiques dels veïns, tal com alguns d’ells ens han fet arribar. Alerten que les obres no avancen prou ràpid. De fet, alguns dies feiners no s’hi han vist treballadors de l’empresa adjudicatària. Els comerciants de la zona pateixen especialment aquesta situació, ja que els clients ho tenen més difícil per arribar-hi. A més, s’han produït diverses caigudes de vianants des que van començar les obres.

Per tot plegat, volem fer les següents preguntes al govern municipal:

-hi ha una data de finalització de les obres?
-ens poden confirmar que s’ha fet una pròrroga a l’empresa adjudicataria de les obres per tal que les puguin acabar? Fins quan dura aquesta pròrroga? Si les obres no s’han acabat dins el marge d’aquesta pròrroga, quina decisió prendran des del govern?
-els canvis en la data d’acabament de les obres s’han comunicat als veïns? En aquest sentit, demanem millorar la comunicació envers els veïns i comerciants.

Llambordes que han saltat als carrers del nucli antic
A continuació volem fer més preguntes sobre les obres del nucli antic, però no sobre obres que s’estan fent ara mateix, sinó sobre les obres ja acabades fa temps al Carrer Nou i Carrer Major.

Tal com ja s’ha denunciat en altres ocasions, en aquests dos carrers s’han detectat zones on el ciment que uneix les llambordes està esquerdat. També s’han detectat llambordes que s’han desprès i que es mouen. De fet, pel que sabem, la brigada municipal ha hagut d’arreglar algunes d’aquestes llambordes que havien saltat. Ens consta que algunes de les llambordes es van tallar massa primes i que això fa que saltin amb el pas dels cotxes.

Arran de tot això fem les següents preguntes:
-s’ha fet algun tipus de reclamació a l’empresa per tal que es faci càrrec dels desperfectes?
-des del govern municipal teniu detectats tots els punts que estan malmesos?

I encara una altra pregunta: quan es van fer els carrers es va tenir en compte que tallar les llambordes massa primers podia fer que saltessin amb facilitat?

Fem aquesta pregunta perquè el que ens importa és una reflexió de fons: és imprescindible que quan fem les coses, les fem bé. No ens podem permetre cometre errors en un tema tan important com la reforma dels carrers. I no ens ho podem permetre perquè son errors que després costen molts maldecaps de solucionar i també costen diners.Elements per reduir la velocitat dels cotxes
Ara, volem centrar-nos en els elements reductors de velocitat que es van col·locar a mitjans d'octubre passat a l’Avinguda de Reus, gairebé davant de l’Hostal Perla. En concret s’han instal·lat dos elements coneguts com a “coixins berlinesos”. Un està en el carril de sortida de Riudoms i l’altre en el d’entrada. Tanmateix no tenim clar que sigui la millor opció.

Ens expliquem: hem detectat que un bon nombre de cotxes eviten passar per sobre d’aquests elements i el que fan és passar per l’espai que queda just entre un i l’altre . Això fa que envaeixen el carril contrari, provocant una situació de perill, tal com es veu en la fotografia que acompanya aquesta notícia.

És evident que l’Ajuntament no és responsable de la infracció que realitza un conductor. Ara bé, quan instal·la un element reductor de velocitat aquest element hauria de generar una bona solució i, en cap cas, provocar un problema. Per això, fem el següent prec:

-estudiar la possibilitat de canviar els elements reductors instal·lats (del tipus “coixí berlinès”) per una solució tècnica millor.

D’altra banda, volem fer notar que, quan es fa fosc, els “coixins berlinesos” instal·lats davant l’Hostal Perla gairebé no es veuen. Per això fem un altre prec:

-millorar la visibilitat d’aquests elements. Una opció seria canviar-los per uns que portin incorporats uns leds i que es carreguin amb energia solar.

De fet, caldria plantejar un estudi global de les mesures per reduir la velocitat que s’apliquen a Riudoms. Ara mateix, hi ha molts tipus diferents d’elements reductors, però no sembla que s’apliqui un criteri unificat ni planificat globalment.

Un bon exemple d’aquesta manca de planificació és el que va succeir amb un element reductor que es va col·locar un dia però que abans de 24 hores ja es va haver de retirar per les queixes rebudes. Es tracta d’un element que es va col·locar en la mateixa època que el de davant de l’Hostal Perla, però en un altre lloc. Aproximadament es va situar en la intersecció entre l’Avinguda Pau Casals i la Plaça de l’Arbre.

Davant d’un fet com aquest, des d’Esquerra insistim que quan fem les coses les hem de fer bé.

La comunicació del govern municipal genera dubtes
Per acabar, volem parlar del que va succeir dissabte passat 12 de gener en una reunió convocada per la revista local L’Om. Aquesta revista volia explicar als diversos partits polítics quina és la seva proposta de cobertura informativa de cara a les properes eleccions municipals.

Vam assistir-hi representants de tres partits: PdCat, la CUP i Esquerra. La sorpresa va ser veure que per part del PdCat, a banda de la regidora Maria Cros, també hi va assistir Xavier Fahndrich.

Aquesta persona és actualment un càrrec de confiança del govern municipal pagat per l’Ajuntament i que fa de cap de comunicació. És a dir, el PdCat utiliza un treballador municipal com a representant seu de cara a les eleccions municipals. I no és un treballador qualsevol, sinó que és un càrrec de confiança que gestiona un àmbit clau d’un Ajuntament: la comunicació.

Davant d’això volem fer les següents preguntes:
-quina és la relació entre Fanhdrich i el PdCat? Ens referim tant a la relació política com a l’econòmica. Considerem que aquesta és una pregunta pertinent ja que pot existir un conflicte d’interessos.
-el govern de Riudoms -amb majoria absoluta del PdCat- pot garantir que la comunicació que Xavier Fahndrich fa a l’Ajuntament només té per objectiu beneficiar Riudoms? O quan fa la seva feina també la fa pensant en ajudar el PdCat de cara a les eleccions?